öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 8 september 2022

Apple presenterar Apple Watch Series 8 och nya Apple Watch SE

Apple Watch Series 8 har suveräna hälsofunktioner, bland annat en innovativ temperatursensor som erbjuder avancerade funktioner för kvinnors hälsa och kraschdetektering för allvarliga bilolyckor

Apple Watch SE i en ny design bjuder på en äkta Apple Watch-upplevelse till ett nytt utgångspris
Apple Watch Series 8 i rostfritt stål med guldfinish svävar ovanför nya Apple Watch SE.
Med Apple Watch Series 8 och nya Apple Watch SE kommer banbrytande ny teknik till de två bästsäljande smartklockorna.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag Apple Watch Series 8 och nya Apple Watch SE, som erbjuder banbrytande ny teknik och prestanda och kompletterar de två bästsäljande smartklockorna med viktiga innovativa säkerhetsfunktioner. Apple Watch Series 8 har den omtyckta Apple Watch-designen med bland annat en stor Retina-skärm som alltid är på och ett robust, slagtåligt skärmglas. Apple Watch Series 8 har ett batteri som räcker hela dagen – 18 timmar – och bygger vidare på suveräna hälso- och säkerhetsfunktioner som EKG-appen och falldetektering med funktioner för temperaturavläsning, beräkning av tidigare ägglossningar, kraschdetektering och roaming i utlandet. Nya Apple Watch SE erbjuder den äkta Apple Watch-upplevelsen med bland annat aktivitetsmätning, varningar om hög och låg puls och Nödsamtal SOS. Den har dessutom den nya funktionen kraschdetektering och en helt omgjord baksida som passar perfekt ihop med de tre klassiska bottenfärgerna, allt till prisvärda 3 395 SEK. Båda modellerna har watchOS 9 med nya, mer anpassningsbara urtavlor, däribland Lunar och Metropolitan, en förbättrad träningsapp, sömnfaser, en helt ny funktion för historik över förmaksflimmer och den helt nya appen Läkemedel.
Apple Watch Series 8 och Apple Watch SE går att beställa redan idag och levereras från och med fredagen den 16 september.
”Kunderna säger att Apple Watch hjälper dem att hålla kontakten med nära och kära, vara mer aktiva och leva hälsosammare”, säger Jeff Williams, operativ chef på Apple. ”Apple Watch Series 8 stärker vårt fokus på de här områdena med ny banbrytande teknik och Apple Watch SE erbjuder avancerade grundfunktioner till ett nytt utgångspris. Med watchOS 9 kan de bästa smartklockorna erbjuda fler funktioner än någonsin.”
8 Apple Watch SE-enheter som visar nya watchOS 9-funktioner.
Med watchOS 9 får nya Apple Watch SE mer anpassningsbara urtavlor, en förbättrad träningsapp och mycket mer.

Temperaturavläsning från handleden för kvinnors hälsa

Menscykeln säger mycket om hur vi mår och många läkare räknar den som en vitalparameter. Apple Watch Series 8 har nya innovativa funktioner för temperaturavläsning som ger kvinnor ytterligare insyn i deras hälsa. Funktionen är utformad med samma integritetsskydd som all annan hälsodata.1
Apple Watch Series 8 har en unik metod för temperaturmätning med två sensorer – en temperatursensor på baksidan, närmast huden, och den andra precis under skärmen – för att minska påverkan från omgivningen.
Med en ny unik utformning med två sensorer kan Apple Watch läsa av temperaturen från handleden utan att resultatet påverkas av omgivningens och kroppens temperatur.
Handledens temperatur på natten kan vara ett bra mått på den basala kroppstemperaturen. Sensorerna på Apple Watch Series 8 tar under sömn temperaturen på handleden var femte sekund och registrerar så små förändringar som 0,1 °C. I appen Hälsa kan användarna se förändringar i den basala kroppstemperaturen under natten som kan ha orsakats av träning, jetlag eller sjukdom. 2
Med de nya funktionerna för temperaturavläsning på Apple Watch Series 8 kan användarna i efterhand uppskatta tidpunkten för ägglossningar. Det kan underlätta familjeplaneringen att veta när man har haft ägglossning, och med Apple Watch Series 8 ser man enkelt och smidigt de här uppskattningarna i appen Hälsa. Möjligheterna till temperaturavläsning gör det också enklare att hålla koll på mensen. 
iPhone 13 Pro parkopplad med Apple Watch Series 8 visar funktionen för uppskattning av tidpunkten för ägglossning.
Familjeplaneringen kan förenklas för användare som använder de nya temperaturavläsningsfunktionerna på Apple Watch Series 8 med hjälp av uppskattningar av tidpunkten för tidigare ägglossningar och mer exakta förutsägelser om när mensen ska komma.
Med iOS 16 och watchOS 9 kan alla Cykelkoll-användare nu dessutom få en notis om historiken visar möjliga cykelavvikelser, till exempel om mensen är oregelbunden, kommer mer sällan eller är extra lång, och man har mellanblödningar, vilket kan vara tecken på bakomliggande hälsotillstånd.
Apple Watch Series 8 i rostfritt stål med silverfinish som visar en notis om möjlig cykelavvikelse.
En nyhet i iOS 16 och watchOS 9 är att Cykelkoll kan skicka notiser om användarens registrerade cykelhistorik visar möjliga avvikelser, till exempel om mensen är oregelbunden, kommer mer sällan eller är extra lång.

