öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 24 oktober 2022

iPadOS 16 släpps idag

Anteckningar och Bilder används med Blickfång i iPadOS 16 på en ny iPad Pro 12,9 tum.
iPadOS 16 gör iPad ännu mer mångsidig med nya kraftfulla funktioner för produktivitet och samarbete.
iPadOS 16 gör iPad ännu mer mångsidig med nya sätt att samarbeta via Meddelanden, stora uppdateringar av Mail, delat iCloud-bildbibliotek, nycklar och nya samarbetsfunktioner i Safari, appen Väder, avancerade funktioner som referensläge och visningszoom samt multitasking på ett helt nytt sätt med Blickfång. iPadOS 16 finns ute nu som kostnadsfri mjukvaruuppdatering. 

Nya sätt att kommunicera och dela innehåll i Meddelanden

Meddelanden är nu ännu bättre tack vare nya funktioner för att redigera och återkalla skickade meddelanden och markera konversationer som olästa.1 Med iPadOS 16 kan användaren bjuda in vänner till SharePlay direkt från Meddelanden och göra saker tillsammans – titta på en film eller tv-serie, träna eller spela spel – helt i synk, samtidigt som de fortsätter att chatta i Meddelanden.
Och med de nya samarbetsfunktionerna går det ännu smidigare att jobba tillsammans. När användaren skickar en inbjudan att samarbeta via Meddelanden läggs alla i tråden automatiskt till i dokumentet, kalkylbladet eller projektet. När någon sedan gör ändringar i det delade dokumentet visas aktivitetsuppdateringar högst upp i tråden.
Nya samarbetsfunktioner i Meddelanden i iPadOS 16 på nya iPad Pro 12,9 tum.
Uppdateringar av Meddelanden gör det ännu smidigare att skriva meddelanden, samarbeta och hantera delat innehåll i olika appar.

Nya smarta verktyg i Mail

Med de nya verktygen i Mail är det enklare än någonsin att bli mer produktiv. Användarna kan ställa in påminnelser om att återkomma till ett visst mejl senare med funktionen Påminn mig, få automatiska förslag om uppföljning av mejl som de inte har fått svar på och automatiska varningar när de har glömt att inkludera en mottagare eller en bilaga i ett mejl. Det går också att avbryta leveransen av ett mejl innan det har nått mottagarens inkorg, samt schemalägga mejl så att de skickas vid en idealisk tidpunkt.2 Sökfunktionen i Mail har genomgått den största uppdateringen på många år och med hjälp av avancerad teknik ger den nu mer relevanta, korrekta och kompletta sökresultat.
Förbättrad sökfunktion i Mail i iPadOS 16 på nya iPad Pro 12,9 tum.
Med de nya verktygen i Mail är det enklare än någonsin att bli mer produktiv.

Återupplev minnen med det nya delade iCloud-bildbiblioteket

Det delade iCloud-bildbiblioteket är ett nytt sätt att dela bilder smidigt inom familjen via ett separat iCloud-bildbibliotek som upp till sex personer har tillgång till. Användarna kan enkelt välja att dela alla bilder från sina personliga bibliotek, enbart bilder från och med ett visst datum eller bilder där vissa personer är med. Användarna får smarta förslag om att dela bilder där deltagarna i bildbiblioteket eller andra utvalda personer är med. Varje användare kan lägga till, radera, redigera och favoritmarkera de delade bilderna och filmerna. De visas i respektive användares Minnen och Bilder i blickfånget, så att alla i familjen kan titta på dem.
Familebilder i delat iCloud-bildbiblioteket i iPadOS 16 på nya iPad Pro 12,9 tum.
Med det delade iCloud-bildbiblioteket kan familjer dela bilder smidigt via ett separat iCloud-bildbibliotek som upp till sex personer har tillgång till.

