UPDATE 20 september 2021

watchOS 8 finns ute idag

Nya funktioner för cykling och välbefinnande, uppdaterade urtavlor, mer åtkomst med Plånbok och en omgjord Hem-app kommer till Apple Watch-användare
Tre Apple Watch Series 7-klockor visas med watchOS 8.
watchOS 8 ger Apple Watch kraftfulla nya funktioner som hjälper dem att hålla kontakten, vara aktiva och få en bättre förståelse för sin hälsa och sitt välbefinnande.
Apple lanserade idag watchOS 8, med nya kraftfulla funktioner som hjälper användare att hålla kontakten, vara aktiva och få en bättre förståelse för sin hälsa och sitt välbefinnande. Nya träningstyper, uppdateringar av cykling och den nya appen Mindfulness innebär fler funktioner för fysisk och psykisk hälsa medan de utökade funktionerna i Plånbok och Hem gör att användare smidigare kan använda Apple Watch i farten och hemma. Den omgjorda appen Bilder, nya urtavlor och verktyg i Meddelanden ger användarna fler sätt att hålla kontakt med sina nära och kära. 

Träningsuppdateringar

watchOS 8 har fått två nya populära träningsformer som är bra både för kropp och sinne: tai chi och pilates. De här nya träningsformerna använder särskilt utformade, kraftfulla, validerade puls- och rörelsealgoritmer för att ge användarna korrekta mätvärden för kalorier.
Uppdateringen har även flera nya funktioner för alla som cyklar. Apple Watch använder avancerade algoritmer för att analysera data från gps:en, pulsmätaren, accelerometern och gyroskopet så att den kan känna av när användare börjar cykla. Den påminner också användarna om att starta träningspasset Utomhuscykling om de inte har gjort det.1Nu pausas och körs cykelpass igång igen automatiskt så att mätvärdena avspeglar mer exakt den tid som man har rört sig och den som man har stått still, som när man har väntat vid ett trafikljus.
Apple Watch mäter mer exakt aktiva kalorier när man cyklar på en elcykel tack vare en uppdaterad algoritm för cykelträningspass. Den utvärderar data från gps:en och pulsmätaren och kan på så sätt bättre avgöra när användare får hjälp av motorn och när de använder benen. Det finns ny röstfeedback genom den inbyggda högtalaren i Apple Watch eller genom AirPods eller andra Bluetooth-hörlurar. Den meddelar när man når delmål och berättar hur det går med aktivitetsringen, så att användaren kan behålla fokus under aktiviteter som löpning eller högintensiv intervallträning.

Uppdatering av Falldetektering

I watchOS 8 har algoritmerna för falldetektering uppdaterats och optimerats för fall under träningspass, till exempel cykling. De har ställts in för att känna igen det unika rörelsemönster och den inverkan som fall från en cykel och andra träningsformer har.2
Algoritmen för falldetektering i appen Träning har aktiverats i watchOS 8 på Apple Watch Series 7.
Algoritmerna för falldetektering har uppdaterats och optimerats för fall under träningspass i watchOS 8.

Mindfulness på ett nytt sätt

Appen Andas har nu blivit appen Mindfulness. Den har en förbättrad Andas-upplevelse, det nya passet Reflektera och guidade meditationer för personer med ett abonnemang på Fitness+. Reflektera erbjuder en mindfulnessövning som inte behöver ta mer en minut och kan göras var och när som helst. Varje Reflektera-pass inleds med att användaren får se en unik text som väcker funderingar och skapar en positiv inställning.
Från och med måndagen den 27 september kommer nya guidade meditationer att läggas upp i ljudformat varje vecka i den nya Mindfulness-appen på Apple Watch för personer med ett abonnemang på Fitness+. De finns dessutom som en uppslukande videoupplevelse på iPhone, iPad och Apple TV. Meditationerna kan spelas direkt från Apple Watch-enheter som är parkopplade med AirPods eller andra Bluetooth-hörlurar så att användarna kan uppleva guidade meditationer när de vill. Användare som vill meditera medan de rör på sig kan även mäta sin aktivitet i appen Träning.

Andningsfrekvens vid sömn

Apple Watch hjälper användarna att nå sina sovmål genom att upprätta en rutin för stunden före sänggåendet och hålla koll på mätvärden som hur länge de sover, puls samt syrenivå i blodet. watchOS 8 ger användarna bättre inblick i sin allmänna hälsa genom att hålla koll på deras andningsfrekvens vid sömn, det vill säga antalet andetag per minut. Den här informationen kan visas tillsammans med tendenser över tid i appen Hälsa på iPhone.
Andningsfrekvens vid sömn visas i watchOS 8 på Apple Watch Series 7.
watchOS 8 ger användarna bättre inblick i deras allmänna hälsa genom att hålla koll på deras andningsfrekvens vid sömn, det vill säga antalet andetag per minut.

Mer åtkomst med Plånbok

Och med Plånbok i watchOS 8 får kunderna ännu fler kontaktlösa sätt att få smidig och säker åtkomst till platser och saker som är viktiga för dem. Stöd för Ultra Wideband kommer för digitala bilnycklar 3 och Apple Watch-användare kan på ett säkert sätt låsa upp bilen på avstånd och starta den från förarsätet. Användare kan dessutom lägga till hem- och hotellnycklar samt passerkort till företaget i Plånbok och trycka på Apple Watch för att låsa upp.4
Användarna kommer att kunna lägga till körkort eller id-kort i Plånbok och visa upp dem vid utvalda TSA-kontrollstationer och -köer. Detta kommer till en början att finnas i Arizona och Georgia och senare i Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma och Utah.5

Omgjord Hem-app

Den omgjorda appen Hem ger ännu smidigare åtkomst till tillbehör och scenarier samt möjlighet att styra tillbehör efter rum. Användare som har en HomeKit-kompatibel kamera kan se vem som står utanför dörren direkt på handleden. Apple Watch-användare kan även trycka på Intercom för att snabbt skicka ut ett meddelande till hela hemmet eller specifika rum via HomePod mini.

