öppnas i ett nytt fönster
Illustration föreställande kvinnor som sysslar med musik, poddar, sjukvård, film med mera.
I samband med internationella kvinnodagen och Women’s History Month vill Apple framhäva kvinnors arbete för kultur och förändring genom att via sina olika tjänster lyfta fram röster som annars sällan kommer till tals och dela exklusivt innehåll och handplockade samlingar. Innehållet blir tillgängligt i mars och syftet är att hylla alla de kvinnor som bidrar till samtalet om jämlikhet mellan könen och samtidigt rikta uppmärksamhet mot de sociala, ekonomiska, kulturella och politiska effekterna av deras arbete.
Kunder kan delta i virtuella Today at Apple-pass med framstående kvinnliga kreatörer, hänga med i Apple Fitness+-gängets härliga träningspass på internationella kvinnodagen och lyssna på en helt ny podd från ABC News i Apple Podcaster, som bland annat bjuder på unika ljudinspelningar med Lady Bird Johnson som var gift med president Lyndon B. Johnson.
Här kan du läsa mer om allt vi erbjuder våra kunder i mars och framåt.

App Store

Apple hyllar kvinnor som utmanar sig själva att hitta nya vägar och sätt att arbeta och som delar med sig av sin kunskap och erfarenheter så att andra kan följa i deras fotspår. Kunder kan läsa exklusiva intervjuer med kvinnliga utvecklare eller söka i den handplockade samlingen Apps Made by Women. På App Store kan man dessutom under mars månad ta del av dagens app och dagens spel från kvinnliga kreatörer och i Apple Arcade kan man få upp ögonen för spel med starka kvinnliga karaktärer.
App Store på iPhone 12.
Under mars månad lyfter App Store fram appar och spel av kvinnor och riktar strålkastarljuset mot entreprenörer som AllBrights grundare Debbie Wosskow och Anna Jones.

Apple Music

Apple Music lyfter fram kvinnor som är ledande inom sina områden, som slår rekord, toppar listor och inspirerar andra genom sitt arbete, sitt ställningstagande och sitt inflytande inom och utanför populärkulturens sfär. Under rubriken Visionary Women kan alla som lyssnar på Apple Music utforska en mängd olika spellistor från artister och inflytelserika personer från världens alla hörn. Apple Music kommer dessutom att visa fyra specialgjorda kortfilmer och Apple Music Radio och Apple Music TV frontar med fantastiska kvinnliga röster, berättelser och musikkarriärer dygnet runt den 8 mars.

Apple Books

Apple Books firar världen över med landsspecifika samlingar med böcker skrivna av kvinnor och hyllar deras arbete inom olika områden. Kunderna kan botanisera i samlingar med biografier och självbiografier om kvinnliga pionjärer och föregångare och andra samlingar med fokus på ikoner inom litteraturen och spännande nya skönlitterära författare. Här möter vi kvinnor som omtolkar genrer, från kärleksromaner till science fiction. Kunder kan även få tips på fantastiska böcker och ljudböcker som lyfter fram berättelser om enastående kvinnor och spännande tidsperioder, förmedlar viktig kunskap och utforskar intersektionella feministiska perspektiv.
Samlingen Women Write History med biografier och självbiografier i Apple Books på iPhone 12.
Apple Books lyfter fram biografier, självbiografier, skönlitteratur och andra genrer med handplockade samlingar med böcker och ljudböcker som framhäver kvinnors röster och deras omätbara insatser inom sina olika fält.

Appen Kartor

Apple-appen Kartor bjuder på handplockade guider framtagna i samarbete med Altas Obscura, Complex, Michelinguiden, HER och Street Art Cities. Här kan användarna upptäcka statyer föreställande betydelsefulla kvinnor, Michelin-restauranger som drivs av stjärnbeströdda kvinnliga kockar och nya, lovande talanger från hela världen, företag i Los Angeles som man bara inte får missa och gatukonst av kvinnliga konstnärer i New York.

