UPDATE 10 juni 2021

Apple presenterar vinnarna av Apple Design Awards 2021

Utvecklare från hela världen hyllas i sex nya priskategorier: innovation, utseende och grafik, interaktion, glädje och nöje, inkludering samt samhällspåverkan.
Apple Design Award.
Apple Design Awards lyfter fram innovation, påhittighet, designkunnande och enastående tekniska landvinningar.
Apple höll idag sitt årliga Apple Design Awards, där priser utdelades till de tolv bästa apparna och spelen i sin klass, skapade av utvecklare från hela världen. Vinnarna av Apple Design Awards förverkligar varje år djärva, kreativa och originella idéer. Människorna som utformar och bygger de här prisvinnande apparna och spelen inspirerar med sin briljans, klarsynthet, stilsäkerhet, beslutsamhet och sitt hårda arbete inte bara sina Apple-utvecklarkollegor utan även alla oss som arbetar på Apple.
”Årets vinnare av Apple Design Awards har satt en ny standard för vad en riktigt bra appupplevelse innebär och vi gratulerar dem till en välförtjänst vinst”, säger Susan Prescott, Apples vice vd för Worldwide Developer Relations och Enterprise and Education Marketing. ”De här utvecklarnas skapelser visar vilken stor betydelse appar och spel har i vår vardag, samtidigt som de är perfekta exempel på våra sex nya priskategorier.”

Inkludering

Vinnarna i denna kategori bidrar med en suverän upplevelse för alla genom att hjälpa människor med olika bakgrunder, förmågor och språk.
AppVoice Dream Reader
Utvecklare: Voice Dream LLC (USA)
Voice Dream Reader är en klassledande text-till-tal-app som kan läsa upp text från i princip vilken digital källa som helst – pdf-filer, webbsidor eller e-böcker – på minst 25 olika språk. Tack vare appens adaptiva funktioner och anpassningsbara inställningar kan alla hitta en röst med perfekt ton, klangfärg, accent och hastighet för en optimal läsupplevelse.
Appen Voice Dream Reader visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Inkludering: Voice Dream Reader från Voice Dream LLC.
Spel: ”HoloVista
Utvecklare: Aconite (USA)
HoloVista har stöd för ett brett spektrum av hjälpmedelsfunktioner, däribland alternativ för rörelsestyrning, textstorlekar, textkontrast, ljud samt de visuella effekternas intensitet. De ändamålsenliga interaktionerna och övervägandena gör det möjligt att uppleva spelandet på flera olika sätt.
Spelet HoloVista visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Inkludering: HoloVista från Aconite.

Glädje och nöje

Vinnarna i denna kategori bidrar med minnesvärda, engagerande och härliga upplevelser som förhöjs ytterligare med Apples teknik.
Spel: ”Pok Pok Playroom
Utvecklare: Pok Pok (Belgien)
”Pok Pok Playroom” är en skojig, snyggt animerad app som fängslar användaren med genomtänkt design och spännande interaktioner. Tack vare den subtila haptiken och de klockrena ljudeffekterna kan den här appen hålla barn i alla åldrar sysselsatta i timmar samtidigt som den stimulerar deras kreativitet och experimentlust.
Spelet Pok Pok Playroom visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Glädje och nöje: Pok Pok Playroom från Pok Pok.
Spel: ”Little Orpheus
Utvecklare: The Chinese Room (Storbritannien)
”Little Orpheus” är ett enkelt men underhållande plattformsspel med enkla reglage och utmärkt berättarteknik som erbjuder en konsolliknande upplevelse. Genom spelets omväxlande nivåer bjuds det på en smart överraskning i varje vändning, samtidigt som den roliga dialogen skapar en lättsam stämning.
Spelet Little Orpehus visas på iPad Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Glädje och nöje: Little Orpheus från The Chinese Room.

Interaktion

Vinnarna i denna kategori skapar intuitiva gränssnitt och smidiga reglage som är perfekt anpassade till respektive plattform.
App: CARROT Weather
Utvecklare: Brian Mueller, Grailr LLC (USA)
CARROT Weather är känd för sina roliga prognoser och sin unika grafik. Via en färsk uppdatering har upplevelsen blivit ännu enklare och elegantare på alla Apples plattformar. Den här appen utlovar storstilad underhållning med allt från tokroliga väderprognoser till en rejäl uppsättning anpassningsbara widgetar och en samling användbara urtavlor.
Appen CARROT Weather visas på iPad Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Interaktion: CARROT Weather från Brian Mueller, Grailr LLC.
Spel:Bird Alone
Utvecklare: George Batchelor (Kanada)
Bird Alone och dess utforskande interaktioner bygger på gester, haptik, parallaxer och dynamiska ljudeffekter som tillsammans skapar en stämningsfull upplevelse. Spelet innehåller smart integrerade notiser, finstämd grafik och musik som varierar beroende på väder, årstid och tid på dygnet.
Spelet Bird Alone visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Interaktion: Bird Alone från George Batchelor.

