öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 7 juni 2022

Apple bistår utvecklare med ännu fler kraftfulla tekniker för att maxa upplevelsen av deras appar

Nya API:er ger djupare plattformsintegrering och bättre funktioner för tredjepartsappar
Xcode visas på MacBook Pro.
Apple-utvecklare har nya kraftfulla verktyg, tekniker och API:er för att skapa fantastiska appupplevelser.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag nya verktyg, tekniker och API:er som utvecklare kan använda för att skapa ännu mer innehållsrika upplevelser för användarna. Med widgetar på låsskärmen kan utvecklare lyfta fram viktig information från sina appar på ett nytt sätt, medan andra nya API:er på Apples olika plattformar hjälper dem att skapa fler unika funktioner. Med WeatherKit kan utvecklare integrera prognosdata från Apples väderapp direkt i sina appar, och Xcode Cloud – Apples molntjänst för kontinuerlig integrering och leverans som är inbyggd i Xcode – blir nu tillgänglig för alla medlemmar i Apple Developer Program så att de kan skapa bättre appar på kortare tid. Med Metal 3 kan spelutvecklare skapa häpnadsväckande grafik med bättre prestanda. Utvecklingsarbetet för Apples plattformar kan dessutom nu utföras på ett mer intuitivt sätt tack vare förbättringar av Swift, SwiftUI och Xcode. Och tack vare förbättringar av SKAdNetwork kan annonsnätverk och utvecklare bättre mäta annonsresultaten utan att kompromissa med användarnas integritet.
”Vi gillar verkligen att samarbeta med våra utvecklare och förse dem med nya innovativa tekniker som hjälper dem att bygga en ny generation appar”, säger Susan Prescott, Apples vice vd för Worldwide Developer Relations. ”Med nya kraftfulla API:er för widgetar på låsskärmen, nya tjänster som WeatherKit och Xcode Cloud – nu tillgängligt för alla Apple utvecklare så att de kan bygga bättre appar på kortare tid – och nya spelfunktioner med Metal 3, har utvecklarna fler verktyg än någonsin tidigare för att skapa appupplevelser som deras användare kommer att älska.”

Xcode Cloud är nu tillgängligt

Xcode Cloud är nu tillgängligt via en mängd olika abonnemang för olika utvecklares behov, från 25 timmar per månad kostnadsfritt till slutet av december 2023 för alla medlemmar i Apple Developer Program, upp till abonnemang med 1 000 timmar per månad.
Xcode Cloud är en molntjänst som är inbyggd i Xcode och avsedd för kontinuerlig integration och leverans. Tjänsten är framtagen särskilt för Apple-utvecklare. Tjänsten hjälper utvecklare och team av alla storlekar att bygga, testa och leverera appar av hög kvalitet på ett effektivare sätt genom att automatiskt bygga appar i molnet så Mac-enheterna frigörs för andra uppgifter. Med parallell testning i molnet kan utvecklare utföra testning i simulerade versioner av alla aktuella Apple-enheter. De kan sedan enkelt driftsätta appbyggen för intern testning eller leverera dem till betatestare via TestFlight.
Utvecklare kan hitta ytterligare information on tillgängliga abonnemang för Xcode Cloud här.
Xcode Cloud visas på MacBook Pro.
Med Xcode Cloud kommer utvecklare att kunna bygga appar ännu snabbare.

Förbättringar i Xcode 14

Xcode 14 har nya förbättringar som ytterligare stärker utvecklarnas produktivitet. Projektbyggen går upp till 25 procent snabbare tack vare förbättrad parallell bearbetning och Xcode-nedladdningen är nu 30 procent mindre, med nedladdningsbara simulatorer för watchOS och tvOS. Det nya multiplattformsmålet skapar ett enhetligt SwiftUI-gränssnitt som kan användas i iOS, iPadOS, macOS och tvOS. Utvecklarkoden blir enklare att underhålla, samtidigt som den enkelt kan anpassas för att utnyttja varje plattforms unika möjligheter. Live-förhandsvisningar för SwiftUI är nu som standard interaktiva i Xcode, så ändringarna visas direkt. Utvecklare kan dessutom skapa varianter av varje förhandsvisning utan att behöva skriva kod, ändra färgtema, textstorlek, enhetsriktning eller hjälpmedelslägen. Med den nya appikonfunktionen i Assets Catalog kan utvecklare ange en enda ikonstorlek för alla plattformar och låta Xcode automatiskt generera alla resurser som krävs för appen. Xcode inkluderar språk- och redigeringsförbättringar med smartare auto­komplettering och dessutom dynamiska kodsnuttar som gör att utvecklare snabbare kan skriva den kod de vill komma fram till.
Xcode 14 visas på MacBook Pro.
Xcode 14 innehåller nya förbättringar som gör att utvecklare kan vara ännu mer produktiva.

Nya gamingfunktioner

Metal 3 – den senaste versionen av Apples grafikramverk – har nya funktioner som hjälper spelutvecklare att utnyttja kraften i Apple Silicon för ännu bättre spelprestanda. Med MetalFX Upscaling kan utvecklare snabbt rendera komplexa scener genom att använda mindre beräkningsintensiva bilder och sedan applicera rumslig uppskalning och temporal kantutjämning. Resultatet är ökad prestanda som får spelen att kännas mer responsiva, samt häpnadsväckande grafik. Spelutvecklare har också nytta av det nya Fast Resource Loading API:t som erbjuder en mer direkt väg från lagringsplatsen till grafikprocessorn, vilket minimerar väntetiden och ger enkel åtkomst till strukturer och geometri av den höga kvalitet som krävs för att skapa expansiva världar för realistiska och uppslukande spelupplevelser.
Spelutvecklare som integrerar med Game Center kan nu lägga till aktivitetsvyer på panelen så att deras användare kan se vilka spel deras vänner spelar samt deras bästa resultat. Och med stöd för SharePlay är det nu enklare än någonsin för användare att spela tillsammans i realtid.
Metal 3 har nya funktioner som frigör den fulla potentialen hos Apple Silicon.

