UPDATE 1 juni 2021

Vinnarna av Apples WWDC21 Swift Student Challenge förändrar världen med hjälp av kod

Damilola Awofisayo, Gianna Yan och Abinaya Dinesh
Vinnarna av Swift Student Challenge, (från vänster) Damilola Awofisayo, Gianna Yan och Abinaya Dinesh, tar sig an svåra utmaningar med hjälp av Apples teknik och hjälper nästa generation att göra detsamma.
Apples 2021 Worldwide Developers Conference går snart av stapeln, för andra gången i ett helt och hållet virtuellt format, med miljontals deltagare från hela världen, inklusive en skara mycket speciella ungdomar – de 350 vinnarna av Swift Student Challenge från 35 olika länder och regioner.
Vinnarna har utsetts vid Apples årliga WWDC-utmaning för skolelever, där de fått visa upp sina färdigheter i kodning och problemlösning genom att skicka in en egen Swift Playground och därmed tilldelats en plats i tävlingen.
”Varje år hämtar vi inspiration från de talangfulla och påhittiga Swift Student Challenge-aspiranterna”, säger Susan Prescott, Apples vice vd med ansvar för Worldwide Developer Relations och Enterprise and Education Marketing. ”I år kan vi stolt meddela att fler unga kvinnor har ansökt och vunnit än någonsin förr, och vi kommer att göra allt vi kan för att stödja utvecklingen mot en verkligt jämställd könsfördelning.”
Bland dessa unga kvinnor finner vi tre stycken som inte bara använder tekniken till att lösa verkliga problem, utan som också aktivt arbetar med att lära nästa generation att göra detsamma. Samtidigt som de stakar ut sin egen väg ser de till att andra får tillgång till de verktyg de behöver för att kunna följa efter – trots att de ännu inte har gått ut gymnasiet.
Gianna Yan
Gianna Yan har utvecklat appar sedan hon var tretton. Hon hoppas att i framtiden få arbeta i gränslandet mellan social rättvisa och teknik.
Gianna Yans farföräldrar bor på Hawaii. När pandemin slog till blev det svårt för dem att skaffa hem mat och andra nödvändigheter, eftersom de tillhörde en riskgrupp.
”Min syster och jag kände oss särskilt angelägna att hjälpa till eftersom vi befann oss så långt bort och inte kunde hjälpa dem med praktiska saker”, säger Yan som idag är sexton år och bosatt i Oakland, Kalifornien.
Sålunda skapade de Feed Fleet, en app som kopplar ihop frivilliga med människor i riskgrupper och hjälper dem att få nödvändiga varor levererade till hemmet. Men Yan har gjort mer än så.
Yan är även engagerad i The Farmlink Project, en icke vinstdrivande studentorganisation som hjälper lantbrukare att slussa sin överblivna produktion vidare till matbanker. På bara drygt ett år har projektet omfördelat över 13 000 ton mat.
Yan är också i färd med att utveckla en app som hjälper elever att rapportera sexuella övergrepp på skolans område, och ytterligare en som hjälper kvinnor att upptäcka hjärtsjukdomar och att undersöka sina bröst för att upptäcka cancer. Och det här är bara de projekt hon arbetat med under pandemin.
Yan började vid tretton års ålder att utforska hur tekniken kan utnyttjas för goda syften. Hon skapade då en webbapp för ökat valdeltagande och samhällsengagemang hos generation Y. Yans app vann en av kongressens apptävlingar, och efteråt fick hon träffa Barbara Lee, som sitter i representanthuset för Yans egen valkrets.
”Efter vårt samtal”, säger Yan, ”då vi pratade om den digitala klyftan i vår gemensamma hemstad Oakland, drog jag igång min egen workshop där jag lär svarta och andra etnifierade grundskoleelever att koda.”
Sedan dess har hon lärt ut grunderna i kodning till närmare hundra elever genom sin workshop Encode Change.
”Om vi fokuserar på mångfald när vi fostrar nästa generation kan vi fortsätta att snabba på takten i teknikutvecklingen”, säger Yan. ”Jag anser att det är väldigt viktigt att människor från olika bakgrunder kan göra sina röster hörda, för då kan vi lättare identifiera de största problemen i vår omvärld.”
Abinaya Dinesh
Abinaya Dinesh har hjälpt andra unga kvinnor att lära sig grunderna inom programmering och maskininlärning i hemstaden North Brunswick, New Jersey.
Abinaya Dinesh, femton år, intresserar sig för gränslandet mellan medicin och teknik – vilket blev personligt för henne förra året.
