PRESSMEDDELANDEN 7 juni 2021

macOS Monterey har nya kraftfulla funktioner som hjälper dig att få mer gjort

I Monterey finns nya sätt att hålla kontakt med släkt och vänner, arbeta smartare på alla enheter samt hålla koncentrationen uppe
macOS Monterey på en MacBook Pro.
macOS Monterey lanserades under WWDC21 och ger användare möjlighet att göra mer än någonsin förr.
Cupertino, Kalifornien Apple förhandsvisade idag macOS Monterey, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer. I macOS Monterey finns nya sätt för användare att hålla kontakten, få mer gjort och arbeta smidigare på alla sina Apple-enheter. SharePlay är en ny funktion i FaceTime som gör det möjligt för användare att uppleva saker tillsammans. Delat med dig gör det enkelt att upptäcka och uppleva innehåll som delats via Meddelanden direkt i Bilder, Safari, Apple Podcasts, Apple News och Apple TV-appen. Safari har fått en större uppdatering med bland annat ett elegant och enhetligt flikfält samt Flikgrupper – en kraftfull ordningsfunktion för flikar. Genvägar finns nu på Mac och gör det möjligt att automatisera vanliga arbetsuppgifter, medan Fokus hjälper användare att hålla koncentrationen uppe och minskar distraktioner. Dessutom finns de nya Synkad-funktionerna Universal Control och AirPlay to Mac som öppnar upp för nya smidiga sätt att arbeta på olika Apple-enheter. macOS Monterey är kompatibelt med fler Mac-modeller än någonsin, bland annat med den senaste modellerna av iMac, MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac mini samt Apples Intel-baserade Mac-datorer.
”macOS Monterey är proppfullt med funktioner som hjälper Mac-användare att få mer gjort, hålla kontakt med släkt och vänner på nya fantastiska sätt och arbeta smidigare på Mac och iPad än någonsin förut”, säger Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering. ”Vi tror att våra kunder kommer att gilla att surfa med den nya flikdesignen i Safari, ha kul med delade upplevelser med SharePlay i FaceTime samt använda sin Mac och sina andra Apple-enheter tillsammans på nya sätt med Universal Control och Airplay to Mac.”
Appen Procreate, som blivit möjlig tack vare Universal Control in macOS Monterey, visas på iMac och iPad Pro.
Mac-användare kommer att bli ännu mer effektiva med de nya kraftfulla verktygen i macOS Monterey.

Få mer gjort med Mac

I macOS Monterey finns nya verktyg som utformats för att hjälpa användare att få mer gjort, behålla fokus och samarbeta:
 • Safari, som redan är världens snabbaste webbläsare, förbättrar surfupplevelsen ytterligare med en ny flikdesign som gör att användarna kan se mer av sidan medan de skrollar. Det nya flikfältet antar samma färg som webbsidan och kombinerar flikar, verktygsfältet och sökfältet i en enda, kompakt design. Flikgrupper är ett nytt och enkelt sätt att spara och hantera flikar, vilket är perfekt när man planerar en resa, shoppar på nätet eller vill spara de flikar som man använder varje dag. Flikgrupper kan även synkas mellan Mac, iPhone och iPad, så att användarna kan fortsätta med sina projekt var de än befinner sig och enkelt dela flikar med släkt och vänner.
 • Genvägar finns nu på Mac för att hjälpa användare att automatisera vanliga arbetsuppgifter och prestera på topp. Precis som på iPhone och iPad kan man använda Genvägar på Mac för att snabbt utföra uppgifter i sina favoritappar. Tack vare en omfattande uppsättning fördefinierade åtgärder kan användarna snabbt dela filer, skapa animerade giffar och en massa annat. Avancerade användare kan gå ett steg längre och skapa skräddarsydda genvägar för sina arbetsflöden med genvägsredigeraren på Mac. Genvägar är integrerat i hela macOS och finns exempelvis i menyraden, Finder, Spotlight samt röstaktiverat med Siri, och därför är det enkelt att använda genvägar oavsett vilken app som för tillfället används. Användare kan enkelt importera befintliga Automator-arbetsflöden i Genvägar och snabbt komma igång.
 • De nya funktionerna i Anteckningar hjälper användare att hålla ordning, samarbeta och skapa anteckningar var de än är. Snabbnotiser är ett nytt sätt att anteckna på en valfri app eller webbsida, och gör det enkelt att skriva ner tankar och idéer närhelst inspirationen infinner sig. Användarna kan även lägga till länkar från en app i en snabbnotis för att skapa sammanhang, även på en webbsida i Safari eller en adress i Kartor. Medan användare jobbar med ett projekt i Anteckningar tillsammans med vänner eller kollegor kan de lägga till omnämnanden, se allas ändringar i den nya aktivitetsvyn och sortera sina anteckningar med hjälp av taggar så att de snabbt och enkelt kan hitta dem i nya Tag Browser och i taggbaserade smarta mappar.
 • Genom att låta funktionen Fokus automatiskt filtrera bort notiser som inte är relevanta för den aktuella aktiviteten kan användaren hålla sig mer koncentrerad. Användare kan även visa sin status, så att andra kan se att de fokuserar och inte är tillgängliga. När en användare har ställt in Fokus på en enhet ställs funktionen automatiskt in på alla användarens övriga enheter och kan anpassas efter den aktuella aktiviteten, oavsett om det handlar om att förbereda sig inför en presentation eller slutföra en skoluppgift.

