öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 28 mars 2023

Apple Music Classical är här

Den ultimata streamingupplevelsen för klassisk musik finns tillgänglig för dig med Apple Music-abonnemang utan extra kostnad. Ladda ner appen nu på App Store
Apple Music Classicals logotyp ligger ovanpå tre musiker som håller i varsin fiol mot en röd bakgrund.
Apple Music Classical – en helt ny, fristående app för att streama musik som är utformad för att ge alla som älskar klassisk musik den ljudupplevelse de förtjänar – finns nu på App Store.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag Apple Music Classical, en helt ny, fristående app för att streama musik som är utformad för att ge alla som älskar klassisk musik den ljudupplevelse de förtjänar. Med Apple Music Classical kan du som har ett Apple Music-abonnemang enkelt hitta vilken inspelning som helst i världens största katalog med klassisk musik tack vare den fullt optimerade sökfunktionen. Njut av högsta möjliga ljudkvalitet och upplev många klassiska favoriter på ett helt nytt sätt med fylligt rumsligt ljud. Bläddra igenom omsorgsfullt utvalda spellistor, insiktsfulla biografier över kompositörer, beskrivningar av tusentals verk och mycket, mycket mer. Apple Music Classical finns på App Store från och med idag och ingår utan extra kostnad i nästan alla Apple Music-abonnemang. Kombinationen av Apple Music Classical och Apple Music erbjuder en komplett musikupplevelse för alla, från den som sedan länge är fantast av klassisk musik till den som lyssnar för första gången – och alla där emellan.
”Vi älskar musik – det är det det handlar om – och klassisk musik är grunden till musik i alla genrer", säger Oliver Schusser, Vice President för Apple Music and Beats på Apple. ”Apple Music Classical är en särskild app som passar perfekt för experter på klassisk musik, men även de som är helt nya i genren. Appen innehåller världens största samling av klassisk musik, de allra bästa sök- och bläddringsfunktionerna, ljud av allra högsta kvalitet med rumsligt ljud samt tusentals exklusiva inspelningar. Vi tror att det här är den allra bästa streamingupplevelsen för klassisk musik som finns. För oss är det här bara början.”

Världens största katalog med klassisk musik

Med fler än 5 miljoner spår har Apple Music Classical världens största katalog för klassisk musik, som omfattar hela spektrumet – från hyllade inspelningar till bortglömda pärlor. Redaktörernas handplockade listor är utmärkta för nybörjare att börja med. Och för den som är mer bekant med ett särskilt verk ger appens lista över populära inspelningar det perfekta nästa steget – och en underhållande möjlighet till jämförelse. Apple Music Classical innehåller dessutom tusentals exklusiva album, inklusive inspelningar med världsberömda orkestrar.

Skräddarsydd sökfunktion för klassisk musik

Klassiska verk har ofta flera satser och spår. Berömda verk har spelats in hundratals gånger med olika orkestrar, dirigenter och solister. Många kompositörer har egna särskilda katalogklassificeringar, från Bachs BWV till Mozarts K. Med denna komplexitet i åtanke har Apple Music Classical gjort om sökfunktionen för att direkt kunna ge användarna det de letar efter genom att använda alla kombinationer av nyckelord, från kompositör och verk till opusnummer, dirigent, artist, instrument och till och med ett verks smeknamn. När man söker på ett verk visas alla inspelningar av det samt ett framförande utvalt av redaktörerna. Vid sökning på en kompositör visas alla tillgängliga verk.

Ett gränssnitt utformat för klassisk musik

Apple Music Classicals gränssnitt säkerställer att lyssnarna alltid vem och vad de hör, med all information synlig: verkets namn, orkester, dirigent, bidragande artister och till och med inspelningsår. När det gäller att skapa ett personligt bibliotek i Apple Music Classical kan man lägga till mer än bara album, spår, spellistor och artister – det finns också stöd för unika kategorier för klassisk musik som verk, kompositörer och inspelningar.

Högsta ljudkvalitet

Apple Music Classical erbjuder förlustfritt ljud upp till 24 bit/192 khz i hela appen, så att lyssnarna kan uppleva nyanserna i alla framträdanden. I högupplöst förlustfritt ljud är ljudet så otroligt klart att varje ton upplevs nära nog att röra vid. Tack vare det revolutionerande rumsliga ljudet med Dolby Atmos kan lyssnarna njuta av tusentals inspelningar från konsertsalens bästa platser, omgivna av 360 graders ljudlandskap där musiken kommer från alla håll, till och med ovanifrån. Det kommer nya album varje vecka i katalogen för rumsligt ljud i Apple Music Classical, allt eftersom legendariska inspelningar förbättras och moderna framträdanden fångas i rumsligt ljud.

Expertrekommendationer och inblickar i klassisk musik

Redaktörerna på Apple Music Classical har skapat över 700 spellistor för att guida lyssnarna genom 800 år av musik. Och det kommer fler. Nybörjare kan börja med ljudguiderna The Story of Classical, som blandar expertkommentarer och utvalda verk för att presentera viktiga kompositörer, tidsperioder, instrument och den klassiska musikens terminologi. För entusiaster finns möjligheten att få följa med bakom kulisserna på utvalda inspelningar då ledande artister inom klassisk musik erbjuder ljudkommentarer för olika spår. Apple Music Classicals handplockade lista, Hidden Gems, lyfter varje vecka fram ett urval av mindre kända verk, medan spellistorna Composer Undiscovered ger välkända namn ett nytt perspektiv.

