PRESSMEDDELANDEN 7 juni 2021

I iOS 15 finns nya sätt att hålla kontakten och vara uppkopplad, kraftfulla verktyg för att fokusera och upptäcka världen samt nya intelligenta funktioner på enheten

Apple förhandsvisar stora uppdateringar av FaceTime, nya Fokus-funktioner som hjälper användaren att fokusera, förbättrade intelligenta funktioner på enheten och fler sätt att upptäcka världen med Kartor, Väder och Wallet
Tre iPhone 12 Pro-enheter visar de nya funktionerna SharePlay, Live-text och sammanställningar av notiser.
iOS 15 innehåller nya SharePlay i FaceTime, Live-text med hjälp av intelligenta funktioner på enheten, notiser i ny design och mycket annat.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag iOS 15, en stor uppdatering med kraftfulla funktioner som förbättrar användarens upplevelse av iPhone. iOS 15 får FaceTime-samtal att kännas mer naturliga, gör att användarna kan dela upplevelser med SharePlay, hjälper dem att koncentrera sig med Fokus som filtrerar bort oönskade notiser och gör det lättare att hitta bland bilder och information tack vare intelligenta funktioner. I Kartor finns nya spännande sätt att upptäcka världen, Väder har designats om och innehåller kartor i helskärmsformat och mer grafik, Wallet har stöd för hemnycklar och id-kort och att surfa med Safari är smidigare än någonsin tack vare ett omgjort flikfält och flikgrupper. iOS 15 stärker också skyddet av användarens data med nya inställningar för integritetsskydd i bland annat Siri, Mail och på andra ställen i systemet.
”För många kunder har iPhone blivit helt oumbärlig och med de nya funktionerna kan den förbättra vardagen ännu mer”, säger Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering. ”iOS 15 hjälper användarna att hålla kontakten och dela upplevelser i realtid, ger dem nya verktyg för att hitta fokus och slippa bli störda, förbättrar upplevelsen av bilder med intelligenta funktioner och erbjuder nya sätt att upptäcka världen med stora uppdateringar av Kartor. Vi ser fram emot att dela med oss av allt det här till våra kunder.”

Mer naturliga FaceTime-samtal och delade upplevelser med SharePlay

FaceTime gör det enkelt att hålla kontakten med nära och kära och med iOS 15 blir samtalen ännu mer naturliga. Rumsligt ljud i FaceTime får rösterna att låta som om de kom från de platser där personerna visas på skärmen1 och nya mikrofoninställningar skiljer ut användarens röst från bakgrundsljuden. Med inspiration från snygga porträttbilder som tagits på iPhone finns nu också ett porträttläge för FaceTime. Det är speciellt utformat för videosamtal, så att användarna kan göra bakgrunden suddig och lägga fokus på sitt ansikte.2Vid gruppsamtal i FaceTime kan användarna nu välja att se fler ansikten samtidigt i ett rutnät.
Det nya optimerade porträttläget i FaceTime.
Det snygga porträttläget från appen Kamera finns nu i en optimerad version för FaceTime-videosamtal.
Med nya SharePlay kan användarna dela upplevelser under videosamtal via FaceTime, till exempel lyssna på en låt tillsammans i Apple Music, titta på en tv-serie eller film samtidigt eller dela sina skärmar och visa appar för varandra. SharePlay fungerar mellan iPhone, iPad och Mac, och med de delade uppspelningsreglagen kan alla deltagare trycka på uppspelning, paus eller hoppa framåt. SharePlay fungerar också med Apple TV, så att användarna kan titta på en serie eller film på tv:n medan de pratar via FaceTime. SharePlay håller uppspelningen synkad mellan alla deltagarna. Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch och många andra integrerar nu SharePlay i sina appar och öppnar nya möjligheter att umgås på distans.
Med SharePlay kan deltagarna i ett FaceTime-samtal enkelt lyssna på låtar tillsammans i Apple Music.
Även användare som inte har en Apple-enhet kan delta i FaceTime-samtal. Genom att skapa en länk på en iPhone, iPad eller Mac och dela den via Meddelanden, Kalender, Mail eller en tredjepartsapp kan man bjuda in vem som helst att delta i FaceTime-samtal via webbläsaren på en Android- eller Windows-enhet.3FaceTime-samtal via webben skyddas också med punkt-till-punkt-kryptering, så integritetsskyddet är lika starkt som alltid.

