öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 6 juni 2022

Apple presenterar vinnarna av Apple Design Awards 2022

Tolv utvecklare från hela världen belönades för utmärkt design inom inkludering, glädje och nöje, interaktion, samhällspåverkan, utseende och grafik samt innovation vid WWDC22
2022 års Apple Design Awards-trofé.
Vid Apple Design Awards belönas de tolv bästa apparna och spelen i respektive klass från 36 finalister, vilka alla åstadkommit enastående prestationer inom design och tekniska landvinningar.
Apple höll idag sitt årliga Apple Design Awards, där priser delades ut till de tolv bästa apparna och spelen i respektive klass. Bland årets vinnare återfinns utvecklare från hela världen, utvalda för sina nyskapande, kreativa och vackert utformade upplevelser i appar som inspirerar användarna på visionära, meningsfulla och smarta sätt.  
För andra året i rad belönas en app och ett spel i var och en av kategorierna inkludering, glädje och nöje, interaktion, samhällspåverkan, utseende och grafik samt innovation. Vinnarna utsågs bland 36 finalister som alla gjort enastående tekniska landvinningar.
”Idag när appar och spel utgör en så viktig del av vår vardag glädjer vi oss åt att utvecklarna använder vår teknik till att utveckla enastående appar för människor över hela världen”, säger Susan Prescott, Apples vice vd för Worldwide Developer Relations. ”Det som årets vinnare av Apple Design Awards skapat visar att appar kan erbjuda förändring, glädje och till och med ett sätt att fly vardagen via kreativa spel – och vi vill gratulera var och en av dessa utvecklare för deras fina prestationer.”

Inkludering

Vinnarna i denna kategori bidrar med en suverän upplevelse för alla genom att hjälpa människor med olika bakgrunder, förmågor och språk.
App: Procreate
Utvecklare: Savage Interactive (Australien)
iPad-appen Procreate är ett verktyg i världsklass som erbjuder fler kreativa möjligheter än någonsin för konstnärer och designers. Tack vare nya hjälpmedelsfunktioner såsom darrnings- och rörelsefiltrering, AssistiveTouch-meny i appen, hörbar återkoppling och inställningar för färgblindhet – vilket ger utökat stöd för bland annat VoiceOver och Dynamisk text – kan appen erbjuda artister fler möjligheter att skapa, interagera och uttrycka sig. 
Procreate körs på en iPad Pro i silver.
Procreate från Savage Interactive, Apple Design Award-vinnare i kategorin Inkludering.
Spel: Wylde Flowers
Utvecklare: Studio Drydock (Australien)
Wylde Flowers, ett originalspel för Apple Arcade, bjuder spelare på en uppfriskande mångfald, såväl i handlingen som i galleriet av representativa hbtqia+-karaktärer, med en häxig twist. Berättelsen lyfter fram alla åldrar, kulturer och sexualiteter medan användaren utforskar en blomstrande, magisk värld. Handlingen vill uppmana användaren att problematisera identitetsbegreppet, acceptera andra samt bidra till samhället – för att i slutändan skapa en mycket större berättelse.
Bland finalisterna i denna kategori kan nämnas Letter Rooms från Klemens Strasser, Navi från Good Snooze, Noted. från Digital Workroom samt tint. från Lykkegaard Europe Limited.
Wylde Flowers körs på en iPad Pro i silver.
Wylde Flowers från Studio Drydock, Apple Design Award-vinnare i kategorin Inkludering.

