öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 1 december 2021

På femton år har Apple och (RED) samlat in närmare 270 miljoner dollar till kampen mot aids

På världsaidsdagen erbjuder Apple nya sätt att bidra till (RED):s viktiga arbete med att bekämpa hiv, aids och covid-19
Bland Apples nya enheter och tillbehör i (PRODUCT)RED ingår iPhone 13 (PRODUCT)RED, iPhone 13 mini (PRODUCT)RED och Apple Watch Series 7 (PRODUCT)RED.
Apple har samarbetat med (RED) i femton år och bidragit med närmare 270 miljoner dollar till kampen mot aids. Pengarna har använts till prevention, testning och stöd till de grupper som behöver det allra mest.
Under de senaste femton åren har Apples kunder bidragit stort till (RED):s arbete med att samla in pengar till Globala fonden och kampen mot aids. Globala fonden erbjuder livsavgörande sjukvård till utsatta människor i afrikanska länder söder om Sahara. Covid-19 slår fortfarande hårt mot människor runtom i världen, bland annat de som lever med hiv, och kampen för att sätta stopp för globala pandemier är viktigare än någonsin.
I år uppmärksammar Apple världsaidsdagen genom att erbjuda sina kunder nya sätt att ta reda på mer, engagera sig och skänka pengar – allt för att bidra till och öka kunskapen om de insatser som pågår för att bekämpa aids och covid-19.
Sedan 2006 har Apples kunder bidragit till att samla in närmare 270 miljoner dollar till prevention, testning och rådgivning bland människor som påverkas av hiv och aids. Bidrag med stöd från Apple har använts till vård och stöd till fler än elva miljoner människor, finansierat fler än 192 miljoner hiv-test och gett fler än 13,8 miljoner människor tillgång till livsviktig antiretroviral behandling. Bara under 2020 bidrog Apples stöd till (RED) till att fler än 145 000 hiv-positiva mammor slapp överföra viruset till sina barn.
Infografik med texten: Sedan 2006 har Apple bidragit med närmare 270 miljoner dollar som har använts till vård och stöd till fler än elva miljoner människor och fler än 192 miljoner hiv-test samt till att förhindra överföring av hiv från fler än fem miljoner gravida kvinnor till deras barn.
Bidrag med stöd från Apple har betalat för viktig vård till miljontals människor i olika afrikanska länder söder om Sahara.
Med stöd från Apple har (RED) kunnat bredda sina insatser och erbjuda extra tjänster och stöd till de sårbara samhällen som har drabbats extra hårt av covid-19. De senaste arton månaderna har covid-19 inneburit nya utmaningar i fråga om tillgång till vård, diagnostik och material och på så sätt utgjort ytterligare en belastning på de så viktiga insatserna mot hiv och aids.
Bidragen styrdes om till Globala fondens covid-19-bekämpning tidigt under pandemin vilket innebar att Apples kunder bidrog ekonomiskt till insatser för att minska effekterna av covid-19 på befintliga hiv- och aids-program. I Zambia kunde lokala kliniker köpa motorcyklar som sedan har använts till att leverera livsviktig hiv-behandling till människor i området som inte längre uppsöker klinikerna på grund av covid-19. I år har stödet från Apple och deras kunder bidragit till att finansiera program i Ghana som gett vårdgivare resurser att köpa in stora partier med material och leverera hjälpmedel för flera månaders behov till de människor som löper störst risk att drabbas av virusinfektioner.
Sjuksköterskor pratar med en patient i sjukhusmiljö inom ramen för Globala fondens covid-19-bekämpning.
Apples stöd till Globala fondens covid-19-bekämpning har bidragit till finansiering av program som arbetar för att minska effekterna av covid-19 på befintliga hiv- och aids-insatser.

