öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 7 september 2022

Nu kommer Apple Watch Ultra

Apple presenterar en revolutionerande ny modell med banbrytande funktioner inspirerade av de allra tuffaste aktiviteterna
Tre Apple Watch Ultra-enheter med tre olika armband sedda ovanifrån och från sidan.
Nu kommer Apple Watch Ultra, den mest robusta och mångsidiga Apple Watch-modellen.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag Apple Watch Ultra, som har en ny läcker design och en mängd funktioner framtagna för uthållighetssport, expeditioner och äventyr. Apple Watch Ultra har en 49 mm boett i titan och platt safirglas som skyddar den största och ljusstarkaste Apple Watch-skärmen hittills. Med den anpassningsbara aktiveringsknappen kommer användaren direkt åt en mängd praktiska funktioner. Apple Watch Ultra har en batteritid på upp till 36 timmar vid normal användning vilket är mer än någon annan Apple Watch-modell.1 Med det nya strömsparläget kan användaren dessutom utöka batteritiden ända upp till 60 timmar, vilket är perfekt när man är ute på äventyr i flera dagar.2 Urtavlan Wayfinder är utformad särskilt för den större skärmen på Apple Watch Ultra med en kompass inbyggd i urtavlan och plats för upp till åtta komplikationer. Med Apple Watch Ultra kommer dessutom tre nya armband – Trail Loop, Alpine Loop och Ocean Band – med unika designegenskaper som ger en säker och bekväm passform för alla slags äventyr.
Apple Watch Ultra kan beställas från och med idag och finns att köpa från fredagen den 23 september.
”Vi inspirerades av äventyrare och idrottare runtom i världen och bestämde oss för att skapa en helt ny kategori av Apple Watch för nya och extrema användningsområden. Resultatet blev vår mest robusta och mångsidiga Apple Watch hittills”, säger Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple. ”Apple Watch Ultra är ett mångsidigt verktyg som hjälper användarna att tänja på sina gränser med äventyr, uthållighetssport och expeditioner.”
En närbild av två lindade händer på en sten och med en Apple Watch Ultra på ena handleden.
Skärmen har en ljusstyrka på 2 000 cd/m², vilket är dubbelt så mycket som tidigare Apple Watch-modeller. Den skyddas av flygindustriklassat titan och ett platt safirglas.

Större, tåligare och mer ljusstark

Apple Watch Ultra är gjord av flygindustriklassat titan som ger en perfekt balans mellan vikt, tålighet och korrosionsbeständighet. Boetten omsluter helt det platta, skyddande safirglaset på skärmen, som har en ljusstyrka på upp till 2 000 cd/m², vilket är dubbelt så mycket som tidigare Apple Watch-modeller. Den nya aktiveringsknappen i högkontrasterande internationell orange kan användaren enkelt anpassa för att få direktåtkomst till olika funktioner som Träning, Waypoints i Kompass, Gå tillbaka med mera.
Apple Watch Ultra har tre inbyggda mikrofoner vilket förbättrar ljudkvaliteten i röstsamtal avsevärt i alla förhållanden. Rösten registreras via mikrofonerna med en algoritm för adaptiv strålformning som samtidigt dämpar andra ljud i omgivningen, vilket resulterar i ett enastående klart ljud. Om det blåser mycket använder Apple Watch Ultra avancerade algoritmer, däribland maskininlärning, för att reducera ljudet från vinden och leverera ett klart och tydligt ljud vid samtal.

Nya armband utformade för friluftsliv

Trail Loop-armbandet är särskilt utformat för uthållighetssporter och löpning och är det tunnaste Apple Watch-armbandet hittills. Det lätta, vävda textilmaterialet är mjukt och flexibelt så att det smiter åt perfekt om handleden och den praktiska fliken gör det snabbt och enkelt att justera.
Alpine Loop vänder sig till äventyrare och har två integrerade skikt gjorda i en kontinuerlig väv utan sömmar. Den övre slingan, med invävda trådar med hög hållfasthet, gör att armbandet kan justeras och utgör en säker fästpunkt för G-spännet i titan.
Ocean-armbandet är utformat särskilt för extrema vattensporter och sportdykning, med ett titanspänne och tillhörande fjäderbelastad slinga. Det är formgjutet i flexibel fluorelastomer som expanderar och har en rörformig geometri för säker passform. Ocean-armbandet har också en extra förlängning så att det kan användas utanpå våtdräkten.
Tre Apple Watch Ultra sedda bakifrån för att visa Trail Loop i grått och gult, Alpine Loop i orange respektive Ocean Band i svart.
De tre nya armbanden Alpine Loop, Ocean Band och Trail Loop har unika designegenskaper som ger en säker och bekväm passform för alla typer av äventyr.