Hjälp att fokusera

I iOS 15 finns kraftfulla verktyg som hjälper användaren att fokusera och slippa störande notiser. Fokus är en ny funktion som filtrerar notiser och appar utifrån det användaren vill fokusera på. Det går att ställa in enheten för att underlätta koncentrationen genom att använda en av de färdiga fokusinställningarna eller skapa en egen. Fokus använder intelligenta funktioner på enheten för att föreslå personer och appar som ska kunna kontakta användaren. Förslagen från Fokus är sammanhangsberoende och skiftar mellan till exempel arbetstid och kvällstid. När Fokus har ställts in på en Apple-enhet ställs det automatiskt in på användarens andra Apple-enheter. Användarna kan skapa olika hemskärmar för olika fokusinställningar med appar och widgetar som är relevanta för det de vill fokusera på – så att de inte frestas att göra någonting annat. När Fokus blockerar inkommande notiser ändras användarens status automatiskt i Meddelanden, så att andra kan se att användaren inte är nåbar.

En ny upplevelse av notiser

Notiser har designats om och har nu profilbilder för kontakter samt större appikoner som är ännu lättare att känna igen. För att användaren ska slippa bli störd under dagen sparas alla notiser som inte är brådskande och skickas sedan ut vid en lämplig tidpunkt, till exempel en gång på morgonen och en gång på kvällen. Med hjälp av intelligenta funktioner på enheten ordnas notiserna i prioritetsordning med de mest relevanta överst, baserat på hur användaren brukar interagera med appar. Brådskande meddelanden levereras direkt så att användaren inte riskerar att missa någon viktig information. Det går också att tillfälligt stänga av notiser för en viss app eller tråd under den närmaste timmen eller resten av dagen.
Notiser visas på iPhone 12 Pro.
Notiser har designats om och har nu större appikoner som är lättare att känna igen samt en ny sammanställning av notiser.

Intelligenta funktioner på enheten möjliggör Live-text, avancerad Spotlight-sökning och mycket mer

Live-text bygger på intelligenta funktioner på enheten och gör det möjligt att känna igen text i en bild och utföra olika åtgärder utifrån det. Funktionen kan användas för att till exempel söka efter en bild av ett handskrivet recept eller fota av ett telefonnummer som står på dörren till en butik och sedan ringa det numret. Med hjälp av Apples Neural Engine kan appen Kamera snabbt känna igen och kopiera text, till exempel wifi-lösenordet som står på en lapp vid kassan på ditt lokala fik. Med visuell sökning kan användarna ta reda på mer om populära konstverk och sevärdheter världen över, växter och blommor i naturen eller husdjursraser och till och med hitta böcker.
Spotlight använder nu inbyggd intelligens för att söka efter bilder utifrån plats, scenario, personer eller föremål, och med hjälp av Live-text kan Spotlight hitta både tryckt och handskriven text i foton. Spotlight kan nu söka efter bilder på webben och ge nya innehållsrika sökträffar om skådespelare, musiker, tv-serier och filmer. Förbättrade sökresultat för kontakter visar de senaste konversationerna, delade bilder och till och med var personen befinner sig om den informationen delas via Hitta. 
Bilder innehåller den mest omfattande uppdateringen hittills av Minnen, som har fått en helt ny design och ett interaktivt gränssnitt. Minnen har nu även integrerats med Apple Music, som använder intelligenta funktioner på enheten för att föreslå låtar som väcker minnena till liv.

Surfa bättre och smidigare i Safari

Safari har fått en ny design som gör det enklare att nå reglagen med en hand och fokuserar mer på innehållet. Det nya flikfältet är kompakt och smidigt – det flyter över de andra fönstren längst ner på skärmen, så att det är enkelt att växla mellan flikarna. Med flikgrupper kan användarna spara flikar och enkelt komma åt dem när som helst på iPhone, iPad eller Mac. Nya funktioner som en anpassningsbar startsida och webbtillägg i iOS gör Safari ännu personligare och kraftfullare.
Safari har designats om med ett nytt flikfält och flikgrupper för en ännu bättre upplevelse av webben.

