öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 6 juni 2022

iPadOS 16 gör iPad ännu mer mångsidig med kraftfulla nya funktioner för produktivitet och samarbete

Nu lanserar vi en helt ny multitaskingupplevelse med Blickfång och fullt stöd för externa skärmar, nya sätt att samarbeta via Meddelanden, stora uppdateringar i Mail och Safari, delat iCloud-bildbibliotek samt Pro-funktioner som bland annat referensläge och visningszoom
Den nya multitasking-funktionen Blickfång med överlappande fönster visas på en iPad-skärm.
iPadOS16 kommer med en ny multitasking-upplevelse, nya sätt att samarbeta med andra och nya funktioner för Pro-användare som drar nytta av kraften i M1-chippet.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade idag iPadOS 16, en stor uppdatering som gör iPad-upplevelsen ännu mer mångsidig. Blickfång använder kraften i M1-chippet till att skapa ett helt nytt sätt att multitaska med flera överlappande fönster och fullt stöd för externa skärmar. Samarbete blir enklare än någonsin med nya sätt att börja jobba ihop med andra i appar i systemet via Meddelanden, och den nya appen Freeform erbjuder en flexibel arbetsyta för brainstorming. Nya verktyg i Mail ger användarna möjlighet att bli mer produktiva och Safari har nya delade flikgrupper där man kan surfa med andra. Surfupplevelsen blir dessutom ännu säkrare med nycklar. Den nya Väder-appen drar full nytta av den imponerande iPad-skärmen och livetext fungerar nu med text i video. Nya Pro-funktioner, däribland referensläge och visningszoom, förvandlar iPad till en kraftfull mobil studio. I kombination med kraften hos Apple Silicon går det med iPadOS snabbare och enklare att få saker gjorda på iPad.
”iPad är vår mest mångsidiga enhet, och vi ser fram emot göra den ännu mer mångsidig med iPadOS 16”, säger Craig Federighi som är Apples vice vd för Software Engineering. ”Med Blickfång, som tar multitasking på iPad till en helt ny nivå, och nya sätt att dela och samarbeta via Meddelanden, Safari, den nya appen Freeform och nya Pro-funktioner, till exempel referensläge och visningszoom, kan användarna få ännu mer gjort på iPad.”

Nya sätt att dela och hålla kontakten i Meddelanden

Nya funktioner i Meddelanden gör det enkelt att börja samarbeta och hantera delat innehåll i Filer, Keynote, Numbers, Pages, Anteckningar, Påminnelser och Safari samt tredjepartsappar. När användare skickar en inbjudan om att samarbeta via Meddelanden läggs alla i tråden automatiskt till i dokumentet, kalkylbladet eller projektet. När någon gör ändringar i en delad fil kan alla se uppdateringarna högst upp i meddelandetråden. Det är också enkelt att hoppa in i den aktuella konversationen i Meddelanden eller trycka för att starta ett FaceTime-samtal med sina samarbetspartner när man jobbar i ett samarbetsprojekt.
Den nya samarbetsfunktionen i Meddelanden och Dokument visas på en iPad-skärm.
Meddelanden erbjuder nya sätt för användare att vara produktiva i samarbete med andra.
iPadOS 16 gör vanliga meddelanden ännu bättre. Nu kan användare redigera eller återkalla nyligen skickade meddelanden, återställa nyligen raderade meddelanden samt markera konversationer som olästa så att de kan komma tillbaka till dem senare.1 Dessutom kan användarna nu använda SharePlay via Meddelanden, så att de kan välja en delad aktivitet – till exempel filmer, tv-serier, träningspass eller spel – och ta del av den synkat medan de chattar via Meddelanden.

Samarbeta i realtid med Freeform

Freeform är en kraftfull ny samarbetsapp med en flexibel arbetsyta som gör det möjligt för användarna att se, dela och samarbeta på ett och samma ställe utan att behöva fundera på sådant som layout och sidstorlek. Appen har dessutom fullt stöd för Apple Pencil. Användarna kan se andras bidrag medan de lägger till innehåll eller gör ändringar samtidigt som de får tillgång till en plats för samarbete i realtid. Freeform kommer till iPadOS 16 senare i år och gör det möjligt att starta en session i FaceTime och se uppdateringar från andra direkt i meddelandetråden.
Freeform har en flexibel arbetsyta som gör det möjligt för användarna att se, dela och samarbeta i realtid. Appen har dessutom fullt stöd för Apple Pencil.