Uthållighetssport och elitidrottare

Apple Watch Ultra är ett fantastiskt verktyg för uthållighetsidrottare och människor som vill tänja på sina egna gränser. För första gången någonsin har Apple Watch precisions-gps med två frekvenser som använder både L1 och L5 (som är den senaste frekvensen) samt nya positioneringsalgoritmer. Apple Watch Ultra har den mest noggranna gps:en hittills i en Apple Watch och bidrar till otroligt exakta angivelser för distans, hastighet och rutt på träningar och lopp.
En idrottare med Apple Watch Ultra och ett tävlingsnummer springer i nedförsbacke i sand.
Apple Watch Ultra har den mest noggranna gps:en hittills i en Apple Watch.
Apple Watch Ultra drivs av watchOS 9 som har nya avancerade mätvärden för löpning, såsom steglängd, markkontakttid, vertikal oscillering och löpkraft. Segment, mellantider, stigning och andra nya träningsvyer visar de viktigaste värdena direkt och tack vare den större skärmen är Apple Watch Ultra den enda Apple Watch-modellen hittills som kan visa sex mätvärden samtidigt. Användaren kan ta träningen till en helt ny nivå med funktioner som pulsintervall, anpassade träningspass, tempo och senare i år även Race Route. Det nya träningspasset Multisport upptäcker automatiskt när man byter typ av träning och passar därmed perfekt för triathlon, duathlon och andra aktiviter där man kombinerar simning, cykling och löpning. Apple Watch Ultra har tillräckligt med batteritid för att de flesta användare ska kunna genomföra ett triathlon på lång bana, det vill säga 3 800 meter simning, 180 km cykling och ett helt maraton på 42 km.
Med aktiveringsknappen kan användaren snabbt starta ett träningspass eller gå vidare till nästa moment i ett anpassat träningspass eller multisport-pass. Knappen kan även användas till att markera segment. Den funktionen utgör ett perfekt komplement till den nya banlöpningsupplevelsen, som automatiskt visar optimerade uppskattningar av tempo och distans för löpare på en bana.3

