öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 20 september 2021

Idag blir iOS 15 tillgängligt

Tre iPhone 13-enheter i finishen stjärnglans presenterar Live-text, omdesignade notiser och uppgraderingar av Kartor i iOS 15.
iOS 15 innehåller Live-text med hjälp av intelligenta funktioner på enheten, notiser i ny design, uppgraderingar av Kartor och mycket annat.
I iOS 15 finns nya sätt att hålla kontakten och vara uppkopplad, kraftfulla verktyg för att fokusera och upptäcka världen samt intelligenta funktioner för att få mer gjort med iPhone. Uppdateringar i FaceTime ger mer naturliga videosamtal, Fokus gör att användare slipper bli störda, nya funktioner som Live-text använder intelligenta funktioner på enheten för att få fram användbar information, uppgraderingar i Kartor ger helt nya sätt att navigera världen och mycket mer. Idag blir iOS 15 tillgängligt som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering.

Förbättringar för mer naturliga FaceTime-samtal

FaceTime är viktigare än någonsin och erbjuder ett sätt att enkelt att hålla kontakten med de som betyder mest. Kraftfulla uppdateringar i FaceTimes ljud- och bildfunktioner gör att samtalen känns mer naturliga och verklighetstrogna. Rumsligt ljud får rösterna i ett gruppsamtal på FaceTime att låta som om de kom från riktningen där personerna visas på skärmen.1 Den nya mikrofoninställningen Röstisolering använder maskininlärning för att minska bakgrundsbrus och prioritera användarens röst. Med Wide Spectrum släpps allt bakgrundsljud fram. Med inspiration från fantastiska porträttbilder som tagits på iPhone finns nu också ett porträttläge för FaceTime som kan göra bakgrunden suddig och lägga fokus på ansiktet.2 Röstisolering, Wide Spectrum och porträttläge kan också användas med tredjepartsappar, så som Webex, Zoom och WhatsApp. Nu kan man se alla deltagare i FaceTime-gruppsamtalet i lika stora rutor i en ny rutnätsvy.
FaceTime-gruppsamtal i iOS 15 visar deltagarna i lika stora rutor i en rutnätsvy på iPhone.
Med iOS 15 kan man se alla deltagare i FaceTime-gruppsamtalet i lika stora rutor i en ny rutnätsvy.
Även de som inte har en Apple-enhet kan nu delta i FaceTime-samtal. Personer som använder en Android- eller Windows-enhet kan delta via sin webbläsare. FaceTime-samtal via webben skyddas också med punkt-till-punkt-kryptering, så integritetsskyddet är lika starkt som alltid. För att starta igång samtalet skapar iPhone-, iPad- och Mac-användare helt enkelt en FaceTime-länk och delar den via Meddelanden, Kalender, Mail eller tredjepartsappar, vilket gör det enklare än någonsin att hålla kontakten med vänner och familj.
Senare i höst kommer SharePlay att erbjuda ett nytt sätt för användare att dela upplevelser med nära och kära under ett FaceTime-samtal, som att lyssna på låtar tillsammans, titta på ett tv-program eller en film, träna tillsammans eller dela sina skärmar för att visa appar. SharePlay fungerar tillsammans med appar som Apple Music, Apple TV+ och Apple Fitness+ samt Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, SoundCloud, TikTok, Twitch och många fler. SharePlay är åtkomligt på iPhone, iPad och Mac, och med de delade uppspelningsreglagen kan alla deltagare trycka på uppspelning, paus eller hoppa framåt. SharePlay fungerar också med Apple TV, så att användarna kan titta på en serie eller film på tv:n.

Fler sätt att hålla kontakten med Meddelanden

Delas med dig är ett nytt avsnitt som visas i Bilder, Safari, Apple News, Musik, Podcaster och Apple TV-appen som visar bilder, artiklar, musik och annat innehåll som delas av släkt och vänner i Meddelanden. Delas med dig visar automatiskt delade bilder i appen Bilder, nyhetsartiklar i Apple News och annat relevant innehåll i motsvarande app. Avsnittet Delas med dig visar vem som skickade innehållet och gör det enkelt att se det tillhörande meddelandet och sätta igång konversationen igen.
I iOS 15 bjuder Memoji på ännu fler sätt för användare att uttrycka sig med flerfärgade huvudbonader, fler glasögontyper och nya alternativ för hjälpmedel som cochleaimplantat, syrgastuber och mjuk hjälm. Memoji-märken kan anpassas med fler än 40 klädalternativ och nio nya poser, till exempel shaka-tecknet, vinkning och "glödlampsögonblick".

