öppnas i ett nytt fönster
En dykare som simmar under havsytan bär Apple Watch Ultra med Oceanic+.
Appen Oceanic+ för sportdykare finns att hämta idag på App Store till Apple Watch Ultra.
Idag kommer appen Oceanic+ till Apple Watch Ultra och förvandlar Apples allra mest robusta klocka till en fullfjädrad, lättanvänd dykdator. Oceanic+ är utformad av Huish Outdoors i samarbete med Apple. Med den här appen kan sportdykare ta klockan de bär varje dag till nya och större djup – närmare bestämt ner till 40 meter. Appen utnyttjar den helt nya djupmätaren och vattentemperatursensorerna på Apple Watch Ultra.
Appen Oceanic+ på Apple Watch Ultra och den tillhörande appen för iPhone har samma grundfunktioner som en avancerad dykdator, med robust dykplanering och massor med information som sparas efter dyket.
”Vi på Huish Outdoors vill ge näring åt människors äventyrslusta”, säger företagets vd Mike Huish. ”Oceanic+ på Apple Watch Ultra är en av de största innovationer som dykbranschen har sett på länge. Vi skapar en bättre och mer tillgänglig dykupplevelse som alla kan njuta av och dela.”
När de första dykarna gav sig ner för att utforska havsdjupen på 1950-talet låg dykdatorer ännu cirka 30 år framåt i tiden. På 80- och 90-talet räknade många dykare fortfarande fram sina egna dyktabeller med papper och penna. De använde Bühlmanns dekompressionsalgoritm för att hålla reda på djupet och tiden i vattnet, allt för att kunna ge sig ner under ytan på ett säkert sätt utan att överbelasta kroppen med kväve.
Mike Huish, vd för Huish Outdoors, står framför en arbetsbänk med en mängd verktyg och dykutrustning.
Huish Outdoors vd Mike Huish grundade företaget 2009 med en tydlig vision: att ge näring åt människors äventyrslusta.
Idag revolutioneras upplevelsen med Apple Watch Ultra, som är en bekvämare, mer lättanvänd enhet för sportdykare med alla funktioner som användarna redan känner till och gillar på Apple Watch.1
”Nu finns det en kompletterande app som förmedlar snabb och tydlig information till dykarna”, säger Andrea Silvestri, Huish Outdoors chef för produktutveckling och design, som har lett arbetet med att ta fram Oceanic+.
Han hyllar Apple Watch Ultra för att den är intuitiv och låter dykaren leva i nuet och fokusera på upplevelsen, utan att behöva göra mentala beräkningar och komplicerade knapptryckningar som med andra dykdatorer. ”Apple Watch Ultra har en stor, ljusstark Retina-skärm och tvåkärnigt S8 SiP, kompakt storlek, Digital Crown och en särskild aktiveringsknapp. Haptiken är otroligt välgjord och fungerar väldigt bra i vattnet. Någon motsvarighet har aldrig tidigare funnits inom sportdykningen”, berättar Andrea Silvestri.
Apple Watch Ultra är byggd för uthållighetssport, expeditioner och äventyr. Den är certifierad enligt WR100 och EN 13319, en internationell standard för djupmätare och andra dyktillbehör.2 Titanboetten på 49 mm och det platta safirglaset framhäver vår största och ljusstarkaste Apple Watch-skärm någonsin. Ljusstyrkan på 2000 cd/m² ger enastående synlighet under vattnet. Aktiveringsknappen kan anpassas så att den startar appen Oceanic+ med skärmen för dykförberedelse. Trycker man på aktiveringsknappen under ett dyk så markeras en kompassbäring.
Från vänster till höger: (1) Andrea Silvestri, Huish Outdoors chef för produktutveckling och design, utformade sin första dykdator 1998 och ledde utformningen av Oceanic+. (2) Idag är Andrea Silvestri förväntansfull inför de möjligheter som Oceanic+ öppnar för sportdykare, till exempel omfattande dykplanering och massor med information som sparas efter dyket.
Uppifrån och ner: (1) Andrea Silvestri, Huish Outdoors chef för produktutveckling och design, utformade sin första dykdator 1998 och ledde utformningen av Oceanic+. (2) Idag är Andrea Silvestri förväntansfull inför de möjligheter som Oceanic+ öppnar för sportdykare, till exempel omfattande dykplanering och massor med information som sparas efter dyket.
Andrea Silvestri minns när han utformade sin första dykdator i början av 90-talet. ”De flesta dykdatorer använder nästan samma algoritm, men man måste i princip ha en examen för att kunna tolka informationen”, säger han. ”En av de mest revolutionerande aspekterna med vår nya app är användargränssnittet: färgerna, animationerna, en enda pil som visar när man ska stiga, gå nedåt eller stanna – det är det enklaste sättet att förmedla sådan information.”
”Ett av våra första mål var att upplevelsen skulle vara intuitiv”, förklarar Mike Huish. “Alla som är vana vid Apple Watch vet redan hur man använder den här dykdatorn. Den visar information i ett enkelt format som är lätt att förstå. Navigationsmenyerna är enkla. Du kan navigera och använda alla funktioner i dykdatorn under dyket genom att rulla med Digital Crown och använda aktiveringsknappen.”
