PRESSMEDDELANDEN 19 maj 2021

Apple förhandsvisar kraftfulla mjukvaruuppdateringar som har utformats för personer med funktionsnedsättningar

Den nya SignTime-tjänsten lanseras torsdagen den 20 maj och erbjuder teckenspråkstolkar on-demand till Apple Store- och Apple Support-kunder
Den nya SignTime-tjänsten visas på iPhone 12 Pro.
Med SignTime kan kunder som besöker Apple Store i USA, Storbritannien och Frankrike få tillgång till teckenspråkstolkar på distans.
Cupertino, KalifornienIdag presenterade Apple kraftfulla mjukvaruuppdateringar som har utformats för personer med nedsatt syn, hörsel såväl som fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Med dessa banbrytande tekniker visas Apple sin övertygelse om att tillgänglighet är en mänsklig rättighet och tar ytterligare ett steg i företagets långa historia av att erbjuda branschledande funktioner som gör att Apples produkter går att anpassa efter varje individ.
Senare i år kommer Apple att lansera mjukvaruuppdateringar till alla sina operativsystem som gör att personer med fysiska funktionsnedsättningar istället kan styra Apple Watch med hjälp av AssistiveTouch. Dessutom kommer iPad bli kompatibel med hårdvara för ögonstyrning från tredje part och Apples branschledande skärmläsare VoiceOver blir ännu smartare och kan utforska objekt i bilder med hjälp av inbyggd intelligens. För att stödja neurodiversitet presenterar Apple nya bakgrundsljud som gör det enklare att minimera distraktioner och för dem som är döva eller har nedsatt hörsel kommer MFi-enheter (Made for iPhone) snart ha stöd för nya dubbelriktade hörapparater.
Apple lanserar också en ny tjänst som heter SignTime torsdagen den 20 maj. Den här tjänsten gör det möjligt för kunder att kommunicera med AppleCare och Retails kontaktcenter direkt från sin webbläsare genom amerikanskt teckenspråk (ASL) i USA, brittiskt teckenspråk (BSL) i Storbritannien eller franskt teckenspråk (LSF) i Frankrike. Kunder som besöker Apple Store kan också använda SignTime för att få teckenspråkstolkning på distans utan att boka tid innan. SignTime lanseras initialt i USA, Storbritannien och Frankrike, men kommer att utökas till fler länder längre fram. Du hittar mer information på apple.com/se/contact.
”På Apple har vi länge känt att världens bästa teknik behöver möta alla individers behov, och våra team arbetar ihärdigt med att bygga in tillgänglighet i allt som vi skapar”, säger Sarah Herrlinger, Senior Director för Global Accessibility Policy and Initiatives på Apple. ”Med de här nya funktionerna tänjer vi på gränserna för innovation med toppmodern generation teknik som gör alla roliga och användbara funktioner i Apples produkter tillgängliga för ännu fler – och vi ser verkligen fram emot att få dela dem med våra användare.”

AssistiveTouch för Apple Watch

Apple presenterar en ny banbrytande hjälpmedelsfunktion på Apple Watch för användare med begränsad rörlighet. AssistiveTouch för watchOS gör det möjligt för användare med fysiska funktionsnedsättningar på överkroppen att uppleva allt Apple Watch har att erbjuda utan att någonsin behöva röra klockan. Apple Watch kan känna av subtila rörelser i musklerna och senorna med hjälp av inbyggda rörelsedetektorer som gyroskopet och accelerometern, tillsammans med den optiska hjärtsensorn och inbyggd maskininlärning, så att användarna kan flytta en pekare på skärmen genom att till exempel nypa med fingrarna eller knyta handen. Med AssistiveTouch på Apple Watch kan kunder med fysiska funktionsnedsättningar enklare svara på samtal, använda rörelsestyrning till skärmen och komma åt Notiscenter, Kontrollcenter och mycket mer.
AssistiveTouch gör det möjligt för användare med fysiska funktionsnedsättningar på överkroppen att uppleva allt Apple Watch har att erbjuda utan att någonsin behöva röra klockan.

Stöd för ögonstyrning på iPad

iPadOS kommer att ha stöd för enheter för ögonstyrning från andra tillverkare, vilket gör det möjligt för människor att styra iPad enbart med ögonen. Senare i år kommer kompatibla MFi-enheter att kunna känna av var en person tittar på skärmen och styra pekaren efter ögats rörelse, och vid längre ögonkontakt utföra åtgärder, som att trycka.

Utforska bilder med VoiceOver

Apple presenterar nya funktioner till VoiceOver, en branschledande skärmläsare för personer som är blinda eller har nedsatt syn. Apple har byggt vidare på tidigare uppdateringar till VoiceOver som möjliggjorde bildbeskrivningar, så att användare nu får tillgång till ännu fler detaljer om personer, text, tabelldata och andra objekt i bilder. Användare kan navigera i bilder på recept som i en tabell med rader, kolumner och tabellrubriker. VoiceOver kan också beskriva en persons placering och andra objekt i en bild så att man kan återuppleva minnen i större detalj. Med Märkning kan användarna även lägga till egna bildbeskrivningar för att göra sina familjebilder ännu mer personliga.
Den nya funktionen för att utforska bilder i VoiceOver visas på iPhone 12 Pro.
Med VoiceOver kan användare utforska fler detaljer i en bild genom beskrivningar som ”en person med ett leende ansikte och lockigt brunt hår i lite lätt profil från höger”.

