öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 25 oktober 2021

Nu är macOS Monterey här

Nya funktioner i macOS Monterey visas på en MacBook Pro.
macOS Monterey innehåller nya kraftfulla sätt att hålla kontakten med andra, göra mer och jobba smidigt mellan Apple-enheter.
macOS Monterey innehåller nya banbrytande funktioner som hjälper användarna att hålla kontakten på nya sätt, göra mer och jobba smidigt mellan sina Apple-enheter. FaceTime har fått nya ljud- och videofunktioner som gör att samtalen känns mer naturliga och verklighetstrogna. Nya Synkad-verktyg, t.ex. AirPlay till Mac, gör att olika Apple-enheter funkar ännu bättre tillsammans. Livetext och Slå upp visuellt är nya intelligenta funktioner som tar fram användbar information, i Safari ordnas flikar i praktiska flikgrupper och med Genvägar på Mac kommer smidig automatisering. Senare i höst kommer användare att kunna dela upplevelser under pågående FaceTime-samtal med hjälp av SharePlay, och med Universell kontroll blir det enkelt att arbeta parallellt på Mac och iPad. macOS Monterey släpps idag som en kostnadsfri programuppdatering på Mac-datorer med Apple Silicon och Intel-baserade Mac-datorer.1

Nya sätt att hålla kontakten med FaceTime

FaceTime-samtal låter naturligare och mer verklighetstrogna och SharePlay är ett nytt sätt för användare att hålla kontakten och umgås med med släkt och vänner. Rumsligt ljud i FaceTime får rösterna att låta som om de kommer från de platser där personerna visas på skärmen. Två nya mikrofonlägen ger användare större kontroll över hur deras röst låter: Röstisolering tar bort störande ljud i bakgrunden så att användarens röst blir kristallklar, medan Brett spektrum släpper igenom allt ljud så att deltagarna kan höra allting. Porträttläge är en ny funktion i FaceTime och fungerar i appar som exempelvis Webex och Zoom. Funktionen använder Neural Engine i M1-chippet till att fokusera på användaren och göra bakgrunden suddig2 och en ny rutnätsvy visar deltagare i FaceTime-gruppsamtal i lika stora rutor.
SharePlay är en kraftfull uppsättning funktioner som gör att användare kan dela upplevelser under ett FaceTime-samtal. Användarna kan titta och lyssna på tv-program, filmer, musik och annat tillsammans med släkt och vänner i realtid. Tack vare delade uppspelningsreglage kan alla som deltar i en SharePlay-session spela upp, pausa eller hoppa framåt i innehållet. De kan också dela hela skärmen eller bara en enskild app, vilket gör det enkelt att samarbeta med vänner eller kollegor under ett samtal. SharePlay fungerar med tjänster som Apple Music och Apple TV+ liksom med populära tjänster från tredje part.
FaceTime-samtal på macOS Monterey med porträttläge och rumsligt ljud på en MacBook Pro.
FaceTime-samtal ser ut och låter bättre än någonsin med porträttläge och rumsligt ljud.

Jobba mellan Apple-enheter med Universell kontroll och AirPlay till Mac

Med Universell kontroll kan användare jobba med samma mus och tangentbord på både iPad och Mac och smidigt flytta mellan enheterna. Användare kan placera enheterna bredvid varandra och direkt flytta pekaren från den ena till den andra utan att behöva göra några inställningar. De kan använda Mac-tangentbordet till att skriva text på valfri enhet eller enkelt dra och släppa innehåll mellan enheterna. Användare kan till och med rita med Apple Pencil på iPad och sedan placera illustrationerna direkt i appar på sin Mac. På det sättet kan de dra nytta av de kraftfulla funktionerna i båda enheterna samtidigt. Med AirPlay till Mac går det enkelt att spela upp, presentera och dela praktiskt taget vad som helst från iPhone eller iPad till en Mac. Använd AirPlay till att dela de senaste filmerna och spelen samt bilder och presentationer direkt på datorns Retina-skärm eller spela upp musik från andra sidan rummet via datorns hi-fi-ljudsystem.
Nya Synkad-funktioner som Universell kontroll gör det ännu enklare att jobba mellan flera Apple-enheter.