Nya smarta verktyg i Mail

Nu är det enklare än någonsin att vara mer produktiv med nya verktyg i Mail. Användarna får en stund på sig att avbryta leveransen av ett mejl innan det når en mottagares inkorg,2 kan schemalägga mejl så att de skickas vid exakt rätt tidpunkt och flytta skickade mejl så att de hamnar högst upp i inkorgen och snabbt kan följas upp. Med funktionen Remind Later kan mejl dyka upp på nytt på ett valfritt datum och vid ett valfritt klockslag. Användarna kan också få en notis om de glömmer att lägga till något viktigt i ett mejl, till exempel en bilaga eller mottagare. En helt ny sökupplevelse rättar stavfel och använder synonymer till sökord, vilket ger bättre och mer kompletta resultat så att användarna får bättre överblick över kontakter, delat innehåll och annat.
Den helt nya sökupplevelsen i appen Mail visas i en användares inkorg.
Mail innefattar en helt ny sökupplevelse som levererar mer relevanta, korrekta och kompletta resultat så att användarna får bättre överblick över kontakter, delat innehåll och annat.

Återupplev minnen med det nya delade iCloud-bildbiblioteket

Det delade iCloud-bildbiblioteket är det enklaste sättet att dela bilder smidigt och automatiskt med upp till sex familjemedlemmar, så att alla kan samarbeta och titta på samlingen i Minnen, Bilder i blickfånget och widgeten Bilder. Användarna kan dela alla sina gamla bilder eller använda inställningsverktyg för att dela bilder baserat på startdatum eller personer på bilderna. Det går att lägga till bilder i samlingen manuellt, via Bluetooth-enheter i närheten eller via delningsförslag i För dig. Bildbiblioteket uppdateras för alla när någon i det delade bildbiblioteket lägger till, redigerar eller tar bort bilder.
Flera bilder visas i en användares delade iCloud-bildbibliotek på iPad.
Familjer kan nu smidigt och enkelt dela bilder med varandra och återuppleva mer kompletta händelser med det delade iCloud-bildbiblioteket.

Nya funktioner för samarbete och säkerhet i Safari

Safari får några stora uppdateringar som gör det lättare att samarbeta, anpassa och säkra. Med delade flikgrupper kan användarna samarbeta kring en uppsättning flikar och se uppdateringar direkt medan de arbetar, dela flikar och bokmärken och starta ett samtal direkt från Safari. Delade flikgrupper får särskilda startsidor som man kan anpassa med bakgrundsbilder, bokmärken och unika avsnitt som alla kan se och redigera.
Det blir ännu säkrare att surfa i Safari tack vare nycklar – en enklare och säkrare inloggningsmetod som är utformad för att ersätta lösenord på nätet och i appar. Nycklar lagras på iPad och är specifika för de webbplatser som användarna skapar dem för. Och eftersom nycklar är unika och digitala, bara finns på enheten och aldrig lagras på en webbserver kan hackare inte sprida dem eller lura användare att dela dem. Användarna kan logga in på webbplatser eller i appar på Apple-enheter och andra enheter med sina sparade nycklar genom att läsa av QR-koden med iPad och låsa upp med Face ID eller Touch ID.
Den nya funktionen Delade flikgrupper visas på en iPad-skärm.
Delade flikgrupper gör det möjligt för användarna att dela en samling webbplatser i Safari med vänner och familj. Det är enkelt att lägga till fler flikar och se vad andra tittar på i realtid.

Appen Väder kommer till iPad

Appen Väder är utformad för att dra full nytta av den imponerande skärmen och kommer till iPad med snygga animationer. Med ett enkelt tryck kan användarna visa den viktigaste väderinformationen eller utforska kartor för att se information om nederbörd, luftkvalitet och temperatur. Användarna kan också få notiser när det kommer viktiga vädervarningar i deras område eller se luftkvaliteten på en färgkodad skala.
Appen Väder kommer till iPad vilket gör det möjligt för användarna att få detaljerad väderinformation med ett enkelt tryck.