Stöd för Made for iPhone-hörapparater och audiogram

Apple lägger till stöd för nya dubbelriktade hörapparater i en viktig uppdatering till sitt program för MFi-hörapparater. Mikrofonerna i de här nya hörapparaterna gör det möjligt för personer som är döva eller har nedsatt hörsel att prata i telefon eller ha FaceTime-samtal utan att använda händerna. Senaste generationen modeller från MFi-tillverkare lanseras senare i år.
Apple lägger också till stöd för att läsa av audiogram (resultat från hörseltest) i Anpassat ljud för hörlurar. Användare kan snabbt anpassa ljudet efter det senaste resultatet från ett hörseltest som har importerats från ett fysiskt eller digitalt audiogram. Anpassat ljud för hörlurar förstärker låga ljud och justerar vissa frekvenser så att det passar användarens hörsel.
Ett audiogram visas i Anpassat ljud för hörlurar på iPhone 12 Pro.
Anpassat ljud för hörlurar kan läsa av audiogram som har importerats från ett fysiskt dokument eller digital pdf och visar resultatet i en tabell.

Bakgrundsljud

Ljud i vardagen kan vara distraherande, jobbiga eller överväldigande. För att underlätta för personer med neurodiversitet presenterar Apple därför nya bakgrundsljud som minskar distraktioner och hjälper användarna att fokusera och få lugn och ro. Balanserade, ljusa eller mörka ljud såväl som ljud av havet, regn eller porlande bäckar spelas hela tiden i bakgrunden för att dölja oönskade ljud i omgivningen och ljudet blandas med eller lägger sig bakom andra ljud och systemljud.
Ytterligare funktioner som kommer senare i år:
  • Ljudkommandon till Reglagestyrning ersätter fysiska knappar och reglage med verbala ljud, till exempel klickande, smackande eller vokala ljud för användare som inte pratar och har begränsad rörlighet.
  • Inställningar för skärm och textstorlek kan anpassas i varje app för användare som är färgblinda eller har nedsatt syn så att det blir enklare att se vad som visas på skärmen. Användare kommer att kunna anpassa de här inställningarna i varje app som har stöd för funktionen.
  • Ny anpassning av memojis med bättre representation av användare med syrgasmask, cochleaimplantat eller mjuk hjälm på huvudet.
Ny memoji.
Ny anpassning av memojis med bättre representation av användare med syrgasmask, cochleaimplantat eller mjuk hjälm på huvudet.
För att uppmärksamma Global Accessibility Awareness Day lanserar Apple också nya funktioner, pass, utvalda samlingar och mycket annat:
  • Den här veckan i Apple Fitness+ pratar den prisbelönta adaptiva idrottaren och tränaren Amir Ekbatani om Apples löften om att göra Fitness+ så tillgängligt och inkluderande som möjligt. Med Fitness+ kan alla vara med och träna, från tränare som använder teckenspråk för att säga ”Välkommen” eller ”Bra jobbat!” till Dags att gå-träning som ändras till Dags att gå eller rulla om man tränar med rullstol på Apple Watch – och alla videor har undertexter. Fitness+ har också en tränare som visar alternativ till varje träningspass så att användare på alla nivåer kan delta.
Fitness+ visas på iPhone 12 Pro.
Undertexter för varje träning är ett av alla sätt som Apple ser till att Fitness+ är inkluderande och välkomnade för alla användare.
  • Galleriet med hjälpmedelsgenvägar erbjuder praktiska Siri-genvägar till att hålla koll på medicinering och dagliga rutiner samt en ny genväg till en hjälpmedelsassistent som gör det enklare för användarna att upptäcka Apples inbygga funktioner och resurser för att anpassa dem efter sina behov.
  • Today at Apple erbjuder direktsända, virtuella pass på amerikanskt och brittiskt teckenspråk under hela dagen den 20 maj där personer med funktionsnedsättningar kan lära sig grunderna om iPhone och iPad. I vissa områden kommer det att finnas ett större utbud av Today at Apple-pass om hjälpmedel i butikerna fram till den 30 maj.
  • I App Store kan kunderna läsa om TikTok-influencern, Lucy Edwards, som är blind och tipsar om sina bästa hjälpmedelsappar. Kunderna kan även läsa om App of the Day-appen FiLMic Pro, som är bland de mest tillgängliga videoapparna för filmmakare som är blinda eller har nedsatt syn, och ännu mer i den nya samlingen Express Yourself Your Way.
  • Apple TV-appen kommer att innehålla samlingen Barrier-Breaking Characters som uppmärksammar autentisk representation av personer med funktionsnedsättningar både framför och bakom kameran. I den här samlingen delar olika kreatörer och artister – bland annat från teamet bakom Best Summer Eve – sina favoritfilmer och tv-serier i en redaktionell produktion som har utformats av den amerikanske popkonstnären och Urban Folk-artisten Tennessee Loveless, som är känd för sitt livfulla och färgsprakande berättande utifrån sitt färgblinda perspektiv.
  • Apple Books lägger till rekommendationer från författaren och förespråkaren av funktionsrätt, Judith Heumann, och samlingar utifrån andra teman.
  • Apple Kartor har nya guider från Gallaudet University, världens första universitet för personer som är döva, dövblinda eller har nedsatt hörsel, och som uppmärksammar användarna på företag och organisationer som värderar, omfamnar och främjar dövrörelsen och teckenspråk.
Dela artikeln

Bilder på Apples hjälpmedelsfunktioner

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48