Dykaren kan ange yttid, djup och gas i dykplaneraren, så beräknar Oceanic+ direktuppstigningstiden, det vill säga hur länge dykaren kan vistas på ett visst djup. Planeringsfunktionen tar också hänsyn till tidvatten, vattentemperatur och andra dykförhållanden, men även aktuell information om exempelvis sikt och strömmar. Efter dyket visas gps-data för ned- och uppstigning, en sammanfattning av dykprofilen och annan information automatiskt på Apple Watch Ultra. Sammanfattningen i iPhone-appen till Oceanic+ ger ännu mer information, bland annat en karta över ned- och uppstigningsplatserna samt diagram över djup, temperatur, uppstigningshastighet och direktuppstigningsgräns.
En av de mest intuitiva funktionerna i Oceanic+ på Apple Watch Ultra är haptisk återkoppling, där hårdvaran och mjukvaran jobbar tillsammans på ett fantastiskt sätt och skapar en serie vibrationer som känns som en knackning på handleden. På så sätt kan dykaren känna notiser under vattnet, även genom en våtdräkt som är 7 mm tjock.
Haptisk återkoppling är en enkel och bekväm funktion för alla användare, men den får en oväntad betydelse under vattnet där det finns mycket brus och ekon i ljudmiljön.  
”Ljud färdas mycket effektivare i vatten än i luft”, förklarar Silvestri. ”Så om jag dyker med någon annan vars dykdator ger ifrån sig ljud kan jag inte riktigt höra om det kommer från min eller den andra dykarens dator. Jag kan höra ljudet men inte avgöra varifrån det kommer. Med hjälp av haptiken i Apple Watch Ultra har vi gjort upplevelsen väldigt personlig, där du får vägledning med ett lätt tryck på handleden.”
Oceanic+ har också komplikationer som ger dykaren tillgång till information och verktyg med ett ögonkast, till exempel väntetid före flygning, yttid, snabb åtkomst till dykplaneraren, dykinställningar, aktuell höjd, maximal tillåten höjd och en snabbknapp som öppnar appen igen. Från dykplanering till första hopp ner i vattnet till det första steget på torra land kan dykaren logga och jämföra all information om sina dyk och dela sina erfarenheter med andra dykare direkt i appen.
Om du frågar dykare hur det känns att dyka får du höra om många olika upplevelser. För Huish är det som att flyga och också total avslappning. Silvestri kallar det en sorts meditation. ”Det är din tid för dig själv – bara du och din andning. Omgiven av fiskar och en fantastisk miljö.”
Nick Hollis, Brand Manager för Oceanic vid Huish Outdoors, tog dykcert vid tio års ålder. Han berättar om hur spännande det är att ge sig ner i det okända. ”Det häftigaste är när man gör den inledande nedstigningen till ett rev, ett vrak eller vad det nu är man ska titta på där nere”, säger han. ”Man kanske har turen att se en djävulsrocka, ett stim av hammarhajar eller delfiner. Det är ett nytt äventyr varje gång och man vet aldrig vad man ska få se.”
Olivier Laguette, marknadsföringschef på Huish Outdoors, liknar det vid att färdas i yttre rymden – det finns en viktlöshet och en frihetskänsla som inte går att uppnå på land.
Oceanic+ är utformad som ett verktyg för alla som vill uppleva de äventyr som väntar under vattenytan. Appen i kombination med Apple Watch Ultra sköter alla komplexa beräkningar som krävs för att utforska havet på ett säkert sätt, med enkel, lättbegriplig information och vägledning före, under och efter dyket.
Oceanic+ är ett nytt kapitel i ett sekel av undervattensexpeditioner – och ett halvt sekel av datorframsteg.
”Tubdykning är en av de få sporter där man faktiskt i princip måste ha en dator”, förklarar Silvestri. ”Alla dyker inte varje dag, men dykning är något som vi tycker att alla människor borde få uppleva. Att vara i vattnet ger ännu större respekt för naturen. Och det är själva grundbudskapet, som går tillbaka till Jacques Cousteau för femtio år sedan: vi måste rida på den här vågen, fler människor behöver uppleva livet under vattenytan.”
Huish Outdoors-teamet som skapade Oceanic+, från vänster till höger: Nick Hollis, Mike Hush, Olivier Laguette och Andrea Silvestri.
Teamet på Huish Outdoors som skapade Oceanic+. Nick Hollis, Brand Manager för Oceanic, Mike Huish, vd, Olivier Laguette, marknadsföringschef och Andrea Silvestri, chef för produktutveckling och design.
Priser och tillgänglighet
  • Appen Oceanic+ till Apple Watch Ultra finns att hämta på App Store idag.
  • Oceanic+ kräver en Apple Watch Ultra med watchOS 9.1 parkopplad med en iPhone 8 eller senare eller en iPhone SE (andra generationen) eller senare med iOS 16.1.
  • Grundabonnemanget är gratis och omfattar många vanliga dykfunktioner såsom djup och tid samt loggning av de senast genomförda dyken. 
  • För 135 SEK per månad eller 1079 SEK per år får man även tillgång till trycksänkningsloggning, mängden kväve i kroppen, platsplanering och obegränsad loggkapacitet i Oceanic+. Familjedelning för 1395 SEK per år ger åtkomst för upp till fem personer.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Följ alltid dykpraxis, dyk med en partner och ha med en sekundär enhet.
  2. Apple Watch är klassificerad som vattentålig ner till 100 meter enligt ISO-standard 22810. Apple Watch Ultra kan användas för sportdykning (med en kompatibel tredjepartsapp från App Store) ner till 40 meter och för höghastighetsvattensporter. Apple Watch Ultra bör inte användas för dykning djupare än 40 m. Skyddet mot vatten är inte permanent och kan minska med tiden. Mer information finns på support.apple.com/sv-se/HT205000.

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48