öppnas i ett nytt fönster
Sahai slår en backhand mot en tennisboll på planen.
Swupnil Sahais livslånga intresse för tennis och teknik ledde till en ny karriär som medgrundare av SwingVision, en app för prestationsmätning i tennis som bara finns i App Store.
Swupnil Sahai har varken beträtt gruset på Roland Garros eller gräset på Wimbledon, men försörjer sig trots det på tennis – ett brinnande intresse som följt honom sedan barndomen.
Under uppväxten i trakterna av San Francisco tillbringade vd:n och medgrundaren av tennisappen SwingVision – bara i App Store – nästan all sin tid på tennisbanan. Uppbackad av pappan kom Sahai med i sin skolas tennislag i high school. När han sedan studerade vid Berkeley-universitetet, blev tennisen ett sätt för honom att hantera stress.
Därefter fick Sahai ett ingenjörsjobb där han använde 3D-teknik för objektspårning för att finjustera autonoma körsystem. En dag fick Sahai, för övrigt tvåfaldig WWDC-stipendiat, en snilleblixt: tekniken och principerna som han använde i arbetet kunde hjälpa honom att bli en bättre tennisspelare. De verktyg för att mäta och analysera spelet som fanns på marknaden var emellertid dyra, krångliga och ofta svåra att få tag på. 
”På den tiden fanns det ett par företag som tillverkade sensorer som man kunde fästa på racketen och som kunde registrera vissa data”, minns Sahai. ”Och när det kommer till kameror så fanns det bara ett system med 10 kameror som vissa lyxklubbar hade, men de kostade kanske 10 000 dollar per bana.”
När Apple Watch lanserades i april 2015 insåg Sahai möjligheterna med en smart enhet på användarens handled. Ett frö böjade gro till den idé som så småningom blev SwingVision.
”Det fick mig genast att börja fundera. Jag tänkte att med en dator på handleden kunde jag faktiskt analysera min form och mina slag”, säger han medan han studerar sina gamla iPhone-anteckningar från den tiden. 
Efter att ha lärt sig koda med Apples programspråk Swift anlitade Sahai sin rumskompis från college, tennisentusiasten Richard Hsu. Vad som började som ett sidoprojekt, som hette Swing och som 2016 släpptes som en Apple Watch-app, förvandlades så småningom till en heltidssysselsättning för ett team som med tiden har vuxit till att omfatta tolv medarbetare.
Sahai och Hsu lanserade officiellt SwingVision på App Store i november 2019. Appen använder sig av Apples Neural Engine i iPhone, iPad och Apple Watch och har utvecklats med hjälp av rådgivare och investerare som Andy Roddick och James Blake. ”Möjligheterna med maskininlärning har verkligen betytt mycket för oss”, säger han. 
Nyligen lanserades en ny funktion i appen som gör det möjligt för spelarna att avgöra om en boll var ute eller inne, direkt på handleden med Apple Watch. ”Det är en funktion som gränsar till det övermänskliga, appen har ju bättre koll på linjerna än du kan ha med dina egna ögon”, säger Sahai. ”Allt som vi åstadkommit med videobehandling i realtid – snabba insikter, att direkt se om bollen var inne eller ute direkt på banan – inget av detta hade varit möjligt utan Neural Engine.”
Fågelperspektiv av Swupnil Sahai sittande vid ett skrivbord framför en MacBook Pro och med en iPhone vid sidan om.
Sahai lärde sig själv att koda med Apples programmeringsspråk Swift, och slog sedan sina påsar ihop med rumskompisen från college, Richard Hsu, för att starta det projekt som utmynnade SwingVision.
En annan avgörande faktor: App Store, som 2021 satte SwingVision i rampljuset som App of the Day och synliggjorde appen för miljontals kunder. 
”App Store gör ett bra jobb med att lyfta fram appar som är relevanta för kunderna och visa upp små appar, inte bara de stora”, förklarar Sahai. “Att bli App of the Day var verkligen stort för oss, inte bara för att det genererade nedladdningar, utan även för att det var en kvalitetsstämpel som skapade kredd i förhållande till potentiella kunder, investerare och anställda i flera månader efteråt.”
”App Store är en plattform där små team och även enmansföretag kan nå en enorm målgrupp utan att behöva ha en enorm marknadsföringsbudget”, fortsätter han. ”Texterna om utvecklarna och historien bakom appen som visas på fliken Idag är extra viktiga eftersom de förmedlar en större bild som hjälper till att bygga varumärket, något som annars är väldigt svårt att åstadkomma, oavsett hur stort ditt team är.”
Idag har SwingVision över 10 000 användare varje månad och antalet bara växer. Snart kommer användarna dessutom att kunna göra ännu mer med appen tack vare ARKit, Apples ramverk för utveckling av förstärkt verklighet för mobila enheter med iOS och iPadOS. Sahai förutspår att ARKit kommer att göra det möjligt att lägga till grafik direkt på banan – en spännande utveckling, menar han, med tanke på de livestreamingfunktioner som företaget håller på att bygga in i appen.
Han ser framför sig en framtid där alla tennismatcher livestreamas, och där föräldrar inte längre behöver missa barnens viktiga matcher utan kan vara med på distans, var de än befinner sig, tack vare en välplacerad iPhone eller iPad med SwingVision. Enheten kan överföra video praktiskt taget i realtid utan att ta alltför mycket batterikapacitet och utan att ge avkall på kvaliteten.
För tränare och spelare är en stor fördel med SwingVision att man kan studera och analysera en match som spelas in i appen på sin favoritenhet så fort matchen är över. Just nu växer SwingVision explosionsartat bland universitet och högskolor, säger Sahai. Över 30 lag i högsta divisionen använder redan appen och många fler förväntas börja använda den till sommaren.
Appen börjar också att få genomslag bland tennisproffs som vill slå sig in i toppen: ”spelare utanför topp-200 som inte har miljonkontrakt eller tränare som jämt kan följa med dem på resor”, förklarar Sahai. 
”Proffsen har ofta tillgång till den här informationen från sina egna matcher”, lägger han till, ”men även proffsspelare som Serena Williams spelar det mesta av sin tennis på träningsbanan.”
SwingVision-teamet arbetar även med att lägga till tränarstöd på distans i appen, vilket skapar nya möjligheter, oberoende av geografiska avstånd, inte minst för förhoppningsfulla spelare som bor i länder där det är ont om bra tränare.
”Det här kommer att hjälpa många att utveckla sitt spel”, säger Sahai med sportens framtid i åtanke. ”Ett ständigt problem för tennisen har varit uppfattningen om att det är för dyrt att spela. Det hindret tror jag att vi kommer att kunna överbrygga.”
Ett foto ovanifrån som visar Swupnil Saha på en tennisplan, i full färd med att serva.
Sahai och SwingVision-teamet arbetar just nu med att lägga till fler funktioner i appen, såsom tränarstöd på distans, för att skapa nya träningsmöjligheter oberoende av geografiska avstånd.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48