Enkelt att utforska

Fliken Bläddra i Apple Music Classical hjälper lyssnarna att utforska världens största katalog med klassisk musik utifrån deras intressen – från kompositörer, instrument och tidsperioder till dirigenter, orkestrar och körer samt klassiska musikgenrer som kammarmusik och scenverk. Med så många sätt att utforska är möjligheterna att hitta nya favoriter obegränsade.
Fliken Bläddra i Apple Music Classical visas.
Fliken Bläddra i Apple Music Classical uppmuntrar lyssnarna att utforska och hitta nya favoriter.

Nya exklusiva konstverk

Apple Music Classicals lyssnare får också tillgång till helt nya, exklusiva konstverk, inklusive hundratals omslag till spellistor samt unika, högupplösta, digitala porträtt av många av världens främsta kompositörer. Konstverken har specialbeställts från en varierad grupp konstnärer som blandar historisk research med färgpaletter och konstnärliga referenser från tidsperioden i fråga. Då majoriteten av dessa nya verk har utformats på Mac och iPad visar slutresultatet på en känsla för detaljer, och lyssnarna får se ledande personer inom klassisk musik som Bach, Beethoven, Hildegard av Bingen, Chopin, John Dowland, Fanny Mendelssohn, Sjostakovitj, Tjajkovskij, Vivaldi och så många andra som de aldrig gjort tidigare.
Dessutom har Apple Music samarbetat med många av världens främsta institutioner för klassisk musik – inklusive Berlinerfilharmonikerna, Carnegie Hall, Chicago Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Metropolitan Opera, New York Philharmonic, Parisoperan, Concertgebouworkestern, San Francisco Symphony och Wienerfilharmonikerna – för att ge Apple Music Classicals lyssnare nya, unika och exklusiva inspelningar redan från och med lanseringen. Apple Music Classical kommer också att anordna flera direktsända orkesterframträdanden med några av dessa fantastiska samarbetspartners i Apple Store-butiker runt om i världen som en del av Today at Apple-programmet, med start i mars 2023. Besök apple.com/se/today för att anmäla dig till Today at Apple-evenemang.
Apple Music har dessutom ett nära samarbete med några av dagens mest välkända kompositörer, artister och musiker inom klassisk musik för att säkerställa att appen stärker artister och engagerar entusiaster av klassisk musik i hela världen.
Cellisten Yo-Yo Ma var involverad i tidiga samtal om behovet av en sådan här app och är glad att lyssnarna på nya sätt får tillgång till och kan utforska den klassiska musikens värld. ”Klassisk musik – och all kultur – handlar i grund och botten om kontakt, om att skapa förståelse genom tid och rum”, säger Yo-Yo Ma. ”Det är innovationer som denna som gör den kontakten möjlig, som ger vår nyfikenhet utrymme att löpa fritt, att återupptäcka det välkända och att glädjas i det oväntade.”
”Jag är överlycklig att Apple Music tar initiativet att skapa en ny standard för klassisk musik i streamingeran”, säger Hilary Hahn. ”Jag vet att jag kan lita på Apple Musics inbyggda, högkvalitativa, okomprimerade ljud för att förmedla nyansrikedomen i mitt framträdande, mitt instrument och platsen där musiken spelades. Även en solists inspelning av klassisk musik är en gemensam process. Apple Music Classicals omfattande metadata ser till att alla – kompositörer, arrangörer, dirigenter, musiker, producenter, utgivare och många fler – får det erkännande de förtjänar.”
”Jag har arbetat med Apple för att lösa problemen med streaming av klassisk musik”, säger Jonny Greenwood. ”De har kommit på mycket eleganta lösningar på de unika problem som gör det svårt att söka efter och samla digital klassisk musik. Enkelt uttryckt finns det bara en inspelning av Joni Mitchells 'Blue', men tusentals av 'Rhapsody in Blue'. Den här första sortens sökning kan vara nedslående och förvirrande för någon som nyligen intresserat sig för klassisk musik. Jag ser verkligen fram emot att alla äntligen får en ingång till detta fantastiska universum av musik, som välkomnar nya (och gamla) fantaster och som belönar entusiasm för musik med musik, direkt och intuitivt.”
”Musik är mitt livs fokus, och som kompositör och supporter har jag länge trott att det är väsentligt för mänskligheten”, säger Gordon P. Getty. ”Tillkomsten av Apple Music Classical är en extraordinär stund i vårt yrkesliv. Det är en exceptionell streamingtjänst som hyllar olika artister, omfattar legendariska inspelningar och inspirerar nyfikenheten i oss alla. Apple har skapat en unik upplevelse värdig vår passion, och jag är säker på att den kommer att främja musik i generationer.”
Tillgänglighet
  • Från och med idag går Apple Music Classical att ladda ner på App Store överallt där Apple Music erbjuds, förutom i Japan, Kina, Ryssland, Sydkorea, Taiwan och Turkiet.
  • De som har ett Apple Music-abonnemang kan börja lyssna på Apple Music Classical direkt utan extra kostnad.
  • Apple Music Classical finns tillgänglig för alla iPhone-modeller med iOS 15.4 eller senare. 
  • Apple Music Classical för Android kommer snart. 
  • För att lyssna på Apple Music Classical krävs internetanslutning.
  • Besök apple.com/se/music för mer information och följ @appleclassical på Twitter.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48