öppnas i ett nytt fönster
TKTK
På Exceptional Minds i Sherman Oaks i Kalifornien förbereder sig kreativa personer med neurodiversitet för karriärer inom underhållningsbranschen genom en kombination av teknisk utbildning, praktik och karriärplanering.
Accessibility 31 mars 2023
Under uppväxten i Burbank i Kalifornien visste Angela Ibarra alltid att hon ville bli konstnär.
”Min hjärna har alltid varit full av kreativa idéer – hela tiden”, förklarar Ibarra. ”Jag tänkte att jag måste få ner det här på papper och blåsa liv i det. Jag ritar saker och det blir vad det vill.”
Ibarra tar fram en illustration av en renässansfigur i animestil. Hon har finslipat sin teknik under flera år med Procreate och Apple Pencil på iPad, och hon drömmer om att arbeta med animation eller visuella effekter i Hollywood.
Ibarra går första året på Exceptional Minds. Det är en Los Angeles-baserad ideell akademi och studio som grundades 2011. Där hittar man henne ofta tillsamman med de andra eleverna i labbet eller på lektioner i figurteckning eller motion graphics. Med hjälp av produkter och teknik som delvis tillhandahålls av Apples Community Grants-program utbildar skolan kreativa personer med neurodiversitet för anställningar i underhållningsbranschen genom en kombination av teknisk utbildning, praktik och karriärplanering.
Från vänster till höger: Angela Ibarra, som går första året på Exceptional Minds, vill bli animatör och hämtar inspiration från anime och regelbundna besök på museer i Los Angeles-området. Hon använder ofta Adobe Fresco på iPad och uppskattar särskilt det breda urvalet av penselverktyg som hon kan experimentera med.
Uppifrån och ner: Angela Ibarra, som går första året på Exceptional Minds, vill bli animatör och hämtar inspiration från anime och regelbundna besök på museer i Los Angeles-området. Hon använder ofta Adobe Fresco på iPad och uppskattar särskilt det breda urvalet av penselverktyg som hon kan experimentera med.
”Exceptional Minds har ett unikt sätt att arbeta med elever på autismspektrumet”, säger Tim Dailey som är skolans rektor och chef för de akademiska programmen. ”Vi vill skapa en värld där elever på autismspektrumet uppmärksammas för sina talanger och inte för de utmaningar de ställs inför.”
På bara några få år har tidigare elever gått vidare med jobb hos storheter inom branschen som Marvel, Nickelodeon och Cartoon Network. Det är framgångar som visar att skolans metoder fungerar. På Exceptional Minds har eleverna den frihet och flexibilitet som de behöver för att utvecklas i sin egen takt samtidigt som de måste leva upp till de krav som det treåriga programmet ställer på dem. Det är en metodologi som skiljer sig från de mer traditionella skolor som eleverna har gått på under uppväxten. De får hela tiden rikligt med återkoppling som är utformad så att eleverna kan skapa rimliga förväntningar på sig själva och sina prestationer.
Skolans instruktörer erkänner att de lär sig precis lika mycket av sina elever. ”Vi brukar säga att om du känner en person med autism känner du en person med autism”, förklarar Jessica ”Jess” Jerome som är professionell animatör och har undervisat på Exceptional Minds i nästan ett decennium. ”En sak jag har lärt mig av mina elever är att alla inte lär sig på samma sätt. Så jag måste hitta olika sätt att se till att det jag vill lära dem verkligen går fram.”
På skolan lär sig eleverna specifika tekniska verktyg och kunskaper som hjälper dem att bli framgångsrika som animatörer, motion graphics-designers, VFX-artister och 3D-artister när de har fått sin examen och ger sig ut på den tuffa arbetsmarknaden i Hollywood.
Det innebär både karriärförberedande kurser och utbildning på den senaste hård- och mjukvaran som är standard i branschen. Eleverna får lära känna apparna i Adobe Creative Suite på Mac – inklusive Photoshop, After Effects, Premiere och Animate – under det första läsåret, och för många innebär appen Procreate på iPad frihet att skapa utanför klassrummet. Eleverna håller också koll på dagliga uppgifter med produktivitetsappar som Finch och Zinnia på iPhone och kan förbättra koncentrationsförmågan med funktioner som Bakgrundsljud eller Guidad åtkomst.
Matthew Rada som går tredje året visas i ett klassrum på Exceptional Minds.
Matthew Rada som går tredje året spårar ursprunget till sitt konstnärliga uppvaknande till första gången han såg Spider-Man 2002. ”Det fanns en scen i filmen där Spider-Man tecknade sin dräkt och jag blev fascinerad över hur han tecknade den mänskliga anatomin”, förklarar han. ”Det inspirerade mig att skapa [mina egna] rollfigurer och jag blev fascinerad av animationsvärlden.”
Eleverna gillar särskilt kombinationen av iPad och Apple Pencil för den kreativa processen. ”Den sluter gapet mellan att teckna fysiskt och digitalt”, säger Matthew Rohde som går andra året och siktar på en karriär inom visuella effekter eller motion design. ”Det är det som gör den så fantastisk. Jag har testat att använda andra styluspennor och det är något som fattas.”
”Apple Pencil är tryckkänslig”, tillägger Matthew Rada som går tredje året på Exceptional Minds. ”När du vinklar pennan så här fungerar den som en riktig blyertspenna och du kan skugga på samma sätt som med en vanlig blyertspenna.”
Parallellt med den tekniska utbildningen genomgår eleverna tre års yrkesutbildning inklusive programmet Career Realities som bygger upp deras färdigheter i att skriva meritförteckningar, skapa en designportfölj, karriärplanering, intervjuteknik och andra kunskaper som hjälper dem att bli framgångsrika i sina framtida roller i branschen. Genom mentor- och praktikprogram börjar eleverna utveckla relationer till arbetsgivare och arbetsgivarna börjar lära sig om deras behov och sätt att arbeta.
”Våra elever lär sig att utveckla sin egen röst på ett sätt som ger dem bättre möjligheter och ett bättre kontaktnätverk”, tillägger Jerome. ”Vi ändrar inte deras berättelser, vi gör det bara möjligt för andra att se deras berättelser.”
För elever som Ibarra, Rohde och Rada innebär det att när de lämnar Exceptional Minds så är målsättningar som att pitcha en serie till DC eller arbeta som motion designer åt en stor filmstudio inte bara drömmar – de är faktiska möjligheter.
Instruktören Jessica ”Jess” Jerome  visas bakifrån när hon pratar med elever i ett klassrum.
Den tekniska utbildningen, den praktiska erfarenheten och karriärplaneringen eleverna får på Exceptional Minds förbereder dem för karriärer inom animation, motion graphics och visuella effekter.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48