Livetext och Visuell sökning får kraftfulla uppdateringar

Livetext använder intelligenta funktioner på enheten för att identifiera text i bilder i hela systemet och funktionen kommer nu till video, så att text blir helt interaktiv i pausade videobilder. Användarna kan snabbt översätta språk eller konvertera valutor med ett enkelt tryck på en video. Och med Visuell sökning kan användarna nu lyfta ut motivet ur en bild eller isolera det genom att ta bort bakgrunden med ett tryck. Igenkänningskapaciteten har utökats till fåglar, insekter, statyer och annat.
Livetext-funktionen visas – text lyfts ut från en video och används för en sökning på orden ”The ’swing’ in jazz actually comes from the quarter note” på iPad.
Med Livetext kan användarna nu pausa en video på en valfri bildruta och interagera med texten i den. Man kan också översätta text eller konvertera valutor.

Pro-funktioner gör det ännu enklare att hantera krävande arbetsflöden

iPadOS 16 innehåller nya kraftfulla funktioner som gör iPad Pro till ett ovärderligt verktyg för kreativa yrkesanvändare. Med referensläge går det att anpassa 12,9-tums iPad Pro med Liquid Retina XDR-skärm till färgkraven i arbetsflöden som granska och godkänna, färgkorrigering och redigering, där det är viktigt med klara färger och jämn bildkvalitet.
Med visningszoom, som drivs av M1-chippets prestanda, kan användarna nu öka skärmens pixeltäthet, så att de kan visa mer i sina appar, vilket är extra praktiskt för den som använder Split View. Med Virtual Memory Swap kan iPad-enheten användas till att utöka det tillgängliga minnet för alla appar och erbjuder upp till 16 gigabyte minne för de mest krävande apparna, så att multitasking blir extra smidigt.
Referensläget visas med anslutna Pro-enheter.
Referensläget erbjuder ett konsekvent referensarbetsflöde på olika enheter, vilket gör iPad Pro till ett oumbärligt verktyg för kreativa yrkesutövare.

Kraftfull multitasking med Blickfång och fullt stöd för externa skärmar

Blickfång är en helt ny multitaskingupplevelse som automatiskt ordnar appar och fönster så att man snabbt och enkelt kan växla mellan uppgifter. För första gången på iPad kan användarna skapa överlappande fönster i olika storlekar i en och samma vy, dra och släppa fönster från sidan eller öppna appar från Dock för att gruppera appar för snabbare, mer flexibel multitasking. Det appfönster som användarna jobbar i för tillfället har en framträdande plats i mitten och andra öppna appar och fönster kan visas på vänster sida i samma ordning som de har använts.
En användare skapar överlappande fönster i Blickfång.
Med Blickfång kan användarna skapa överlappande fönster i olika storlekar, dra och släppa fönster från sidan och öppna appar från Dock för att skapa grupper.
Blickfång finns på iPad Pro och iPad Air med M1-chip och erbjuder fullt stöd för externa skärmar med upplösningar upp till 6K, så att användarna kan skapa en perfekt arbetsyta och arbeta med upp till fyra appar på iPad och fyra appar på den externa skärmen.
På en professionell användares anslutna Mac och iPad visas flera öppna appar på skärmen.
Med fullt stöd för externa skärmar gör Blickfång det möjligt för användarna att skapa en perfekt arbetsyta och arbeta med upp till åtta appar samtidigt.