Upptäck världen med Apples Kartor

Apples mål är att skapa världens bästa kartor och med iOS 15 har Kartor uppdaterats med helt nya sätt att navigera och upptäcka världen. Användaren kan studera stadsdelar, shoppingområden, höjdskillnader och byggnader i betydligt större detalj och appen bjuder på omdesignade färger och benämningar på vägar, skräddarsydda avbildningar av sevärdheter samt ett nytt nattläge med månsken som ger en helt ny upplevelse. Det här är en helt ny upplevelse av världen med Kartor.
Mer detaljerad navigering av städer i Apples Kartor visas på iPhone 12 Pro.
En helt ny upplevelse av att upptäcka och navigera i städer med verklighetstrogna detaljer och levande färger kommer nu till Apples Kartor.
Vid navigering med iPhone eller CarPlay visar Kartor en tredimensionell vy av hur det ser ut att köra genom staden, med detaljerad information som uppmärksammar föraren på körfält som svänger, mittremsa, cykelbanor och övergångsställen.4 Personer som reser med kollektivtrafik hittar närmaste hållplats eller station enklare och kan nåla fast sina favoritlinjer. Kartor följer automatiskt med längs den valda linjen och påminner användaren när det snart är dags att gå av. Det går också att följa rutten via Apple Watch. Med iOS 15 kan användaren helt enkelt hålla upp sin iPhone, så genererar Kartor en mycket exakt position och kan visa färdbeskrivningar till fots i förstärkt verklighet.
Med iOS 15 kan användaren helt enkelt hålla upp sin iPhone, så genererar Kartor en mycket exakt position och kan visa färdbeskrivningar till fots i förstärkt verklighet.

Nya nycklar och id-kort i Apple Wallet

Apple Wallet har nu stöd för fler typer av nycklar, så att användaren kan låsa upp dörrar med ett enkelt tryck. Förra sommaren lanserade Apple digitala bilnycklar och BMW var den första biltillverkaren som använde det i sina bilar. I år blir de digitala bilnycklarna ännu bättre – tack vare stöd för Ultra Wideband-teknik kan användarna låsa upp och starta bilen på ett säkert sätt utan att ens ta upp sin iPhone ur fickan eller väskan.5 iPhone kan också användas för att låsa upp huset, lägenheten, kontoret eller till och med ett hotellrum – allt via nycklar som sparas i Wallet.6
Senare i år kommer kunder att kunna lägga till körkort eller id-kort i Wallet, till en början i de delstater i USA som väljer att delta. Transportation Security Administration (TSA) i USA arbetar just nu för att göra det möjligt att använda digitala id-kort i Wallet när man passerar säkerhetskontrollen på amerikanska flygplatser. Id-kort i Wallet krypteras och förvaras skyddade i Secure Element, samma säkra hårdvaruteknik som används till Apple Pay.

Nya funktioner för integritetsskydd

iOS 15 innehåller ännu fler inställningar för integritetsskydd som hjälper till att skydda användarnas data. Med röstigenkänning på enheten bearbetas ljudet från användarens frågor till Siri nu helt och hållet på iPhone som standard7 och funktionaliteten har ökats avsevärt. Integritetsskyddet i Mail hindrar avsändare från att ta reda på om ett mejl har öppnats eller inte. Mottagarens IP-adress döljs också, så att det inte går att ta reda på användarens position eller använda den informationen för att bygga upp en profil. Integritetsrapporten för appar visar när de appar som har åtkomst till användarens plats, bilder, kamera, mikrofon och kontakter har använt dessa data under de senaste sju dagarna och vilka andra domäner som har kontaktats.8
Integritetsrapport för appar visas på iPhone 12 Pro.
Integritetsrapporten för appar innehåller information om hur appar använder sin åtkomst till användarens data.

Apparna Väder och Anteckningar i ny design

Väder innehåller mer grafik, kartor i helskärmsformat och dynamiska layouter som förändras beroende på det aktuella vädret. De animerade bakgrunderna har designats om och avspeglar solens position och nederbörden mer exakt. Notiser talar om när det börjar respektive slutar regna eller snöa.
Väder har designats om och innehåller data och layouter som förändras beroende på vädret, till exempel kraftigt regn.
I Anteckningar kan användaren skapa egna taggar för att sortera sina anteckningar, och med omnämnanden kan flera användare som delar en anteckning uppmärksamma varandra på viktiga uppdateringar. Den helt nya aktivitetsvyn visar den senaste historiken i delade anteckningar.
Den nya taggningsfunktionen i Anteckningar visas på iPhone 12 Pro.
I Anteckningar kan användaren skapa egna taggar för att sortera sina anteckningar utefter innehåll.