Livetext och Slå upp visuellt

Livetext upptäcker text i bilder, exempelvis telefonnummer, webbplatser och adresser, så att användare kan klippa och klistra, ringa ett samtal, öppna en webbplats eller enkelt slå upp mer information. Slå upp visuellt hjälper användare att upptäcka och lära sig mer om djur, konst, sevärdheter, växter med mera i sina bilder. Både Livetext och Slå upp visuellt fungerar överallt i macOS och drar nytta av kraftfull maskininlärning på enheten så att användarens data förblir privata.
macOS Monterey använder de nya intelligenta funktionerna Livetext och Slå upp visuellt till att hitta information om en bild på MacBook Air.
Livetext och Slå upp visuellt är nya intelligenta funktioner som hittar användbar information.

Fokus hjälper användare att koncentrera sig och minskar störningar

Fokus filtrerar notiser från appar och personer beroende på vad användaren vill fokusera på för tillfället. När användare ställer in ett fokus på sin Mac blir det automatiskt inställt även på deras andra Apple-enheter. När ett fokus används visas en status automatiskt i Meddelanden och i kommunikationsappar som stöds, exempelvis Slack, så att andra kan låta bli att störa när användaren lägger sista handen vid ett projekt eller har semester.
macOS Monterey växlar mellan fokusalternativ på en MacBook Pro.
Fokus hjälper användare att få mer gjort på Mac genom att minska störande inslag.

Fler sätt att ordna och samarbeta med Anteckningar

Med Anteckningar i Monterey får användare nya sätt att samarbeta, hålla ordning och skapa anteckningar, oavsett var de befinner sig. Snabbanteckningar gör det möjligt att anteckna i valfri app, vilket gör det enkelt att när som helst skriva ner tankar och idéer. Användare kan också lägga till länkar från appar i en snabbanteckning – perfekt när de behöver komma ihåg en webbplats i Safari eller snabbt hitta en plats i Kartor. Med nya samarbetsverktyg kan användare lägga till omnämnanden och även visa uppdateringar i en delad anteckning med den nya aktivitetsvyn. I Monterey är det enkelt att skapa ordning med taggar, vilket är ett snabbare sätt att kategorisera anteckningar och gör det enkelt att hitta dem med den nya taggbläddraren. 
macOS Montereys nya aktivitetsvy i Anteckningar på en MacBook Air.
En ny aktivitetsvy i Anteckningar underlättar för användare när de samarbetar i projekt med vänner och kollegor.

Förbättrad flikupplevelse i Safari

Användare får större kontroll över hur de surfar på webben i Safari, bland annat med en ny flikgruppsfunktion som gör det enkelt att spara och ordna flikar – perfekt för att planera en resa, göra efterforskningar för ett projekt och lagra flikar som användaren besöker regelbundet. Flikgrupper synkas mellan Mac, iPhone och iPad så att användare kan fortsätta att jobba med sina projekt överallt och enkelt dela flikar med släkt och vänner. Safari innehåller nya sätt att uppleva webben, exempelvis med en ny valfri kompakt flikfältsdesign som ger användare större utrymme att surfa, integration med Delas med dig så att användare enkelt kommer åt länkar som har skickats via Meddelanden samt stöd för snabbanteckningar som gör det enkelt att hålla koll på information som man hittat på webbplatser. Safari innehåller också kraftfullare integritetsskydd, bland annat intelligent skydd mot spårning som nu förhindrar spårare från att profilera användare med hjälp av deras IP-adresser.
macOS Monterey och Flikgrupper i Safari på en MacBook Air.
Med Flikgrupper går det snabbt och smidigt att ordna och spara flikar.

