öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 6 juni 2022

macOS Ventura erbjuder kraftfulla produktivitetsverktyg och nya Synkad-funktioner som gör Mac-upplevelsen bättre än någonsin

Blickfång och andra nya funktioner gör det enklare för Mac-användare att fokusera och få mer gjort
MacBook Air, iMac 24 tum och MacBook Pro 14 tum.
macOS Ventura, som presenterades vid WWDC22, gör Mac-upplevelsen bättre än någonsin.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade i dag macOS Ventura, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer, som tar Mac-upplevelsen till en helt ny nivå. Blickfång erbjuder ett helt nytt sätt för Mac-användare att fokusera på uppgiften de har framför sig, samtidigt som de smidigt kan växla mellan appar och fönster. Kontinuitetskameran använder iPhone som webbkamera på Mac för att erbjuda sådant som aldrig tidigare varit möjligt1, och nu när Handoff kommer till FaceTime kan användare påbörja ett FaceTime-samtal på iPhone eller iPad och sedan smidigt flytta över det till Mac. Mail och Meddelanden har fått fantastiska nya funktioner som gör dessa appar bättre än någonsin. Safari, världens snabbaste webbläsare på Mac2, tar oss in i en lösenordsfri framtid med nycklar. Och tack vare nya kraftfulla och populära Apple Silicon och de nya verktygen för utvecklare i Metal 3 har gaming på Mac aldrig varit bättre.
”macOS Ventura erbjuder kraftfulla funktioner och nya innovationer som bidrar till att göra Mac-upplevelsen ännu bättre. Blickfång och flera andra nya verktyg gör det enklare än någonsin att fokusera på uppgifter och snabbt växla mellan appar och fönster. Kontinuitetskameran erbjuder nya videokonferensfunktioner, exempelvis Desk View och studioljus, på alla Mac-datorer”, berättar Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering. ”Med nya praktiska funktioner i Meddelanden, nyskapande söktekniker i Mail och en uppdaterad design för Spotlight har Ventura massor att erbjuda och ger Mac-användare en mer mångfacetterad upplevelse.”

Ett nytt sätt att jobba i flera appar och fönster samtidigt

Blickfång organiserar automatiskt öppna appar och fönster så att användaren kan koncentrera sig på sina uppgifter och samtidigt få snabb överblick över allt innehåll. Det fönster som användaren jobbar i för tillfället har en framträdande plats i mitten medan andra öppna fönster visas till vänster, vilket gör det enkelt att växla mellan olika uppgifter. Användarna kan också gruppera fönster när de jobbar med specifika uppgifter eller projekt där man behöver använda flera olika appar. Blickfång samverkar med andra macOS-verktyg för fönsterhantering, som Mission Control och Spaces, och användarna kan nu hitta till skrivbordet med ett enkelt klick.
Blickfång ordnar öppna fönster automatiskt och sätter den app som användaren för närvarande använder i fokus.