Förbättringar i Swift och SwiftUI

Det bästa sättet att bygga en app är med Swift och SwiftUI, som båda har nya funktioner som gör utvecklingsprocessen ännu smidigare.
Swift har fått en kraftfull strängbehandlingsfunktion, med nytt stöd för litteraler i reguljära uttryck inbyggt direkt i språket så att utvecklare snabbt kan kontrollera att deras reguljära uttryck är korrekta och extrahera information med mindre kod. Med nya Package Plugins i Swift Package Manager är det nu enklare för utvecklare att köra anpassade kommandon i sina projekt, och även att ladda upp och dela kommandona med andra.
SwiftUI, Apples moderna ramverk för användargränssnitt, har ett förbättrat navigations-API som gör det enklare för utvecklare att styra hur deras appar förflyttar sig mellan olika vyer. Med Custom Layouts kan utvecklare ta ett steg längre än med vanliga applayouter och skapa versioner som fungerar bäst för deras appdesign. Och Swift Charts kan skräddarsys efter nästan vilka diagrambehov som helst, så att utvecklare bättre kan visualisera data i sina appar.
SwiftUI-kodning visas på MacBook Pro.
Både Swift och SwiftUI tar stora steg framåt.

Nya WeatherKit

Med WeatherKit kan utvecklare integrera samma världsledande globala väderprognoser som används i Apple-appen Väder, direkt i sina appar. Med högupplösta meterologiska modeller i kombination med maskininlärning och prognosalgoritmer tillhandahåller Väder information om rådande väder, tiodagarsprognoser timme för timme, dagliga prognoser samt väderhistorik. WeatherKit är tillgängligt för utvecklare via API:er för både Swift och REST och inkluderar 500 000 API-anrop per månad utan extra kostnad för medlemmar i Apple Developer Program. Utvecklare som behöver mer än så kan köpa till ytterligare nivåer av tjänsten direkt i Apple Developer-appen med början i höst.
Utvecklare kan hitta ytterligare information on tillgängliga abonnemang för WeatherKit här.

En integritetsfrämjande metod för mätning av annonsresultat

SKAdNetwork-API:t har nya funktioner som utformats för att hjälpa annonsnätverk och annonsörer att bättre mäta hur annonser presterar i appar eller på webben och samtidigt skydda användarnas integritet. Hierarkiska käll-id:n ökar utvecklarnas möjligheter att optimera kampanjer utan att öka risken för att individer spåras mellan olika appar. SKAdNetwork har även hierarkiska konverteringsvärden som gör det möjligt för utvecklare att få mer information om konverteringar för mindre kampanjer, samt att bättre beräkna avkastningen på annonskostnaden genom att de erbjuds flera konverteringar under definierade tidsperioder.

Nya API:er för ännu mer kraftfulla appar

Apple-utvecklare har tillgång till fler API:er än någonsin för att skapa appupplevelser som användarna gillar. Bland de senaste API:erna som gjorts tillgängliga för utvecklare kan nämnas:
 • Widgetar på låsskärmen: Med widgetar på låsskärmen i iOS 16 kan utvecklare nu smidigt använda samma kod till widgetar på låsskärmen och komplikationer på Apple Watch, vilka baseras på samma nya WidgetKit-API.
 • Livetext: Utvecklare kan nu låta användarna klippa ut text direkt från bilder och videor i appar eller direkt från kameran. Livetext bearbetas direkt på enheten för bästa möjliga integritetsskydd och prestanda.
 • Samarbetsverktyg: De innehållsrika samarbetsfunktionerna som är inbyggda i Meddelanden är tillgängliga för tredjepartsappar. Utvecklare kan också framhäva innehåll som användare har delat från en app i Meddelanden i en ny Delat med dig-avdelning i appen, vilket gör det enklare för mottagare att hitta tillbaka till detta innehåll senare.
 • Nycklar: Nycklar är den nya generationens inloggningsuppgifter som är säkrare, enklare att använda och utformade för att vara lika smidiga att använda i appar som på webben.
 • MapKit: Tredjepartsappar kan inkludera den detaljerade 3D-vyn av städer och Se dig omkring för en mer komplett användarupplevelse. Nya Apple Maps Server-API:er ger snabbare och smidigare integrering med Kartor.
 • Fokusfilter: Utvecklare kan justera innehållet i sina appar baserat på användarens aktuella fokusläge.
 • Automatiska genvägar: Utvecklare kan nu använda App Intents så att deras appar kan användas med Siri och Genvägar utan att användaren behöver göra några inställningar.
 • watchOS 9: Nu stöds VoIP-samtal med CallKit. Med ShareSheet kan användare dela innehåll från en favoritapp direkt till iMessage och andra populära meddelandeappar. Tredjepartsappar kan nu få tillgång till appen Bilder med bildväljaren och även integreras med Apple TV.
 • RoomPlan: Med ARKit kan utvecklare nu använda LiDAR-tekniken i iPhone och iPad för att skapa en 3D-planlösning för ett rum med egenskaper såsom mått och typ av möbler.
 • Liveaktiviteter: Med WidgetKit kan utvecklare hålla användare uppdaterade med den senaste informationen för en aktivitet eller ett evenemang direkt på låsskärmen.2
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Historiska väderdata är inte tillgängliga i alla regioner. Mer information om tillgängliga funktioner finns på developer.apple.com/weatherkit.
 2. Liveaktiviteter blir tillgängligt för utvecklare senare i år.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48