öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 19 april 2023

Apple presenterar stora framsteg mot klimatmålen inför jordens dag

Kunderna bjuds in att fira framstegen genom att ta reda på mer om klimatförändringarna och hur man kan bidra till en positiv utveckling tillsammans med Apple
Två vuxna och ett barn pratar med en medarbetare på Apple Store.
I samband med jordens dag kan kunderna i år delta i särskilda Today at Apple-pass på Apple Store och utforska särskilt utvalda samlingar i Apples tjänster som är utformade för att utbilda och inspirera till handling för att skydda planeten.
Inför jordens dag presenterar Apple framsteg mot företagets ambitiösa mål att göra alla produkter koldioxidneutrala till 2030, inklusive ett nytt system för att redogöra för den minskade klimatpåverkan hos nya iPhone-, iPad-, MacBook Air- och Apple Watch-modeller. Företaget presenterar dessutom nya samarbeten för innovativa klimatlösningar och samhällsengagemang. Man bjuder in kunder att lära sig mer och skrida till handling med nya utvalda samlingar och skräddarsydda aktiviteter på Apples alla plattformar.
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har minskat sina sammanlagda koldioxidutsläpp med över 45 procent sedan 2015, samtidigt som företagets intäkter har ökat med mer än 68 procent under samma period. Tack vare ett omfattande miljöarbete kunde företaget undvika totalt 28 miljoner ton koldioxid förra året. Det här miljöarbetet omfattar bland annat ökad användning av förnybar energi i hela den globala leveranskedjan och användning av återvunnet och annat material med låga koldioxidutsläpp i företagets produkter.
”Vi är närmare än någonsin att uppnå vår vision för Apple 2030 – vårt ambitiösa mål att göra alla produkter koldioxidneutrala till 2030 – och vi ser verkligen fram emot att fira detta fantastiska framsteg tillsammans med våra kunder på jordens dag”, säger Lisa Jackson, Vice President för Environment, Policy, and Social Initiatives på Apple. ”Våra kunder kan använda sina Apple-enheter med vetskapen att de är tillverkade med miljön i åtanke. Det innebär mer ren energi, mer branschledande tålighet, ännu bättre effektivitet samt fler återvunna och andra material med låga koldioxidutsläpp än någonsin.”
miljölägesrapporten för 2023 som släpptes idag lyfter man fram företagets fortsatta arbete med innovativ återvinning, förvaltning av naturresurser och initiativ för ren energi. Apple presenterade dessutom sin årliga rapport People and Environment in Our Supply Chain.

Apple 2030 – produkterna är beviset

Idag presenterade Apple ett nytt system för att redogöra för hur företagets miljöarbete gällande förnybar energi, effektivitet och materialinnovation redan bidrar till avsevärt minskad klimatpåverkan från Apples produkter. För att tydligt redovisa framstegen för kunderna har Apple publicerat uppdaterade miljörapporter för iPhone 14 och iPhone 14 Plus, iPad (tionde generationen), MacBook Air med M2-chip samt Apple Watch Series 8.
Företaget har utfört djupgående analyser för att fastställa hur stor andel av tillverkningen som drivs med ren energi för var och en av dessa produkter samt hur den utökade användningen av återvunna material minskar klimatpåverkan från respektive enhet. Apple har till exempel minskat utsläppen för MacBook Air med M2 med 28 procent. Den markanta minskningen beror till största del på den 40-procentiga användningen av återvunna och förnybara material i enheten. För Apple Watch Series 8 har företagets åtgärder – såsom användningen av 40 procent förnybar el i tillverkningen – minskat enhetens klimatpåverkan med 26 procent.
Apple planerar att dela med sig av dessa detaljerade framsteg i framtida miljörapporter för de olika produkterna, i enlighet med företagets långvariga åtagande för transparens, och bjuda in kunderna att följa med på resan mot koldioxidneutrala produkter.

Samarbeten som främjar innovativa lösningar och samhällsengagemang runtom i världen