Apple-enheter samverkar med Synkad

Kontinuitetskameran ger nu Mac-kunder möjlighet att använda sin iPhone som webbkamera. Den öppnar även upp för möjligheter som en webbkamera aldrig tidigare kunnat erbjuda. Tack vare den kraftfulla Synkad-funktionen kan Mac automatiskt känna igen och använda iPhone-kameran när den finns i närheten – utan att man behöver väcka eller välja den – och iPhone kan dessutom ansluta trådlöst till Mac-datorn, vilket ger ökad flexibilitet.3 Kontinuitetskameran erbjuder innovativa funktioner på alla Mac-datorer, såsom Centrerat, porträttläge och den nya studioljuseffekten som lyser upp användarens ansikte på ett smickrande sätt och samtidigt tonar ned bakgrunden. Kontinuitetskameran samverkar dessutom med iPhone-kameran med ultravidvinkel för att erbjuda Desk View, där användarens ansikte och en vy av skrivbordet ovanifrån visas samtidigt, vilket är perfekt när man vill skapa gör-det-själv-videor, visa skisser via FaceTime och mycket annat.4
iPhone 13 Pro används som webbkamera på MacBook Pro
Desk View använder ultravidvinkelkameran på iPhone för att samtidigt visa användarens ansikte och en vy ovanifrån av skrivbordet.
Nu kommer Handoff till FaceTime, vilket gör det möjligt för användare att påbörja ett FaceTime-samtal på en Apple-enhet för att sedan smidigt flytta över det till en annan Apple-enhet i närheten. En användare kan ha ett pågående FaceTime-samtal på iPhone eller iPad och välja att flytta över samtalet till Mac med ett enkelt klick. Man kan också påbörja ett samtal på Mac och flytta över det till iPhone eller iPad om man måste iväg men vill fortsätta att prata.
Ett FaceTime-samtal på iPhone 13 Pro med Handoff-funktionen för växling till Mac visas på MacBook Pro.
Handoff kommer till FaceTime med macOS Ventura.

Kraftfulla uppdateringar av viktiga macOS-appar och -funktioner

Safari erbjuder den snabbaste och mest energieffektiva upplevelsen av webben på Mac, tillsammans med banbrytande integritetsfunktioner. I macOS Ventura introducerar Safari ett kraftfullt nytt sätt för användare att uppleva webben tillsammans – med delade flikgrupper kan vänner, familjemedlemmar och kollegor dela med sig av sina favoritwebbplatser i Safari och i realtid se vilka flikar andra tittar på. Man kan också skapa listor med bokmärken på en gemensam startsida, och även påbörja en Meddelanden-konversation eller ett FaceTime-samtal direkt i Safari – perfekt när man vill planera en resa eller göra research till ett projekt tillsammans.
Ett Safari-fönster visar den nya funktionen Delade flikgrupper.
Delade flikgrupper i Safari gör det enkelt att samarbeta med andra på webben.
Sökfunktionen i Mail har genomgått den största uppdateringen på flera år och kan nu med banbrytande teknik erbjuda mer relevanta, exakta och kompletta resultat. Användarna hittar snabbt det de letar efter så fort de klickar sig in i sökfunktionen – däribland mejl, kontakter, dokument, bilder och annat från den senaste tiden – till och med innan de ens börjat skriva. Användarna kan även schemalägga mejl – och till och med avbryta leveransen en kort stund efter att de tryckt på Skicka.5 Mail har nu också en smart funktion som känner av om man har glömt att bifoga en bilaga eller att lägga till en mottagare som kopia i ett mejl. I Mail kan användarna också ställa in påminnelser om att återkomma till ett mejl på ett visst datum och vid ett visst klockslag, och få automatiska förslag om uppföljning av mejl som inte har besvarats.
I Meddelanden på Mac kan man nu redigera eller ångra ett meddelande man just har skickat, markera meddelanden som olästa och till och med återställa meddelanden som man raderat av misstag.6 Nya samarbetsfunktioner gör att det går snabbt och smidigt att jobba ihop med andra. En användare som använder delningsbladet eller dra-och-släpp för att dela en fil i Meddelanden kan nu välja att dela en kopia eller att samarbeta. När man väljer att samarbeta läggs alla i en meddelandetråd till automatiskt. Och när någon redigerar i det delade dokumentet visas aktivitetsuppdateringar högst upp i tråden. Användare kan också ansluta till SharePlay-sessioner från sin Mac-dator direkt via Meddelanden, så att de kan chatta och delta i synkroniserade upplevelser.
En SharePlay-session med Apple TV i Meddelanden på MacBook Pro.
Användare kan nu påbörja en SharePlay-session direkt från Meddelanden.
Spotlight har en uppdaterad design som underlättar navigeringen, nya funktioner som gör upplevelsen mer konsekvent mellan olika Apple-enheter samt Översikt för snabb förhandsgranskning av filer. Användarna kan nu hitta bilder i sitt bildbibliotek i hela systemet och på webben. De kan till och med söka efter bilder baserat på plats, personer, motiv eller objekt, och med livetext kan de söka efter text i bilderna. Användarna kan nu bli ännu mer produktiva, eftersom de kan utföra åtgärder via Spotlight. Man kan till exempel starta en timer, skapa ett nytt dokument eller använda en genväg. Spotlight ger nu också detaljerade sökresultat för artister, filmer, skådespelare och tv-program, men även för företag och sport.
Med det delade iCloud-bildbiblioteket kan användare nu skapa och dela ett separat bildbibliotek bland upp till sex familjemedlemmar, så att alla kan få glädje av varandras familjebilder. Användarna kan välja att dela alla sina befintliga bilder från sina personliga bibliotek eller att dela utifrån ett startdatum eller personer på bilderna. Användarna får smarta förslag om att dela speciella bilder där deltagare i det delade bildbiblioteket, eller andra utvalda personer, är med, vilket hjälper dem att hålla sitt delade bibliotek aktuellt. Alla användare som är med i det delade bildbiblioteket kan lägga till, radera eller favoritmarkera de delade bilderna eller fimerna. De visas då i Minnen och Bilder i blickfånget för varje användare, så att alla får bättre tillgång till familjens gemensamma stunder.