Helt nya sätt att hålla kontakten

I macOS Monterey finns nya meningsfulla sätt att hålla kontakt och uppleva roliga stunder tillsammans med släkt, vänner och kollegor:
 • FaceTime har fått ett antal nya ljud- och bildfunktioner som gör att samtalen känns mer naturliga och verklighetstrogna. Rumsligt ljud får rösten i ett FaceTime-samtal att låta som om den kommer från det ställe på skärmen där personen är, samtidigt som Röstisolering ser till att personens röst är kristallklar och minskar bakgrundsbrus med hjälp av maskininlärning. Och tack vare Wide Spectrum släpps allt ljud i området fram så att deltagarna kan höra allt. I porträttläget skapar Apples Neural Engine i M1-chippet en imponerande videoeffekt genom att göra användarens bakgrund oskarp, och deltagarna visas i lika stora rutor i ett nytt rutnät.
 • SharePlay är en kraftfull uppsättning systemfunktioner som gör att användarna kan dela upplevelser under ett pågående FaceTime-samtal. Användare kan dela musik, tv-program, filmer, projekt och mycket annat med släkt och vänner i realtid. Så nu kan ni lyssna på er favoritmusik tillsammans, kolla på film och serier, samarbeta i appar via skärmdelning och mycket mer. Via ett API för enkel anpassning kan tredjepartsutvecklare integrera sina appar med FaceTime.
 • Delas med dig gör det enkelt att hitta och uppleva allt det suveräna innehåll som delas via Meddelanden, som bilder, videor, artiklar och annat, direkt från en Delas med dig-flik i Bilder, Safari, Apple Podcasts, Apple News och Apple TV-appen.

Nya sätt att arbeta på alla Apples enheter

Nu går det bättre än någonsin att arbeta på alla Apples enheter, tack vare nya Synkad-funktioner:
 • Med Universal Control kan användaren arbeta med samma mus och tangentbord och växla sömlöst mellan Mac och iPad utan att behöva göra några inställningar. Användaren kan till och med dra och släppa innehåll mellan enheterna, vilket är utmärkt när man skissar med Apple Pencil på iPad och sedan vill lägga in teckningen i en Keynote-bild på Mac.
Med Universal Control kan användaren växla smidigare mellan Mac och iPad.
 • Med AirPlay to Mac kan användaren spela upp, presentera och dela i princip vad som helst – från de senaste filmerna och spelen till semesterbilder och presentationer – från sin iPhone eller iPad direkt till den imponerande Retina-skärmen på sin Mac. Hifi-högtalarna på Mac kan även användas som AirPlay-högtalare, så att användare kan spela upp musik eller poddar på sin Mac eller använda sin Mac som en extra högtalare och få ljud i flera rum.
AirPlay to Mac på en iMac och en iPhone 12 Pro.
AirPlay öppnar upp helt nya möjligheter med Mac.

Fler nya funktioner i macOS Monterey

 • Tack vare den nya interaktiva globen i Kartor och en fantastisk, fängslande och detaljerad stadsupplevelse kan användare nu navigera på och utforska vår vackra jord på nya sätt på den stora, supersnygga Mac-skärmen.
 • Live-text använder sig av enhetsbaserad maskininlärning för att upptäcka text i bilder, exempelvis telefonnummer, webbplatser, adresser och spårningsnummer, så att användare kan klippa och klistra, ringa ett samtal, öppna en webbplats eller enkelt hitta mer information. Visual Lookup använder sig också av maskininlärning för att hjälpa användare att upptäcka och få reda på saker om djur, konst, landmärken, växter och annat i bilder. De här funktionerna fungerar i hela macOS, och även i appar som Bilder, Meddelanden och Safari.
 • iCloud+ har allt som användarna gillar med iCloud plus nya premiumfunktioner, som Dölj min e-postadress, utökat stöd för Säker HomeKit-video samt den innovativa nya internetsekretesstjänsten iCloud Private Relay, utan någon extra kostnad.1
 • AirPods Pro och AirPods Max ger en upplevelse i bioklass med rumsligt ljud på Mac-datorer som har M1-chippet.
 • Det finns sekretessfunktionersom låter användaren välja om mejlen får samla in information om deras aktivitet i Mail, och inspelningsindikatorn på Mac visar nu vilken app som använder Mac-datorns mikrofon.
 • Med de nya hjälpmedelsfunktionerna kan vem som helst lägga till alternativa bildbeskrivningar direkt från Märkning, och förbättrade tangentbordstjänster och nya alternativ för pekaranpassning ger större flexibilitet vad gäller att navigera på Mac.
Tillgänglighet
En betaversion av macOS Monterey för utvecklare är tillgänglig för medlemmar av Apple Developer Program via developer.apple.com från och med idag. En betaversion för vanliga Mac-användare kommer att kunna laddas ner nästa månad från beta.apple.com. macOS Monterey kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering. Mer information om kompatibla Mac-modeller och annat hittar du på apple.com/macos/monterey-preview. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder av nya funktioner i macOS Monterey

 1. iCloud+-abonnemang: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera ($0.99/månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror ($2.99/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror ($9.99/månad). Befintliga iCloud-abonnemang uppgraderas automatiskt till iCloud+ till hösten.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48