Kaya Thomas.
Den oberoende utvecklaren Kaya Thomas har med sin app We Read Too hittat ett sätt att kombinera sitt intresse för kodning och litteratur för att se till att unga människor i hela världen enklare ska få tillgång till berättelser skrivna av svarta författare.
I gränslandet mellan matte och naturvetenskap å ena sidan och läsning och skrivande å andra, upptäckte Kaya Thomas ett nytt sätt att uttrycka sig, nämligen genom kodning.
”Med kodning förenar man det logiska med det kreativa – att skriva kod kan vara som att skriva poesi eller något annat”, menar Thomas. ”Dessutom bygger man ju faktiskt något när man kodar, så det är verkligen en kreativ process.”
Thomas är både iOS-utvecklare för meditationsappen Calm och oberoende utvecklare i App Store och 2014 lanserade hon appen We Read Too för att fylla en lucka i litteraturen som hon la märke till som tonåring.
”Jag besökte biblioteket och skolans bokmässor, och överallt fanns samma slags böcker”, berättar Thomas. ”När jag började high school hade jag hunnit bli riktigt frustrerad och undrade varför ingen av böckerna som presenterades handlade om svarta människor eller var skrivna av svarta författare. Jag började göra lite egna efterforskningar och insåg att det visst fanns sådana böcker. Det vara bara det att de inte hamnade på topplistorna eller fick någon framträdande plats på biblioteket eller i bokhandeln.”
We Read Too på iPhone 12.
Den oberoende utvecklaren Kaya Thomas lanserade appen We Read Too 2014 för att fylla en lucka i litteraturen som hon la märke till som tonåring.
Thomas upptäckte visserligen inte kodningen förrän på college, men den där insikten i high school var fröet till drömmen om en katalog med böcker för barn och ungdomar, skrivna av svarta författare.
”Det var stort när jag förstod att vem som helst kan skapa en app och det slog mig att jag kan bygga riktiga saker som folk kan använda och att jag kan göra dem tillgängliga för alla”, säger hon. ”Teknik kan ibland framstå som nån slags hemlig, svart låda – som något magiskt. Men när slöjan väl hade fallit insåg jag att jag kunde bygga något som hade potential att lösa problem.”
Men enligt Thomas kan man inte lösa litteraturens mångfaldsproblematik enbart med hjälp av teknik. ”Det man däremot kan använda tekniken till är skapa tillgänglighet och att sprida kunskap om problemet. Genom att lansera We Read Too i App Store har jag kunnat kombinera mitt intresse för att läsa, koda och skriva i den här appen för att föra en förtrolig dialog med den litterära sfären och se till att de här berättelserna blir tillgängliga för många fler unga runtom i världen.”
I samband med Black History Month stämde Apple träff med Thomas för att titta närmare på några trender inom litteratur skriven av svarta författare som hon har uppmärksammat det senaste året. Med egna ord beskriver hon vilken betydelse dessa författare, böcker och genrer har för svarta barn och ungdomar.
Animerad gif föreställande svarta tonåringar som läser i yttre rymden.

Science fiction, fantasy och världsbyggande som handlar om svarta

Octavia E. Butler, N.K. Jemisin och Nnedi Okorafor är några av de författare som har gett upphov till en riktig boom av science fiction- och fantasy-böcker skrivna av svarta författare. Octavia E. Butler är min favoritförfattare, men hennes berättelser är inte alltid lämpliga för barn och ungdomar. Under 2020 utkom några riktigt suveräna debutböcker inom ungdomslitteraturen. Några exempel är A Song of Wraiths and Ruin av Roseanne A. Brown och A Song Below Water av Bethany C. Morrow. När man läser spekulativ fiktion får man föreställa sig nya världar, möjligheter och framtider. Därför är det oerhört viktigt att böckerna inte bygger upp världar där det inte längre finns några svarta människor. Nu när det finns fler författare och böcker i den här genren kan unga svarta läsare föreställa sig och visualisera sig själva på ett helt nytt sätt.
Animerad gif föreställande en ung, svart läsare som ser sig själv i en memoar.

Coming of age – memoarer för (svarta) ungdomar

Självbiografiska berättelser utgår vanligtvis inte från tonåringens perspektiv. Under 2020 släpptes emellertid minst två böcker som gör precis det: Black Girl Unlimited av Echo Brown och All Boys Aren’t Blue av George M. Johnson. Båda dessa böcker är mycket läsvärda och kan hjälpa såväl ungdomar som vuxna att fundera kring problem som rör identitet, psykisk ohälsa och trauma. En av de stora trenderna som jag har noterat inom litteratur för svarta ungdomar, är en ökad acceptans för den svarta identitetens mångfacetterade natur och den gemensamma upplevelsen av att vara svart. Bland annat berörs ämnen som psykisk ohälsa och sexuell läggning. Vi har alla dessa olika identiteter, och det är det som är det fina med många av de här berättelserna som välkomnar föreställningen om det finns fler än ett sätt att vara svart.
Animerad gif föreställande svarta tonårstjejer som läser böcker.

Beröringspunkter mellan att vara svart och queer i ungdomslitteratur

Det finns även andra svarta HBTQIA-författare som skriver ungdomsböcker som handlar om HBTQIA-personer. Felix Ever After av Kacen Callender, You Should See Me in a Crown av Leah Johnson och Pet av Akwaeke Emezi är några suveräna nya böcker att börja med. Kulturellt är visserligen acceptansen för att identifiera sig som HBTQIA större i den svarta gemenskapen nu än den varit tidigare, men historiskt sätt har svarta HBTQIA-personer fått kämpa för att hitta sin plats. Att det kommer fram historier som till exempel handlar om unga transpersoner bidrar till att skapa medvetenhet och representation, vilket är oerhört viktigt. Ju fler böcker som skrivs, desto fler svarta ungdomar kommer att känna att det finns en plats för dem.
Besök App Store om du vill utforska fler böcker i We Read Too eller vill veta mer om Kaya Thomas. Under hela februari månad finns det dessutom samlingar med särskilt utvalda böcker och ljudböcker som uppmärksammar den svarta kulturen i Apple Books. Utforska Black Voices Collection i Apple Books.
Dela artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48