öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 16 maj 2023

App Store stoppade bedrägliga transaktioner till ett värde av mer än 2 miljarder dollar under 2022

App Store lanserades år 2008 med två viktiga målsättningar: att etablera en tillförlitlig och säker plattform där användare kan upptäcka och ladda ned appar på ett säkert sätt, och att ge utvecklare en attraktiv möjlighet att visa upp sina idéer och utveckla sina verksamheter.
Sedan dess har Apple introducerat olika åtgärder för att stödja ett ekosystem som gynnar både användare och utvecklare. Som ett resultat har App Store utvecklats till en rik och innovativ plattform som lockar mer än 650 miljoner besökare i genomsnitt varje vecka i hela världen och ger mer än 36 miljoner registrerade Apple-utvecklare tillgång till en global distributionsplattform med stöd för mer än 195 lokala betalningsmetoder och 44 valutor.
Idag meddelade Apple att App Store under 2022 stoppade potentiellt bedrägliga transaktioner till ett värde av mer än 2 miljarder dollar och avvisade nästan 1,7 miljoner inskickade appar som inte uppfyllde App Stores höga krav på integritet, säkerhet och innehåll.

Bedrägliga konton

Apple rensade ut 428 000 utvecklarkonton och 282 000 kundkonton för bedrägeri och felaktig användning förra året.
En infografik med titeln ”Skydda App Store-användare: bedrägliga konton under 2022” innehåller följande statistik: 1) 428 000 utvecklarkonton avslutade på grund av potentiellt bedräglig aktivitet, 2) 105 miljoner försök att skapa bedrägliga utvecklarkonton blockerade, 3) 282 miljoner bedrägliga kundkonton avslutade.
Med åren har Apple förbättrat systemen för att kontinuerligt övervaka och snabbt identifiera bedrägliga konton. Under 2021 avslutade Apple över 802 000 utvecklarkonton för potentiellt bedräglig aktivitet. Under 2022 minskade den siffran till 428 000 delvis tack vare nya metoder och protokoll som innebär att App Store kan förhindra skapandet av potentiellt bedrägliga konton. Dessutom avvisades nästan 105 miljoner Apple Developer Program-registreringar för misstänkta bedrägliga aktiviteter, vilket hindrade dessa dåliga aktörer från att skicka in appar till App Store.  
Under 2022 skyddade Apple användare från nästan 57 000 otillförlitliga appar från illegitima affärer som inte har samma inbyggda skydd för integritet och säkerhet som App Store. Dessa oauktoriserade marknader distribuerar skadlig programvara som kan imitera populära appar eller modifiera dem utan de ursprungliga utvecklarnas medgivande. 
Bara de senaste 30 dagarna har Apple blockerat närmare 3,9 miljoner försök att installera eller starta appar som distribuerats olagligt via Developer Enterprise Program, ett program avsett för stora organisationer att distribuera interna appar till sina anställda.
Apple vidtar också åtgärder mot bedrägliga kundkonton och stängde under 2022 ner över 282 miljoner kundkonton associerade med bedrägliga och skadliga aktiviteter. Och 198 miljoner försök att skapa nya bedrägliga konton blockerades innan de ens kunde skapas.