Samhällspåverkan

Vinnarna i denna kategori skapar mening i människors vardag och belyser viktiga frågor.
App: Be My Eyes
Utvecklare: S/I Be My Eyes (Danmark)
Be My Eyes hjälper människor som är blinda eller har nedsatt syn att identifiera föremål genom att para ihop användarna med frivilliga runt om i världen och låta dem se vad som finns framför användarens kamera. Appen används av över 300 000 personer som är blinda eller har nedsatt syn och över 4,5 miljoner frivilliga i fler än 150 länder och på fler än 180 språk.
Appen Be My Eyes visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Samhällspåverkan: Be My Eyes från S/I Be My Eyes.
Spel: ”Alba
Utvecklare: ustwo games (Storbritannien)
Medan kommunen skövlar ett naturreservat för att bygga ett hotell räddar Alba det lokala djurlivet, reparerar bron i reservatet och avlägsnar skräp från stadens gator. Det här spelet visar hur respekt för vår miljö kan skapa positivitet och berättar samtidigt en historia baserad på familjeband, gemenskap, aktivism och hänsyn. För varje nedladdning av spelet planteras ett träd i ett projekt för återplantering av skog på Madagaskar.
Spelet Alba visas på iPad Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Samhällspåverkan: Alba från ustwo games.

Utseende och grafik

Vinnarna i denna kategori skapar slående scenerier, skickligt utformade gränssnitt och högkvalitativa animeringar som går hand i hand med ett distinkt, sammanhållet tema.
App: Loóna
Utvecklare: Loóna Inc (Belarus)
Loóna bjuder på elegant animerade pass i sömnens tecken, uppbyggda av avkopplande aktiviteter, historieberättande och stämningsfulla ljud. Varje aspekt av appens gränssnitt – typsnitt, färg, animering och 3D-innehåll – har utformats med stor omsorg för att skapa en behaglig och lugnande upplevelse.
Loónas sömnlandskap visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Utseende och grafik: Loóna från Loóna Inc.
Spel: ”Genshin Impact
Utvecklare: miHoYo Limited (Kina)
”Genshin Impacts” pulshöjande stridsscener och vidsträckta landskap tänjer på de visuella gränserna för mobilt spelande. Rörelseoskärpa, skuggor och bildhastighet kan justeras under spelets gång medan spelaren förintar slemmiga monster, nedkallar jordbävningar, kastar blixtar eller styr om vinden för att driva på eld och snöstormar.
Spelet Genshin Impact visas på iPad Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Utseende och grafik: Genshin Impact från miHoYo Limited.

Innovation

Vinnarna i denna kategori bidrar med nyskapande upplevelser som utnyttjar Apples teknik på ett sätt som verkligen sticker ut.
App: NaadSadhana
Utvecklare: Sandeep Ranade (Indien)
NaadSadhana är en allt-i-ett-app för musik i studioklass som hjälper musiker, oavsett genre och erfarenhet, att framföra och publicera sin musik utan gränser. Efter att ha startat appen med fokus på att öva indisk klassisk sång har NaadSadhana expanderat till att stödja sju olika musikgenrer. Med hjälp av artificiell intelligens och Core ML kan appen lyssna till ett improviserat sångstycke, ge direkt feedback på tonsäkerheten och generera ett passande bakgrundsspår – alltihop i realtid.
Appen NaadSadhana visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Innovation: NaadSadhana från Sandeep Ranade.
Spel: ”League of Legends: Wild Rift
Utvecklare: Riot Games (USA)
”League of Legends: Wild Rift” tar hela upplevelsen av ett komplext pc-spel och stöper om den i mobilt format. Teamet på Riot Games har gjort om det här uppskattade spelet från grunden för att spelarna ska kunna uppslukas av League of Legends-världen via fintrimmade pekskärmsreglage som utformats specifikt för mobilenheter, ett målsökande system som hjälper nya spelare att finna sig tillrätta, mobilspecifika kamerainställningar och mycket mer.
Spelet League of Legends: Wild Rift visas på iPhone 12 Pro.
Vinnare av Apple Design Award i kategorin Innovation: League of Legends: Wild Rift från Riot Games.
Förutom den eftertraktade fysiska Apple Design Award-trofén får årets vinnare även ett paket med hårdvara som de får nytta av i sitt fortsatta arbete med att skapa suveräna appar och spel.
Mer information om årets vinnare och finalister finns på Apple Design Awards.
Dela artikeln

Bilder av vinnarna av Apple Design Awards

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48