Äventyrare

Den större, bättre skärmen och robusta utformningen gör Apple Watch Ultra till det perfekta tekniska verktyget för äventyrare och upptäckare i alla miljöer och på alla nivåer. Den helt omgjorda Kompass-appen visar mer utförlig information och har tre olika vyer. Appen har en ny hybridvy som visar både en analog kompassros och en digital visning samtidigt. När användaren vrider på Digital Crown visas ytterligare en vy med latitud, longitud, höjd och stigning samt en orienteringsvy som visar vägpunkter och Gå tillbaka.
En Apple Watch Ultra-användare står på en bergstopp, omgiven av snötäckta berg.
Apple Watch Ultra klarar expeditioner i de allra mest extrema utomhusmiljöerna med ett temperaturintervall för användning på handleden mellan -20 °C och 55 °C.
Waypoints i Kompass är ett snabbt och enkelt sätt att markera en plats eller ett landmärke direkt i appen. När användaren trycker på aktiveringsknappen eller på symbolen för Waypoints i Kompass släpps en punkt som man kan redigera genom att trycka på symbolen för den. Komplikationen Waypoints i Kompass uppdateras dynamiskt i realtid med både riktningen till punkten och ungefärlig distans.
Funktionen Gå tillbaka använder gps-data för att skapa en väg som visar var användaren har varit. Det kan vara praktiskt om man går vilse och behöver gå tillbaka samma väg som man kom. Funktionen kan också ställas in för att aktiveras automatiskt i bakgrunden när man saknar täckning. Med ett enkelt tryck på aktiveringsknappen kan användaren snabbt släppa en punkt med Waypoints i Kompass eller visa ett spår för funktionen Gå tillbaka. Om användaren går vilse eller skadar sig finns en siren på 86 dB som är utformad för nödsituationer och som kan användas för att tillkalla hjälp. Det unika ljudet använder två distinkta alternerande mönster som kan upprepas i flera timmar. Det första mönstret signalerar en nödsituation medan det andra är baserat på den internationella SOS-signalen. På vandringar som varar i flera dagar kan batteritiden förlängas upp till 60 timmar med strömsparläget och ett annat strömsparläge med färre gps- och pulsregistreringar.
Temperaturen för användning på handleden har anpassats för att användaren ska kunna utforska de mest extrema och avlägsna platser, från -20 °C i kalla bergstrakter till 55 °C i heta öknar.4 Apple Watch Ultra är certifierad enligt de relevanta aspekterna av standarden MIL-STD-810H, som används för militär utrustning och som är populär bland tillverkare av robust utrustning. Testerna inkluderar lågt lufttryck (höjd), hög temperatur, låg temperatur, temperaturchock, vätskeintrång, regn, luftfuktighet, bad, sand och damm, nedfrysning/upptining, is, underkylt regn, stötar, vibration och mycket mer. Genom att vrida på Digital Crown kan användaren välja att visa gränssnittet på urtavlan Wayfinder i rött så att det syns bättre på kvällen.
Nattläget på Apple Watch Ultra med lysande röd text mot en svart bakgrund.
När kvällen kommer kan användaren aktivera nattläget på urtavlan Wayfinder genom att vrida på Digital Crown. Gränssnittet blir då rött och syns därmed bättre i mörkret.

Dykare och andra vattensportare

Apple Watch Ultra är utformad för vattensport inklusive extremsporter som kitesurfing och wakeboarding samt sportdykning ner till 40 meter med den nya appen Oceanic+. För att klara den typen av äventyr är Apple Watch Ultra certifierad i enlighet med WR100. Apple Watch Ultra är också certifierad enligt EN13319, som är en internationellt erkänd standard för djupmätare och annan dykutrustning som används av sportdykare runtom i världen.5
Apple Watch Ultra har en ny djupmätare och appen Djup med ett intuitivt gränssnitt. Med ett snabbt ögonkast på appen Djup kan användaren se tid, aktuellt djup, vattentemperatur, tid under vattnet och största djup. Användaren kan även programmera aktiveringsknappen så att appen Djup startas direkt.
Apple Watch Ultra är certifierad i enlighet med WR100 och därmed dubbelt så vattentålig som Apple Watch Series 8.
Företaget Huish Outdoors levererar innovativ och tillförlitlig utrustning för sportdykare och har bidragit till utvecklingen av den nya appen Oceanic+ som förvandlar Apple Watch Ultra till en mycket praktisk dykdator. Appen, som kommer till App Store senare i höst, använder Bühlmanns dekompressionsalgoritm och omfattar dykplanering, lättlästa mätvärden, visuella och haptiska larm samt vägledning för dyk utan dekompressionsgräns, uppstigningshastigheter och säkerhetsstopp. I Oceanic+ kan användaren dessutom skapa en anpassad användarprofil och ta del av rapporter om aktuella och lokala dykförhållanden. Appen innehåller även en loggbok som användaren kan dela med vänner och familj och som automatiskt synkas med iPhone.
”Vi har haft den stora glädjen att samarbeta med Apple och kombinera vår expertis inom dykning med de unika funktionerna hos Apple Watch Ultra och på så vis förvandla den här klockan till en innovativ dykdator”, säger Mike Huish, CEO på Huish Outdoors. ”Med Oceanic+ får Apple Watch Ultra-användare en ny, bättre dykupplevelse.”

