öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 20 juli 2022

Så ger Apple människor bättre insikt om sin hälsa

En ny rapport beskriver hur Apple hjälper användare, utvecklare och hälsoorganisationer att förbättra den personliga hälsan, forskningen och vården
En illustration av en kvinna som gör yoga utomhus, en patient och en läkare som pratar i kontorsmiljö och en man som springer i en park.
Apple presenterade i dag en ny rapport som ger en översikt över hur Apples produkter hjälper folk att ta kontroll över sin hälsa och på ett smart sätt värna om sin hälsa och säkerhet. Användare, utvecklare, medicinska institutioner och hälsoorganisationer världen över använder Appels enheter, funktioner och API:er för att riva ned hinder mellan människor och deras hälsoinformation med hänsyn till deras integritet
Apples arbete med att förbättra hälsan består primärt av två kategorier, vilka beskrivs närmare i två motsvarande avsnitt i rapporten. I det första avsnittet beskrivs Apples fokus på de funktioner för personlig hälsa och träning på Apple Watch och iPhone som erbjuder användbara, forskningsbaserade insikter och bidrar till att värna om användarnas hälsa och säkerhet. I det andra avsnittet beskrivs Apples samarbete med den medicinska världen i syfte att bidra till forskning och vård. Båda avsnitten – tillsammans med avsnittet Extensions and Spotlights i slutet av rapporten – innehåller en mängd olika exempel på hur tredjepartsutvecklare, vårdinrättningar och hälsoorganisationer skapar innovation med Apple-teknik.
”Vi har en stark tro på att teknik kan spela en roll i att förbättra den allmänna hälsan och uppmuntra folk att leva mer hälsosamt, och det är roligt att se alla de sätt på vilka våra användare drar nytta av våra hälso- och träningsfunktioner, och de sätt på vilka tredjepartsutvecklare, institutioner och organisationer använder Apple-teknik för att föra hälsan och forskningen framåt”, säger Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple. ”Vår vision för framtiden är att fortsätta skapa forskningsbaserad teknik som förser människor med ännu mer information och ger dem möjlighet att värna om sin hälsa på ett smart sätt, så att de inte längre bara är passagerare på sina egna hälsoresor. I stället vill vi att människor ska kunna sitta tryggt i förarsätet med meningsfulla och användbara insikter.”
En illustration av en kvinna som gör ett utfallssteg med en iPhone i handen.

Stärker användarna i deras personliga hälsoresor

Sedan lanseringen av appen Hälsa 2014 och Apple Watch 2015 har Apple presenterat en mängd olika innovativa hälso- och träningsfunktioner med målet att förse människor med lättförståeliga, meningsfulla insikter för att skapa möjligheten att leva ett mer hälsosamt liv. I rapporten beskrivs de fyra huvudsyftena med Apples hälso- och träningsfunktioner: 1) ge användarna en central och säker plats för lagring och visning av sina hälsouppgifter i appen Hälsa, 2) erbjuda funktioner som gör det möjligt för Apple Watch att på ett smart sätt värna om användarnas hälsa, 3) erbjuda funktioner som hjälper användarna att förbättra sin dagliga hälsa och träning för att uppnå bättre hälsoresultat och 4) förse innovativa hälso- och träningsappar från tredjepartsutvecklare med verktyg för utvecklare.
När iOS 16 och watchOS 9 släpps i höst kan Apple Watch och iPhone erbjuda funktioner med fokus på 17 områden inom hälsa och träning, från hjärthälsa och sömn till rörlighet och kvinnohälsa – med mera. Under åren har kunder i alla åldrar berättat om hur dessa hälso- och träningsfunktioner har – uttryckt i deras egna ord – förändrat deras liv. Flera av dem delar med sig av sina berättelser i rapporten, däribland kunder som har upptäckt allvarliga hjärtsjukdomar, fått akut hjälp efter ett fall eller dramatiskt förbättrat sin hälsa tack vare dagliga aktiviteter.
En illustration av en kvinna som gör ett utfallssteg med en iPhone i handen.
Användarna kan nu lagra över 150 olika typer av hälsouppgifter från Apple Watch, iPhone och anslutna appar och enheter från tredjepartsleverantörer i en enda, central vy i appen Hälsa. Där kan de även se tillgänglig journalinformation från anslutna vårdinrättningar i USA, Storbritannien och Kanada. I dag finns tiotusentals appar i App Store som använder API:n HealthKit, som gör det möjligt för utvecklare att inkludera de uppgifter användarna väljer att dela med sig av från appen Hälsa för att kunna erbjuda innovativa hälso- och träningsupplevelser med rigorösa integritets- och datasäkerhetsprotokoll. I rapporten lyfter man fram exempel på internationellt kända och populära HealthKit-kompatibla appar, däribland Nike Run Club, Clam och Viktväktarna, samt ett ökande antal HealthKit-kompatibla appar, däribland hjärthälsoappen Quardio och Withings Health Mate, där användarna med hjälp av anslutna tillbehör kan följa och hålla koll på ännu fler aspekter av sin egen hälsa.

