öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 6 juni 2022

Apple presenterar M2 som tar den banbrytande prestandan och funktionerna från M1 till nya höjder

M2 ger helt nya MacBook Air och uppdaterade 13-tums MacBook Pro energieffektiv prestanda och funktioner på en helt ny nivå
Det nya M2-chippet.
M2 är det första chippet i en ny generation av Apple Silicon specifikt utformat för Mac.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag M2, det första chippet i en ny generation av Apple Silicon specifikt utformat för Mac. Genom att använda andra generationens 5-nanometersteknik utökar M2 den branschledande prestandan per watt från M1 ytterligare, med 18 procent snabbare processor, 35 procent kraftfullare grafikprocessor och 40 procent snabbare Neural Engine.1 Det har dessutom 50 procent mer minnesbandbredd jämfört med M1 och upp till 24 GB snabbt enhetligt minne. M2 ger allt detta – plus ny skräddarsydd teknik och bättre effektivitet – till helt nya MacBook Air och uppdaterade MacBook Pro 13 tum.
”M2 är först ut i den nya generationen chip i M-serien och det överträffar de imponerande funktionerna i M1”, säger Johny Srouji, Apples vice vd för Hardware Technologies. ”Tack vare vårt outtröttliga fokus på energieffektiv prestanda erbjuder M2 snabbare processor, grafikprocessor och Neural Engine. Och med högre minnesbandbredd och nya funktioner som ProRes-acceleration fortsätter M2 den höga innovationstakten för Apple Silicon för Mac.”
En jämförelse mellan M2 och M1.
M2 bygger på den förbättrade andra generationens 5-nanometersteknik och innehåller 20 miljarder transistorer – 25 procent fler än M1.

Fler transistorer, mer minne

M2-chippets systemchipsarkitektur bygger på den förbättrade andra generationens 5-nanometersteknik och innehåller 20 miljarder transistorer – 25 procent fler än M1. Det utökade antalet transistorer förbättrar funktionerna i hela chippet, inklusive minnesstyrenheten som ger 100 GB/s minnesbandbredd till det enhetliga minnet – 50 procent mer än M1. Med upp till 24 GB snabbt enhetligt minne kan M2 hantera ännu större och mer komplexa arbetsuppgifter.
Arkitekturen i M2.
M2 har 100 GB/s enhetlig minnesbandbredd – 50 procent mer än M1 – och kan konfigureras med upp till 24 GB snabbt enhetligt minne.

Snabbare energieffektiv prestanda

Den nya processorn har snabbare prestandakärnor kopplade till en större cache samtidigt som effektivitetskärnorna har förbättrats betydligt för ännu större prestandahöjningar. Tillsammans ger de 18 procent högre flertrådad prestanda jämfört med M1, så M2 kan hantera processorintensiva uppgifter med mycket låg strömförbrukning, som att skapa musik med många lager av effekter eller att använda komplexa filter på bilder.2 Jämfört med det senaste tiokärniga chippet i en bärbar pc ger processorn i M2 nästan dubbelt så hög prestanda vid samma strömförbrukning. Och M2 levererar pc-chippets toppprestanda med bara en fjärdedel av strömförbrukningen. Jämfört med det senaste tolvkärniga chippet i en bärbar pc-dator, som behöver betydligt mer ström för att höja prestandan och därför återfinns i tjockare, varmare och bullrigare system med kortare batteritid, levererar M2 nästan 90 procent av det tolvkärniga chippets topprestanda med bara en fjärdedel av strömförbrukningen.3
M2 har också Apples nya generation av grafikprocessorer med upp till tio kärnor – två fler än M1. I kombination med större cache och högre minnesbandbredd ger den tiokärniga grafikprocessorn ett rejält prestandalyft, med upp till 25 procent snabbare grafik än M1 på samma effektnivå och upp till 35 procent bättre prestanda vid maxeffekt.1 Jämfört med den integrerade grafikprocessorn det senaste chippet i en bärbar pc-dator ger grafikprocessorn i M2 2,3 gånger snabbare prestanda vid samma strömförbrukning och den matchar topprestandan med bara en femtedel av strömförbrukningen.2 Den högre prestandan per watt med M2 ger system med fantastisk batteritid som förblir svala och tysta även när du spelar grafikintensiva spel eller redigerar massiva bildfiler i RAW-format.

Apples nya generation av egenutvecklad teknik

Med M2 kommer Apples senaste egenutvecklade teknik till Mac, med nya funktioner, bättre säkerhet och mer:
  • Neural Engine kan genomföra upp till 15,8 biljoner beräkningar per sekund – över 40 procent mer än M1.
  • Media Engine har en videoavkodare med större bandbredd och stöder 8K H.264- och HEVC-video.
  • Med Apples kraftfulla ProRes Video Engine kan du spela upp flera videoströmmar i både 4K och 8K.
  • Apples senaste Secure Enclave ger förstklassig säkerhet.
  • En ny bildsignalprocessor (ISP) ger bättre brusreducering i bilder.

macOS, M2 och appar

macOS har utformats för Apple Silicon och kombinationen av macOS Monterey och kraftfulla nya M2 ger användarna banbrytande prestanda och produktivitet. Mac-datorer med Apple Silicon har tillgång till den största samlingen appar någonsin för Mac, inklusive iPhone- och iPad-appar som kan köras på Mac, samt universella appar som ger obegränsad tillgång till M-familjens kraft.
macOS Ventura, som kommer i höst, utnyttjar M2 fullt ut, med nya funktioner som Stage Manager och kraftfulla nya funktioner med Kontinuitetskamera och Handoff i FaceTime. macOS Ventura inkluderar också stora uppdateringar för Safari, Mail, Messages, Spotlight och annat.

Apple Silicon och miljön

M2-chippets energieffektiva prestanda hjälper MacBook Air och 13-tums MacBook Pro att uppfylla Apples höga standarder för energieffektivitet. Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje chip som Apple skapar ska vara 100 procent koloxidneutralt, från design till tillverkning.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Testerna utfördes av Apple i maj 2022 med förhandsversioner av 13-tums MacBook Pro-enheter med Apple M2, åttakärnig processor, tiokärnig grafikprocessor och 16 GB RAM, och leveransklara 13-tums MacBook Pro-enheter med Apple M1, åttakärnig processor, åttakärnig grafikprocessor och 16 GB RAM. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.
  2. Testerna utfördes av Apple i maj 2022 med förhandsversioner av 13-tums MacBook Pro-enheter med Apple M2, åttakärnig processor, tiokärnig grafikprocessor och 16 GB RAM. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandadata för tiokärnigt chip för bärbar pc kommer från test av Samsung Galaxy Book2 360 (NP730QED-KA1US) med Core i7-1255U och 16 GB RAM. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.
  3. Testerna utfördes av Apple i maj 2022 med förhandsversioner av 13-tums MacBook Pro-enheter med Apple M2, åttakärnig processor, tiokärnig grafikprocessor och 16 GB RAM. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandadata för tolvkärnigt chip för bärbar pc kommer från test av MSI Prestige 14 Evo (A12M-011) med Core i7-1260P och 16 GB RAM. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48