öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 7 juni 2021

Apple förhandsvisar nya produktivitetsfunktioner i iPadOS 15

Multitasking på iPad blir smidigare, hemskärmen har fått en ny utformning med integrerade widgetar, appbibliotek, systemintegrerade anteckningar med Snabbnotiser, SharePlay, ny Safari-design och nya verktyg som hjälper användarna att fokusera 
Multitasking på iPad blir enklare och smidigare med iPadOS 15.
Cupertino, Kalifornien Apple förhandsvisade idag iPadOS 15 som bjuder på nya funktioner som drar nytta av de unika egenskaperna hos iPad. Nu kan användarna bli mer produktiva och jobba på ännu fler sätt med iPad. Multitasking blir ännu smidigare i iPadOS 15 när Split View, Slide Over och andra funktioner blir kraftfullare, enklare att hitta och enklare att använda. Anteckningar integreras i hela systemet med Snabbnotiser, som öppnar upp för nya sätt att samarbeta och organisera med eller utan Apple Pencil. Med den nya widgetlayouten på hemskärmen och i appbiblioteket blir det enkelt att anpassa användarupplevelsen och ordna appar. Appen Översätt har nya funktioner för översättning av text och konversationer och användarna kan nu bygga appar för iPhone och iPad med Swift Playgrounds på iPad. iPadOS 15 stärker också skyddet av användarens data med nya inställningar för integritetsskydd i bland annat Siri, Mail och på andra ställen i systemet.
”Med iPadOS 15 ser vi fram emot att göra användarupplevelsen på iPad ännu bättre”, säger Craig Federighi som är Apples vice vd för Software Engineering. ”Användarna kan nu bli ännu mer produktiva med smidigare multitasking, en ny hemskärm med integrerade widgetar och appbibliotek, systemintegrerade anteckningar med Snabbnotiser, en iPad-version av appen Översätt, SharePlay, ny Safari-design, nya verktyg som hjälper användaren att fokusera med mera.”
En kvinna som använder iPad med iPadOS 15.
Med iPadOS 15 kan användarna bli ännu mer produktiva och arbeta på ännu fler sätt än tidigare med iPad.

Få mer gjort med multitasking och kortkommandon

I iPadOS 15 blir det enklare än någonsin att jobba med flera appar samtidigt. Högst upp i apparna visas nu en multitaskingmeny där användaren enkelt kan välja Split View eller Slide Over. Användaren kommer nu snabbt åt hemskärmen i läget Split View, vilket gör det enklare att hitta rätt app. Den nya raden innebär också att användaren kan använda multitasking i Safari, Pages och andra appar med flera fönster eller ta en snabbtitt på sina mejl. 
Användare med externa tangentbord kan få mer gjort med helt nya kortkommandon och ett omdesignat menyfält. Användaren kan snabbt ställa in och växla mellan Split View och Slide Over med nya kortkommandon för multitasking direkt på tangentbordet.
Funktionerna Slide Over och Split View i iPadOS 15 på iPad.
I iPadOS 15 blir Split View, Slide Over och andra funktioner kraftfullare, enklare att hitta och enklare att använda.

Ordna och anpassa iPad med widgetar och appbiblioteket

Användaren kan nu placera widgetar bland apparna på hemskärmens sidor för att få tillgång till mer information snabbt och anpassa upplevelsen efter eget tycke och smak. Nu kan widgetar väljas i en ny, större storlek som är framtagen speciellt för den större skärmen på iPad och som passar perfekt för video, musik, spel och bilder. iPadOS 15 har också helt nya widgetar för App Store , Hitta, Game Center, Mail och Kontakter.
Nu kommer också appbiblioteket till iPad. Appar ordnas automatiskt i praktiska kategorier som produktivitet, spel och senast tillagda. Användaren kan dessutom nå alla sina appar via Dock.
Widgetar i iPadOS 15 på iPad.
Användaren kan nu placera widgetar bland apparna på hemskärmen på iPad och på så sätt snabbt få tillgång till mer information.

Skriv ner idéer snabbt med Snabbnotiser och organisera innehåll med taggar

iPad får nya anteckningsfunktioner som gör det enklare att sätta tankar och idéer på pränt och ordna dem. Anteckningar integreras med hela systemet i form av Snabbnotiser, ett snabbt och enkelt sätt att göra anteckningar överallt. Användare som surfar i Safari eller kollar upp en restaurang på Yelp kan när som helst öppna Snabbnotiser och skriva ner några minnesanteckningar eller kopiera in länkar. Sedan kan de enkelt återgå till det de höll på med.
Anteckningar innehåller också nya sätt att ordna, samarbeta och spara information. Med taggar blir det enkelt att sortera in anteckningar i kategorier och sedan hitta dem snabbt med den nya taggbläddraren och taggbaserade smarta mappar. Och användare som samarbetar i delade anteckningar kan använda Omnämnanden för att kontakta sina medarbetare och hjälpa dem att hitta tillbaka till anteckningen. Den nya aktivitetsvyn visar vilka uppdateringar som nyligen har gjorts i en anteckning.