Samtidigt som Apple påskyndar framstegen mot målet för 2030 håller företaget fast vid sitt åtagande att prioritera samhällen som i högre grad påverkas av klimatförändringarna. Företaget samarbetar också med organisationer som skapar innovation för framtiden. Idag presenterade Apple nya samarbeten och stöd till globala insatser för att engagera samhällen i miljölösningar, däribland arbete i linje med Apples initiativ Racial Equity and Justice.
I Latinamerika kommer Apple att arbeta med Conservation International för att stötta ledarskap i grupper med afrikanskt ursprung med ekonomiska möjligheter som ger resultat i kampen för klimatet och den biologiska mångfalden. Dessutom kommer samarbetet att stötta Afro-InterAmerican Forum on Climate Change (AIFCC) – en unik, gemensam insats för att lyfta fram perspektiv och upplevelser från befolkningsgrupper med afrikanskt ursprung i arbetet med att åtgärda och motverka klimatförändringar i Nord- och Sydamerika.
I samarbete med Society of Entrepreneurs and Ecology Foundation stöttar Apple utvecklingen av en certifierad metod för blått kol i Kina. Blått kol syftar till den koldioxid som avlägsnas ur atmosfären och lagras djupt ner i hav och kustekosystem, till exempel mangroveskogar. Apple stöttar blått kol-projekt i Colombia och Indien som står modell för alternativa, hållbara ekonomier gällande bevarandet av mangrove. Samarbetet i Kina kommer att baseras på det arbetet och erbjuda nya sätt för lokalsamhällen att delta i bevarandet och återupprättandet av mangroveekosystem.
Apple samarbetar även med Världsnaturfonden (WWF) i det nya initiativet Nature-Based Solutions (NbS) Origination Platform, som syftar till att visa en ny modell för att utöka, anpassa och mobilisera offentliga och privata investeringar för naturbaserade lösningar av hög kvalitet under en integrerad landskapsstrategi. Inom ramen för den här plattformen kommer WWF att dra maximal nytta av sin globala räckvidd, sina samarbeten och den drivkraft som ligger till grund för klimat- och naturåtaganden för att lyfta fram insatser i prioriterade landskap som inriktar sig på systematiska hot och som får effekter för klimat, biologisk mångfald och hållbar utveckling.
I USA samarbetar Apple med Beyond Benign för att tillhandahålla grön kemi och hållbara vetenskapsprogram till institutioner i hela landet som riktar sig till minoriteter. Man utökar även antalet svarta, latinamerikanska och ursprungsamerikanska forskare utbildade inom hållbarhet för globala, högt värderade företag. Apple stöttar också lokala organisationer som främjar miljörättvisa i sina samhällen, såsom City Blossoms i Washington, Environmental Health Coalition i Kalifornien och Tijuana och Little Village Environmental Justice Organization i Chicago.
Tre personer flyter nedför en flod som kantas av mangrove i Maharashtra, Indien.
Apple stöttar blått kol-projekt i Colombia och Indien som står modell för alternativa, hållbara ekonomier gällande bevarandet av mangrove. Genom ett nytt samarbete med SEE Foundation stöttar företaget utvecklingen av en certifierad metod för blått kol i Kina.

