UPDATE 26 april 2021

iOS 14.5 levererar Lås upp iPhone med Apple Watch, olika Siri-röster och nya anonymitetsinställningar

iPhone 12 Pro med Apple Watch.
Kunder kan nu använda sin Apple Watch för att på ett säkert sätt låsa upp iPhone med Face ID när de bär munskydd.
Med iOS 14.5 kommer nya spännande funktioner till iPhone, inklusive möjligheten att låsa upp iPhone med Apple Watch när man bär munskydd, fler olikartade Siri-röster, nya anonymitetsinställningar, alternativ för hudtoner för att bättre representera par i emojis och mycket annat. iOS 14.5 bygger på en ny tappning av iPhone-upplevelsen från iOS 14 och finns tillgänglig från och med idag som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering.

Lås upp iPhone med Apple Watch

Från och med idag kan kunder använda sin Apple Watch för att säkert låsa upp iPhone med Face ID när de bär munskydd. Med Apple Watch på handleden, i oläst läge och i närheten av iPhone, kan användare slänga en snabb blick på sin iPhone och få haptisk återkoppling från Apple Watch som signalerar att deras iPhone har låsts upp. Den nya funktionen fungerar med iPhone X och senare samt Apple Watch Series 3 och senare.1

Förbättringar i Siri

Med iOS 14.5 har Siri inte längre någon standardröst, utan låter användarna själva välja vilken röst de vill höra när de ställer in sin enhet första gången. På engelska kan användare nu välja bland flera olika röstalternativ. De nya Siri-rösterna använder talsyntesverktyg för en otroligt naturlig känsla. De här uppdateringarna främjar Apples långvariga åtagande för mångfald och inkludering med produkter och tjänster som är utformade för att bättre spegla våra kunder och världen.
Siri får dessutom nya funktioner med stöd för gruppsamtal via FaceTime, som gör det lättare att sätta igång samtal med flera kontakter eller be Siri att ringa ett FaceTime-samtal till någon av personerna i en grupptråd i Meddelanden. Förutom inkommande meddelanden kan Siri nu meddela inkommande samtal via AirPods eller kompatibla Beats-hörlurar. Siri har dessutom stöd för att ringa upp nödkontakter om iPhone-ägaren behöver hjälp och själv inte kan ringa. 
Under installationen erbjuder Siri två mer olikartade röstalternativ och har inte längre en standardröst, vilket ger användarna möjlighet att själva välja vilken de vill ha.

Fler anonymitetsinställningar

Insyn i appspårning kräver att appar måste få användarnas tillåtelse innan deras data delas med datamäklare eller spåras via andra företags appar eller webbplatser för marknadsföring. Appar kan be användare om tillåtelse, och i Inställningar kan man se vilka appar som har bett om tillåtelse att spåra så att man när som helst kan ändra sina val.
Appspårning i iOS 14.5 på iPhone 12 Pro.
Med Insyn i appspårning måste appar numera få en användares tillåtelse att spåra eller få tillgång till enhetens annonsidentifierare.

Nya emojis

iOS 14.5 presenterar en spännande uppdatering som ger möjlighet att välja olika hudtoner på personerna i emojin med ett par som kysser varandra och i emojin med ett par med ett hjärta. Ytterligare emojis omfattar bland annat ansikte som andas ut, ansikte med spiralögon, ansikte i moln, brinnande hjärtan, hoplappat hjärta och kvinna med skägg.

Rapportera en händelse i Apples Kartor

Användare av appen Kartor i USA och Kina kan nu enkelt och säkert rapportera olyckor, faror eller fartkontroller längs deras färdväg via Siri på iPhone eller CarPlay. Under navigeringen kan användare meddela Siri att "Det har skett en krock längre fram" eller "Det är något på vägen" eller till och med rapportera att händelser som visas på kartan har klarats upp. Funktionen är utformad så att förarna behåller händerna på ratten och fokus på vägen. Även passagerare kan rapportera eller ta bort händelser genom att använda "Rapportera händelse" i appen Kartor. Dessutom kan Kartor-användare numera dela sin beräknade ankomsttid med familj och vänner när de går eller cyklar. CarPlay-användare kan sätta igång den nya funktionen Dela beräknad ankomsttid med nya Siri eller tangentbordets reglage.

Ytterligare funktioner i iOS 14.5

  • Apple Podcasts får omdesignade visningssidor för att göra det enklare att börja lyssna. Dessutom finns möjlighet att spara och ladda ner avsnitt, så att de automatiskt läggs till i Biblioteket för snabb åtkomst. Topplistor, kategorier och utvalda samlingar på Sök-fliken hjälper lyssnarna att upptäcka nya program. 
  • AirTag hjälper användarna att hålla reda på och hitta viktiga föremål, såsom nycklar, plånbok och ryggsäck, på ett integritetsskyddat och säkert sätt i Hitta-appen.
  • Apple News har en omdesignad flik för News+, som gör det enklare för prenumeranter att snabbt hitta, ladda ner och hantera tidskrifter och tidningar. Med en helt ny Sök-upplevelse kan alla användare hitta relevanta ämnen, kanaler och berättelser.2
  • Användare av Apple Fitness+ kan nu streama ljud och video till tv-apparater och andra enheter som är kompatibla med AirPlay 2.3
  • Påminnelser lägger till möjligheten att sortera efter titel, prioritet, förfallodatum eller skapelsedatum. Dessutom kan man skriva ut listor med påminnelser.
  • Förbättringar av 5G för iPhone 12-modeller inkluderar dubbla sim med stöd för 5G-anslutning och förbättrad Smart Data för att ytterligare optimera nätverksupplevelsen, inklusive bättre batteritid och dataanvändning.
  • Röststyrning som hjälpmedel ger användarna omfattande navigering med hjälp av enbart deras röst. Röststyrning på engelska utökas nu till Australien och Kanada, och på spanska till Mexiko, Spanien och USA.
Dela artikeln

Bilder på iOS 14.5-uppdateringen

  1. Apple Watch måste ha watchOS 7.4 eller senare.
  2. Uppdateringarna för Apple News är tillgängliga i Australien, Kanada, Storbritannien och USA.
  3. Uppdateringarna för Apple Fitness+ är tillgängliga på engelska i Australien, Irland, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA samt på franska i Kanada.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48