UPDATE 21 april 2021

Apple firar Jordens dag 2021

Environmental Justice Challenge for Change med Dolores Huerta och särskilt utvalt innehåll i bland annat App Store, Apple TV-appen, Apple Books, Apple Podcasts och appen Kartor gör det enkelt för kunder runt om i världen att lära och engagera sig
Apples Jordens dag-program på App Store, Apple TV+ och Apple Fitness+ visas på två modeller av iPhone 12 Pro och Apple Watch Series 6.
På Jordens dag i år får kunder runt om i världen lära sig om miljön och hylla vår planet via App Store, Apple TV+, appen Kartor och Apple Watch.
För att fira Jordens dag 2021 delar Apple idag med sig av nya sätt för kunder runt om i världen att lära sig om klimatförändring och andra miljöfrågor, med betoning på miljörättvisa. Med hjälp av nya utbildningsresurser, särskilt utvalt innehåll och engagerande aktiviteter får Apple-kunder möjlighet att lära sig uppskatta vår vackra planet, sätta sig in i viktiga frågor och stödja viktiga kampanjer.
Utöver dessa satsningar driver Apple olika miljöprojekt baserade på innovativa lösningar i sin strävan att bli koldioxidneutralt till 2030, och visar samtidigt vägen för andra miljömedvetna företag. Som ett delmål på väg mot 2030 meddelade Apple nyligen att över 110 av dess tillverkare runt om i världen övergår till 100 procent förnybar energi för sin Apple-tillverkning. Apple har även avsatt 4,7 miljarder dollar i gröna obligationer öronmärkta för investeringar i projekt inom minskade koldioxidutsläpp och förnybara energisatsningar som förser lokalsamhällen med ren energi. Man har också sjösatt ett nytt projekt med en budget på 200 miljoner dollar för att skydda världens skogar och skynda på naturliga lösningar mot klimatförändring. Dessa satsningar beskrivs utförligare i Apples nyligen publicerade miljölägesrapport för 2021. Tidigare i veckan meddelade Apple också att helt nya iMac, iPad Pro, AirTag och Apple TV 4K ska vara ledande i branschen i fråga om användning av återvunna material.
”När regerings- och företagsledare nu samlas för att bekämpa klimatförändring och staka ut en bättre framtid för vår planet påminns vi om att vi alla, var i världen vi än bor, är delaktiga i det här arbetet”, säger Lisa Jackson, Apples Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives. ”De resurser och lokala initiativ vi delar med oss av idag går ut på att lyfta fram röster som alltför ofta förblir ohörda, och att förse människor med verktyg för lärande, medvetenhet och delaktighet i lösningar.”
Solpaneler i Apples solkraftspark i Reno, Nevada.
I staden Reno i Nevada ligger delstatens fjärde solkraftspark i Apples regi. Den levererar 50 megawatt förnybar energi till området, bland annat till Apples lokala datacenter.

Lyfter fram medborgares krav på förändring och hjälper drabbade samhällen

Medan människor världen över firar Jordens dag fortgår Apples arbete med att stötta de samhällen som är hårdast drabbade av klimatförändring och andra miljörelaterade problem.
I det tredje avsnittet av Apples utbildningsserie Challenge for Change samarbetar man med Dolores Huerta, aktivist inom social rättvisa och grundare av Dolores Huerta Foundation. Avsnittet handlar om att uppmuntra elever i alla åldrar att skapa en bättre värld genom miljörättvisa. Videoutmaningen och den tillhörande övningsboken riktar sig till lärare, elever och föräldrar och ska via tankeväckande samtalshandledningar inspirera till att skapa hållbara miljöer i sina bostadsområden och till att fundera kring hur man på enkla sätt kan åtgärda ojämlika förhållanden i sin närhet.
På Apple finns olika team som samarbetar med samhällsorganisationer och lärare för att hjälpa lokalsamhällets röster att höras och få igenom sina idéer. Dessa initiativ fokuserar bland annat på områden med olika etniska minoriteter, på flickor och unga kvinnor samt på unga aktivister.
Som ett led i ett pågående samarbete med HBCU-skolor (Historically Black College and Universities) har Apple, genom sitt initiativ för rättvisa oavsett hudfärg (REJI), startat ett nytt kandidatprogram i miljörättvisa i samarbete med Houston-Tillotson University i Austin, Texas. Apples acceleratorprogram, som fokuserar på att utveckla företag ägda av etniska minoritetsgrupper som ett led i att stödja företagets miljöarbete och målet om koldioxidneutralitet till 2030, tar emot öppna ansökningar. För att stötta unga kvinnor samarbetar Apple med Malala Fund om långsiktiga insatser för att minska ojämlikheter mellan könen avseende tillgång till klimatrelaterad utbildning samt för att inspirera nästa generation kvinnliga aktivister, bland annat i form av ett nytt initiativ inom forskning och ställningstagande. För att hjälpa unga aktivister att göra sina röster hörda anordnade Apple under mars, tillsammans med The Redford Center, den andra upplagan av Stories Challenge – ett projekt där unga filmmakare får möjlighet att föra fram sin syn på miljöaktivism genom att skapa en video med Clips, Apples kostnadsfria app för videoskapande på iPhone och iPad. Idag presenterar företaget vinnarna av 2021 Redford Center Stories Challenge.
Videoutmaningen Skapa en bättre värld genom miljörättvisa på iPad Pro.
Apple samarbetar med Dolores Huerta, aktivist inom social rättvisa och grundare av Dolores Huerta Foundation, i en videoutmaning som ska få elever i alla åldrar att vilja skapa en bättre värld genom miljörättvisa.