Fler funktioner

 • I Siri tillkommer Läs upp notiser på AirPods. Användaren kan också dela sin skärm genom att bara fråga – och mycket annat.
 • Delas med dig söker i hela systemet efter artiklar, musik, tv-serier, bilder och annat som har delats i Meddelanden och öppnar sökresultaten i Bilder, Safari, Apple News, Musik, Podcaster, Apple TV-appen eller någon annan app, så att användaren enkelt kan se innehållet i sitt sammanhang.
 • iCloud+ har allt som användarna gillar med iCloud plus nya premiumfunktioner, som Dölj min e-postadress, utökat stöd för Säker HomeKit-video samt den innovativa nya internetsekretesstjänsten iCloud Private Relay utan extra kostnad.9 Befintliga iCloud-abonnemang uppgraderas automatiskt till iCloud+ i höst. Alla iCloud+-abonnemang kan delas med personer som ingår i samma familjedelningsgrupp, så att alla kan utnyttja de nya funktionerna, lagringsutrymmet och den förbättrade upplevelsen. 
 • Appen Hälsa innehåller en ny delningsflik där användaren kan dela sina hälsodata med anhöriga och vårdgivare. Trender gör det enklare att upptäcka avgörande förändringar i mätvärdena och det nya mätvärdet för stabilitet vid gång hjälper till att förebygga risken att ramla.
 • Tillverkare av HomeKit-tillbehör kan nu aktivera ”Hej Siri” i sina produkter, så att kunderna kan prata med och få svar från tredjepartstillbehör i hemmet med hjälp av Siri. Tillbehör med ”Hej Siri” skickar vidare förfrågningar via HomePod eller HomePod mini och fungerar med Personliga funktioner, Intercom, timers och alarm. Från och med idag kan tillverkare av smarta hemtillbehör börja arbeta med Apple för att integrera Siri i sina produkter.
 • Hitta innehåller nya funktioner för att hitta enheter som har stängts av eller raderats. Användaren kan också se var vänner och familjemedlemmar befinner sig i realtid, förutsatt att de har valt att dela sin plats. Separationsvarningar meddelar användarna om de har lämnat en AirTag, en Apple-enhet eller ett tillbehör som ingår i Hitta-nätverket på en obekant plats. Hitta-nätverket har nu stöd för AirPods Pro och AirPods Max. Den nya Hitta-widgeten ger en snabb överblick direkt från hemskärmen. 
 • Översätt innehåller en ny funktion för live-översättning som får samtal mellan olika språk att flyta mer naturligt. Översättning fungerar i hela systemet, så användaren kan översätta text var som helst på iPhone.
 • Apple TV-appen har nu en rad med rubriken ”För er alla”. Där finns en samling serier och filmer som kan passa utvalda personer eller alla i hushållet utifrån deras smakriktningar och intressen – perfekt för en filmkväll med familjen.
 • Ny iPhone-inställning gör det enklare än någonsin att komma igång med en ny iPhone. Användare som har en iPhone sedan tidigare kan säkerhetskopiera sina data till iCloud tillfälligt – även om de saknar abonnemang – och enkelt överföra allt till sin nya iPhone. För användare som skaffar sin första iPhone finns en förbättrad ”Flytta till iOS”-upplevelse som enkelt överför fotoalbum, filer, mappar och hjälpmedelsinställningar så att iPhone känns välbekant från första stund. 
 • Hjälpmedel på iPhone innehåller nya funktioner för VoiceOver som gör att användaren kan få reda på mer om personer, text, tabeller och föremål i bilder. För att stödja neurodiversitet finns nya bakgrundsljud som kan hjälpa till att bibehålla koncentrationen. För användare som är döva eller har nedsatt hörsel kommer Made for iPhone-tillbehör snart att ha stöd för nya dubbelriktade hörapparater. Reglagestyrning kan anpassas så att det fungerar med ljudkommandon, det vill säga olika ljud som användaren kan göra med munnen. Visnings- och textstorlek kan nu ställas in per app. Apple lägger också till stöd för att läsa av importerade audiogram (resultat från hörseltest) i Anpassat ljud för hörlurar.

Tillgänglighet

Förhandsversionen av iOS 15 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program via developer.apple.com från och med idag, och en betaversion för allmänheten kommer att kunna laddas ner nästa månad från beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering för iPhone 6s och senare. Mer information finns på apple.com/ios/ios-15-preview. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder på iOS 15

 1. Tillgängligt på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare samt Mac (2018 eller senare).
 2. Tillgängligt på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare samt Mac-datorer med M1-chip.
 3. Användare som har enheter från andra tillverkare än Apple kan delta med den senaste versionen av Chrome eller Edge. H.264 video-videokryptering krävs för att skicka video.
 4. Stöd för CarPlay kommer senare i år.
 5. Digitala bilnycklar kommer senare i år och fungerar endast med bilar från vissa tillverkare.
 6. Stöd för nya nycklar kräver en iPhone med iOS 15 och ett kompatibelt dörrlås för hem, kontor och hotell, som kommer att kunna köpas via tredje part.
 7. Finns på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare. Kräver nedladdning av talmodeller.
 8. Integritetsrapport för appar kommer som en del av en mjukvaruuppdatering till iOS 15, iPadOS 15 och watchOS 8.
 9. iCloud+-abonnemang: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera ($0.99 /månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror ($2.99/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror ($9.99/månad).

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48