öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 17 januari 2023

Apple presenterar M2 Pro och M2 Max: nästa generation chip för nästa generation arbete

M2 Pro och M2 Max superladdar MacBook Pro och Mac mini med ännu kraftfullare processor och grafikprocessor, upp till 96 GB enhetligt minne och branschledande energieffektivitet
M2 Pro- och M2 Max-logotyperna.
M2 Pro och M2 Max är en ny generation chip som tar Apple-chippens banbrytande energieffektivitet till en helt ny nivå.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag M2 Pro och M2 Max, två nya systemchip (SoC) som tar Apple-chippens banbrytande energieffektivitet till en helt ny nivå. M2 Pro skalar upp arkitekturen i M2 och erbjuder upp till 12-kärnig processor, upp till 19-kärnig grafikprocessor och upp till 32 GB snabbt enhetligt minne. M2 Max utvecklar funktionerna i M2 Pro och erbjuder upp till 38-kärnig grafikprocessor, dubbla enhetliga minnesbandbredden och upp till 96 GB enhetligt minne. Den branschledande prestandan per watt gör chippet till världens mest kraftfulla och strömsnåla chip i en bärbar proffsdator. Båda chippen har dessutom förbättrade egenutvecklade tekniker med bland annat en snabbare 16-kärnig Neural Engine och Apples kraftfulla mediemotor. Med M2 Pro erbjuder nu Mac mini proffsprestanda för första gången någonsin, och M2 Pro och M2 Max tar den banbrytande prestandan och de avancerade funktionerna i MacBook Pro 14 tum och 16 tum till helt nya nivåer.
”Bara Apple bygger systemchip som M2 Pro och M2 Max. De erbjuder otrolig proffsprestanda och branschledande energieffektivitet”, säger Johny Srouji, Senior Vice President of Hardware Technologies på Apple. ”M2 Pro och M2 Max innebär enastående förbättringar av Apple-chippen med ännu kraftfullare processor och grafikprocessor, stöd för ännu mer enhetligt minne och en avancerad mediemotor.”

M2 Pro – nästa generation prestanda för krävande arbetsflöden

M2 Pro är byggt med andra generationen 5-nanometers processteknik och har 40 miljarder transistorer – nästan 20 procent fler än M1 Pro och dubbelt så många som M2. Det har 200 GB/s enhetlig minnesbandbredd – dubbelt så mycket som M2 – och upp till 32 GB enhetligt minne med låg latens. De senaste 10-kärniga och 12-kärniga processorerna har upp till åtta prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor, som erbjuder flertrådig processorprestanda som är upp till 20 procent snabbare än den 10-kärniga processorn i M1 Pro. Det går snabbare än någonsin att köra massiva arbetsflöden i Adobe Photoshop och andra appar och det går upp till 2,5 gånger snabbare att kompilera i Xcode jämfört med på vår snabbaste Intel-baserade MacBook Pro.1
Grafikprocessorn i M2 Pro kan konfigureras med upp till 19 kärnor – tre gånger så många som i grafikprocessorn i M1 Pro – och har större L2-cache. Grafiken är upp till 30 procent snabbare än i M1 Pro, vilket betyder otroligt mycket snabbare bildbehandling och spel med samma kvalitet som på en konsol.

M2 Max – världens kraftfullaste och mest effektiva chip i en bärbar proffsdator

M2 Max har 67 miljarder transistorer – tio miljoner fler än i M1 Max och mer än tre gånger som många som i M2 – och tänjer på gränserna för Apple-chippens prestanda och funktioner. Chippet har en enhetlig minnesbandbredd på 400 GB/s, det vill säga dubbelt så mycket som M2 Pro och fyra gånger så mycket som M2, och stöd för 96 GB snabbt enhetligt minne. Det betyder att du kan öppna enorma filer innan du ens hinner blinka och jobba enkelt och smidigt i flera olika proffsappar samtidigt.
M2 Max har samma senaste generationen 12-kärniga processor som M2 Pro. Grafikprocessorn är ännu kraftfullare med upp till 38 kärnor i kombination med större L2-cache. Grafiken är upp till 30 procent snabbare än i M1 Max. Nya MacBook Pro med M2 Max har 96 GB minne och kan hantera grafikintensiva projekt som konkurrenterna inte ens kan köra.2 MacBook Pro med M2 Max erbjuder alltid samma otroliga prestanda både med ström från elnätet och batteriet – oavsett om du kör visuella effekter, utvecklar maskin­inlärnings­modeller eller sätter ihop gigapixelbilder. M2 Max är världens kraftfullaste och mest effektiva chip i en bärbar proffsdator.
En fotograf använder MacBook Pro med M2 Max i en van.
Tack vare Apple-chippets energieffektiva prestanda kan M2 Max hantera grafikintensiva projekt och samtidigt erbjuda suverän batteritid.

