öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 6 juni 2022

Apple presenterar en helt ny låsskärm samt nya sätt att dela och kommunicera i iOS 16

Användarna kan anpassa låsskärmen, lagra familjefoton i det delade iCloud-bildbiblioteket, återkalla skickade meddelanden, schemalägga mejl samt upptäcka mer med LiveText och Visuell sökning
Fem iPhone-skärmar visar iOS 16 och dess nya funktioner.
iOS 16 innehåller den hittills största uppdateringen av låsskärmen med nya funktioner som gör den snyggare, personligare och mer praktiskt.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade idag iOS 16, inklusive den hittills största uppdateringen av låsskärmen samt nya funktioner för delning, kommunikation och intelligens som tillsammans förändrar användarnas upplevelse av iPhone. iOS 16 har ett helt nytt iCloud-bildbibliotek för smidig delning av en bildsamling med familjen, uppdateringar av Meddelanden och Mail som hjälper användarna att enkelt hålla kontakten samt väsentliga förbättringar av LiveText och Visuell sökning.
”iOS 16 är en viktig ny version med uppdateringar som förändrar upplevelsen av iPhone”, säger Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering. ”Vi har gett låsskärmen ett helt nytt utseende och funktionssätt, med spännande nya funktioner som gör den mer personllg och praktisk, skapat ett nytt delat iCloud-bildbibliotek för familjen, gjort kommunikation smidigare med nya funktioner i Meddelanden och Mail, samt utnyttjat förbättrad intelligens med uppdateringar av LiveText och Visuell sökning.”

En mer personlig låsskärm

Låsskärmen blir snyggare, personligare och mer praktisk med iOS 16. Motiv i bilder visas på ett nytt, effektfullt sätt i flera lager runt klockan på låsskärmen för att skapa djup i bilden. Användarna kan även ändra utseendet på datum- och tidvisningen med uttrycksfulla typsnitt och färgval.  
Låsskärmen har widgetar som hämtar inspiration från Apple Watch-komplikationerna och som ger snabb tillgång till information såsom kommande kalenderhändelser, väder, batterinivåer, larm, tidszoner och aktivitetsringar.
I det nya låsskärmsgalleriet finns en mängd olika inspirerande möjligheter, såsom Apple-samlingar, som innehåller Pride och Unity för att fira speciella kulturella händelser, en väderbakgrund som visar vädrets skiftningar i realtid samt en astronomibakgrund som visar jorden, månen och solsystemet. Användaren kan även skapa låsskärmar med sin favoritemoji eller olika färgkombinationer. Användaren kan även enkelt växla mellan olika låsskärmar genom att svepa med fingret.
Liveaktiviteter är en ny funktion som hjälper användaren att hålla sig à jour med saker som händer i realtid – som matchen, träningspasset, taxiresan eller matleveransen – direkt från låsskärmen.1
Notiser har fått en ny utformning som innebär att notiserna dyker upp i nederkant, så att användaren hela tiden har en tydlig överblick över den anpassade låsskärmen.
Notiser med ny design dyker upp längst ner på en användares iPhone-skärm i iOS 16.
Notiser med ny design rullar upp från botten av låsskärmen.

Kom i balans med Fokus

Fokus är mer kraftfullt, enklare att ställa in och fungerar nu även tillsammans med låsskärmen, så att användaren kan koppla en låsskärmsbakgrund och widgetar till en viss Fokus-inställning. Användaren kan enkelt aktivera en Fokus-inställning genom att svepa till motsvarande låsskärm. Med fokusfilter kan användare få appar som Kalender, Mail, Meddelanden och Safari att enbart visa det innehåll som är relevant med hänsyn till den aktuella Fokus-inställningen, vilket hjälper dem att hitta en bättre balans.

En samlad plats för familjebilderna med delat iCloud-bildbibliotek

Det delade iCloud-bildbiblioteket innebär ett nytt och smidigt sätt för familjen att dela bilder via ett separat iCloud-bibliotek som upp till sex användare kan samarbeta om, bidra till och glädja sig åt. Användarna kan välja att dela befintliga bilder från sina personliga bibliotek eller dela utifrån ett startdatum eller personer på bilderna. En användare kan också välja att automatiskt skicka bilder till det delade biblioteket via en ny inställning i appen Kamera. Användarna kan dessutom få smarta förslag om att dela en bild där deltagare i det delade bildbiblioteket är med. Alla användare som är med i det delade bildbiblioteket kan lägga till, radera, redigera eller favoritmarkera de delade bilderna eller fimerna. De visas då i Minnen och Bilder i blickfånget för varje användare, så att alla får tillgång till familjens gemensamma stunder.