Sömlös automatisering för Mac med Genvägar

Genvägar på datorn hjälper användare att maximera produktiviteten med apparna de oftast använder. Tack vare ett omfattande galleri med färdigbyggda genvägar kan användare enkelt automatisera rutinuppgifter. De kan exempelvis snabbt starta arbetsdagen genom att direkt öppna apparna de oftast använder, eller lägga till en påminnelse i inköpslistan för besöket i affären, direkt på sin Mac. Och med genvägsredigeraren kan användare anpassa genvägar så att de passar perfekt i deras arbetsflöden. Eftersom genvägar är integrerade i hela macOS, bland annat i menyraden, Finder, Spotlight och Siri, är det enkelt att när som helst köra genvägar. Användare kan också importera befintliga Automator-arbetsflöden i Genvägar för att snabbt komma igång.
macOS Monterey med Genvägar på en MacBook Air.
Genvägar för Mac gör att användare kan bli effektivare genom att automatisera rutinuppgifter.

Fler funktioner

 • Delas med dig gör det möjligt att titta och lyssna på innehåll som delats via Meddelanden direkt i Bilder, Safari, Podcaster, Apple News och Apple TV-appen. Användare kan enkelt hitta delat innehåll, se vem som har rekommenderat det och svara i tråden där det ursprungligen delades.
 • Kartor erbjuder en helt ny uppslukande upplevelse med enastående detaljrikedom för vägar, stadsdelar, träd, byggnader med mera. Allt väcks till liv direkt på Mac-datorns suveräna skärm.3
 • iCloud+ har allt som användarna gillar med iCloud plus nya premiumfunktioner, som Dölj min e-postadress, utökat stöd för Säker HomeKit-video samt den innovativa nya internetsekretesstjänsten iCloud Private Relay utan extra kostnad. Alla iCloud+-abonnemang kan delas med personer som ingår i samma familjedelningsgrupp, så att alla kan utnyttja de nya funktionerna, lagringsutrymmet och den förbättrade upplevelsen. Befintliga iCloud-abonnemang uppgraderas automatiskt till iCloud+.4
 • Rumsligt ljud introduceras på Mac-datorer med M1-chipp för en bioliknande upplevelse med AirPods (tredje generationen), AirPods Pro och AirPods Max. Med dynamisk huvudspårning låter det som att ljudet kommer från datorn även när användaren vrider på huvudet.
 • Integritetsskyddet i Mail hindrar avsändare från att få reda på om ett mejl har öppnats eller inte. Mottagarens IP-adress döljs också, så det går inte att få reda på användarens position eller använda den för att skapa en profil av användaren.
 • Med de nya hjälpmedelsfunktionerna kan vem som helst lägga till alternativa bildbeskrivningar direkt från Märkning, och förbättrade tangentbordstjänster och nya alternativ för pekaranpassning ger större flexibilitet vad gäller att navigera på Mac.
Tillgänglighet
macOS Monterey släpps idag som en kostnadsfri programuppdatering. Mer information, t.ex. om kompatibla Mac-modeller, finns på apple.com/se/macos/monterey.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Information om kompatibilitet för macOS Monterey finns på apple.com/se/macos/monterey.
 2. Porträttläge kräver en Mac med Apple Silicon.
 3. Förbättrade kartor finns i Los Angeles, New York och San Francisco. Fler kommer senare. En del funktioner kräver en Mac med Apple Silicon.
 4. Abonnemang på iCloud+: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera (9 kr/månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror (29 kr/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror (89 kr/månad). Säker HomeKit-video kräver ett iCloud-abonnemang, en kompatibel HomeKit-aktiverad säkerhetskamera samt en HomePod, Apple TV eller iPad som används som hemmahubb. Privat reläservice på iCloud kommer till att börja med att släppas i en betaversion för allmänheten.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48