Fler funktioner i iPadOS 16

 • Diktering erbjuder en ny enhetsupplevelse där användaren enkelt kan växla mellan röst, tryck och handskrift med Apple Pencil. Användaren kan skriva på tangentbordet eller med pennan, trycka på textfältet, flytta markören och infoga QuickType-förslag utan att behöva stänga av Diktering. Diktering har dessutom automatisk interpunktion och emoji-diktering.3
 • Nu går det att aktivera automatiska genvägar från appar via Siri utan att det behövs någon särskild inställning. Användarna kan nu infoga emojis när de skickar meddelanden med Siri och hoppa över bekräftelsesteget när de skickar meddelanden genom att aktivera funktionen i Inställningar. Siri kan nu hantera fler typer av förfrågningar även när man inte är uppkopplad och användarna kan nu avsluta ett samtal helt utan att använda händerna – genom att helt enkelt be Siri att lägga på.4
 • Appen Hem får en helt ny design som gör det enklare att navigera, ordna, visa och styra smarta tillbehör i hemmet med ett ögonkast. Den har dessutom stöd för Matter5, en ny standard för anslutning av smarta hemtillbehör som gör det möjligt för kompatibla tillbehör att fungera perfekt tillsammans på olika plattformar. Den ger dessutom fler valmöjligheter och bättre interoperabilitet samtidigt som säkerheten fortfarande är på högsta nivå.
 • Appar i klass med stationära datorer erbjuder stöd för nya funktioner som är optimerade för iPad-skärmen, från systemelement och interaktioner till nya funktioner på Mac, inklusive en bättre upplevelse för att ångra och göra om åtgärder i hela systemet, en omdesignad upplevelse för sök och ersätt, anpassade verktygsfält och möjligheten att ändra filtillägg och visa mappstorlek i Filer. 
 • Nyheter innehåller nu funktionen My Sports vilket gör det möjligt för användarna att följa sina favoritlag, favoritligor och favoritidrottare och ta del av utvalda och anpassade berättelser från flera hundra av de bästa lokala, nationella och internationella sporttidningarna – i en och samma app.6
 • I Anteckningar kan användarna skapa prydligare handskrivna anteckningar och automatiskt räta ut sin handstil, låsa personliga anteckningar med sina iCloud-lösenord, lägga till skärmbilder i Snabbanteckningar och bli ännu bättre organiserade med kraftfulla smarta mappar och filter. 
 • Handoff i FaceTime gör det möjligt för användarna att påbörja ett FaceTime-samtal på en av sina Apple-enheter för att sedan utan problem flytta över det till en annan Apple-enhet i närheten. Samtidigt övergår det anslutna Bluetooth-headsetet till den nya enheten, så att användarna inte missar ett ord.
 • Bland de nya hjälpmedlen finns direkttextning7 i FaceTime, ett nytt förstoringsläge som ger mer innehållsrika beskrivningar av omgivningen,8 Hovra över text som gör det lättare för användarna att läsa inmatningsfält, menyobjekt, knappinfo och annan text på iPad och stöd för över 20 nya språk i VoiceOver och Talat innehåll.
 • Senare i år får Game Center en omdesignad panel där spelaren kan se vilka spel kompisar spelar, deras prestationer och deras bästa spelresultat på ett och samma ställe, och med SharePlay kan en spelare automatiskt börja spela spel för flera deltagare med kompisar via FaceTime.
Tillgänglighet
Förhandsversionen av iPadOS 16 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program via developer.apple.com från och med idag, och en offentlig betaversion kan laddas ner nästa månad från beta.apple.com. Nya mjukvarufunktioner kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering för iPad femte generationen och senare, iPad mini femte generationen och senare, iPad Air tredje generationen och senare och alla iPad Pro-modeller. Mer information finns på apple.com/se/ipados/ipados-preview. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Användare kan redigera eller återkalla ett meddelande i upp till 15 minuter efter att de skickade det, eller återställa nyligen raderade meddelanden i upp till 30 dagar efter radering.
 2. Användare kan återkalla ett mejl i upp till trettio sekunder efter att ha skickat det.
 3. Helt nya Diktering och emojistöd i Diktering finns för iPad-modeller med A12 Bionic och senare.  
 4. Denna funktion är tillgänglig på iPad-modeller med A12 Bionic och senare och kräver nedladdning av talmodeller.
 5. Matter-tillbehör kräver att en Apple TV- eller HomePod-enhet används som hemhubb samt att alla Apple-enheter med åtkomst till hemmet har den senaste mjukvaran.  
 6. Apple News finns i USA, Storbritannien, Kanada och Australien.
 7. Direkttextning kommer i en betaversion på iPhone 11 och senare, iPad-modeller med A12 Bionic och senare samt Mac-datorer med Apple Silicon. Exaktheten i direkttextning kan variera och därför ska man inte förlita sig på funktionen i riskfyllda situationer.
 8. Funktionerna Dörrdetektering och Personupptäckt i Förstorare kräver LiDAR-tekniken som finns på iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, 11 tum (andra och tredje generationen) och 12,9 tum (fjärde och femte generationen). Användare ska inte förlita sig på Dörrdetektering i situationer som kan leda till personskada eller i riskabla situationer eller nödsituationer.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48