Kraschdetektering 

För att kunna erbjuda funktionen för kraschdetektering utvecklade Apple en avancerad algoritm som kombinerar data från flera sensorer och drar nytta av ett nytt, kraftfullare gyroskop och ny accelerometer på Apple Watch. Den nya accelerometern har det största dynamiska omfånget någonsin i en smartklocka. Algoritmen skapade man genom att samla in data från de nya rörelsesensorerna på professionella krocktestlabb. Under testerna simulerades verkliga olyckor med vanliga personbilar, bland annat frontalkrockar, påkörningar bakifrån och från sidan och fordon som voltar. Utöver rörelsedata använder sig Kraschdetektering av barometern, GPS:en och mikrofonen för att upptäcka de unika mönster som kan tyda på att man har varit med om en allvarlig olycka.
Om Apple Watch upptäcker en allvarlig bilolycka stämmer enheten av med användaren och ringer sedan automatiskt 112 om användaren inte reagerar inom 10 sekunder. Användarens platsinformation skickas till räddningstjänsten och även till användarens nödkontakter. Kraschdetektering på Apple Watch i kombination med funktionen på iPhone fungerar smidigt och ser till att man får hjälp snabbt. Om en allvarlig bilolycka upptäcks visas nödsamtalet på Apple Watch eftersom det är troligast att det är den enhet som är närmast användaren. Samtalet kopplas däremot upp från iPhone om den är tillräckligt nära för bästa möjliga uppkoppling.

Strömsparläge

Det nya strömsparläget kan förlänga batteritiden till upp till 36 timmar på Apple Watch Series 8 när iPhone finns i närheten, så att användaren kan vänta ännu längre med att ladda.3 I det nya strömsparläget avaktiveras eller begränsas vissa sensorer och funktioner, bland annat Retina-skärmen som alltid är på, automatiskt start av träningspass och notiser om hjärthälsa.

