öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 30 november 2021

Apple Podcasts presenterar Best of 2021

Apple hyllar årets bästa och populäraste poddar och de som har skapat dem
En illustration som representerar Apple Podcasts Best of 2021.
Apple lyfter fram suveräna poddar och skaparna bakom dem och hyllar deras unika förmåga att hjälpa lyssnarna i dessa utmanande och osäkra tider.
Varje år uppmärksammar Apple de bästa och populäraste poddarna för deras suveräna innehåll, unika förmåga att fånga publikens intresse och sätt att förnya hantverket när det gäller produktion, presentation, ljuddesign och mycket mer. Dessa poddar utvidgar definitionen av vad en podcast är och påverkar lyssnare världen över på ett djupare plan.
I år lyfter Apple Podcasts Best of 2021 fram poddar som har gett lyssnarna en stark känsla av sammanhang i dessa utmanande och osäkra tider. Lyssnarna kan utforska Editor’s Picks som sammanställts av Apple Podcasts förstklassiga redaktörsteam. Här finns lokala poddskapare och topplistor med de populäraste poddarna som fångade lyssnarna under 2021.
”2021 har varit början på ett nytt kapitel med poddar som har berört oss på ett sätt som vi inte har upplevt tidigare”, säger Oliver Schusser, Apples vice vd för Apple Music och Beats. ”Det är en ära för oss att uppmärksamma de fenomenala poddskapare som med årets bästa innehåll förändrar definitionen av vad en podcast är. På så sätt kan vi hjälpa fler lyssnare världen över att upptäcka, uppleva och stötta detta inspirerande arbete.”
Apple Podcasts är glada att utse A Slight Change of Plans med Maya Shankar från Pushkin Industries till årets podd och Anything for Selena med Maria Garcia från WBUR och Futuro Studios till årets nykomling. De här poddarna är otroligt personliga, men samtidigt kan alla känna igen sig. De tar upp stora förändringar, uppfattningar om identitet och självkänsla samt betydelsen av samhörighet med tankeväckande samtal som speglar den mänskliga erfarenheten.

Årets podd: A Slight Change of Plans med Maya Shankar

Illustrerat porträtt av Maya Shankar.
Maya Shankar är forskare inom kognitionsvetenskap och har själv varit med om stora, hjärtskärande förändringar. Hon hjälper lyssnarna att bearbeta sina egna upplevelser av förändring genom sårbara och tankeväckande samtal med engagerande gäster.
För Maya Shankar är förändringar inget nytt. Innan hon blev forskare, grundade White House Behavioral Science Team och tjänstgjorde som FN:s främsta beteendevetenskapliga rådgivare, hade hon en annan plan. ”Hela min barndom kretsade kring fiolen, men allt förändrades på ett ögonblick då jag skadade min hand när jag spelade en enda ton”, säger Shankar, som på den tiden studerade under Itzhak Perlman vid Juilliard. ”Jag blev tvungen att ta reda på vem jag var och vem jag kunde bli utan den.”
A Slight Change of Plans blandar empatiskt berättande med vetenskapen om mänskligt beteende för att hjälpa lyssnarna att klara sina egna stora förändringar. ”Det är lätt att bli överväldigad när man står inför en förändring. Jag har ofta märkt att jag tänker att jag aldrig har genomgått just den här förändringen tidigare och undrat hur jag ska göra”, säger Shankar. ”Men även om förändringar kan se olika ut på ytan menar kognitionsvetenskapen att strategierna vi använder för att ta oss igenom dem är ganska lika. Och det är ju uppmuntrande att veta! Det innebär att vi kan lära oss av andra slags förändringar.”
I podden tar man upp alla möjliga slags förändringar, från Tiffany Haddish som pratar om hur hon hanterade fosterhemssystemet och upptäckte att hon hade en ovanlig gåva som kom att förändra hennes liv, till John Elder Robison som genomgick experimentell hjärnbehandling för att försöka öka sin emotionella kapacitet. Podden gör en djupdykning i vetenskapen kring förändringar med experter som Adam Grant och Angela Duckworth, och innehåller informativa samtal med den Oscars-nominerade skådespelaren Riz Ahmed, Grammy-vinnaren Kacey Musgraves, den professionella bergsklättraren Tommy Caldwell och andra inspirerande människor som Shankar själv, som också fick ändra sina planer något tidigare i år.

Årets nykomling: Anything for Selena med Maria Garcia

Illustrerat porträtt av Maria Garcia.
Maria Garcia är en queeraktivistisk latinamerikansk journalist som undersöker vad samhörighet innebär genom sitt förhållande till artisten Selena Quintanilla.
Anything for Selena ställer djupa frågor om gemenskap och samhörighet. ”Jag har varit ett Selena-fan sedan jag var sju”, säger journalisten Maria Garcia. ”Jag kunde inte uttrycka det när jag var yngre, men jag kände att hon var viktig – inte bara på grund av sin musik utan för den stora kulturella påverkan hon hade.”
Detta ledde till att Garcia började söka och hon ställde frågor om latinamerikanska pappor, problematiska relationer till etnicitet och språk samt sin egen identitet. ”Vi försökte förstå Selenas liv och arv”, säger hon. ”Jag ville skriva ett kärleksbrev till henne, en hyllningsdikt, en vacker historia.”
”Vi påbörjade produktionen sommaren 2020”, fortsätter Garcia. ”Jag spelade in podden med bara min mikrofon och min MacBook i min klädkammare där vi vadderade väggarna så att ljudet skulle bli bra. Podden kom alltså till mitt under pandemin. Det kändes naturligt att använda verktygen från mitt yrke – noggranna reportage, sårbart berättande och kulturella analyser – för att göra rättvisa åt Selenas historia och bevisa att hon påverkat den latinamerikanska identiteten och den amerikanska samhörigheten på ett oförglömligt sätt. Otroligt många människor har hört av sig och berättat att podden fick dem att känna sig synliggjorda.”
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48