Säkrare surf i Safari

Nu är det ännu säkrare att surfa i Safari, tack vare nycklar – den nya generationens inloggningsuppgifter som är säkrare, smidigare att använda och avsedda att ersätta lösenord. Nycklar är unika och digitala, finns bara på enheten och lagras aldrig på en webbserver. Tack vare det kan hackare inte sprida dem eller lura användare att dela dem. Med nycklar blir det enkelt att logga in på ett säkert sätt med Touch ID eller Face ID för verifiering med biometri, samt med iCloud-nyckelringen som möjliggör synkning mellan Mac, iPhone, iPad och Apple TV med heltäckande kryptering. Nycklarna fungerar även i olika appar och på webben, och användarna kan dessutom logga in på webbplatser eller appar på enheter från andra tillverkare via sin iPhone.
Den nya inloggningsupplevelsen med nycklar på MacBook Pro.
Nycklarna är utformade för att fungera lika smidigt i appar som på webben.

Uppslukande spelupplevelser

Tack vare kraftfulla Apple Silicon är det enkelt att köra AAA-spel på alla nya Mac-datorer – även kommande titlar som EA:s GRID Legends och Campcoms Resident Evil Village. Och eftersom även iPad har Apple Silicon kan spelutvecklarna erbjuda sina AAA-spel till ännu fler användare – exempelvis No Man's Sky från Hello Games, som kommer till både Mac och iPad senare i år. 
Metal 3, den senaste versionen av mjukvaran som erbjuder spelupplevelsen på olika Apple-plattformar, innehåller nu nya funktioner som tar spelupplevelsen på Mac till nya höjder och frigör den fulla potentialen hos Apple Silicon under många år framöver. MetalFX Upscaling gör det möjligt för utvecklare att snabbt rendera komplexa scener med mindre datorintensiva bilder och sedan tillämpa upplösningsskalning och temporal kantutjämning. Detta resulterar i snabbare prestanda, vilket ger gamers en mer responsiv känsla och fantastisk grafik. Spelutvecklare har också nytta av det nya Fast Resource Loading API:t som erbjuder en mer direkt väg från lagringsplatsen till grafikprocessorn, vilket minimerar väntetiden och ger enkel åtkomst till strukturer och geometri av den höga kvalitet som krävs för att skapa expansiva världar för realistiska och uppslukande spelupplevelser.
Metal 3 har nya funktioner som frigör den fulla potentialen hos Apple Silicon för ännu mer fantastiska spelupplevelser.