watchOS 9

Med den senaste mjukvaran kommer nya funktioner och förbättrade upplevelser till världens mest avancerade operativsystem för kroppsburna enheter:
 • När roaming i utlandet kommer senare i höst kommer användarna att kunna koppla upp sig mot mobilnätet även under utlandsvistelser. Roaming i utlandet kan utökas till Apple Watch från iPhone, gratis eller mot en ringa avgift, och erbjuds av fler än 30 operatörer runt om i världen.4
 • Användare som har fått diagnosen förmaksflimmer kan aktivera funktionen för historik över förmaksflimmer,5 som är godkänd av amerikanska Food and Drug Administration (FDA), och få bättre förståelse för sitt tillstånd med hjälp av viktig information, såsom hur ofta hjärtat uppvisar tendenser till förmaksflimmer. Användarna får notiser med en uppskattning från föregående vecka. I appen Hälsa kan de dessutom se en detaljerad historik över olika livsstilsfaktorer som kan påverka förmaksflimret, som sömn, alkoholkonsumtion och träning. Användare kan också hämta en pdf från appen Hälsa med detaljerad historik över sitt förmaksflimmer och livsstilsfaktorer, som kan delas med läkare och vårdgivare så att det blir lättare att föra väl underbyggda samtal. Den nya, helt unika funktionen för historik över förmaksflimmer i watchOS 9 har granskats och godkänts av en rad hälsomyndigheter runt om i världen, och kommer att finnas i fler än 100 länder och regioner, bland annat i USA, Australien6, Kanada, Europa, Hongkong, Mexiko, Sydafrika och Storbritannien.
 • Den helt omgjorda Kompass-appen i watchOS 9 visar mer utförlig information med hjälp av tre olika vyer. Appen visar en ny hybridvy med både analog kompassros och digital visning samtidigt. Om man vrider på Digital Crown visas en ytterligare vy med latitud, longitud, höjd och stigning samt en orienteringsvy som visar vägpunkter och Gå tillbaka. Funktionen Gå tillbaka använder gps-data för att skapa en väg som visar var användaren har varit. Det kan vara praktiskt om man går vilse och behöver gå tillbaka samma väg som man kom. Funktionen kan ställas in för att aktiveras automatiskt i bakgrunden när man saknar täckning. Waypoints i Kompass är ett snabbt och enkelt sätt att markera en plats eller ett landmärke direkt i appen. Man lägger till en vägpunkt i Kompass genom att trycka på Waypoint-symbolen. Om man väljer en vägpunkt visas en särskild vy som visar vägen till punkten och ungefärligt avstånd till den.
 • Appen Träning i watchOS 9 har nya vyer under träningspass, bland annat segment, mellantider och höjd för mer exakt träningsdata. Användarna kan även förbättra sin träning med hjälp av avancerade träningsupplevelser som pulsintervall, anpassade träningspass, och senare i år även Race Route. Det nya träningspasset Multisport upptäcker automatiskt när man byter typ av träning och registrerar hur lång tid man tar på sig att byta aktivitet, så den passar perfekt för triathlon eller aktiviter där man kombinerar simning, cykling och löpning. watchOS 9 erbjuder även mer data och fler funktioner för att registrera hur effektivt användaren springer. Nya löpningsdata, inklusive steglängd, markkontakttid och vertikal oscillering kan läggas till i Träningsvyer.
 • Sömnspårning i watchOS 9 är nu ännu bättre med den nya funktionen sömnfaser. Apple Watch använder sig av signaler från accelerometern och pulssensorn för att uppskatta när användaren är i REM-sömn, bassömn respektive djupsömn. Information om sömnstadier kan visas direkt på Apple Watch i appen Sömn. I appen Hälsa på iPhone kan användarna visa mer detaljerad information, bland annat interaktiva diagram över sömnstadier, hur länge man sover samt puls och andningsfrekvens i jämförelsediagram över sömnen.
 • Med nya Läkemedel på Apple Watch och iPhone kan användarna hantera och hålla koll på sina läkemedel, vitaminer och tillskott genom att skapa en lista, sätta upp scheman och påminnelser och visa information om sina mediciner i appen Hälsa.7

Apple Watch Series 8-modeller

Apple Watch Series 8 finns med flera olika boetter i olika färger och med olika sorters armband för att passa alla kunder. Apple Watch Series 8 finns med aluminiumboett och rostfri stålboett i två storlekar, 41 mm och 45 mm, som passar med alla armband. Aluminiumboetterna till Apple Watch Series 8 finns i färgerna stjärnglans, midnatt, silver och (PRODUCT)RED. De rostfria stålboetterna finns i silver, grafit och guld. Med Apple Watch Studio kan Apple Watch Series 8 kombineras med valfritt armband från samma kollektion. 
I höst kommer även nya armband och urtavlor till Apple Watch Nike och Apple Watch Hermès. Nike får sportband i nya snygga färger och en ny sportloop med Just Do It-loggan invävd i armbandet. Från och med i höst får alla Apple Watch-användare med watchOS 9 – även de som inte har en Nike-modell – tillgång till alla Nike-urtavlor, inklusive de nya färgerna på Bounce-urtavlan.
De nya armbanden och urtavlorna till Apple Watch Nike.
Apple Watch Nike får sportband i nya snygga färger och en ny sportloop med Just Do It-loggan invävd i armbandet.
Apple Watch Hermès får två nya armband: H Diagonal, som skapar ett sportigt mönster av Hermès H med hundratals mikroperforeringar, och Gourmette Metal med en kedja i polerat rostfritt stål och svart läder som löper i två varv runt handleden. Den nya originella Hermès-urtavlan Lucky Horse är ett elegant komplement till de nya armbanden. Den lyfter fram märkets historia som legendariskt sadelmakeri med en animerad häst som sover när man håller handleden nedåt och väcks till liv när man lyfter den.