Glädje och nöje

Vinnarna i denna kategori bidrar med minnesvärda, engagerande och härliga upplevelser, vilka förhöjs ytterligare med Apples teknik.
App: (Not Boring) Habits
Utvecklare: Andy Works LLC (USA)
Som det (grammatiskt nyskapande) namnet antyder så erbjuder (Not Boring) Habits en lite elegantare lösning för att få koll på sina vanor. Appen är ett life hack-äventyr med fantastisk design, skojig haptik och elegant spelifiering. Användaren bjuds på en inspirerande resa genom skogar och berg i en app som förvandlar vanekollen till en rent konstnärlig upplevelse.
(Not Boring) Habits körs på en iPhone 13 Pro i silver.
(Not Boring) Habits från Andy Works LLC, Apple Design Award-vinnare i kategorin Glädje och nöje.
Spel: Overboard!
Utvecklare: inkle (Storbritannien)
Overboard! är en pusseldeckare med en twist: du är brottsling. Man bjuds här på ett elegant äventyr, där spelarna istället för detektiver spelar rollen av förövare, som genom att kollra bort sina intet ont anande lagmedlemmar ska försöka att komma undan med sina blodiga gärningar. Spännande handling, mustig dialog och alternativa slut gör att det här blir ett fall som kan tas upp om och om igen.
Bland finalisterna i denna kategori kan nämnas Chineasy, Moncage från Optillusion, Please, Touch The Artwork från Studio Waterzooi samt Waterllama från Vitalii Mogylevets. 
Overboard! körs på en iPhone 13 Pro i silver.
Overboard! från inkle, Apple Design Award-vinnare i kategorin Glädje och nöje.

Interaktion

Vinnarna i denna kategori har skapat intuitiva gränssnitt och smidiga reglage som är perfekt anpassade till respektive plattform.
App: Slopes
Utvecklare: Breakpoint Studio (USA)
Slopes är en smidig skidapp som förser användarna med en intuitiv skid- och snowboardingdagbok samt mäter sträcka och hastighet med hjälp av gps-funktionen i iPhone eller Apple Watch. De klassledande sociala funktionerna – man kan ansluta till vänner och familj med ett enkelt knapptryck – bidrar till att spelifiera upplevelsen. Appen är fullmatad med data, men ändå lika lättnavigerad som en grön pist.
Slopes körs på en iPhone 13 Pro i silver.
Slopes från Breakpoint Studio, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Interaktion.
Spel: A Musical Story
Utvecklare: Glee-Cheese Studio (Frankrike)
A Musical Story bjuder på en väl avvägd blandning av musik, handling och konstnärlig kreativitet – ett nytt och fräscht mobilspelskoncept, helt enkelt. Handlingen i detta nyskapande rytmikspel är minimalistisk men samtidigt detaljrikt animerad. Slutresultatet visar hur man kan få synbart oförenliga designelement att fungera perfekt tillsammans.
Bland finalisterna i denna kategori kan nämnas Gibbon: Beyond the Trees från Broken Rules, Transit från Transit, Inc., Vectornator: Vector Design från Linearity samt What Remains of Edith Finch från Giant Sparrow. 
A Musical Story körs på en iPad Pro i silver.
A Musical Story från Glee-Cheese Studio, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Interaktion.

Samhällspåverkan

Vinnarna i denna kategori skapar mening i människors vardag och belyser viktiga frågor.
App: Rebel Girls
Utvecklare: Rebel Girls Inc. (USA)
I Rebel Girls får vi ta del av berättelser om världens mest inflytelserika kvinnor – Ruth Bader Ginsburg, Simone Biles och Frida Kahlo för att bara nämna några – via detaljrikt ljud och fantastisk originalgrafik. Ämnena spänner över karriärer, kulturer och årtionden, och rösterna och de tillhörande illustrationerna – alla perfekt anpassade till berättelserna och gränssnittet – är skapade av kvinnliga och icke-binära artister från hela världen.
Rebel Girls körs på en iPhone 13 Pro i silver.
Rebel Girls från Rebel Girls Inc., Apple Design Awards-vinnare i kategorin Samhällspåverkan.
Spel: Gibbon: Beyond the Trees
Utvecklare: Broken Rules (Österrike)
Gibbon, ett originalspel för Apple Arcade, är ett miljöäventyr där spelarna får svinga, slänga och glida sig igenom vackra, handritade landskap i sökandet efter sin familj. Parallellt med den underhållande spelmekaniken bjuds spelaren lite i smyg på en viktig lektion i miljömedvetenhet och empati, i och med att man deltar som en levande varelse bland andra.
Bland finalisterna i denna kategori kan nämnas Active Arcade från Nex, Empathy från The Empathy Project,  Headspace från Headspace Health samt Wylde Flowers från Studio Drydock.
Gibbon: Beyond the Trees körs på en MacBook Pro.
Gibbon: Beyond the Trees från Broken Rules, Apple Design Award-vinnare i kategorin Samhällspåverkan.

