Flera blomsterarrangemang på ett bord.
Fotograferad med iPhone 12 Pro Max av Nathan Underwood. Blomsterarrangemang av Kiana Underwood.
Med iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max kan användare nu ännu enklare ta vackra och proffsiga bilder av blommor. Nathan Underwood på världsledande blomsterdesignföretaget Tulipina berättar att de avancerade kamerasystemen hos iPhone 12 Pro-modellerna har hjälpt honom att göra blomsterprakten mer rättvisa med exempelvis porträttläget och Apple ProRAW.
De innovativa och mångsidiga proffskamerasystemen på iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max tänjer på gränserna med kraftfull ny beräkningsfotografering. De har en ultravidvinkelkamera med 120-graders synfält, en telekamera för porträttfotografering (och extra stor brännvidd på iPhone 12 Pro Max) samt en helt ny vidvinkelkamera med bländare ƒ/1,6. Vidvinkelkamerans system för optisk bildstabilisering (OIS) gör 5 000 mikrojusteringar per sekund, vilket innebär att man kan ta fantastiska bilder i nattläget och spela in otroligt jämn video.
iPhone 12 Pro-modellerna är också först ut med LiDAR-tekniken, som ger sex gånger snabbare autofokus vid fotografering i svag belysning och av porträtt i nattläget när den kombineras med kraften hos A14 Bionic-chippet. De har dessutom Deep Fusion, som finns på samtliga kameror och bidrar till bättre bildkvalitet i alla miljöer, och Smart HDR 3, som med hjälp av maskininlärning justerar vitbalans, kontrast, texturer och färgmättnad och ger mycket naturtrogna bilder. Användare kan nu även experimentera med Apple ProRAW som integrerar Apples bearbetning av flera bilder och beräkningsfotografering med det mångsidiga RAW-formatet och ger full kreativ kontroll över färg, detaljer och dynamiskt omfång direkt på iPhone eller via proffsappar för bildredigering.
Här berättar Nathan Underwood själv om hur han använder sig av iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max när han jobbar och tar fantastiska blomsterbilder hemma.
En inramad målning med ett blomsterarrangemang framför.
Fotograferad med iPhone 12 Pro av Nathan Underwood. Blomsterarrangemang av Kiana Underwood.

Förberedelser

Det första man måste tänka på är ljuset. Försök hitta naturligt ljus med stor spridning, som gärna får komma från sidan. Om man arbetar inomhus är det ofta en bra idé att placera motivet en halv till en meter från ett fönster. Utomhus bör man söka en plats med jämnt ljus och undvika direkt solljus och skuggor. Ett tips är att hitta en plats med jämn skugga.
Nästa viktiga komponent är bakgrunden. För detta rekommenderar jag att man helt enkelt hittar en neutral bakgrund, gärna i grått eller blått och helst med så lite mönster som möjligt. Undvik tegelväggar, ränder, prickar och andra distraherande mönster. Meningen är att blicken ska dras till motivet, vilket den gör om man kombinerar ljus och bakgrund på det här sättet.

Komposition

Kompositionen är oerhört viktig när man fotograferar stilleben. Beskära bilden kan man göra efteråt, men genom att komponera bilden noga och ta bilden ur rätt vinkel och med rätt perspektiv kan man försäkra sig om att man har en riktigt bra bild att jobba med. När jag tar bilder med iPhone väljer jag så gott som alltid objektivet med minst brännvidd. På iPhone 12 Pro-modellerna är det telekameran.
När man komponerar ett blomsterarrangemang ska man helst placera motivet i mitten och se till att det fyller bildrutan på ett jämnt sätt. Jag håller vanligen i kameran när jag tar mina bilder och det gäller även när jag fotograferar med iPhone. Jag brukar rikta kameran rakt mot motivet och sedan vinkla den neråt några få grader. På så sätt får jag med vasen, men det ger också ett djup och framhäver blommorna på ett snyggt sätt.
Telekameran ger 2× optiskt zoomomfång på iPhone 12 Pro och 2,5× på iPhone 12 Pro Max.
Blommor i en grön vas.
Fotograferad med iPhone 12 Pro Max av Nathan Underwood. Blomsterarrangemang av Kiana Underwood.