Apple Watch SE 

Nya Apple Watch SE har avancerade funktioner till ett nytt lågt pris och är ett perfekt alternativ för den som skaffar sin första Apple Watch. Använd den med Familjeinställning eller ge bort den till någon du tycker om. Bland de kraftfulla uppgraderingarna kan nämnas kraschdetektering, roaming i utlandet samt den avancerade dubbelkärniga processorn S8 SiP, samma processor som sitter i Apple Watch Series 8 och Apple Watch Ultra och som gör klockan 20 procent snabbare än föregående generation.
Apple Watch SE har behållit samma boettdesign men har fått en ny, matchande baksida i nylonkomposit som gör klockan lättare än någonsin. Med watchOS 9 kan Apple Watch SE-användare dra nytta av fördelarna med den nya Kompass-appen och de förbättrade tränings- och hälsofunktionerna. Apple Watch SE finns med aluminiumboetter i storlekarna 40 mm och 44 mm i finisharna midnatt, stjärnglans och silver, och passar med alla armband. 
Tre Apple Watch SE-enheter.
Med Familjeinställning kan familjemedlemmar som inte har en egen iPhone dra nytta av funktionerna och fördelarna med Apple Watch.

Apple Watch och miljön 

Apple Watch Series 8 och Apple Watch SE är utformade för att ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Båda modellerna har boetter av hundra procent återvunnet aluminium, hundra procent återvunnet volfram i Taptic Engine och hundra procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter. För första gången på Apple Watch har båda modellerna hundra procent återvunnet guld – i flera kretskort på Apple Watch Series 8 och i SiP-processorns plätering på nya Apple Watch SE. Båda modellerna är fria från kvicksilver, bromerade flamskyddsmedel, pvc och beryllium. Ingen Apple Watch-förpackning använder längre någon utvändig plast, vilket gör att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast 2025.
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.

Integritetsskydd

Integritetsskyddet är en av grundstenarna då Apple utformar och utvecklar funktioner. När iPhone är låst med en lösenkod, Touch ID eller Face ID krypteras alla dina hälso- och träningsdata i appen Hälsa – förutom ditt medicinska ID. Hälsoinformation som säkerhetskopieras till iCloud krypteras både vid överföring och på Apples servrar. När iOS och watchOS används med standardinställningen tvåfaktorsautentisering och en lösenkod är data från appen Hälsa som synkas till iCloud punkt-till-punkt-krypterade. Apple kan alltså inte avkryptera och läsa data.
Priser och tillgänglighet
 • Kunder i Australien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA och fler än 40 andra länder och regioner kan beställa Apple Watch Series 8 och Apple Watch SE redan idag på. De nya modellerna går att köpa i butik från och med fredagen den 16 september.
 • Apple Watch Series 8 kostar från 5 495 SEK och Apple Watch SE kostar från 3 395 SEK.
 • Apple Watch Nike-armband och Apple Watch Hermès-armband går att beställa redan idag på apple.com/se/store och i Apple Store-appen. Armbanden finns i butik från och med fredagen den 16 september.
 • watchOS 9 blir tillgängligt på Apple Watch Series 4 och senare måndagen den 12 september och kräver en iPhone 8 eller senare eller en iPhone SE (andra generationen) eller senare med iOS 16. Alla funktioner är inte tillgängliga på alla enheter och i alla områden.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Appen Cykelkoll ska inte användas som en form av preventivmedel. Data från appen Cykelkoll ska inte användas till att diagnostisera sjukdomar.
 2. Temperatursensorsfunktionen är inte medicinsk utrustning och är inte avsedd att användas för medicinsk diagnos, behandling eller andra medicinska syften.
 3. Apple Watch Series 8 har vid normal användning en batteritid på upp till 36 timmar när iPhone finns i närheten. 
 4. Roaming i utlandet finns på Apple Watch SE, Apple Watch Series 8 och Apple Watch Ultra samt på alla Cellular-modeller av Series 5 och senare med watchOS 9. Mer information finns på apple.com/se/watch/cellular.
 5. Historiken över förmaksflimmer är avsedd att användas av personer över 22 år som har fått diagnosen förmaksflimmer.
 6. Lanseras i Australien senare i höst.
 7. Appen Läkemedel ska inte användas istället för professionell medicinsk bedömning. Mer information finns i läkemedlens bipacksedlar och recept – men tala alltid med din vårdgivare innan du fattar beslut om din hälsa.

Presskontakter

Linnéa Tunhage

Apple

l_tunhage@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48