Apple Podcaster

Användarna kan välja och vraka bland mängder av poddar med framstående kvinnor, däribland 2020 års nobelpristagare i kemi Jennifer Doudna, Grammy-vinnaren Billie Eilish, poeten Amanda Gorman och USA:s vicepresident Kamala Harris. Det finns också en samling med poddar från produktionsbolag grundade av kvinnor, däribland audiochuck, Lemonada Media och Wonder Media Network, samt en specialsamling med namnet The Power of Sisterhood som innehåller poddar som uppmärksammar kvinnors roll inom samhälle, kultur och familjeliv och hur kvinnor på olika sätt samarbetar för att skapa positiva förändringar.
Den 1 mars kommer dessutom ABC News nya podd In Plain Sight: Lady Bird Johnson, om presidenthustrun Claudia Alta Johnson, som bar smeknamnet Lady Bird. Ljudinspelningarna är hämtade från hennes privata ljuddagbok från tiden i Vita huset, som består av 123 timmar inspelat material som aldrig tidigare har publicerats. I podden In Plain Sight: Lady Bird Johnson hör vi den dåvarande presidenthustrun berätta med egna ord och vi får ta del av överraskande avslöjanden som tydligt visar på hennes underskattade förmåga att navigera sin tids maktelit, politiska system och polariserade samhällsklimat. Hon berättar med ett färgstarkt språk, intelligens och ofta humoristisk skärpa. Lady Bird Johnson kom att bli maken Lyndon B. Johnsons närmaste rådgivare och politiska parhäst och en av de mest inflytelserika personerna i hans administration.
Podden In Plain Sight: Lady Bird Johnson på iPhone 12.
In Plain Sight: Lady Bird Johnson, från ABC News, finns att lyssna på i Apple Podcaster redan nu. Den som vill kan prenumerera gratis och få det första avsnittet automatiskt den 1 mars.

Apple News

Läsare kan utforska ämneskategorier i Apple News med fokus på spännande och annorlunda personligheter från förr och nu, mindre välkända berättelser från kvinnohistorien och journalistiska mästerverk i ämnen som berör viktiga kvinnofrågor. På internationella kvinnodagen kan läsarna göra en djupdykning i Spotlight-samlingar med artiklar som uppmärksammar nutida kvinnliga världsledare.

Apple TV-appen

Apple TV-appen lyfter fram producenter, regissörer, skådespelare och andra medarbetare framför och bakom kameran som kämpar för jämställdhet. Kunderna kan frossa i handplockade samlingar som hyllar legendarer och nya röster som låter kvinnors upplevelser ta plats i berättandet, lyfter fram ledande kvinnliga medarbetare på Apple TV+ och uppmärksammar riktigt bra tv-serier, filmer och dokumentärer från internationella film- och tv-makare.

Apple Fitness+

Med start på internationella kvinnodagen får alla som prenumererar på Apple Fitness+ tillgång till en samling bestående av 24 härliga träningspass till spellistor med enbart kvinnliga artister. Bland träningspassen ingår HIIT, rodd, styrketräning, core, löpband, cykling, dans, yoga och medveten nedvarvning. Träningspassen kan ha en röd tråd, till exempel envishet och uthållighet, kampen för lika möjligheter eller att övervinna hinder, eller ett tema som går igen i form av motivationshöjande och peppande låtar från fantastiska kvinnliga artister i olika musikgenrer. I Time to Walk-avsnittet som kommer den 8 mars får vi möta författaren Min Jin Lee, som skrivit bästsäljaren Pachinko. Här berättar hon om hur hon fann sin egen röst i berättandet och hur hennes familj byggde ett helt nytt liv efter flytten från Sydkorea till USA.
Träningspass i Apple Fitness+ på iPad Pro 11 tum.
Den 8 mars kan alla som prenumererar på Apple Fitness+ frossa i 24 nya träningspass med motivationshöjande låtar från kvinnliga artister i olika musikgenrer.

Apple Watch

Den 8 mars kan Apple Watch-användare delta i en särskild aktivitetsutmaning och få en exklusiv utmärkelse genom att registrera ett träningspass, vilket som helst, på minst tjugo minuter.

Research-appen

Apple Women’s Health Study är den första forskningsstudien i sitt slag som syftar till att öka kunskapen om kvinnors menscykel och hur den påverkar PCOS, infertilitet, klimakteriebesvär och andra hälsotillstånd. Den fleråriga studien genomförs i samarbete med forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health och National Institute of Environmental Health Sciences. iPhone- och Apple Watch-användare i USA deltar via Research-appen.
Apple Women’s Health Study på iPhone 12.
Apple Women’s Health Study genomförs i samarbete med forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health och National Institute of Environmental Health Sciences. Syftet är att öka kunskapen om sambandet mellan kvinnors menscykel och olika hälsotillstånd.

Today at Apple

I samarbete med design- och konstförlaget It’s Nice That anordnar Today at Apple tre virtuella pass där man vänder och vrider på begreppen skönhet och inkludering. Passen leds av illustratören och formgivaren Sara Andreasson, fotografen och filmmakaren Camila Falquez och fotografen och dokumentärfilmmakaren Bethany Mollenkof. De här tre kreatörerna utmanar begreppen skönhet, makt och representation i sitt arbete och vill genom virtuella samtal och praktiska lektioner lära deltagarna att hylla och lyfta fram kvinnorna i sina liv. Alla kan anmäla sig på apple.co/new-world.
Dela artikeln

Bilder som visar hur Apple uppmärksammar internationella kvinnodagen och Women’s History Month

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48