Porträttläge

När jag tar bilder som jag ska redigera innan de publiceras använder jag gärna porträttläget, som finns på samtliga iPhone 12-modeller. Bilden nedan är ett exempel. Med porträttläget kan man skapa en underbar känsla av djup som man sedan kan manipulera när man redigerar bilderna i appen Bilder. Här kan man vara kreativ och ta ut svängarna rejält. Det är särskilt användbart när man tar bilder av blomsterarrangemang, just för att de är så komplexa och består av så många olika lager. Porträttläget är din bästa kompis om du är nybörjare på att fotografera stilleben.
Blommor i en blå vas fotograferade med porträttläget.
Fotograferad med iPhone 12 Pro av Nathan Underwood. Blomsterarrangemang av Kiana Underwood.

Redigera i appen Bilder

Det finns några få redigeringsfunktioner som jag använder på så gott som alla bilder som jag tar och alla dessa finns i appen Bilder. Det här är mina personliga favoriter och jag råder alla att experimentera för att hitta sin egen stil. Jag gillar till exempel att arbeta med beskärning eller bildförhållande, exponering, färgmättnad och värme.
Du hittar de här verktygen genom att välja en bild i appen Bilder, trycka på Ändra och sedan trycka på reglagesymbolen längst ner på skärmen och svepa mellan de olika alternativen.
  • Beskär bilden så mycket som behövs för att blommorna ska fylla hela bildrutan, så att de verkligen fångar betraktarens blick.
  • Genom att öka exponeringen lite grann kan man göra bilden ljusare och få arrangemanget att stå ut, särskilt på en mobilskärm.
  • När man jobbar med blomsterarrangemang och andra färgstarka motiv kan man skapa ännu livligare färger genom att öka mättnaden en aning (mindre än 10).
  • Avsluta med att justera bildens värme. Jag brukar vanligen minska värmen i bilden en aning för att uppnå en elegant och lugnande effekt som samtidigt ger ett väldigt naturtroget resultat.
Alla de här justeringarna är väldigt enkla att göra, men gör stor skillnad i arbetet med att skapa en fantastisk färdig bild som man kan dela med andra.
Mer information om hur man hittar och använder de olika verktygen finns på Redigera bilder och videor på iPhone.
Blommor i en flerfärgad vas.
Fotograferad med iPhone 12 Pro av Nathan Underwood. Blomsterarrangemang av Kiana Underwood.

Apple ProRAW

Något som jag tycker är oerhört spännande är nyheten Apple ProRAW på iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max, som fångar så mycket bildinformation som möjligt så att man kan redigera bilden på djupet. Det innebär att man kan ta och exportera RAW-bilder direkt på iPhone, vilket öppnar upp nya kreativa möjligheter. För mig personligen innebär det att jag nu enkelt kan använda mig av de bilder som jag tar med iPhone i mitt vanliga arbetsflöde för efterproduktion parallellt med bilder tagna med min DSLR-kamera. Men kom ihåg att du måste aktivera Apple ProRAW på din iPhone 12 Pro-modell innan du kan sätta igång.
Jag gillar att redigera bilder i Adobe Lightroom för att få ut mesta möjliga av Apple ProRAW. Jag gör vanligen samma justeringar i Lightroom som jag skulle göra i appen Bilder, det vill säga beskärning eller bildförhållande, exponering, mättnad och värme. Men när jag fotograferar blomsterarrangemang gillar jag att kunna framhäva vissa blommor med verktyget Radiellt filter, som jag använder till att markera ett mindre område där jag kan göra specifika ändringar. På bilden nedan har jag till exempel ställt in skärpan på en enskild blomma i arrangemanget, en detalj som man ser med blotta ögat men som kan vara svår att fånga med kameran.
Välj Inställningar > Kamera > Format och aktivera funktionen för att komma igång med Apple ProRAW på iPhone 12 Pro eller iPhone 12 Pro Max.
Blommor i en urna.
Fotograferad med iPhone 12 Pro av Nathan Underwood. Blomsterarrangemang av Kiana Underwood.
Fler exempel och inspiration till blomsterarrangemang finns på @tulipinadesign.
Dela artikeln

Bilder tagna med iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max: Blommor

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48