Bidrar till ekosystemet för hälsa genom samarbete med den medicinska världen

Apple anser att de bästa hälsoinnovationerna bara är möjliga genom direkt samarbete med den medicinsak världen, och i rapporten beskrivs de fyra kategorier som det här samarbetet består av: 1) skapa verktyg som ger forskare möjlighet att göra nya vetenskapliga upptäckter, 2) bidra till att stärka relationerna mellan läkare och patienter med meningsfulla data, 3) samarbeta med hälsoorganisationer för att främja hälsosamma livsstilar i stor skala och 4) stödja initiativ från folkhälsoinstitut, myndigheter och regeringar.
Ramverket ResearchKit ger forskare möjlighet att rekrytera studiedeltagare från en större användarbas med iPhone- och Apple Watch-användare, och ger deltagarna möjlighet att dela med sig av hälsodata för att bidra till att föra forskningen framåt. Genom appen Research har Apple samarbetat med Harvard T.H. Chan School of Public Health och National Institute of Environmental Health Sciences, Brigham and Women’s Hospital och American Heart Association samt University of Michigan och Världshälsoorganisationen för att erbjuda användare över hela USA möjlighet att delta i tre forskningsstudier som är de första i sitt slag: Studien Apple Women’s Health om kvinnohälsa, studien Apple Heart and Movement om hjärthälsa och rörelse och Apple Hearing om hörsel. Rapporten innehåller tidiga fynd från studierna samt information om andra studier Apple har bidragit till, exempelvis en studie om hjärtsvikt med University Health Network och en digital studie om mental hälsa med UCLA.
Patientjournaler i appen Hälsa på iPhone, tillsammans med andra appar och enheter från tredjepartsutvecklare som använt Apples verktyg för utvecklare, bidrar till att stärka relationer mellan läkare och patienter med meningsfulla data. Patientjournaler är nu tillgängliga för patienter på över 800 vårdinrättningar på fler än 12 000 olika platser. Detta gör det enkelt för patienter att när de vill kunna se sina tillgängliga medicinska uppgifter från flera leverantörer i appen Hälsa. Forskning har visat att när patienter kopplas samman med sina vårdteam på distans leder det till bättre resultat med appen Corrie Health, UVA Health-program för vård i hemmet samt US Department of Veterans Affairs som lånar ut Apple-enheter till krigsveteraner för att koppla samman dem med vårdtjänster för krigsveteraner. Vårdteam får bättre möjlighet att hjälpa patienter med kroniska sjukdomar på Ochsner Health System and NHS Sunderland, och fjärrövervakning minskar kostnaderna för och förkortar vistelserna på neonatalavdelningar på Odense Universitetssjukhus och University of Virginia Children’s Hospital, då föräldrar till för tidigt födda barn kan ta med sig barnen hem och i stället ha kontakt med vårdteam på distans.
Hälsoorganisationer och hälsoföretag runtom i världen – däribland Paceline i USA, Vitality Active Rewards i USA, Storbritannien, Sydafrika och Australien samt LumiHealth i Singapore – har samarbetat med Apple för att integrera Apple Watch i sina hälsoprogram. I dagsläget pågår 55 program i 17 olika länder där miljoner användare deltar i ett incintamentsprogram där man använder sig av funktioner i Apple Watch. De här programmen har varit framgångsrika när det gäller att förbättra deltagarnas fysiska aktivitetsnivåer och införande av hälsosamma beteenden, till exempel i form av att sträva efter mer regelbundna sömnmönster, fokusera på mindfulness och övergå till en mer hälsosam kost.
Slutligen lyfter man i rapporten fram Apples partnerskap med läkare och lokala myndigheter kring unika sätt att stödja deras viktiga arbete med att främja folkhälsan, bland annat byggande av appar och funktioner under coronakrisen.
En illustration av en läkare som håller i en iPad pratar med en patient.

Baserade på forskning och designade med fokus på integritet

Alla Apples hälso- och träningsfunktioner är utvecklade utifrån två övergripande principer:
  • Rigorösa processer för validering av vetenskaplig nivå: Apples interna läkare är djupt engagerade i produktutvecklingsprocessen och arbetar sida vid sida med tekniker och produktdesigner. Detta kombinerat med samarbete med experter från ledande forskningsinstitut är ett sätt att garantera att produkter och funktioner är vetenskapligt baserade och användarvänliga.
  • Stor vikt vid integritet: Integritet är ett av Apples kärnvärden och dataintegritet är avgörande i fråga om känsliga hälsouppgifter. Apples hälso- och träningsfunktioner lägger stor vikt vid användarnas integritet och förser användarna med olika former av skydd, däribland transparens och kontroll. När iPhone är låst med en lösenkod, Touch ID eller Face ID innebär det att alla hälso- och träningsdata i appen Hälsa – förutom Medicinskt ID – är krypterade, och alla hälsouppgifter som är synkroniserade med iCloud krypteras både vid överföring och på Apples servrar. Och om en användare har en av de senaste versionerna av watchOS och iOS, där tvåfaktorsautentisering och en lösenkod är standard, lagras deras hälso- och aktivitetsuppgifter på ett sådant sätt att Apple inte kan se dem. Uppgifter i appen Hälsa delas aldrig med tredje part utan användarens uttrycka medgivande, och om användarna väljer att dela sina hälsouppgifter ger appen Hälsa användarna ingående kontroll över vilken typ av uppgifter de delar och vem de delar den med. De kan när som helst granska och hantera sina medgivanden.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Tunhage

Apple

l_tunhage@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48