Nya funktioner för säkerhet och samarbete i Safari

Att surfa i Safari blir ännu säkrare med nycklar, den senaste generationen inloggningsuppgifter. De är skyddade mot nätfiske och läckor, så de är både säkrare och enkla att använda. Nycklar är utformade för att ersätta lösenord och använder Touch ID eller Face ID för biometrisk verifiering. Nycklarna synkas på ett säkert sätt med punkt-till-punkt-kryptering via iCloud-nyckelring, vilket gör dem tillgängliga på alla Apple-enheter, som iPad, iPhone och Mac. Nycklar har utvecklats i en gemensam satsning tillsammans med FIDO Alliance, Google och Microsoft för att fungera i alla appar och på webben. Användarna kan logga in på webbsidor eller en app på enheter från andra tillverkare med hjälp av sin iPad.
Safari har fått nya delade flikgrupper så att man kan dela en samling webbplatser med vänner och familj, enkelt lägga till flikar och se vad andra tittar på.
Safari med delade flikgrupper i iPadOS 16 på nya iPad.
Med delade flikgrupper kan användarna dela en samling webbplatser i Safari med vänner och familj, enkelt lägga till flikar och se vad andra tittar på i realtid.

Freeform – en plats för samarbete i realtid

Freeform kommer till iPadOS 16 i en uppdatering senare i år. Det är en kraftfull produktivitetsapp med en flexibel arbetsyta där användarna kommer att kunna se, dela och samarbeta kring innehåll på en och samma plats, utan att bekymra sig över layouter och sidstorlekar – och med fullt stöd för Apple Pencil. Användarna kommer att kunna se andras tillägg och ändringar i realtid och samarbeta på ett smidigt sätt. Med Freeform kan användarna lägga till i princip alla typer av filer och innehåll – bilder, video, ljud, pdf:er, dokument och webblänkar – direkt på arbetsytan, så förhandsvisas de på plats.
Ett muralmålningsprojekt i appen Freeform i iPadOS 16 på nya iPad Pro 12,9 tum.
Freeform är perfekt för att planera nya projekt, samla material och resurser eller bara bolla idéer på en arbetsyta utan gränser.

Appen Väder kommer till iPad

Appen Väder är designad för att dra full nytta av den fantastiska iPad-skärmen med levande animationer, detaljerade kartor och prognosmoduler som går att trycka på. Med ett enkelt tryck får användaren se den viktigaste väderinformationen och kan utforska kartor över nederbörd, luftkvalitet och temperatur. Användaren kan få notiser om vädervarningar i området och kontrollera luftkvaliteten med hjälp av en färgkodad skala.
Appen Väder i iPadOS 16 på nya iPad Pro 12,9 tum.
De animerade bakgrunderna i Väder representerar solens position, moln och nederbörd.

Kraftfulla uppdateringar av Livetext och Slå upp visuellt

Nu kan användaren lyfta ut huvudmotivet från en bild genom att trycka och hålla ner det och sedan klistra in det i andra appar, exempelvis i Meddelanden. Slå upp visuellt kan nu även känna igen fåglar, insekter och statyer, så att användarna snabbt kan få information om motiv och miljöer i bilder.
Livetext använder intelligenta funktioner på enheten för att känna igen text i videor överallt i systemet, så att texten i pausade videobildrutor blir helt interaktiv. Med ett enkelt tryck på en video kan användaren snabbt kopiera och klistra in, översätta, omvandla valutor med mera.
Livetext används i Safari i iPadOS 16 på nya iPad Pro 12,9 tum.
Livetext gör texten i pausad video helt interaktiv, så att användaren kan kopiera och klistra in, slå upp och översätta ord. Livetext fungerar bland annat i Bilder, Överblick och Safari.