Stöd insatser för att bekämpa hiv, aids och covid-19

I år erbjuder Apple sina kunder fler sätt än någonsin att bidra till (RED) och deras viktiga arbete. Apple skänker pengar från försäljningen av enheter och tillbehör i (PRODUCT)RED samt från köp som betalas med Apple Pay och särskilda samlingar med tjänster.
Lagom till jul presenterar Apple ett antal nya enheter och tillbehör i (PRODUCT)RED, däribland iPhone 13 (PRODUCT)RED, iPhone 13 mini (PRODUCT)RED och Apple Watch Series 7 (PRODUCT)RED. En del av intäkterna från varje såld (PRODUCT)RED går direkt till Globala fondens arbete med att bekämpa aids. Hela nästa år kommer hälften av bidragen från (PRODUCT)RED-försäljningen att styras om till Globala fondens kamp mot covid-19 i syfte att minska coronapandemins påverkan på befintliga insatser mot aids.
Apples nya iPhone 13 (PRODUCT)RED kommer lagom till jul.
En del av intäkterna från försäljningen av iPhone 13 och iPhone 13 mini (PRODUCT)RED kommer att gå till Globala fondens arbete med att bekämpa hiv, aids och covid-19.
Till och med den 6 december skänker Apple en dollar till Globala fonden för varje köp som betalas med Apple Pay på apple.com, i Apple Store-appen eller på Apple Store.1 Varje gåva bidrar till (RED):s kamp mot aids och covid-19.
Från och med idag kan Apple Watch-användare visa sitt stöd för (RED) genom att välja någon av de sex röda urtavlor till Apple Watch som finns att ladda ner på apple.com/se/product-red.2 Kunder som laddar ner urtavlor kan sedan dela dem med andra Apple Watch-användare. Urtavlorna kan matchas med nya Apple Watch Series 7 PRODUCT(RED) med aluminiumboett tillverkad av hundra procent återvunnet aluminium i en legering som används inom flyg- och rymdindustrin samt med flätade sololoopar, sportband och sportloopar i PRODUCT(RED).

Nå ut till fler

Hundratals Apple-butiker pryds den här veckan av röda loggor och fönsterdekorationer för att uppmärksamma världsaidsdagen och det pågående arbetet med att bekämpa hiv och aids.
Via sina olika tjänster erbjuder Apple dessutom sina kunder flera olika sätt att ta reda på mer om pandemin och hedra alla dem vars liv har påverkats. App Store uppmärksammar den inkluderande appen Positive Singles, som vänder sig till singlar som lever med hiv/aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Appen innehåller också tips och material för människor som nyligen har fått en diagnos och som letar efter användbar information.
Positive Singles är en inkluderande dejtingapp, här på iPhone.
Positive Singles är en dejtingapp som vänder sig till singlar singlar som lever med hiv/aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Appen finns i App Store.
I USA kommer Apple Books att bjuda på samlingar med böcker och ljudböcker, däribland fackböcker om den globala kampen mot hiv och aids men även skönlitterära böcker från olika länder runtom i världen. Apple Podcasts bjuder på poddar som undersöker hur det står till med den globala aids-krisen. Här finns program om hur människors tillgång till bra vård begränsas på grund av rasism, det senaste inom förebyggande läkemedel och varför dessa är så orättvist fördelade samt förklaringen till att det fortfarande inte finns något botemedel. Den som har ett abonnemang på Apple Music kan lyssna på särskilt utvalda låtar och radioprogram med mera i en särskild Apple Music-satsning lagom till världsaidsdagen. Alla som använder Apple TV-appen kan utforska ett stort utbud av tv-program och filmer på fliken Titta nu som porträtterar de människor som lever med konsekvenserna av hiv och aids.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Bidrag begränsas till ett maxbelopp på en miljon dollar. Bidraget går till Globala fondens arbete med att bekämpa aids och covid-19.
  2. Kräver iOS 14.5 eller senare och watchOS 7.4 eller senare. Urtavlorna Color och Numerals Mono är kompatibla med Apple Watch Series 3.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48