Mer naturliga FaceTime-samtal och delade upplevelser med SharePlay

FaceTime gör det enkelt att hålla kontakten med nära och kära och med iPadOS 15 blir samtalen ännu mer naturliga. Med nya SharePlay kan användarna dela upplevelser under videosamtal via FaceTime, till exempel lyssna på en låt tillsammans i Apple Music, titta på en tv-serie eller film samtidigt eller dela sina skärmar och visa appar för varandra. Med de delade uppspelningsreglagen kan alla deltagare trycka på uppspelning, paus eller hoppa framåt. SharePlay fungerar också med Apple TV så att användarna kan titta på tv samtidigt som de pratar med vänner och familj via FaceTime. Med SharePlay kan en användare även dela sin skärm, vilket är perfekt om man surfar tillsammans.

Surfa bättre och smidigare i Safari

Safari får en ny flikdesign där användarna ser mer av sidorna när de surfar. Det nya flikfältet antar samma färg som webbsidan och kombinerar flikar, verktygsfält och sökfält i en enda, kompakt design. Användaren kan nu enkelt spara och hantera flikar genom att gruppera dem, vilket är perfekt när man planerar en resa, shoppar på nätet eller vill spara de flikar som man använder ofta. Grupperade flikar synkas dessutom med Mac och iPhone så att användarna kan fortsätta med sina projekt var de än befinner sig eller dela dem med familj och vänner. Safari på iPad har nu även stöd för webbtillägg, som finns på App Store.
Safari-sida i iPadOS 15 på iPad Pro.
Safari får en ny flikdesign där användarna ser mer av sidorna när de surfar.

Hjälp att fokusera

I iPadOS 15 finns kraftfulla verktyg som hjälper användaren att fokusera utan att bli störd. Fokus är en ny funktion som filtrerar notiser utifrån vad användaren gör. Användaren kan skapa egna fokusinställningar på enheten eller välja bland förslag på inställningar för att enklare kunna koncentrera sig under arbetstid eller varva ner på kvällen. Användare kan skapa olika hemskärmar för olika fokusinställningar med appar och widgetar som är relevanta för det de vill fokusera på – så att de inte frestas att göra någonting annat.
En annan nyhet är att notiser samlas i en sammanställning som kan skickas när det passar användaren, till exempel på morgonen och på kvällen. På så sätt kan användaren hålla koll på vad som har hänt under dagen.
Den nya funktionen Fokus i iPadOS 15 på iPad Pro.
Fokus är en oerhört praktisk ny funktion som filtrerar notiser utifrån vad användaren gör.

Intelligenta funktioner på enheten öppnar för nya bildfunktioner

Live-text bygger på intelligenta funktioner på enheten och gör det möjligt att känna igen text i en bild och utföra olika åtgärder utifrån det.1 Användaren kan till exempel ringa upp ett telefonnummer som finns med på en bild av ett skyltfönster. Med visuell sökning kan användaren söka efter föremål i en bild, till exempel en viss blomma eller hundras.
Med Spotlight kan användaren nu söka efter bilder i appen Bilder och på webben och få helt nya detaljrika sökresultat för kontakter, med exempelvis de senaste konversationerna, delade bilder och kontaktens plats om personen har delat den via Hitta. Spotlight utnyttjar Live-text för att göra det enkelt att hitta en bild av en kollektivtrafikkarta, ett kvitto eller en skärmavbild av ett recept. Live-text funkar även med handskriven text, vilket är utmärkt när man söker i bilder av anteckningar eller innehållet på en whiteboard.
Den nya funktionen Live-text i iPadOS 15 på iPad Pro.
Live-text bygger på intelligenta funktioner på enheten och gör det möjligt att känna igen text i en bild och utföra olika åtgärder utifrån det.

Nya sätt att kommunicera med Översätt på iPad

Appen Översätt kommer till iPad med nya funktioner som gör att konversationer flyter smidigare och mer naturligt. När man använder appen Översätt registrerar funktionen Översätt automatiskt när någon talar och på vilket språk, så att användarna kan prata med varandra på ett naturligt sätt utan att behöva trycka på mikrofonknappen. För ännu mer personliga samtal finns ett läge där två personer kan sitta mittemot varandra med en iPad mellan sig och se översättningar av samtalet på respektive sida. Man kan nu översätta text överallt på iPad genom att markera och välja Översätt och det går även att översätta handskriven text. I kombination med Live-text kan användare till och med översätta text som finns i bilder.
Med appen Översätt kan användare prata med varandra på ett naturligt sätt utan att behöva trycka på mikrofonknappen.

Bygg appar med Swift Playgrounds

Swift Playgrounds är det bästa och enklaste sättet att lära sig att programmera. Med Swift Playgrounds 42 kan användare bygga iPhone- och iPad-appar direkt på iPad och skicka dem direkt till App Store. Det här medför nya sätt för alla som vill skapa appar som de sedan kan dela med resten av världen.3 Koden till appen visas direkt i liveförhandsvisningen och användaren kan köra appen i helskärmsläge för att testa hur den funkar. Ett nytt öppet projektformat baserat på Swift-paket kan öppnas och redigeras i Swift Playgrounds för iPad samt i Xcode på Mac, vilket ger användarna större frihet att utveckla appar för både iPad och Mac.