Fler suveräna upplevelser som kommer med macOS Ventura

 • Livetext använder intelligenta funktioner på enheten för att känna igen text i bilder i hela systemet. Nu finns dessutom stöd för pausade bildrutor och för japansk och koreansk text. Det är nu också möjligt att lyfta ut motivet ur en bild och infoga det i en annan app. Visuell sökning har fått utökad igenkänningskapacitet och känner nu även igen djur, fåglar, insekter, statyer och ännu fler sevärdheter.
 • Apparna Väder och Klocka, med alla de funktioner som iPhone-användare känner till och älskar, har optimerats för Mac.
 • Nya hjälpmedelsverktyg finns nu i form av direkttextning för allt ljudinnehåll, Type to Speak för samtal, Textkontroll som underlättar korrekturläsning för VoiceOver-användare och mycket annat.7
 • Systeminställningar har fått en uppfräschad och mer effektiv design som är enklare att navigera i och samtidigt välbekant för iPhone- och iPad-användare.
 • macOS blir nu ännu säkrare tack vare nya verktyg som ger Mac ökat skydd mot intrång, bland annat Rapid Security Response som håller säkerheten uppdaterad utan omstarter mellan de reguljära uppdateringarna.
MacBook Air, iMac 24 tum och nya MacBook Pro.
macOS Ventura har nya verktyg för fönsterhantering, nya smarta funktioner i Mail, Safari och spel och nya suveräna Synkad-funktioner.
Tillgänglighet
En betaversion av macOS Ventura för utvecklare är från och med idag tillgänglig för medlemmar av Apple Developer Program via developer.apple.com. En betaversion för vanliga Mac-användare kan i nästa månad laddas ner från beta.apple.com. macOS Ventura kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering. Mer information, bland annat om kompatibla Mac-modeller, finns på apple.com/se/macos/macos-ventura-preview. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Kontinuitetskameran finns på iPhone XR och senare. 
 2. Prestandatester utförda av Apple i maj 2022 med JetStream 2, MotionMark 1.2 och Speedometer 2.0. Testerna utfördes med en förhandsversion av Safari 16 och de senaste stabila versionerna av Chrome, Microsoft Edge och Firefox vid tiden för testerna, på följande system: MacBook Pro 13 tum med Apple M1 och en förhandsversion av macOS Ventura mot Intel Core i7-baserade PC-system med NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti laptop GPU och Windows 11 Home; iPad Pro 12,9 tum (femte generationen) med iPadOS 15.4.1 mot Intel Core i7-baserade PC-system med Intel Iris Xe Graphics och Windows 11 Home; samt iPhone 13 Pro Max med iOS 15.4.1 mot Qualcomm Snapdragon 8 (första gen.)-baserade smartphones med Android 12. Enheterna testades med en WPA2-skyddad wifi-anslutning. Prestanda varierar beroende på användning, systemkonfiguration, nätverksanslutning och andra faktorer.
 3. Trådlös användning av kontinuitetskameran kräver en Mac och en iPhone eller iPad med WiFi och Bluetooth aktiverat. Båda enheterna måste vara inloggade med samma Apple-ID med tvåfaktorsautentisering.
 4. Kontinuitetskamera med Centrerat och Desk View finns på iPhone 11 och senare modeller som kör iOS 16. Studioljus finns på iPhone 12 och senare modeller som kör iOS 16.
 5. Användare kan avbryta leveransen i upp till tio sekunder efter att ha skickat det.
 6. Användare kan redigera eller återkalla ett meddelande i upp till 15 minuter efter att de skickade det, eller återställa nyligen raderade meddelanden i upp till 30 dagar efter radering.
 7. Direkttextning kommer i en betaversion senare i år på engelska (i USA och Kanada) på iPhone 11 och senare, iPad-modeller med A12 Bionic och senare samt Mac-datorer med Apple Silicon. Exaktheten i direkttextning kan variera och därför ska man inte förlita sig på funktionen i riskfyllda situationer.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48