Kraftfulla verktyg för att hitta fokus för dagen

iOS 15 presenterar Fokus, ett nytt sätt att slippa bli störd genom att filtrera notiser baserat på vad användaren vill fokusera på just då. Till exempel kan man ställa in Arbetsfokus under arbetstid för att endast tillåta notiser från kollegor och appar som används i jobbet. Personligt fokus kan användas när man tar en paus med vänner och familj eller så kan Träningsfokus hjälpa användaren att behålla koncentrationen under ett träningspass. Användare kan skapa en egen fokusinställning eller välja en av de färdiga inställningarna som använder intelligenta funktioner på enheten för att föreslå vilka notiser från personer och appar som ska tillåtas. För fler möjligheter att fokusera kan användare skapa särskilda sidor för hemskärmen med relevanta appar och widgetar för att matcha en särskild fokusinställning.
Medan Fokus används visas en status automatiskt för kontakter i Meddelanden och kommunikationsappar från tredje part som har stöd för funktionen, som till exempel Slack, så att de vet att de inte ska störa. Användarna får även förslag på att slå på en fokusinställning baserat på faktorer som tidpunkt eller plats. När Fokus är aktiverat på en Apple-enhet ställs det automatiskt in på användarens alla Apple-enheter.
Nya funktionen Fokus i iOS 15 med filteralternativ visas på iPhone 13 i finishen stjärnglans.
Fokus filtrerar bort störande notiser utifrån användarens egna fokusinställningar eller föreslagna inställningar som Arbete eller Träning.

Ett nytt och fräscht utseende för notiser

Notiser har designats om och har nu profilbilder för kontakter samt större appikoner som är ännu lättare att känna igen. Sammanställningen över notiser samlar alla notiser och skickas ut varje dag vid schemalagda tidpunkter som användaren själv bestämmer. Med hjälp av intelligenta funktioner på enheten ordnas sammanställningen i prioritetsordning med de mest relevanta notiserna överst, baserat på hur användaren interagerar med appar. Tidskänsliga notiser, meddelanden och telefonsamtal kommer att levereras direkt, så att användarna inte missar aktuella larm, och det är enkelt att tillfälligt tysta en app eller meddelandetråd under en timme eller resten av dagen.
Låsskärmen på iPhone 13 med en sammanställning av notiser i iOS 15.
iOS 15 presenterar sammanställningen över notiser som samlar notiser och skickas ut varje dag vid tidpunkter som användaren själv bestämmer.

Intelligenta funktioner på enheten ger Live-text, avancerad Spotlight-sökning och Minnen

Med Live-text blir text i bilder interaktiv. Med hjälp av intelligenta funktioner på enheten känner Live-text igen text i bilder i alla system, även på webben, och låter användare utföra olika åtgärder utifrån det, som till exempel kopiera och klistra in, slå upp information och översätta. Användare kan till och med trycka på bilden av ett telefonnummer för att ringa ett samtal eller på bilden av webbadress för att öppna en sida i Safari. Med hjälp av Neural Engine kan appen Kamera snabbt känna igen och kopiera text, till exempel wifi-lösenordet som står på en lapp vid kassan på ditt lokala fik. Med visuell sökning kan användarna ta reda på mer om populära konstverk, sevärdheter och böcker, växter och blommor i naturen eller husdjursraser.
Spotlight är det universella sättet att påbörja sökningar på iPhone och nu kan det nås direkt från låsskärmen. Med Spotlight kan man söka efter bilder utefter plats, scenario, personer eller föremål. Med hjälp av Live-text kan Spotlight hitta både tryckt och handskriven text i foton.
iOS 15 ger den mest omfattande uppdateringen hittills av Minnen. Med ett nytt och fräscht utseende, interaktivt gränssnitt och integrering med Apple Music som använder intelligenta funktioner på enheten för att föreslå musikspår gör nya filmiska Minnen det enklare att återuppleva favoritminnen eller bortglömda minnen.