Fler funktioner i iPadOS 15

 • Med Universalkontroll kan användaren jobba med samma mus och tangentbord på både iPad och Mac och smidigt flytta mellan enheterna utan att det behövs någon särskild inställning. Användaren kan till och med dra och släppa innehåll mellan enheterna, vilket är utmärkt när man skissar med Apple Pencil på iPad och sedan vill lägga in teckningen i en Keynote-bild på Mac.
Med Universalkontroll i iPadOS 15 kan användaren jobba med samma mus och tangentbord på både iPad och Mac och smidigt flytta mellan enheterna.
 • Delas med dig söker i hela systemet efter artiklar, musik, tv-serier, bilder och annat som har delats i Meddelanden och öppnar sökresultaten i Bilder, Safari, Apple News, Musik, Podcaster, Apple TV-appen eller någon annan app, så att användaren enkelt kan se innehållet i sitt sammanhang.
 • Bilder innehåller den mest omfattande uppdateringen hittills av Minnen, som har fått en helt ny design och ett interaktivt gränssnitt. Minnen har nu även integrerats med Apple Music, som använder intelligenta funktioner på enheten för att föreslå låtar som väcker minnena till liv.
 • Kartor erbjuder helt nya sätt att navigera och utforska världen. Användaren kan studera stadsdelar, shoppingområden, höjdskillnader och byggnader i betydligt större detalj och appen bjuder på omdesignade färger och benämningar på vägar, skräddarsydda avbildningar av sevärdheter samt ett nytt nattläge med månsken som ger en helt ny upplevelse.
Kartor får en ny design i iPadOS 15 på iPad Pro.
Kartor erbjuder helt nya sätt att navigera och utforska världen.
 • Integritetsskyddet blir ännu bättre med nya funktioner för säkerhet, insyn och kontroll. Sekretessfunktioner i Mail gör att ingen kan snoka bland dina mejl och appintegritetsrapporten ger insyn i hur olika appar delar information med andra företag.4
 • Siri har utvecklats för att skydda användarens integritet. Med röstigenkänning på enheten bearbetas ljudet från användarens frågor till Siri helt och hållet på iPad som standard5 och funktionaliteten har ökats avservärt. I Siri tillkommer även Läs upp notiser på AirPods och användaren kan bland annat dela sin skärm genom att bara fråga.
 • iCloud+ har allt som användarna gillar med iCloud plus nya premiumfunktioner, som Dölj min e-postadress, utökat stöd för Säker HomeKit-video samt den innovativa nya internetsekretesstjänsten iCloud Private Relay, utan någon extra kostnad.6 Befintliga iCloud-abonnemang uppgraderas automatiskt till iCloud+ i höst. Alla iCloud+-abonnemang kan delas med personer som ingår i samma familjedelningsgrupp, så att alla kan utnyttja de nya funktionerna, lagringsutrymmet och den förbättrade upplevelsen.
 • Nya hjälpmedelsfunktioner har utformats för att passa användarna. VoiceOver-skärmläsaren kan nu upptäcka föremål i bilder tack vare smarta inbyggda funktioner, vilket innebär att användaren kan ta reda på mer om personer, text, tabeller och andra föremål i bilder. Stöd för hårdvara för ögonspårning från andra leverantörer innebär att användare kan styra iPad med bara ögonen. Bakgrundsljud spelas kontinuerligt och blandas med eller lämnar företräde för andra ljud och systemljud i syfte att dölja oönskade ljud från omgivningen eller oväsen utifrån, vilket hjälper användaren att behålla fokus, varva ner eller vila. Med Sound Actions kan användare anpassa Reglagestyrning så att de fungerar med ljud som man gör med munnen. Användare kan nu ställa in visnings- och textstorlek per app.
Tillgänglighet
Förhandsversionen av iPadOS 15 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com redan idag. En offentlig betaversion blir tillgänglig för iPadOS-användare i juli på beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering för iPad mini 4 och senare, iPad Air 2 och senare, iPad (femte generationen och senare) samt alla iPad Pro-modeller. Mer information finns på apple.com/ipados/ipados-preview.Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder på iPadOS 15

 1. Live-text: Livekamerafunktionen kommer till iPad med en uppdatering senare i höst.
 2. Swift Playgrounds 4 för iPadOS kommer senare i år. Mac-versionen kommer i början av 2022.
 3. Medlemskap i Apple Developer Program är ett krav. 4. Integritetsrapport för appar kommer som en del av en mjukvaruuppdatering till iOS 15, iPadOS 15 och watchOS 8.
 4. Finns på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare. Kräver nedladdning av talmodeller. Ljud skickas till Apples servrar om användaren tackar ja till att vara med och Förbättra Siri och diktering.
 5. iCloud+-abonnemang: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera ($0.99/månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror ($2.99/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror ($9.99/månad).

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48