öppnas i ett nytt fönster

Fotografen Axel Morin reflekterar över sin utveckling med iPhone-fotografering

Artikel 2 mars 2023
Paris, 2022. Tagen med iPhone 13 Pro Max av Axel Morin.
Paris, 2022. Tagen med iPhone 13 Pro Max av Axel Morin.
För den franske konstnären och fotografen Axel Morin är kameran på iPhone ”som penseln för en konstnär”. Mångsidigheten hos iPhone skapar en ny grundsten för kreativitet och bredden av funktioner ger ändlösa kreativa möjligheter. ”iPhone är lätt och man kan hålla den med en hand”, säger Morin. ”Det gör den till ett perfekt verktyg för att fånga autentiska ögonblick. Dessutom är den är det bästa verktyget för visuella experiment.”
Den här månaden visar Morin upp sina iPhone-fotografier från de gångna åren i utställningen GSM, som är hans första sedan han lanserade ett tidningsprojekt i begränsad upplaga med samma namn 2021. I utställningen på det kulturella navet 3537 i Paris kompletteras bilderna av en audiovisuell upplevelse som lotsar besökarna genom Morins värld, från inspiration till känslor, så som de tar sig uttryck i varje bild.
iPhone-fotografin har fortsatt att utvecklas från lanseringen av den allra första iPhone-modellen 2007, med en 2 MP kamera på baksidan, till den nya kameran på iPhone 14 Pro med 48 MP. Med iPhone kan fotografer fånga livets ögonblick – så som de ser och minns dem – med ständiga framsteg inom verklighetstrogna färger, funktioner som bygger på beräkningsfotografering som nattläge och porträttläge, och makrofotografering med ultravidvinkelkameran på iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro.
Morin uppmärksammar utställningens vernissage och sin kreativa utveckling med iPhone genom att reflektera över några av sina mest fängslande bilder.

Florens,
2022

Ofullkomligheten döljer ofta en unik form av skönhet. Den här bilden togs i ett tryckeri i Florens, mitt under en turbulent dag. Den oskarpa effekten skapas av en förbipasserande som speglas i en metallplåt. Det var något som kändes spännande med den här ensamma, själliknande siluetten. Kameran fångade en spöklik rörelse som harmoniserade med stämningen och jag slogs helt enkelt av de där varma färgerna. Bilden visar den enastående skärpan hos iPhone 14 Pro och hur väl den avbildar struktur och färg. Många av bilderna i GSM är tagna under rörelse. Om det inte är jag som rör mig så är det världen omkring mig. Genom att använda kameran med 24 mm brännvidd kan jag behålla skärpan i bilden och samtidigt lämna spår av en energi, som till exempel en siluett som passerar bakom ett fönster eller en reflektion som dansar på en vägg.
Ett abstrakt fotografi taget med iPhone 14 Pro Max av Axel Morin i Florens.
Tagen med iPhone 14 Pro Max av Axel Morin.

Paris,
2021

Jag gillar att utforska mångsidigheten med ultravidvinkelkameran på iPhone. Med den kan jag kombinera de minsta detaljerna och de största motiven och på så vis fånga stadens kontraster. En bild är först och främst en berättelse – ett ögonblick av reflektion över vardagens omgivningar, fångat och bevarat för evigt. En bild återspeglar sanningen i ett ögonblick och de mest obetydliga detaljerna skapar tillsammans en känsla.
Ett abstrakt fotografi taget med iPhone 12 Pro Max av Axel Morin i Paris.
Tagen med iPhone 12 Pro Max av Axel Morin.

Paris,
2020

Motsatser inspirerar mig. En vägg, en byggd konstruktion som hindrar allt organiskt från att passera, och ljusets form som tecknar något som känns som en portal till en annan värld. Den eleganta och älskvärda formen väckte min fantasi och öppnade en hel värld av tankar.
En bild av en tegelvägg med ljusreflektioner tagen med iPhone 11 Pro Max av Axel Morin i Paris.
Tagen med iPhone 11 Pro Max av Axel Morin.

New York,
2020

Stämningen i New York är elektrisk. Den känns i luften i hela staden. Den kvällen blåste det rejält, människor rusade förbi och den här transparenta kraften var eterisk. Jag tog fram min iPhone och gjorde en rörelse med handleden. Det skapade den unika effekten med våglinjer av ljus. De där spretiga linjerna fångar känslan av elektrisk chock som staden väcker. Jag använder många olika iPhone-funktioner men nattläge är en favorit. Nattfotografi är ganska tekniskt. Det kräver tid och noggrannhet. Eftersom GSM handlar om spontanitet är det ett perfekt tillfälle att använda ett enkelt verktyg som låter mig fånga stadens skönhet om natten.
En kvällsbild av stadens siluett tagen med iPhone 11 Pro Max av Axel Morin i New York City.
Tagen med iPhone 11 Pro Max av Axel Morin.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48