Surfa bättre och smidigare i Safari

Safari presenterar en omdesignad surfupplevelse som gör det enklare att nå reglagen. Som standard är det nya flikfältet placerat längst ner på skärmen, så att det är enkelt att växla mellan flikarna. Flikgrupper låter användarna ordna flikar och enkelt få tillgång till dem när som helst på iPhone, iPad eller Mac. En anpassningsbar startsida och webbtillägg i iOS gör Safari ännu personligare och kraftfullare.
Den omdesignade webbläsaren Safari i iOS 15 visas på iPhone 13 i finishen stjärnglans.
Safari har designats om med ett nytt flikfält och flikgrupper för en ännu bättre upplevelse av webben.

Navigera och utforska med Kartor

Kartor i iOS 15 presenterar ett helt nytt sätt att se på världen. En visuellt enastående karta erbjuder makalöst detaljrika återgivningar av omgivningar, handelsområden, byggnader och skräddarsydda avbildningar av sevärdheter samt ett nytt nattläge med månsken. Vid navigering visas en ny tredimensionell vy av vägen med detaljer som gör det lättare för föraren att identifiera körfält som svänger, mittremsor, övergångsställen och trottoarer. Den förbättrade kartan är tillgänglig för London, Los Angeles, New York och San Francisco. Fler kartor kommer. En vackert designad, interaktiv jordglob ger detaljrika återgivningar av bergskedjor, öknar, regnskogar och vattenmassor. 
Personer som vill resa med kollektivtrafiken kan med ett tryck få tillgång till alla avgångar i närheten och nåla fast sina favoritlinjer. Kartor följer automatiskt med längs den valda linjen och påminner användaren när det snart är dags att gå av. Det går också att följa rutten via Apple Watch. Genom att helt enkelt hålla upp sin iPhone kan användaren få detaljrika färdbeskrivningar till fots i förstärkt verklighet. 

Nya nycklar och id-kort i Apple Wallet

Med iOS 15 kan användarna få tillgång till ännu fler platser med bara ett tryck på iPhone med nya nycklar för hem, hotell, kontor och bil i Wallet. De digitala bilnycklarna blir ännu bättre – tack vare stöd för Ultra Wideband-teknik kan användarna låsa upp och starta bilen på ett säkert sätt utan att ens ta upp sin iPhone ur fickan eller väskan.3 iPhone kan också användas för att låsa upp hemmet, kontoret eller till och med ett hotellrum – allt via nycklar som sparas i Wallet.4 Dessutom kommer användarna kunna lägga till id-kort och körkort i Wallet i iPhone när detta alternativ blir tillgängligt i deras delstat så småningom.5

Omdesignad väderupplevelse

Appen Väder har fått en helt ny design med kartor i helskärmsformat, grafisk presentation av väderdata och dynamiska layouter som förändras beroende på det aktuella vädret. De vackert animerade bakgrunderna avspeglar solens position, molnigheten och nederbörden mer exakt. Notiser talar om när det börjar respektive slutar regna eller snöa.
Den omdesignade appen Väder i iOS 15 visar en dynamisk karta i helskärmsformat på iPhone 13 i finishen stjärnglans.
Appen Väder har designats om för att inkludera kartor i helskärmsformat och dynamiska layouter som ändras beroende på vädret.

Ordna och samarbeta i Anteckningar

I Anteckningar kan användaren skapa egna taggar för att sortera sina anteckningar, och med omnämnanden kan flera användare som delar en anteckning uppmärksamma varandra på viktiga uppdateringar. Den helt nya aktivitetsvyn visar den senaste historiken i delade anteckningar, och Markeringar avslöjar detaljer om vem som har gjort förändringarna. Snabbanteckningar som skapas på Mac och iPad kan visas och redigeras i Anteckningar.
Den uppdaterade appen Anteckningar i iOS 15 lägger till taggar som användaren själv har skapat på iPhone 13 i finishen stjärnglans.
I Anteckningar kan användaren skapa egna taggar för att sortera sina anteckningar utefter innehåll.