Fler funktioner

Apple Watch Ultra har alla de kommunikations-, aktivitets- och hälsofunktioner som har gjort Apple Watch till världens mest sålda smarta klocka – från appar för puls, EKG och syrenivå i blodet till aktivitetsringar och mindfulness och andra funktioner för hälsa, säkerhet och navigation.
Apple Watch Ultra har nya innovativa funktioner för temperaturavläsning som ger ökad insyn i kvinnors hälsa. Den unika utformningen med två sensorer minskar risken för att resultatet påverkas av omgivningen eller kroppen. Med de nya funktionerna kan användaren få beräkningar av tidigare ägglossningar, vilket kan vara till hjälp för den som vill bli gravid.6 Temperaturavläsningen kan också ge mer exakta förutsägelser om när mensen ska komma.7 Med iOS 16 och watchOS 9 kan Cykelkoll-användare nu få en notis om cykelhistoriken visar möjliga avvikelser, som kan vara ett tecken på bakomliggande hälsotillstånd.
Med två nya rörelsesensorer och en avancerad algoritm som kombinerar data från flera sensorer kan Apple Watch upptäcka en allvarlig bilolycka med funktionen kraschdetektering. Om Apple Watch upptäcker en allvarlig bilolycka stämmer enheten av med användaren och ringer sedan automatiskt 112 om användaren inte svarar inom 10 sekunder. Räddningstjänsten får användarens platsinformation, som även skickas till användarens nödkontakter.

Apple Watch Ultra och miljön

Apple Watch Ultra är utformad för att ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Den har återvunnet guld i flera av kretskorten – för första gången i en Apple Watch – samt hundra procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter och hundra procent återvunnen volfram i Taptic Engine. Glaset i skärmen är fritt från arsenik och Apple Watch Ultra är fri från kvicksilver, bromerade flamskyddsmedel, pvc och beryllium. Ingen Apple Watch-förpackning använder längre någon utvändig plast och 98 procent eller mer av förpackningen är fiberbaserad, vilket gör att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast 2025.
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.

Integritetsskydd

Integritetsskyddet är en av grundstenarna då Apple utformar och utvecklar funktioner. När iPhone är låst med en lösenkod, Touch ID eller Face ID krypteras alla dina hälso- och träningsdata i appen Hälsa – förutom ditt medicinska ID. Hälsoinformation som säkerhetskopieras till iCloud krypteras både vid överföring och på Apples servrar. När iOS och watchOS används med standardinställningen tvåfaktorsautentisering och en lösenkod är data från appen Hälsa som synkas till iCloud punkt-till-punkt-krypterade. Apple kan alltså inte avkryptera och läsa data.
Priser och tillgänglighet
 • Kunder i Australien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA och fler än 40 andra länder och regioner kan beställa Apple Watch Ultra redan idag och den går att köpa i butik från och med fredagen den 23 september.
 • Apple Watch Ultra kostar 10 995 SEK.
 • watchOS 9 blir tillgängligt på Apple Watch Series 4 och senare måndagen den 12 september och kräver en iPhone 8 eller senare eller en iPhone SE (andra generationen) eller senare med iOS 16. Alla funktioner är inte tillgängliga på alla enheter och i alla områden.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Apple Watch Ultra har en batteritid på upp till 36 timmar vid normal användning när iPhone finns i närheten.
 2. Strömsparläget med färre gps- och pulsregistreringar kommer senare i höst.
 3. Kommer senare i år i USA.
 4. Extrema temperaturer kan påverka vissa funktioner. Mer information finns i användarhandledningen.
 5. Apple Watch är klassificerad som vattentålig ner till 100 meter enligt ISO-standard 22810. Apple Watch Ultra kan användas för sportdykning (med en kompatibel tredjepartsapp från App Store) ner till 40 m och för höghastighetsvattensporter. Apple Watch Ultra bör inte användas för dykning djupare än 40 m. Skyddet mot vatten är inte permanent och kan minska med tiden. Mer information finns på support.apple.com/sv-se/HT205000.
 6. Appen Cykelkoll ska inte användas som en form av preventivmedel. Data från appen Cykelkoll ska inte användas till att diagnostisera sjukdomar.
 7. Temperatursensorsfunktionen är inte medicinsk utrustning och är inte avsedd att användas för medicinsk diagnos, behandling eller andra medicinska syften.

Presskontakter

Linnéa Tunhage

Apple

l_tunhage@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48