UPDATE 12 januari 2022

Apple välkomnar sin 59e svenska utvecklare till App Store Foundations Program

Programmet utökas till 29 länder
En illustration av apputvecklare.
I Sverige finns några av världens mest talangfulla och kreativa apputvecklare, som bygger innovativa och spännande appar med miljontals användare. Som en del av Apples satsning på att stötta dessa talangfulla utvecklare kommer bolaget snart att välkomna den 59:e svenska utvecklaren till sitt App Store Foundations Program. Nyheten kommer samtidigt som Apple utökar programmet till 29 länder runt om i Europa.
Apples App Store Foundations Program, som lanserades 2018, erbjuder utvalda utvecklare extra stöd för att de ska kunna skapa ännu bättre appar. Utvecklare som väljs ut till programmet får ta del av en skräddarsydd kursplan, där de får arbeta tätt ihop med App Store-ledare på europeisk och nationell nivå, antingen på tu man hand eller i grupp. 
Under dessa sessioner får utvecklarna lära sig att växa sina verksamheter och utöka räckvidden för sina appar. Ämnen som avhandlas är bland annat hur man bäst använder Apples innovativa teknik och API:er, hur man bäst fångar användarnas intresse med redaktionellt innehåll och hur man optimerar sin närvaro i App Store. Andra sessioner tar upp intäktsgenerering, marknadsföring och en mängd andra ämnen som hjälper utvecklarna i sin tillväxt.
När utvecklarna avslutar sitt deltagande i programmet har de fortsatt tillgång till experter på Apple, så att de kan fortsätta att lära sig och förbättra sina appar över tid genom att dra nytta av den globala exponering och användarbas som App Store tillhandahåller. Till sist blir utvecklarna upptagna i ett alumnnätverk där de kan lära sig av andras erfarenheter medan de fortsätter resan mot sin fulla potential.
Expansionen är ännu ett viktigt initiativ som Apple har lanserat för att hjälpa europeiska utvecklare att lyckas, och följer på förra årets lansering av Apples App Store Small Business Program. Detta program, vars mål är att främja innovation och hjälpa utvecklare att driva sina verksamheter framåt, gynnar de flesta utvecklare som säljer digitala produkter och tjänster på App Store genom att erbjuda dem en lägre provision för betalappar och köp i appar. Utvecklare med intäkter på upp till en miljon US-dollar under föregående räkenskapsår kan gå med i programmet och därmed få den lägre provisionssatsen på 15 procent. 
”Den talang och kreativitet som svenska apputvecklare besitter är något vi väldigt gärna stöttar”, säger Christopher Moser, Senior Director of App Store i Europa. ”Genom att välkomna vår 59:e svenska utvecklare till App Store Foundations Program, när vi nu utökar det till ännu fler länder, förstärker vi vår satsning på att arbeta tätt tillsammans med och ha en konstant dialog med utvecklare som bygger spännande appar som gynnar miljontals användare runt om i världen. Jag ser fram emot resultaten under kommande månader och år.”
Många av utvecklarna som tidigare har deltagit i App Store Foundations Program har använt programmet som en språngbräda i sin utveckling. Grand Mountain Adventure fick vara med i Apples kampanj I blickfånget, medan Plantas fokus på översättning och lokalisering har bidragit till att dess användarbas har vuxit.
Planta har gett sig in i den heta krukväxtmarknaden och hjälper användarna att identifiera vilka arter de har och med att skapa personliga steg-för-steg-guider för att säkerställa att växterna trivs. Hittills har över 3,5 miljoner växtälskande användare registrerat 17 miljoner växter i appen. 
”Att delta i App Store Foundations Program har inneburit en fantastisk möjlighet för vårt företag”, säger Tove Westlund, en av Plantas medgrundare. ”Vi har lärt oss mycket om de olika möjligheterna som Apple erbjuder sina utvecklare. Tack vare programmet har vi förbättrat användarflödena i appen och fått återkoppling på hur vi kan expandera vår produkt till nya marknader, vilket har lett till en stor ökning av vår användarbas. Framför allt är vi väldigt tacksamma för att Apple inte bara är en plattform för distribution, utan även en fantastisk partner som kan erbjuda massor av hjälp, utbildning och återkoppling för att se till att vårt arbete bär frukt.”
Grand Mountain Adventure valdes ut till Apples kampanj I blickfånget. Det innovativa skid- och äventyrsspelet från Toppluva har hyllats av användarna för sin spännande grafik och realistiska rendering av nervkittlande utförsåkning. 
”App Store Foundations Program har gynnat vår lilla indiestudio och vårt skidspel Grand Mountain Adventure på många sätt", säger Sebastian Sehr, Toppluvas VD och medgrundare. ”Det har hjälpt oss att skapa relationer inom skidindustrin, och den direkta tillgången till App Store-teamets expertis har verkligen varit till stor hjälp. Deras tips om hur man skapar synlighet i App Store har gett vårt spel en skjuts som hade varit omöjlig för oss att åstadkomma på egen hand.”
OWNU är en hälso- och träningsapp som erbjuder marknadens bästa träningsguider, med expertutformade kostplaner som hjälper användarna att nå sina träningsmål. Appens speciella förhållningssätt till hälsa och välbefinnande har fått mycket beröm bland dess miljontals användare.
”Under App Store-programmet fick vi massor av direkt återkoppling och konkreta råd”, säger Alexander Nordström, medgrundare och VD. ”Det ledde till att vi lokaliserade appen för den svenska marknaden, vilket blev mycket framgångsrikt. Vi planerar redan att lokalisera appen för nya marknader och tror att det kan bli en viktig del av vår expansionsmodell framöver.”
App Store, en marknadsplats för appar där företagare kan nå ut till kunder runt om i världen, finns i 175 länder och på fler än 40 språk, med över 180 lokala betalningsmetoder och 45 godkända valutor. Sedan App Store lanserades 2008 har den utgjort en fantastisk affärsmöjlighet för utvecklare och en säker och tillförlitlig marknadsplats för användare världen över. De över 1,8 miljoner apparna i App Store hjälper utvecklare, drömmare och vetgiriga i alla åldrar och från alla bakgrunder att hitta de verktyg och den information de behöver för att skapa en ljusare framtid och en bättre värld.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Images in this article

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48