Utseende och grafik

Vinnarna i denna kategori skapar slående scenerier, skickligt utformade gränssnitt och högkvalitativa animeringar som går hand i hand med ett distinkt, sammanhållet tema.
App: Halide Mark II
Utvecklare: Lux Optics (USA)
Den mästerliga kameraappen Halide Mark II fokuserar på grunderna. Denna elegant utformade app erbjuder tonvis med funktioner i ett förvånansvärt lättnavigerat gränssnitt som är lika lättöverskådligt och smart ordnat som på en filmkamera. Alla gesterna är välbekanta för erfarna fotografer, men känns även naturliga för den som behöver leta runt lite mer bland fokus- och exponeringsinställningar. Det här är en supersnygg kamera för iPhone – och nu finns även en version särskilt framtagen för iPad, som hjälper användare att skapa helt suverän grafik.  
Halide Mark II körs på en iPhone 13 Pro i silver.
Halide Mark II från Lux Optics, Apple Design Award-vinnare i kategorin Utseende och grafik.
Spel: LEGO® Star Wars™: Castaways
Utvecklare: Gameloft (Kanada) 
Filmisk känsla, fräsiga visuella effekter och taktil spelupplevelse gör Castaways till en kraft att räkna med. Handlingen utspelar sig på en sedan länge övergiven planet, vars utsökt renderade miljöer och smidiga animationer omedelbart drar in spelaren i en galax fylld av action, mystik och en och annan danstillställning. Med sin ändlösa rad av kostymeringar och karaktärer att upptäcka är detta ett äventyr som varar länge.
Bland finalisterna i denna kategori kan nämnas Alien: Isolation från Feral Interactive; Behind the Frame från Silver Lining Studio under Akatsuki Taiwan, MD Clock från Hangzhou Midi Technology Co., Ltd. samt (Not Boring) Habits från Andy Works.
LEGO® Star Wars™: Castaways körs på en iPad Pro i silver.
LEGO® Star Wars™: Castaways från Gameloft, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Utseende och grafik.

Innovation

Vinnarna i denna kategori bidrar med nyskapande upplevelser genom att utnyttja Apples teknik på ett sätt som verkligen sticker ut.
App: Odio
Utvecklare: Volst (Holland)
Med ljudappen Odio kan användaren skapa osannolikt verklighetstrogna bakgrundsljud – vattenfall, brusande vattendrag och maffiga elektroniska vågsvall – som blir ännu mer realistiska med rumsligt ljud och huvudspårning. De olika ljudlandskapen kan anpassas genom mixning via ett trevligt, runt gränssnitt, och till vart och ett hör smidiga futuristiska animationer vars rörelser är perfekt synkade med ljudet. Odio tar den audiovisuella upplevelsen till en helt ny nivå.
Odio körs på en iPhone 13 Pro i silver.
Odio från Volst, Apple Design Awards-vinnare i kategorin Innovation.
Spel: MARVEL Future Revolution
Utvecklare: Netmarble Corp. (Sydkorea)
MARVEL Future Revolution är en teknisk bedrift som gör Stark Industries full rättvisa. Vinnaren av utmärkelsen Årets iPad-spel 2021 gör Marvels universum häpnadsväckande verkligt med sin action-RPG i öppna världar och Metal-drivna blandning av flytande strid, generösa spelsekvenser och tillräckligt många detaljrika karaktärer för att fylla ett helt multiversum.
Bland finalisterna i denna kategori kan nämnas Active Arcade från Nex; Focus Noodles från ideaTiny Co., Ltd., Procreate från Savage Interactive samt Townscaper från Oskar Stålberg.
MARVEL Future Revolution körs på en iPad Pro i silver.
MARVEL Future Revolution från Netmarble Corp., Apple Design Awards-vinnare i kategorin Innovation.
Mer information om Apple Design Awards-vinnarna och -finalisterna finns på developer.apple.com/design/awards och i Apple Developer-appen.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48