Fira och skrid till handling med Apple

För att fira jordens dag erbjuder Apple flera olika sätt för kunderna att lära sig mer om miljön och skrida till handling för att minska sin påverkan på planeten.
Ett enkelt sätt för kunderna att hjälpa planeten – på jordens dag och alla andra dagar – är att lämna in sina gamla enheter på Apple. Företaget erbjuder inbytestjänster och gratis återvinning som gör det enkelt att återvinna enheter, rädda elektronikskrot från att hamna på deponi och ta tillvara värdefulla material för att tära mindre på jordens resurser. På jordens dag i år presenterar Apple en ny startsida för Apple Trade In där kunder i USA, Storbritannien och Kanada kan beräkna värdet på sina inbytesenheter. På så sätt kan kunderna komma igång med sin återvinning och ge sina produkter ett nytt liv.
Daisy, Apples demonteringsrobot för iPhone, på Material Recovery Lab i Austin, Texas.
Daisy, Apples demonteringsrobot för iPhone, är en av många tekniska innovationer som för utvecklingen framåt mot företagets mål: att alla Apple-produkter ska tillverkas med enbart återvunna och förnybara material.
Apple uppmuntrar dessutom kunderna att besöka Apple Store och engagera sig via exklusiva Today at Apple-pass. Bland passen ingår en kreativ och lärorik aktivitet där barn får skapa unika serier inspirerade av jorden på iPad med Apple Pencil. Vissa butiker kommer även att erbjuda pass som utforskar kraften i återvunnen plast. I vissa butiker kommer kunderna att få ta del av starka samtal, konstverk och poesi som valts ut av den ursprungsamerikanska konstnären Tomás Karmelo Amaya och Shalene Joseph från Native Wellness Institute.
I App Store kan användarna lära sig hur man vidtar åtgärder för att skydda planeten, med början i den egna garderoben. En särskild samling för jordens dag med namnet How It’s Easy to Be Stylish and Sustainable innehåller appar såsom eBay, Good On You och Drest, som uppmuntrar människor att handla second hand, förespråkar etiskt och hållbart mode och verkar för cykliskt shoppingbeteende genom virtuella garderober och upplevelser.
Jordens dag-samlingen The Future of Fashion Is Sustainable i App Store.
I App Store kan användarna lära sig hur man vidtar åtgärder för att skydda planeten, med början i den egna garderoben.
Apple TV+ firar jordens dag med ett utbud av nya och prisbelönta program för hela familjen, såsom den syftesdrivna serien Jane som har inspirerats av den legendariska naturvårdaren dr Jane Goodalls arbete, naturdokumentärserien Big Beasts med Tom Hiddleston som berättare och en familjevänlig Sago Mini Friends-special. Kunder med abonnemang kan även titta på favoriter som belyser planetens spektakulära underverk och vikten av att skydda dem, till exempel Prehistoric Planet, Earth at Night in Color, The Elephant Queen, Here We Are: Notes for Living on Planet Earth, Tiny World, The Year Earth Changed och många fler.
I Apple TV-appen kan tittare även utforska en rad olika samlingar som inspirerats av mantrat The Future is Up to Us. De tre fokusområdena – minska och återanvänd, tänk om och återförena – lyfter fram individer och grupper som engagerar sig i kampen mot klimatförändringarna genom innovativa åtgärder i vardagen. Det kommer också att finnas en särskild samling utvald av Scott Z. Burns, skapare av Apples originalserie Extrapolations. Samlingen lyfter fram några av Scotts favoritfilmer om miljön och filmrekommendationer för jordens dag och alla andra dagar.
I ett specialavsnitt pratar programledaren Shumita Basu med Burns och skådespelaren Sienna Miller om krafterna i Hollywood som gick samman för att göra Extrapolations, och vad som kommer att krävas för att göra verkliga framsteg i kampen mot klimatförändringarna. Apple News kommer också att erbjuda en särskilt utvald samling som hyllar naturens underverk, utforskar klimatvetenskap, tjänster och lösningar samt belyser fantastiska människor och grupper som kämpar för en grönare värld.
Från och med den 21 april kommer Apple Music att presentera exklusivt innehåll med inspiration från naturen, med ny musik och nya ljudlandskap från Apple TV+, inklusive ett Mixtape for Mother Earth med Ben Harper från Extrapolations.
Time to Run-avsnittet om nationalparken Joshua Tree på iPhone 14 Pro och Apple Watch Series 8.
I Apple Fitness+ finns ett nytt avsnitt av Time to Run som hämtar inspiration från nationalparken Joshua Tree.
Apple Fitness+ erbjuder tusentals tränings- och meditationspass som du kan utföra när som helst och var som helst, till och med utomhus. För att fira jordens dag kan Fitness+-användare ta del av tematräningspass och en ny meditation som speglar planetens årstidsväxlingar. I ett nytt avsnitt av Time to Run hämtar tränaren Scott Carvin inspiration från nationalparken Joshua Tree och bidrar med en rockig spellista som kan motivera användarna att ta sig ut. Alla Apple Watch-användare som genomför ett träningspass på minst 30 minuter på jordens dag den 22 april får en exklusiv utmärkelse.
Användare som vill lära sig mer om klimatkrisen och utforska nya sätt att göra skillnad kan besöka samlingen Revitalizing Our Home på Apple Podcasts, som innehåller ett brett utbud av röster från forskarvärlden, däribland naturvårdare från ursprungsbefolkningar. Samtalen och berättelserna i den här samlingen erbjuder lyssnarna en möjlighet att bättre förstå sin påverkan på planeten och vad som kommer att krävas om vi ska kunna reparera den skada som vi åsamkar jorden.
Apple Podcasts sida för The Climate Question med det senaste avsnittet Can Green Start-Ups Lead the Way in Africa?
Samlingen Revitalizing Our Home i Apple Podcasts innehåller samtal och berättelser från en mängd människor.
Apple Books erbjuder nya och populära böcker och ljudböcker som utforskar miljöproblem och de åtgärder som kunderna kan vidta för att dra sitt strå till stacken. Apple Books har även bjudit in Leah Thomas, författare till The Intersectional Environmentalist, för att välja ut en samling titlar som vidgar perspektivet inför jordens dag.
En samling i Apple Books med namnet Explore the Green Girl's Reading List, utvald av författaren Leah Thomas, under rubriken Black women bringing the conversation down to earth.
I Apple Books finns den nya samlingen Explore the Green Girl's Reading List, som har valts ut av Leah Thomas, författare till The Intersectional Environmentalist.
Appen Kartor presenterar nya guider som har valts ut av Tinybeans och där användarna kan hitta hållbara butiker, såsom avfallsfria påfyllningsstationer och takeaway-restauranger i Chicago, Los Angeles och andra storstäder runtom i USA. De kan också lära sig mer om shoppingrörelsen för nollavfall. I appen Kartor kan användare även ta reda på mer om hur Smithsonian Institution arbetar för att skydda det biologiska arvet runtom i världen, från Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute i Washington och hela vägen till nationalparken Moukalaba-Doudou i Gabon.
Mer information om Apples miljöinitiativ finns på apple.com/se/environment.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48