Uppdateringar i Meddelanden

Användare kan redigera eller återkalla nyligen skickade meddelanden, återställa nyligen raderade meddelanden samt markera konversationer som olästa så att de kan komma tillbaka till dem senare.2 Dessutom kommer SharePlay till Meddelanden, så att användarna kan ta del av synkat innehåll som filmer eller låtar och delade uppspelningsreglage medan de chattar i Meddelanden.
I Meddelanden kan användarna nu redigera eller återkalla nyligen skickade meddelanden.

Nya verktyg i Mail

Nu kan användare schemalägga mejl i förväg och får till och med en liten stund på sig att återkalla mejl innan de hamnar i mottagarens inkorg. Mail känner av om användaren glömt att infoga något viktigt, exempelvis en bilaga, i meddelandet. Användaren kan även välja att bli påmind om ett mejl vid en senare tidpunkt via Påminn senare, och smarta förslag i Uppföljning påminner automatiskt användaren att följa upp ett mejl som inte blivit besvarat. Sökfunktionen i Mail har genomgått den största uppdateringen någonsin och kan nu med banbrytande teknik erbjuda mer relevanta, exakta och kompletta resultat. De senaste mejlen, kontakterna, dokumenten och länkarna visas så fort användaren börjar att söka efter mejl.
En iPhone-skärm visar de nya sökverktygen i Mail i iOS 16.
Sökfunktionen i Mail har genomgått den största uppdateringen någonsin och ger nu mer relevanta, exakta och kompletta resultat.

Förbättringar av LiveText och Visuell sökning

LiveText använder intelligenta funktioner på enheten för att känna igen text i bilder i iOS 16, vilket nu utökas så att det även omfattar video. Användaren kan pausa en video på valfri bildruta och interagera med text. Med LiveText kan användarna nu dessutom snabbt omvandla valuta, översätta text och annat.
Visuell sökning tillför nya möjligheter med en ny funktion som gör att användaren kan lyfta ut motivet ur en bild genom att trycka och hålla ner det, och sedan klistra in det i andra appar, exempelvis i Meddelanden. Visuell sökning kan nu även känna igen fåglar, insekter och statyer.
Visuell sökning har en ny funktion som gör att användaren kan lyfta ut motivet ur en bild genom att trycka och hålla ner det, och sedan klistra in det i andra appar, exempelvis i Meddelanden.

I Plånbok finns nya funktioner såsom Apple Pay Later och beställningsspårning.

Med Apple Pay Later kan användare i USA på ett smidigt och säkert sätt dela upp betalningen för ett Apple Pay-köp i fyra lika stora delar, utspridda över sex veckor, räntefritt och utan några andra avgifter.3 Med Apple Pay Later, som är inbyggt i Plånbok och utformat med omtanke om användarens ekonomi, är det enkelt att visa, spåra och utföra Apple Pay Later-betalningar i Plånbok. Användare kan ansöka om Apple Pay Later i Plånbok eller när de slutför ett köp med Apple Pay. Apple Pay Later är tillgängligt överallt på nätet och i appar där det går att handla med Apple Pay via Mastercards nätverk.4 Med beställningsspårning i Apple Pay kan användaren dessutom erhålla detaljerade kvitton och information om beställningsspårning i Plånbok för köp utförda med Apple Pay hos medverkande säljställen.
Nycklar och id-kort i Plånbok får utökat stöd. Användare kan använda sitt id-kort i Plånbok för appar som kräver verifiering av identitet och ålder. För att värna användarens integritet och säkerhet får appen endast tillgång till den information som transaktionen kräver, och användaren kan granska och samtycka till att dela informationen med hjälp av Face ID eller Touch ID. Användare kan dessutom på ett säkert sätt dela sina hem-, hotellrums-, kontors- och bilnycklar i Plånbok via meddelandeappar som Meddelanden och Mail.