Nya urtavlor till Apple Watch

Den nya porträtturtavlan blåser liv i snygga porträttbilder tagna med iPhone med en fängslande flerlagerseffekt. Den känner på ett intelligent sätt igen ansikten i bilder och beskär bilderna så att motivet lyfts fram. Den klassiska urtavlan Världsklocka utgår från traditionella klockor och passar perfekt för alla som är på resande fot. Den visar tiden i 24 olika tidszoner runt dubbla visare.6

Meddelanden

Det är enklare än någonsin att kommunicera på Apple Watch med de nya verktygen i Meddelanden. Användare kan använda både Handskrift, diktering och emojis i samma meddelande. I dikterade meddelanden kan de även välja att redigera texten som visas. För att enkelt göra ett meddelande mer uttrycksfullt anger användaren först ett ord eller en fras och kan sedan välja bland hundratals populära gif-filer.

Fokus

Fokus är ett nytt sätt att minska distraktioner genom att filtrera notiser från personer och appar utifrån vad användaren gör för tillfället. Apple Watch anpassas automatiskt med eventuella fokusinställningar som används på iOS, iPadOS eller macOS. Användare kan ställa in automatiseringar för att ställa in Fokus vid lämpliga tidpunkter, till exempel under ett träningspass. 
watchOS 8 har stöd för Fokus, en kraftfull uppsättning verktyg i iOS 15 som hjälper användare att minska distraktioner och hålla koncentrationen uppe.
watchOS 8 har stöd för Fokus, en kraftfull uppsättning verktyg i iOS 15 som hjälper användare att minska distraktioner och hålla koncentrationen uppe.

Fler funktioner i watchOS 8

 • Den omgjorda appen Bilder erbjuder nya sätt att visa och leta runt bland samlingar. Minnen och Bilder i blickfånget synkas nu till Apple Watch och bilder kan delas via Meddelanden och Mail.
 • Flera timers kan ges en specifik etikett med Siri (till exempel ”Hej Siri, starta en pastatimer på 10 minuter”).
 • Appen Kontakter finns nu på Apple Watch och gör det enkelt för användarna att leta bland, lägga till och ändra kontakter samt att dela dem direkt från appen.
 • Fler Apple Watch-appar har stöd för en skärm som alltid är på, till exempel Kartor, Mindfulness, Spelas nu, Telefon, Podcaster, Tidtagarur, Timers och Röstmemon.
 • För att underlätta för Apple Watch-användare med fysiska funktionsnedsättningar på överkroppen gör AssistiveTouch det möjligt att använda Apple Watch med en arm genom att känna av enkla handrörelser, så att man kan interagera utan att röra vid skärmen. Med hjälp av de inbyggda rörelsesensorerna kan användare besvara inkommande samtal, använda rörelsestyrning till skärmen och ta fram en åtgärdsmeny som ger åtkomst till bland annat Notiscenter och Kontrollcenter.7
 • Via den nya appen Hitta Föremål på Apple Watch kan användare leta rätt på föremål med AirTag och kompatibla föremål från andra tillverkare via Hitta-nätverket, och den nya appen Hitta enheterhjälper användare att leta rätt på borttappade Apple-enheter som är inloggade med samma Apple-ID.
 • Med den omgjorda appen Musik kan användare dela låtar, album och spellistor via Meddelanden och Mail och lyssna på musik och radio från en och samma plats.
 • Appen Väder har nu stöd för ovädersvarningar som visar myndighetsvarningar om vissa slags oväder. Appen visar även varningar om nederbörd den kommande timmen och uppdaterade komplikationer.
 • Med Familjeinställning kan användare lägga till kollektivtrafikkort från Hongkong, Japan och vissa städer i Fastlandskina och USA, och i Kalender och Mail finns nu möjligheten att lägga till ett Google-konto.
Tillgänglighet
 • watchOS 8 finns som en gratis mjukvaruupdatering från och med idag för Apple Watch Series 3-modeller och senare. Mer information finns på apple.com/se/watchos/watchos-8
 • Uppdateringarna av Fitness+ kommer måndagen den 27 september.
 • Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder och områden, på alla språk, på alla enheter eller alla modeller.
Dela artikeln
 1. Finns på Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 och Apple Watch Series 7.
 2. Falldetektering för träningspass kommer i en watchOS 8-uppdatering för Apple Watch Series 4 och nyare modeller senare i år. Den här funktionen fungerar för träningspass som startas i appen Träning eller i träningsappar från andra utvecklare som synkroniseras med appen Hälsa.
 3. Finns på Apple Watch Series 6 och senare. Digitala bilnycklar kräver en deltagande biltillverkare och kommer senare i år.
 4. Stödet för nya nycklar i Plånbok kräver ett kompatibelt dörrlås för hem, kontor och hotell som kommer att finnas hos tredje part.
 5. Deltagande delstater och TSA kommer att berätta mer i ett senare skede när stöd för mobila körkort och id-kort i Plånbok kommer att finnas för varje delstat samt vilka flygplatsers TSA-kontrollstationer och köer som först kommer att finnas.
 6. Urtavlorna Porträtt och Världsklocka finns på Apple Watch Series 4 och senare.
 7. Finns på Apple Watch Series 6 och Apple Watch SE.
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48