Proffsfunktioner tar avancerade arbetsflöden ett steg längre

iPadOS 16 innehåller nya kraftfulla funktioner som gör iPad Pro oumbärlig för alla som arbetar inom kreativa yrken. Tack vare referensläget kan iPad Pro 12,9 tum med Liquid Retina XDR-skärm uppfylla färgkraven i arbetsflöden för granskning och godkännande, färgkorrigering och sammanslagning, där korrekta färger och konsekvent bildkvalitet är helt avgörande.
Visningszoom utnyttjar kraften hos de Apple-designade M1- och M2-chippen och gör det möjligt för användarna att öka pixeltätheten, så att de kan se mer av innehållet i appar. Det är speciellt användbart vid multitasking med Blickfång och Split View. Med virtuellt minne kan iPad-enhetens lagringsutrymme användas till att utöka det tillgängliga minnet för alla appar – upp till 16 GB minne för de mest krävande apparna – vilket ger otroligt smidig multitasking.

Kraftfull multitasking med Blickfång och fullt stöd för externa skärmar

Blickfång är en helt ny funktion för multitasking som automatiskt ordnar appar och fönster och gör att det går snabbt och enkelt att växla mellan arbetsuppgifter.3 För första gången på iPad kan användarna skapa överlappande fönster av olika storlekar i samma vy, dra och släppa fönster från sidan eller öppna appar från Dock och skapa grupper av appar för snabbare och mer flexibel multitasking. Fönstret för den app som används får en framträdande plats mitt på skärmen, medan andra appar och fönster placeras till vänster på skärmen i den ordning de har använts.
I en uppdatering för iPad-modeller med M1 och M2 senare i år kommer Blickfång att få fullt stöd för externa skärmar med upplösningar på upp till 6K, så att användarna kan skapa sin idealiska arbetsplats och jobba med upp till fyra appar på iPad och fyra appar på en extern skärm samtidigt.4
Nya iPad Pro 12,9 tum med Smart Folio ansluten till en Mac Studio-skärm med Blickfång i iPadOS 16.
Senare i år kommer Blickfång på iPad-modeller med M1 och M2 att få fullt stöd för externa skärmar med upplösningar på upp till 6K, så att användarna kan skapa sin idealiska arbetsplats.