Nästa generation CarPlay

CarPlay har totalt förändrat hur folk interagerar med sina fordon, och nya generationen CarPlay går ännu längre genom att möjliggöra tät integrering med bilens hårdvara. CarPlay kommer att kunna tillhandahålla innehåll för flera skärmar i fordonet och därmed skapa en enhetlig och konsekvent upplevelse. Den tätare integreringen med fordonet innebär att användaren exempelvis kan styra den fysiska radion eller klimatanläggningen via CarPlay. Med hjälp av fordonets data kan CarPlay snart på ett smidigt sätt även visa hastighet, bränslenivå, temperatur med mera på en instrumentpanel. Användare kommer att kunna skapa en anpassad körupplevelse genom att välja bland olika utformningar av instrumentpanelen. Med utökat widgetstöd kan de dessutom snart visa lättöverskådlig information från apparna Väder och Musik direkt på bilens instrumentbräda. Mer information om nästa generation CarPlay kommer snart, och i slutet av nästa år är det dags för bilar.
Instrumenträdan på en bil visar den utökade CarPlay-funktionaliteten med flera skärmar.
Nya generationen CarPlay går ännu längre genom att möjliggöra tät integrering med bilens hårdvara för att tillhandahålla innehåll för flera skärmar i fordonet.

Fler funktioner

 • Safari har fått nya delade flikgrupper för delning av en samling webbplatser med vänner och familj som gör det enkelt att lägga till flikar och se vad andra tittar på. Att surfa i Safari blir ännu säkrare med nycklar – unika, lättanvända digitala nycklar som ger ökad säkerhet, bara finns på enheten och aldrig lagras på en webbserver, så hackare kan varken sprida dem eller lura användare att dela dem. Nycklarna är avsedda att ersätta alla gamla lösenord. De använder Touch ID eller Face ID för verifiering med biometri, och iCloud-nyckelringen för synkning mellan iPhone, iPad, Mac och Apple TV med heltäckande kryptering. De fungerar även i olika appar och på webben, och användarna kan logga in på webbplatser och appar på enheter från andra tillverkare enbart med hjälp av sin iPhone.
 • Apple Kartor inför körrutter med flera stopp. Det innebär att användaren kan planera upp till 15 stopp i förväg och automatiskt synka rutter från sin Mac till sin iPhone när det är dags att ge sig iväg. Maps introducerar även kollektivtrafiksuppdateringar som gör det enkelt för användare att se hur mycket resan kommer att kosta, lägga till kollektivtrafikskort i Plånbok, visa låga saldon och fylla på korten med pengar – utan att behöva gå ur Kartor
 • Familjedelning erbjuder ett enklare sätt att skapa ett konto åt ett barn med rätt föräldrakontroller på plats redan från början. Det finns bland annat förslag på lättanvända, åldersbetingade begränsningar för bland annat appar, filmer, böcker och musik, och även en förenklad process för inställning av en ny enhet med automatisk tillämpning av befintliga föräldrakontroller. När ett barn ber att få mer skärmtid kan vårdnadshavarna godkänna eller neka direkt i Meddelanden.
 • Diktering erbjuder en ny enhetsupplevelse där användaren enkelt kan växla mellan röst och pekning. Användaren kan skriva på tangentbordet, trycka på textfältet, flytta markören och infoga QuickType-förslag utan att behöva stänga av Diktering. Diktering har dessutom automatisk interpunktion och emoji-diktering.
 • Med Siri kan man nu använda genvägar så fort en app har laddats ner utan att behöva göra några inställningar. Användare kan infoga en emoji när de skickar meddelanden, välja att skicka meddelanden automatiskt, utan att vänta på bekräftelse, och avsluta ett telefon- eller FaceTime-samtal helt utan hjälp av händerna – genom att helt enkelt be Siri att lägga på.
 • Appen Hem gör det enklare för användarna att navigera bland, ordna och visa sina smarta tillbehör. Den underliggande arkitekturen har dessutom förbättrats så att användarna kan styra sitt smarta hem på ett mer effektivt och tillförlitligt sätt. En mjukvaruuppdatering i iOS 16 ger stöd för Matter, en standard för anslutning av smarta hemtillbehör som gör det möjligt för en stor mängd olika apparater att fungera smidigt tillsammans på olika plattformar. Visionen av det verkligt smarta hemmet kommer allt närmare. Matter kommer senare i höst.
 • Appen Fitness är tillgänglig för alla iPhone-användare och hjälper dem att registrera och uppfylla sina träningsmål, även om de inte har en Apple Watch. iPhone-användare kan sätta ett dagligt rörelsemål i appen Fitness och se hur deras kaloriförbrukning bidrar till att stänga rörelseringen. Rörelsesensorerna i iPhone kan registrera steg, sträcka, avverkade trappsteg samt träningspass från tredjepartsappar, viket sedan omvandlas till en uppskattad kaloriförbrukning som bidrar till användarens dagliga rörelsemål. Användarna kan även dela sin rörelsering med vännerna för att få ökad motivation.
