öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 13 december 2022

Apple presenterar Freeform: en ny kraftfull app för att bolla idéer och samarbeta på ett kreativt sätt

Med Freeform för iPhone, iPad och Mac blir visuellt samarbete enklare än någonsin
Freeform på iPhone 14, iPad Pro och MacBook Pro.
Freeform ger användarna en flexibel arbetsyta på iPhone, iPad och Mac genom att samla samtalsämnen, innehåll och idéer på ett och samma ställe.
Freeform är en helt ny app som blir tillgänglig idag i de senaste versionerna av iOS, iPadOS och macOS. Freeform hjälper användarna att ordna och visuellt lägga fram innehåll på en flexibel arbetsyta. Appen erbjuder möjligheter att se, dela och samarbeta på ett och samma ställe utan att man behöver fundera på layout och sidstorlek. Användarna kan lägga till många olika slags filer och förhandsvisa dem utan att lämna arbetsytan. Freeform är utformad för samarbete och gör det enklare än någonsin att bjuda in andra att arbeta tillsammans. Användarna kan till och med samarbeta med andra under ett FaceTime-samtal. Arbetsytorna i Freeform sparas i iCloud, så att användarnas alla enheter är synkade.
”Freeform öppnar upp oändligt med möjligheter för visuellt samarbete för de som använder iPhone, iPad och Mac”, säger Bob Borchers, Vice President för Worldwide Product Marketing på Apple. ”Med en ändlös arbetsyta, stöd för att ladda upp många olika slags filer, iCloud-integrering och samarbetsmöjligheter skapar Freeform ett delat utrymme för att bolla idéer som användarna kan ta med sig vart som helst.”

En arbetsyta byggd för kreativitet med lättanvända verktyg

Freeform är den perfekta whiteboard-upplevelsen för att samla inspiration och idéer på ett och samma ställe. Den oändliga arbetsytan blir större ju mer innehåll man lägger till – för obegränsad flexibilitet när man arbetar med många filer eller samarbetar med andra. Användarna kan smidigt flytta runt på tavlan med stöd för inbyggda gester.
Appen erbjuder många olika penselstilar och färgval för att skissa på idéer, skriva till kommentarer och rita diagram. iPhone- och iPad-användare kan rita med fingret var som helst på arbetsytan, och med stöd för Apple Pencil blir det lättare än någonsin att skissa på idéer på iPad när man är på språng.
Freeform med anteckningar med Handskrift och flera ritverktyg på iPad Pro.
Oavsett om man antecknar med Handskrift, skissar med ritverktyget eller färglägger med krit- eller fyllningsverktyget kan användarna ta sin kreativitet till nästa nivå med Freeform.
Freeform har stöd för många olika slags filer, bland annat foton, video, ljud, dokument, pdf:er, länkar till webbplatser och kartplatser, kom ihåg-lappar, former, diagram och mycket mer. Kamerorna på iPhone och iPad kan användas för att infoga en bild eller ett skannat dokument direkt på arbetsytan. Med ett komplett formbibliotek ger Freeform användarna över 700 alternativ att välja bland. Man kan ändra färg och storlek, lägga till text samt skapa och spara personliga former.
Användarna kan dra och släppa innehåll på arbetsytan från Filer, Finder och andra appar. Med inbyggda stödlinjer är det dessutom enkelt att hålla ordning på arbetsytan. Med Översikt kan användarna förhandsvisa innehåll genom att dubbelklicka utan att någonsin lämna arbetsytan, och flera videofiler kan spelas upp samtidigt för att skapa en dynamisk vy. Innehåll som foton och pdf:er kan låsas fast på en arbetsyta, och de som samarbetar kan därefter kommentera ovanpå eller runt om objektet. Det gör Freeform till det perfekta verktyget för att skissa idéer ovanpå en planritning i samband med en renovering eller för tränare som vill rita upp sina spelidéer på en bild av en basketplan.
Freeforms arbetsytor har stöd för många olika filer på iPad Pro.
Freeform har stöd för många olika filer, och användarna kan förhandsvisa innehållet utan att lämna arbetsytan. Det gör Freeform till det perfekta verktyget för att samla dokument till ett skolarbete eller när man ska planera en kommande resa.

En plats för samarbete

Oavsett om man jobbar vid skrivbordet eller på språng är Freeform otroligt användbart för egna projekt eller när man samarbetar med andra. Med möjligheten att samarbeta med upp till 100 personer på samma arbetsyta skapar Freeform en delad plats för kreativitet när man jobbar på ett grupparbetet eller planerar en semester med vänner.
Freeform drar nytta av de nya samarbetsfunktionerna i Meddelanden, där användarna kan bjuda in andra till en Freeform-arbetsyta genom att helt enkelt dra in den i en meddelande­tråd. Alla medlemmar i tråden blir automatiskt inbjudna till arbetsytorna och kan börja samarbeta direkt. När någon redigerar arbetsytan visas aktivitetsuppdateringar högst upp i tråden.
Med FaceTime inbyggt i appen kan användarna sätta igång ett FaceTime-samtal inuti Freeform genom att trycka på samarbetsknappen högst upp på skärmen. Tack vare snabba synkfunktioner och iCloud-integrering kan alla deltagare se varandras bidrag när de lägger till eller redigerar innehåll. Arbetsytorna i Freeform synkas på iPhone, iPad och Mac, och användarna kan bjuda in andra via länk eller mejl. De kan till och med exportera en arbetsyta som pdf eller ta en skärmavbild.
Freeform använder samarbetsfunktionen i ett FaceTime-samtal på iPad Pro.
Med FaceTime och iCloud-integrering är Freeform utformad för samarbete. Det är nu lättare än någonsin att bjuda in andra att arbeta på en arbetsyta tillsammans.
Tillgänglighet
Från och med idag finns Freeform gratis på alla iPhone-, iPad- och Mac-modeller som har stöd för iOS 16.2, iPadOS 16.2 eller macOS Ventura 13.1.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48