Fler funktioner i iPadOS 16

 • Diktering fungerar nu direkt på enheten och gör det enkelt för användarna att växla mellan röst, gester och handskrift med Apple Pencil. Användarna kan skriva på tangentbordet eller för hand med Handskrift, trycka i textfältet, flytta pekaren och infoga QuickType-förslag – utan att behöva avsluta dikteringen. Diktering infogar också skiljetecken automatiskt och har stöd för emoji-diktering.5
 • Siri har nu stöd för genvägar så fort en app har laddats ner, utan att användaren behöva göra några inställningar. Användaren kan lägga in emojis i meddelanden, välja att skicka meddelanden automatiskt – utan att behöva bekräfta – och avsluta telefon- och FaceTime-samtal utan att använda händerna, genom att bara säga: ”Hej Siri, lägg på.”6
 • Appen Hem får en helt ny design som gör det enklare att navigera bland de smarta hemtillbehören och ordna, visa och styra dem. Appen har stöd för Matter, en ny standard för uppkoppling av smarta hem som gör att kompatibla tillbehör från olika ekosystem kan samverka. Det ger också fler valmöjligheter och större interoperabilitet – allt med säkerhet på högsta nivå.7
 • Appar i klass med mjukvaran på en dator erbjuder nya möjligheter som är optimerade för iPad-skärmen. Apparna har fler funktioner med nya element och interaktioner för att exempelvis ångra och göra om, en sök-och-ersätt-funktion i ny design, en ny dokumentmeny, anpassningsbara verktygsfält samt möjlighet att ändra filtillägg, visa mappstorlekar i Filer med mera.
 • Apple News får en ny avdelning som heter My Sports, där man enkelt kan följa sina lag och ligor, läsa artiklar från hundratals källor, ta del av resultat, spelscheman och ställningar i de högsta proffs- och collegeligorna samt se höjdpunkter direkt i appen News. Favoriterna synkas smidigt med Apple TV-appen.8
 • I Anteckningar kan användarna göra sina handskrivna anteckningar prydligare genom att automatiskt räta upp handskriften. De kan också låsa personliga anteckningar med iCloud-lösenord, lägga till skärmdumpar i snabbanteckningar och få ordning på alla anteckningar med kraftfulla smarta mappar och filtreringsfunktioner.
 • Game Center gör det enkelt att spela med och tävla mot vänner via den omgjorda panelen, där vännernas aktiviteter och resultat visas på samma plats.
 • Handoff i FaceTime gör det möjligt att starta ett FaceTime-samtal på en Apple-enhet och utan avbrott fortsätta det på en annan Apple-enhet i närheten. När man växlar till en annan enhet flyttas anslutna Bluetooth-headset samtidigt över till den nya enheten så att ingen del av konversationen faller bort.
 • Bland de nya hjälpmedlen finns Direkttextning i FaceTime9, ett nytt förstoringsläge som ger mer detaljerade beskrivningar av omgivningen10, Text under pekaren, som hjälper användaren att läsa indatafält, menyalternativ, knappar, etiketter och annan text på iPad, samt stöd för ytterligare drygt 20 språk i VoiceOver och Talat innehåll.
Tillgänglighet
iPadOS 16 är en kostnadsfri mjukvaruupdatering som är tillgänglig från och med idag för iPad (femte generationen och senare), iPad mini (femte generationen och senare), iPad Air (tredje generationen och senare) och alla iPad Pro-modeller. Mer information finns på apple.com/se/ipados/ipados-16. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Användaren kan redigera ett meddelande upp till 15 minuter efter att det har skickats och återkalla ett meddelande upp till 2 minuter efter att det har skickats. Användaren kan göra upp till fem ändringar i ett meddelande, och mottagaren kan se en lista med de ändringar som har gjorts.
 2. Leveransen av ett meddelande kan avbrytas inom 30 sekunder efter att man har tryckt på Skicka. Det går också att ändra hur länge meddelandet ligger kvar i utkorgen. Funktionen för att ångra ett skickat meddelande kan också inaktiveras.
 3. Finns på iPad Pro 12,9 tum (tredje generationen och senare), iPad Pro 11 tum (första generationen och senare) och iPad Air (femte generationen).
 4. Kommer till iPad Pro 12,9 tum (femte generationen och senare), iPad Pro 11 tum (tredje generationen och senare) och iPad Air (femte generationen) i en mjukvaruuppdatering senare i år.
 5. Finns på iPad-modeller med A12 Bionic och senare. Kräver nedladdning av talmodeller. Finns på arabiska (Saudiarabien), engelska (Australien, Indien, Kanada, Singapore, Storbritannien, USA), franska (Frankrike), italienska (Italien), japanska (Japan), kantonesiska (Hongkong, Kina – fastlandet), koreanska (Sydkorea), mandarin (Kina – fastlandet, Taiwan), ryska (Ryssland), spanska (Mexiko, Spanien, USA), turkiska (Turkiet) och tyska (Tyskland).
 6. Funktionen finns på iPad-modeller med A12 Bionic och senare.
 7. Matter-tillbehör kräver en Apple TV eller HomePod som används som hemhubb.
 8. Apple News är tillgängligt i USA, Storbritannien, Kanada och Australien.
 9. Direkttextning kommer i en betaversion på engelska (USA, Kanada) med iPadOS 16 på iPad-modeller med A12 Bionic och senare. Direkttextningen är inte alltid exakt och därför bör man inte förlita sig på funktionen i riskfyllda situationer.
 10. Funktionerna Dörrdetektering och Personupptäckt i förstoraren kräver LiDAR-teknik som finns på iPad Pro 12,9 tum (fjärde generationen och senare) och iPad Pro 11 tum (andra generationen och senare). Man bör inte förlita sig på Dörrdetektering i situationer där användaren riskerar att skadas, och inte heller i nödsituationer eller för navigering.

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48