Avancerad prestanda med egenutvecklade tekniker 

De egenutvecklade teknikerna har uppdaterats i M2 Pro och M2 Max:
  • Både M2 Pro och M2 Max har Apples senaste 16-kärniga Neural Engine, som kan utföra upp till 15,8 biljoner beräkningar per sekund och är upp till 40 procent snabbare än föregående generation.
  • M2 Pro har en otroligt kraftfull och effektiv mediemotor med hårdvaruaccelererad H.264, hevc och kodning och avkodning av ProRes-video, så att användaren kan spela upp video­strömmar i 4K och 8K ProRes med mycket liten strömförbrukning. M2 Max har två motorer för videokodning och två ProRes-motorer, vilket betyder upp till dubbelt så snabb videokodning som med M2 Pro.
  • Apples senaste bildsignalprocessor erbjuder bättre brusreducering och tillsammans med Neural Engine tillämpar den beräkningsvideo för att förbättra bildkvaliteten.
  • Nästa generation Secure Enclave är en viktig del av Apples förstklassiga säkerhet.
De egenutvecklade teknikerna i M2 Pro och M2 Max har Apples senaste 16-kärniga Neural Engine och nya kraftfulla och effektiva mediemotorer med hårdvaruaccelererad H.264, hevc och kodning och avkodning av ProRes-video.

macOS Ventura med M2 Pro och M2 Max

macOS har utvecklats för Apple-chip och macOS Ventura i kombination med branschledande nya chip erbjuder användarna oslagbar prestanda och produktivitet. Mac-datorer med Apple-chip erbjuder tillgång till fler än 15 000 systemspecifika appar och pluggar som drar full nytta av kraften i M-seriens chip.
macOS Ventura erbjuder nya funktioner och möjligheter, bland annat Blickfång och Kontinuitetskamera och Handoff i FaceTime. macOS Ventura medför även viktiga uppdateringar av bland annat Safari, Mail, Meddelanden och Spotlight, som nu är ännu följsammare och effektivare med M2 Pro och M2 Max.

Apple-chip och miljön

M2 Pro och M2 Max bidrar till att nya MacBook Pro och Mac mini uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet. Tack vare det strömsnåla Apple-chippet har nya MacBook Pro den längsta batteritiden någonsin på en Mac – upp till 22 timmar.3 Det betyder att man inte behöver ha den ansluten till ett uttag lika ofta och lika länge och därmed blir den totala energiförbrukningen under produktens livslängd lägre.
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje chip som Apple skapar ska vara 100 procent koloxidneutralt, från design till tillverkning.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Resultaten har jämförts med föregående generation 2,4 GHz åttakärniga Intel Core i9-baserade MacBook Pro 16 tum med Radeon Pro 5600M-grafik med 8 GB HBM2, 64 GB RAM-minne och 8 TB SSD.
  2. Testerna utfördes av Apple i november och december 2022 med förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apples M2 Max, tolvkärnig processor, 38-kärnig grafikprocessor, 96 GB RAM-minne och 8 TB SSD samt med Intel Core i9-baserade pc-datorer i produktion med NVIDIA Quadro RTX 6000-grafik och 24 GB gddr6 och den senaste versionen av Windows 11 Pro som fanns på marknaden då testerna utfördes och Intel Core i9-baserade pc-datorer i produktion med NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti-grafik med 16 GB gddr6 och den senaste versionen av Windows 11 Home som fanns på marknaden då testerna utfördes. OTOY Octane X 2022.1 testades på förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum och OTOY OctaneRender 2022.1 testades på Windows-system med en scen som kräver mer än 40 GB grafikminne under rendering. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.
  3. Testerna utfördes av Apple i november och december 2022 med förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apples M2 Pro, tolvkärnig processor, 19-kärnig grafikprocessor, 16 GB RAM-minne och 1 TB SSD. Uppspelningstestet med film från Apple TV-appen mäter batteritiden genom att spela upp innehåll i 1080p HD med skärmens ljusstyrka inställd på åtta steg från den lägsta nivån. Batteritiden varierar beroende på användning och konfiguration. Mer information hittar du på apple.com/se/batteries.

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48