Engagerande berättelser om klimatförändring och miljö

I Apple TV-appen och Apple Books finns särskilda Jordens dag-samlingar. Användare av Apple TV-appen kan se inslag om medborgaraktivister och ta del av berättelser om vetenskapens syn på hur klimatförändringen påverkar människor och djur, som även inger hopp inför framtiden. Dessutom kan Apple TV+-prenumeranter se den nya dokumentären ”The Year Earth Changed”, med David Attenborough som berättare, och andra säsongen av Apple Originals-serierna ”Tiny World” och ”Earth At Night In Color”. I Apple Books kan kunderna ta del av böcker och ljudböcker om att vända klimatförändringen och om hur vi alla på olika sätt kan göra en insats, och även upptäcka författare som skriver om miljörelaterade frågor.
I Apple Podcasts finns den särskilt utvalda samlingen Earth Won’t Wait, som erbjuder lyssnarna insikter och information om miljöfrågor, bidrar med inspiration till ett aktivt deltagande i kampen mot klimatförändringen samt lyfter fram naturens egen betydelsefulla roll. I samlingen finns underavsnitt om exempelvis medveten konsumtion, förvaltarskap och hållbarhet, globala hot och globala lösningar samt samspelet med naturen. I Apple Music kan kunderna lyssna på naturinspirerad musik i spellistorna Sounds of Nature och den nytillkomna Mixtape for Mother Earth. Där finns även listan Restore Our Earth Through Music, där redaktörerna bjuder på ett fridfullt ljudlandskap från alla sju kontinenter och exklusiva animerade albumomslag. 
App Store kan kunderna hitta massor av information om hur man kan göra bra saker för miljön. Appar som Think Dirty, Deliciously Ella, All the World och Kilma gör det enklare än någonsin att handla hållbart, minska matsvinnet och involvera barnen i miljöarbetet. 
Miljösmarta appar i App Store på iPhone 12 Pro.
I App Store finns appar på teman som hållbara inköp, minskat matsvinn och att involvera barnen, som alla syftar till ökad medvetenhet som i sin tur leder till handling.
I Apple Arcade finns spelet Alba: A Wildlife Adventure, som handlar om en ung flicka som försöker att rädda sin vackra ö och dess vilda djur. Genom ett samarbete med Ecologi planteras för varje nedladdning av spelet ett träd i ett projekt för återplantering av skog på Madagaskar.
Alba: A Wildlife Adventure på Apple Arcade på iPhone 12 Pro.
Alba: A Wildlife Adventure på Apple Arcade handlar om en ung flicka som strävar efter att rädda vilda djur. Genom ett samarbete med Ecologi planteras ett träd för varje nedladdning av spelet.

Förvandlar vardagsrutiner till Jordens dag-firande

Runt om i världen kan kunder använda några av sina favoritverktyg från Apple för att fira Jordens dag i sina dagliga aktiviteter.
Med nya, särskilt utvalda handledningar från National Park Foundation, The Nature Conservancy, Red Tricycle, Culture Trip, FATMAP och Lonely Planet hjälper appen Kartor till att göra utforskning av naturens underverk till ett roligt äventyr för alla. Upptäck nationalparker runt om i landet, resmål för ekoturism, de bästa platserna för fågelskådning i New York, glampingställen i det vackra, karga landskapet i Utah och mycket mer.
Apple Watch-användare över hela världen kan få en särskild Jordens dag-utmärkelse (Earth Day Award) samt tillgång till märken i Meddelanden genom att delta i ett halvtimmeslångt träningspass den 22 april.
Dela artikeln

Bilder av Apples Jordens dag-firande 2021

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48