öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 7 juni 2021

Apple befäster sitt ledarskap inom integritet med iOS 15, iPad OS 15, macOS Monterey och watchOS 8

Nya funktioner låter användarna kontrollera och övervaka hur appar använder deras data
Safaris integritetsrapport visas på iPhone 12 Pro.
Safaris integritetsrapport visar all spårning mellan sajter som blockeras med Intelligent skydd mot spårning i Safari.
Cupertino, Kalifornien Apple förhandsvisade idag de nya kraftfulla integritetsskydden i iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey och watchOS 8, som låter användarna kontrollera och hantera tillgång till deras data på ett bättre sätt. Funktionerna representerar de senaste innovationerna i Apples satsning på ledarskap inom integritet, då företaget kontinuerligt har utvidgat sitt engagemang för integritet och uppmuntrat till förändring i hela branschen med funktioner som insyn i appspårning och integritetsetiketter på App Store.
”Integritetsskydd har haft en avgörande betydelse för Apple från allra första början”, säger Craig Federighi som är Apples vice vd för Software Engineering. ”Varje år utmanar vi oss själva att utveckla ny teknik för att användarna ska få mer kontroll över sina data och fatta välgrundade beslut om vem de vill dela dem med. Årets uppdateringar innehåller nyskapande funktioner som ger användarna bättre inblick och mer detaljerad kontroll än någonsin tidigare.”
Dölj min e-postadress visas på iPhone 12 Pro.
Dölj min e-postadress låter användarna dela unika och slumpmässiga e-postadresser som vidarebefordrar mejlen till deras personliga inkorg när de vill hålla sin personliga e-postadress hemlig.

Skydda data från tredje part

I Mail-appen hindrar integritetsskyddet avsändare från att använda osynliga pixlar för att samla in information om användaren. Den nya funktionen kan förhindra att avsändare får veta när en användare öppnar ett mejl och maskerar användarens IP-adress så att den inte kan kopplas samman med användarens övriga nätaktiviteter eller användas för att avgöra var personen befinner sig.
Under ett antal år har Intelligent skydd mot spårning hjälpt till att skydda Safaris användare från oönskad spårning genom att använda maskinlärning på enheten för att stoppa spårare samtidigt som webbplatser tillåts fungera normalt. I år blir Intelligent skydd mot spårning ännu effektivare tack vare att det även döljer användarens IP-adress för spårare. Det innebär att de inte kan utnyttja användarens IP-adress som en unik identifierare för att koppla samman personens aktiviteter på olika webbplatser och skapa en profil över användaren.

Kontrollera appintegritet

Med integritetsrapporten för appar kan användarna se hur ofta en app har använt godkännandet de tidigare har gett för att få tillgång till deras plats, bilder, kamera, mikrofon och kontakter under de senaste sju dagarna.1 Användarna kan kolla om svaret verkar rimligt, samt göra något åt det genom att gå till appen i Inställningar om det inte verkar rimligt. Användarna kan också ta reda på vem deras data eventuellt delas med genom visa alla tredjepartsdomäner som en app kontaktar.

Bearbeta ljud från Siri-förfrågningar på enheten

Med röstigenkänning på enheten bearbetas ljudet från användarnas förfrågningar direkt på deras iPhone eller iPad som förval. Den här funktionen tar itu med ett av de största integritetsbekymren för röstassistenter, nämligen oönskad ljudinspelning. Vid många förfrågningar överflyttas även Siri-bearbetningen till enheten, vilket gör att förfrågningar kan behandlas utan internetuppkoppling, exempelvis att starta appar, ställa in timer och alarm, ändra inställningar eller styra musik.
En översättningsförfrågan till Siri som bearbetas på skärmen visas på iPhone 12 Pro och iPad Pro.
Med röstigenkänning på enheten bearbetas ljudet från användarnas begäran direkt på deras iPhone eller iPad som förval.