Fler anonymitetsinställningar

Nya funktioner för integritet ger ännu mer transparens och kontroll över den data som användarna ger appar tillgång till. Integritetsskyddet i Mail förhindrar avsändare från att ta reda på om ett mejl har öppnats eller inte. Mottagarens IP-adress döljs också, så att det inte går att ta reda på användarens position eller använda den informationen för att bygga upp en profil. Siris skydd av användarens integritet går nu ännu längre med röstigenkänning på enheten så att ljudet från användarnas förfrågningar bearbetas direkt på deras enhet som förval, vilket möjliggör ännu mer anpassning, förfrågningar offline och snabbare prestanda.6

Fler funktioner

 • I Siri tillkommer Läs upp notiser på AirPods. Användaren kan också dela sin skärm genom att bara fråga – och mycket annat. Siri kan nu användas i HomeKit-tillbehör från tredje part, så att användare av HomePod och HomePod mini enkelt och säkert kan be Siri att skicka ett meddelande, ställa in en påminnelse eller skicka ut ett meddelande till hela familjen från flera enheter i hemmet.7
 • iCloud+ har allt som användarna gillar med iCloud plus nya premiumfunktioner, som Dölj min e-postadress, utökat stöd för Säker HomeKit-video samt den innovativa nya internetsekretesstjänsten iCloud Private Relay. 8 Befintliga iCloud-abonnemang uppgraderas automatiskt till iCloud+. Alla iCloud+-abonnemang kan delas med personer som ingår i samma familjedelningsgrupp, så att alla kan utnyttja de nya funktionerna, lagringsutrymmet och den förbättrade upplevelsen.
 • Appen Hälsa innehåller en ny delningsflik där användaren kan dela sina hälsodata med anhöriga och vårdgivare. Trendanalyser gör det enklare att upptäcka avgörande förändringar i mätvärdena och det nya mätvärdet för stabilitet vid gång hjälper till att förebygga risken att ramla. Användaren kan också lagra verifierbara data om covid-19-vaccinationer eller testresultat direkt i appen Hälsa, så att de enkelt kan få tillgång till dem när som helst.
 • Översätt innehåller den nya funktionen Översätt automatiskt som automatiskt upptäcker när en användare börjar prata och översätter då talet utan att man behöver trycka på mikrofonknappen, vilket gör det möjligt för samtal mellan olika språk att flyta på mer naturligt. Översättning fungerar i hela systemet och gör det möjligt att översätta text var som helst i iPhone genom att markera det och trycka på Översätt.
 • Ny iPhone-inställning gör det enklare än någonsin att komma igång med en ny iPhone. Användare som har en iPhone sedan tidigare kan säkerhetskopiera sina data till iCloud tillfälligt – även om de saknar abonnemang – och enkelt överföra allt till sin nya iPhone.9 För användare som skaffar sin första iPhone finns en förbättrad Flytta till iOS-upplevelse som enkelt överför fotoalbum, filer, mappar och hjälpmedelsinställningar så att iPhone känns välbekant från första stund.
 • Hjälpmedelsfunktioner inkluderar möjligheten att utforska personer, föremål, text och tabeller i bilder ännu mer detaljerat med VoiceOver samt nya bakgrundsljud som hela tiden spelas i bakgrunden för att dölja oönskade ljud i omgivningen eller oväsen utifrån. Reglagestyrning kan anpassas så att det fungerar med ljudkommandon, det vill säga olika ljud som användaren kan göra med munnen. Visnings- och textstorlek kan ställas in per app. Apple lägger också till stöd för att läsa av importerade audiogram (resultat från hörseltest) i Anpassat ljud för hörlurar.
Priser och tillgänglighet
iOS 15 är en kostnadsfri mjukvaruuppdatering som finns tillgänglig från och med idag för iPhone 6s och senare. Mer information finns på apple.com/se/ios/ios-15. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Tillgängligt på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare samt Mac (2018 eller senare).
 2. Tillgängligt på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare samt Mac-datorer med M1-chip.
 3. Digitala bilnycklar finns på iPhone XS och senare och kräver en deltagande biltillverkare.
 4. Stöd för nya nycklar kräver en iPhone med iOS 15 och ett kompatibelt dörrlås för hem, kontor och hotell, som kommer att kunna köpas via tredje part.
 5. Delstater som deltar kommer att dela mer information vid ett senare tillfälle när stöd för mobila körkort och id-kort i Wallet finns tillgängliga för deras befolkning.
 6. Finns på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare. Kräver nedladdning av talmodeller.
 7. Kräver HomePod eller HomePod mini med version 15.0 eller senare av HomePods mjukvara och ett kompatibelt HomeKit-tillbehör.
 8. Abonnemang för iCloud+: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera (XX kr/månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror (XX kr/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror (XX kr/månad). iCloud Private Relay kommer först att släppas som en betaversion för allmänheten.
 9. Kräver en iPhone med iOS 15.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48