öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 22 augusti 2022

Apple utökar Self Service-reparation till bärbara Mac-datorer

Originaldelar och verktyg från Apple kan köpas av kunder i USA från och med den 23 augusti
Self Service-reparation utförs på en MacBook Air.
Apple presenterade att från och med imorgon kommer Self Service-reparation att erbjudas för MacBook Air och MacBook Pro med M1-chip. Reparationsmanualer samt originaldelar och verktyg från Apple finns att beställa hos Apples Self Service Repair Store. Self Service-reparation för iPhone lanserades tidigare i år och programmet kommer att utökas till fler länder – med start i Europa – samt för fler Mac-modeller senare i år.
Self Service-reparation för MacBook Air och MacBook Pro erbjuder fler än ett dussintal olika reparationstyper för respektive modell, bland annat bildskärmen, ovansidan med batteri och styrplattan. Fler alternativ kommer längre fram. Kunder som har erfarenhet av det invecklade i att reparera elektroniska enheter kommer att kunna utföra reparationer på dessa bärbara Mac-datorer med hjälp av många av samma delar och verktyg som finns på Apple Store och Apple-auktoriserade serviceställen.
För att påbörja en Self Service-reparation måste kunden först läsa igenom reparationsmanualen för den produkt som ska repareras. Besök support.apple.com/self-service-repair för att hitta manualen. Därefter kan kunden besöka Apple Self Service Repair Store och beställa de delar och verktyg som behövs.
Varje originaldel från Apple är utformad och konstruerad för respektive produkt och genomgår omfattande tester för att säkerställa högsta kvalitet, säkerhet och tillförlitlighet. Kunder kan skicka tillbaka de ersatta delarna till Apple för renovering och återvinning. I många fall kan kunden dessutom få rabatterat pris på sitt köp genom att göra det.
Verktygen från Apple är skräddarsydda för att kunna reparera Apple-produkter på bästa sätt. De är konstruerade för att klara påfrestningarna av stora volymer av professionella reparationer, där säkerhet och tillförlitlighet är högsta prioritet. Apple erbjuder verktygspaket att hyra för 49 USD, så att kunder som inte vill köpa verktyg för en enskild reparation ändå kan få tillgång till professionella reparationsverktyg. Kunder kommer att få tillgång till verktygen i en vecka med gratis leverans.
Self Service-reparation är en del av Apples arbete att låta fler få tillgång till reparationer. För de allra flesta kunder, som inte har erfarenhet av att reparera elektroniska enheter, är det säkraste och mest pålitliga sättet att få en enhet reparerad att besöka en professionell reparatör med certifierade tekniker som använder Apples originaldelar.
Under de senaste tre åren har Apple nästan fördubblat antalet serviceställen med tillgång till Apples originaldelar, verktyg och utbildning, bland annat med fler än 3 500 fristående reparatörer. Ett globalt nätverk bestående av fler än 5 000 Apple-auktoriserade serviceställen omfattar över 100 000 aktiva tekniker. Det innebär att åtta av tio Apple-kunder i USA har mindre än 20 minuter till närmaste auktoriserade serviceställe.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Tunhage

Apple

l_tunhage@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48