 • Appen Hälsa kompletteras med Läkemedel. Användarna kan nu enkelt skapa och hantera en medicinlista, skapa scheman och påminnelser samt hålla koll på sina mediciner, vitaminer och tillskott. Användare i USA kan lägga till en medicin genom att rikta iPhone-kameran mot etiketten, läsa om medicinerna de tar samt få en notis ifall det finns risk för kritiska interaktioner mellan medicinerna.5 Användarna kan dessutom dela sina hälsodata med närstående och enkelt skapa en pdf-fil med tillgängliga journaler från anslutna vårdinrättningar direkt i appen Hälsa.6
 • Apple News får en ny avdelning, My Sports, där man enkelt kan följa sina lag och ligor, läsa artiklar från hundratals källor, ta del av resultat, spelscheman och ställningar i de högsta proffs- och collegeligorna samt se höjdpunkter direkt i appen News.
 • Game Center har en omgjord panel som visar vännernas aktiviteter och resultat från Game Center-spel på en samlad plats. På så vis blir det enkelt för användaren att hoppa in och spela med eller tävla mot sina vänner.
 • Anpassat rumsligt ljud möjliggör en ännu mer precis och uppslukande lyssningsupplevelse. Lyssnare kan använda TrueDepth-kameran på iPhone till att skapa en personlig profil för Rumsligt ljud, som ger en ljudupplevelse som är finjusterad för just dem.
 • Safety Check är en ny integritetsinställning avsedd för användare som riskerar att utsättas för våld av någon närstående. Inställningen gör det möjligt att snabbt ta bort all åtkomst som givits till andra personer. Den har även en nödåterställning med vilken användaren enkelt kan logga ut från iCloud på alla sina andra enheter, nollställa integritetsbehörigheter samt begränsa meddelanden till enbart den enhet som används för stunden. Den hjälper också användaren att identifiera och hantera vilka personer och appar som de gett åtkomst till.
 • Hjälpmedel har uppdaterats med Dörrdetektering, en funktion som hjälper användare med nedsatt syn att avverka de sista metrarna fram till sin destination, Apple Watch-dubblering för användare med fysiska och motoriska funktionsvariationer som kan vara beroende av hjälpmedelsfunktioner som Röststyrning och Reglagestyrning för att fullt ut kunna styra sin Apple Watch från sin iPhone.7 Dessutom gör Direkttextning det möjligt för personer med nedsatt hörsel att ta del av undertexter när de är i ett telefon- eller FaceTimesamtal, när de använder en videokonferens- eller social media-app, strömmat medieinnehåll eller när de talar med en person som står intill.8
Tillgänglighet
Förhandsversionen av iOS 16 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program via developer.apple.com från och med idag, och en offentlig betaversion kan laddas ner nästa månad från beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering för iPhone 8 och senare. Mer information finns på iOS 16. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Liveaktiviteter-API:t blir tillgängligt för utvecklare senare i år. 
 2. Användare kan redigera eller återkalla ett meddelande i upp till 15 minuter efter att de skickade det, eller återställa nyligen raderade meddelanden i upp till 30 dagar efter radering.
 3. Om användaren saknar täckning på sitt betalkortskonto kan den kortutfärdande banken komma att ta ut en avgift. 
 4. Det här alternativet kommer att finnas tillgängligt för berättigade sökande i USA.
 5. Information om läkemedel och deras interaktioner (inbördes påverkan) är evidensbaserat innehåll licensierat från Elsevier, en ledande utgivare av hälso- och vetenskaplig information. Appen Läkemedel ska inte användas istället för professionell medicinsk bedömning. Ytterligare information finns på läkemedlens etiketter. Användare bör dock alltid rådfråga sin läkare innan de fattar några beslut kring sin hälsa.
 6. Journaler i Hälsa tillhandahålls av medverkande vårdinrättningar i USA, Storbritannien och Kanada.
 7. Funktionerna Dörrdetektering och Personupptäckt i Förstorare kräver LiDAR-tekniken som finns på iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPad Pro 11 tum (andra och tredje generationen) och iPad Pro 12,9 tum (fjärde och femte generationen). Apple Watch-dubblering finns på Apple Watch Series 6 eller senare. Man ska inte förlita sig på Dörrdetektering under omständigheter då en användare kan såras eller skadas, inte heller i riskfyllda eller akuta situationer.
 8. Direkttextning kommer i en betaversion på iPhone 11 och senare, iPad-modeller med A12 Bionic och senare samt Mac-datorer med Apple Silicon. Exaktheten i direkttextning kan variera och därför ska man inte förlita sig på funktionen i riskfyllda situationer.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48