Appgranskning

App Stores försvarslinje skyddade användare från hundratals eller tusentals osäkra appar under 2022.
En infografik med titeln ”Skydda App Store-användare: App Review under 2022” innehåller följande statistik: 1) Nästan 400 000 inskickade appar avvisades för integritetsöverträdelser, 2) över 153 000 inskickade appar avvisades för skräppost, imitation eller vilseledande av användare, 3) nästan 29 000 inskickade appar avvisades för att de innehöll dolda eller odokumenterade funktioner.
Apple genomför ett antal säkerhetskontroller på alla appar innan de publiceras på App Store. Under utvecklingsstadiet inspekterar Xcode systematiskt appar för att försäkra att de använder auktoriserad teknik och se till att de uppfyller minimikraven för App Store. Efter att utvecklaren laddar upp en app till App Store Connect genomförs ytterligare kontroller för att se till att appen inte anropar privata API:er och inte innehåller någon känd skadlig programvara. När appen når fram till granskningen går en medlem i App Review-teamet igenom den noggrant för att se till att den uppfyller Apples krav på kvalitet och säkerhet.
App Review har utvecklat sina processer med tiden och expanderat verksamheten till olika delar av världen för att kunna stödja utvecklare och hjälpa dem att få ut sina appar på App Store snabbt. Teamet granskar i genomsnitt över 100 000 inskickade appar varje vecka och nästan 90 procent granskas inom 24 timmar. Under 2022 granskade App Review fler än 6,1 miljoner appar och hjälpte fler än 185 000 utvecklare att publicera sina första appar på App Store. Teamet ringde även över 20 000 telefonsamtal till utvecklare för att hjälpa dem diagnostisera och åtgärda problem som orsakat att en app inte godkänts.  
Under 2022 avvisades nästan 1,7 miljoner inskickade appar från App Store av olika anledningar inklusive farhågor kring bedrägeri och integritet. I mer än ett fall under året upptäckte App Review appar som använde skadlig kod som hade kunnat stjäla användares inloggningsuppgifter för tjänster från tredje part. I andra fall hittade App Review-teamet flera appar som var maskerade som oskyldiga ekonomihanteringsplattformar, men som hade förmåga att förvandlas till en annan app. Nästan 24 000 appar blockerades eller togs bort från App Store för bedrägliga utbytesmanövrer som dessa under 2022.
Det finns andra orsaker till varför en app kan avvisas för bedrägeri. Till exempel visade sig 153 000 appar som avvisades från App Store förra året vara skräppost, imitationer eller missvisande, och nästan 29 000 inskickade appar avvisades för att de innehöll dolda eller odokumenterade funktioner. Ibland försöker appar att få tag på användares personuppgifter utan deras vetskap eller medgivande. Under 2022 avvisades uppemot 400 000 appar för integritetsöverträdelser.
App Review granskar även appar som rapporteras via Apples Rapportera ett problem-verktyg och agerar genast för att ta bort appar som bekräftas vara bedrägliga eller skadliga. Ej godkända appar som tillhör ett utvecklarkonto som har stängts av för bedrägeri och felaktig användning tas automatiskt bort och hindras från att skickas till App Store. Under 2022 hindrade App Review nästan 84 000 potentiellt bedrägliga appar från att nå användare på App Store.

Betyg och recensioner

Apple identifierade och blockerade mer än 147 miljoner bedrägliga betyg och recensioner från App Store förra året.
En infografik med titeln ”Skydda App Store-användare: betyg och recensioner under 2022” innehåller följande statistik: 1) över 1 miljard betyg och recensioner behandlade, 2) mer än 147 miljoner betyg och recensioner blockerade och borttagna.
Betyg och recensioner fyller viktiga funktioner på App Store. Användare förlitar sig på dem när de väljer appar att ladda ner och de ger utvecklare värdefull feedback som hjälper dem att förbättra sina appar. Illegitima betyg och recensioner från bedrägliga konton eller bot-konton kan lura användare att ladda ner en otillförlitlig app som försöker utnyttja systemet genom att felrepresentera sig. Över 1 miljard betyg och recensioner bearbetades under 2022. Apple blockerade och tog bort över 147 miljoner betyg och recensioner som inte uppfyllde modereringskraven.

Betalnings- och kreditkortsbedrägerier

Apple blockerade bedrägliga transaktioner till ett värde av 2 miljarder dollar under 2022, ett nytt rekord, och stängde av 714 000 bedrägliga kontons möjligheter till framtida transaktioner.
En infografik med titeln ”Skydda App Store-användare: Betalnings- och kreditkortsbedrägerier under 2022” innehåller följande statistik: 1) Nära 3,9 miljoner stulna kreditkort blockerades från att användas, 2) 714 000 konton avstängda från framtida transaktioner, 3) potentiellt bedrägliga transaktioner till ett värde av mer än 2 miljarder dollar förhindrades.
I takt med att den digitala ekonomin utvecklas använder sig allt fler människor av onlinebetalningar för varor och tjänster. Apple har gjort stora investeringar i säkra betalningstekniker som Apple Pay och StoreKit för att skydda människors ekonomiska uppgifter. De teknikerna används av fler än 943 000 appar till att sälja varor och tjänster på App Store.
Apple tar kreditkortsbedrägerier på stort allvar och fortsätter ansträngningarna för att skydda App Store och dess användare mot den här typen av stress. Med Apple Pay lämnas kreditkortsnumret till exempel aldrig ut till försäljaren, vilket undanröjer en riskfaktor i betalningsprocessen. 
Under förra året blockerade Apple nära 3,9 miljoner stulna kreditkort från att användas för bedrägliga köp och stängde av 714 000 konton från alla framtida transaktioner. Totalt blockerade Apple bedrägliga transaktioner till ett värde av 2,09 miljarder dollar på App Store under 2022.
Apples arbete för att se till att App Store är ett säkert och tillförlitligt ställe för användare och utvecklare tar aldrig slut. När bedragare utvecklar taktik och vilseledningsmetoder stärker Apple bedrägeribekämpningen med information från en mängd källor – från nyhetsartiklar och sociala medier till AppleCare-samtal – och fortsätter att utveckla nya metoder och verktyg för att förhindra att bedrägerier skadar App Store-användare och utvecklare.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48