Förbättrad integritet på nätet med iCloud+

iCloud+ kombinerar allt som kunderna gillar med iCloud med nya suveräna funktioner, som iCloud Private Relay, Dölj min e-postadress och utökat stöd för Säker HomeKit-video utan extra kostnad.2
Private Relay är en ny internetsekretesstjänst som är inbyggd i iCloud, vilket gör det möjligt för användarna att ansluta till och surfa på webben på ett säkrare och mer privat sätt. När användaren surfar med Safari säkerställer Private Relay att all trafik som lämnar enheten är krypterad, så att ingen mellan användaren och webbplatsen kan få tillgång till eller läsa den, inte ens Apple eller användarens nätverksleverantör. Alla förfrågningar från användaren skickas därefter via två separata webbreläer. Det första tilldelar användaren en anonym IP-adress som identifierar dennes region men inte den faktiska platsen. Det andra dekrypterar webbadressen som användaren vill besöka och vidarebefordrar användaren till måladressen. När informationen separeras på det här viset skyddas användarens integritet, eftersom ingen enskild aktör kan både identifiera en användare och se vilka webbplatser som personen besöker.
Som en utveckling av möjligheterna med Logga in med Apple låter Dölj min e-postadress användarna dela unika och slumpmässiga e-postadresser som vidarebefordrar mejlen till deras personliga inkorg när de vill hålla sin personliga e-postadress hemlig. Dölj min e-postadress är inbyggt direkt i Safari, iCloud-inställningarna och Mail, vilket även gör det möjligt för användarna att när som helst skapa och radera så många adresser som behövs. På så vis får användarna kontroll över vem som kan kontakta dem.3
iCloud+ utökar det inbyggda stödet för Säker HomeKit-video, så att användarna kan ansluta ännu fler kameror än tidigare i appen Hem, vilket ger dem punkt-till-punkt-krypterad lagring för videoklipp från hemmets övervakningskameror utan att det påverkar lagringskapaciteten. Säker HomeKit-video ser även till att aktiviteten som upptäcks av användarens övervaknings­kameror analyseras och krypteras av Apple-enheterna i hemmet innan de lagras skyddat i iCloud.
En HomeKit-kompatibel kamera som visar ett paket som lämnas nära ytterdörren visas på iPhone 12 Pro.
iCloud+ utökar det inbyggda stödet för Säker HomeKit-video, så att användarna kan ansluta ännu fler kameror än tidigare i appen Hem, vilket ger dem punkt-till-punkt-krypterad lagring för videoklipp från hemmets övervakningskameror utan att det påverkar lagringskapaciteten.
Fler funktioner för användare och utvecklare
De här uppdateringarna innehåller nya kraftfulla verktyg som låter utvecklare förbättra appfunktionaliteten utan att kompromissa med användarnas integritetsskydd.
  • Med Dela din aktuella plats kan en användare enkelt dela sin aktuella plats med en app vid endast ett tillfälle, utan att ge utvecklaren ytterligare tillgång efter det. Utvecklare kan anpassa knappen för Dela din aktuella plats och integrera den direkt i sina appar.
  • Tack vare att den begränsade åtkomsten till bildbiblioteket har förbättrats kan utvecklare nu erbjuda smarta funktioner – exempelvis en mapp med de senaste bilderna i ett visst album – även när en användare bara har godkänt begränsad tillgång.
  • Med Säker inklistring kan utvecklare låta användarna klistra in från en annan app utan att användaren har tillgång till det som har kopierats förrän det klistras in i utvecklarens app. När utvecklare använder Säker inklistring kommer användarna att kunna klistra in utan att få några varningar om transparens för urklipp, vilket ger lite extra trygghetskänsla.
Dela artikeln

Bilder på nya integritetsfunktioner i iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey och watchOS 8

  1. Integritetsrapport för appar kommer som en del av en mjukvaruuppdatering till iOS 15, iPadOS 15 och watchOS 8.
  2. Abonnemang för iCloud+: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera ($0.99/månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror ($2.99/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror ($9.99/månad). 
  3. Dölj min e-postadress kommer till Mail som en del av en mjukvaruuppdatering till iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey och iCloud.com.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48