”Jag gick till en magläkare som sa att det var något problem med min bäckenbotten”, säger Dinesh, ”men han sa inget om hur jag skulle kunna bli bra igen”.
Dinesh, som bor i North Brunswick, New Jersey, skapade då appen Gastro at Home, som hon planerar att lansera på App Store i sommar. Appen hjälper människor med mag- och tarmproblem att få tag i information och resurser, något som är särskilt viktigt med tanke på att sådana åkommor kan vara känsliga att tala om.
Under det gångna året har Dinesh även startat en egen ideell organisation, Impact AI, som lär ut kunskap om AI-relaterad inlärning och etik till ungdomar. Som ett led i detta har hon skapat Girls in AI, ett gymnasieprogram omfattande åtta veckor som riktar sig till unga kvinnor som vill lära sig grunderna inom programmering och maskininlärning.
”Mycket av mitt fokus ligger på undervisning”, säger Dinesh. ”Det är oerhört viktigt att vi visar nästa generation att den här tekniken finns och kan leda till enorma framsteg inom vården och i samhället. Och när programmet var slut fick jag höra att några av eleverna som sökte in till universitetet hade valt ett annat huvudämne tack vare min kurs, vilket gjorde mig stolt.”
Efter gymnasiet planerar Dinesh att utbilda sig till läkare eller plugga datavetenskap, för att kunna fortsätta att hitta på nya sätt att använda teknik inom det medicinska området.
”Jag anser att vi måste fortsätta att tänja på gränserna för vad som är möjligt”, säger Dinesh, ”eftersom ingen annan kommer att göra det i vårt ställe.”
Damilola Awofisayo
Damilola Awofisayo har startat ett eget hackaton och lär nu andra unga kvinnor att koda via workshoppar och träffar.
Sjuttonåriga Damilola Awofisayo från Woodbridge, Virginia älskar hackaton – ett slags sammankomster där programmerare skapar mjukvara under stark tidspress. Efter att under förra året ha ansökt till några hackaton, utan att komma med, bestämde hon sig för att starta ett eget tillsammans med en kompis.
Resultatet blev TecHacks, en icke vinstdrivande organisation som ska ”skapa en stöttande miljö för flickor överallt, där de kan skapa, lösa problem, visa upp sina talanger, tävla mot och samarbeta med likasinnade flickor och kvinnor.”
TecHacks, som vänder sig till kvinnor och icke-binära personer, anordnade sitt första hackaton digitalt i augusti 2020, vilket lockade över 800 deltagare från fler än 60 länder. Den internationella prägeln var särskilt viktig för Awofisayo, som är född i USA men har bott i Nigeria under delar av uppväxten.
”Konceptet med TecHacks var att vi vet vad vi gillar, vi vet vad vi inte gillar och vi vet hur vi kan göra saker och ting bättre specifikt för flickor”, säger Awofisayo. ”Jag har även fått andra nigerianska tjejer att börja jobba med TecHacks, och det är viktigt för mig att vi kan inspirera människor, inte bara från Nigeria men även från andra länder, som kanske inte har haft samma möjligheter som finns här.”
Förutom att planera inför TecHacks nästa hackaton i augusti hjälper Awofisayo organisationen att anordna workshoppar i kodning och en årlig träff. Hon arbetar även på en app för amerikanskt teckenspråk som hon hoppas att kunna lansera på App Store senare i år.
Efter gymnasiet hoppas Awofisayo att ta examina i både datavetenskap och statskunskap, eftersom hon vill kunna åstadkomma förändring i gränssnittet mellan dessa två områden.
”Den tekniska innovationen sker i rasande fart”, säger hon. ”Å andra sidan pratas det inte tillräckligt om jämställdhet och att alla ska ha samma rättigheter, oavsett bakgrund. Men i takt med att alltfler flickor intresserar sig för teknik sker en förflyttning av fokus, och vi börjar att identifiera och lösa nya slags problem. Jag är stolt över att kunna bidra till det.”
Apple är stolta över att stötta och hjälpa fram nästa generation utvecklare via vårt årliga WWDC-studentprogram. Under de senaste trettio åren har många tusen skolungdomar fått slipa på sina färdigheter och träffa andra kodare i alla åldrar. De har gått vidare till långvariga och framgångsrika teknikkarriärer, grundat nya företag och skapat icke vinstdrivande organisationer med syftet att skapa en bättre framtid med teknikens hjälp.
Dela artikeln

Bilder av vinnarna av WWDC21 Swift Student Challenge

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48