öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 09 maj 2023

Apple tar Final Cut Pro och Logic Pro till iPad

Proffsappar presenterar kraftfulla funktioner utformade för iPad för att erbjuda den ultimata mobila studion för video- och musikskapare
Final Cut Pro och Logic Pro på två iPad-enheter.
Final Cut Pro och Logic Pro är den ultimata mobila studion för att skapa videor och musik, tack vare kraftfulla och intuitiva verktyg utformade för den bärbara upplevelsen, prestandan och pekgränssnittet hos iPad.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag Final Cut Pro och Logic Pro för iPad. Video- och musikskapare kan nu släppa loss kreativiteten på nya sätt som endast är möjliga på iPad. Final Cut Pro och Logic Pro för iPad har helt nya pekgränssnitt så att användarna kan förbättra sina arbetsflöden med de omedelbara och intuitiva kvaliteterna hos Multi-Touch. Final Cut Pro för iPad har en ny kraftfull uppsättning verktyg som videoskapare kan använda för att filma, redigera, färdigställa och dela – allt på en och samma bärbara enhet. Med Logic Pro för iPad får kreatörerna möjlighet att skapa musik på proffsnivå – oavsett var de befinner sig – med en komplett samling avancerade verktyg för att skriva låtar, skapa beats, spela in, redigera och mixa. Final Cut Pro och Logic Pro för iPad finns som abonnemang i App Store från och med tisdag den 23 maj.
”Vi är så glada över att få presentera Final Cut Pro och Logic Pro för iPad eftersom de gör det möjligt för kreatörer att släppa loss kreativiteten på nya sätt och på ännu fler ställen”, säger Bob Borchers, Vice President of Worldwide Product Marketing på Apple. ”Final Cut Pro och Logic Pro är den ultimata mobila studion tack vare kraftfulla uppsättningar intuitiva verktyg utformade för den bärbara upplevelsen, prestandan och pekgränssnittet hos iPad.”
Final Cut Pro och Logic Pro finns som abonnemangstjänster i App Store från och med tisdagen den 23 maj.

Final Cut Pro för iPad

Final Cut Pro för iPad har ett helt nytt pekgränssnitt och intuitiva verktyg – vilket erbjuder nya arbetsflöden för videoskapare. Ett nytt joghjul gör redigeringsprocessen enklare än någonsin och låter användarna interagera med innehåll på helt nya sätt. De kan använda den magnetiska tidslinjen, flytta klipp och snabbt redigera med bildruteprecision genom att bara trycka med fingret. Tack vare de omedelbara och intuitiva kvaliteterna hos Multi-Touch-gester kan användarna ta sin kreativitet till nya höjder. 
Med Live Drawing kan användarna rita och skriva direkt på videoinnehåll med Apple Pencil. Genom att hovra med Apple Pencil över skärmen på iPad Pro med M2 kan man snabbt ögna igenom och förhandsvisa videomaterial utan att någonsin röra skärmen.1 Man kan även snabba på arbetsflödet genom att ansluta ett Magic Keyboard eller Smart Keyboard Folio så att man kan använda kortkommandon.2 Tack vare Liquid Retina XDR-skärmen på iPad Pro 12,9 tum kan kreatörer visa och redigera fantastiska HDR-videor och lägga till färggraderingar med precision i referensläget.

Proffskameraläge och video­redigering med flera kameror

Med proffskameraläget får användaren ännu bättre kontroll över skapandet på iPad. Videokreatörer kan filma högkvalitativa videor i stående eller liggande läge, hålla koll på ljud och tillgänglig inspelningstid samt manuellt styra inställningar som fokus, exponering och vitbalans. De kan filma, redigera och publicera på en och samma enhet när de är ute på språng, och på iPad Pro med M2 kan de till och med spela in i ProRes.3 Tack vare video­redigering med flera kameror kan filmklipp automatiskt synkas och redigeras tillsammans, och användaren kan med en snabb fingertryckning till och med byta vinkel i ett klipp med flera kameror.

Snabba klipp med maskininlärning

Final Cut Pro för iPad utnyttjar kraften hos Apple Silicon och maskininlärning för att snabba på tidskrävande redigeringsuppgifter. Med Scene Removal Mask kan kreatörer kvickt ta bort eller ersätta bakgrunden bakom ett motiv i ett klipp utan att använda greenscreen. Auto Crop anpassar materialet till vertikala, kvadratiska och andra format, och med Röstisolering kan störande bakgrundsljud enkelt tas bort från det inspelade ljudet.
Med Scene Removal Mask används maskininlärning för att analysera ett klipp och isolera ett motiv så att man kan ta bort bakgrunden med bara ett tryck.

Grafik, effekter och ljud i proffsklass

Videokreatörer kan välja från ett omfattande bibliotek av grafik, effekter och ljud i proffsklass för att förhöja sitt berättande. I biblioteket finns fantastiska HDR-bakgrunder, animerade mönster som kan anpassas och professionella ljudspår som automatiskt justeras till videons längd.

Importera och exportera 

Redigerare kan importera media som stöds från Dokument eller Bilder och spara dem direkt i ett Final Cut Pro-projekt. Final Cut Pro för iPad har även stöd för att importera projekt som skapats i iMovie för iOS4, och iPad-användare kan exportera sina Final Cut Pro-projekt till Mac5.

Logic Pro för iPad

Med Logic Pro för iPad kombineras kraften hos Logic Pro med den bärbara upplevelsen hos iPad i en allt-i-ett-app för musikskapande på proffsnivå. Med Multi-Touch-gester kan musikskapare spela mjukvaruinstrument och på ett naturligt sätt interagera med reglage samt arbeta på komplexa projekt med gester som nyp ihop för att zooma och svep för att rulla. Med Plug-in Tiles har kreatören alltid de mest användbara reglagen nära till hands, vilket gör det enkelt att snabbt utforma ljud. Med de inbyggda mikrofonerna på iPad kan användarna spela in röster och instrument, och med fem mikrofoner i studiokvalitet på iPad Pro kan användarna förvandla praktiskt taget vilken plats som helst till en inspelningsstudio. Kreatörer kan också precisionsredigera och rita detaljerad spårautomatisering med Apple Pencil samt ansluta Smart Keyboard Folio eller Magic Keyboard för att använda kortkommandon som effektiviserar produktionen.

En helt ny ljudbläddrare

Den nya ljudbläddraren använder dynamisk filtrering för att hjälpa musikskapare att hitta det perfekta ljudet när än inspirationen infinner sig. Ljudbläddraren visar alla tillgängliga tillägg för instrument, tillägg för ljud, förinställda pluggar, samplingar och loopar på ett och samma ställe. Med bara ett tryck kan användarna provspela vilket ljud som helst innan de lägger in det i ett projekt. Det gör att de kan spara tid och stanna kvar i sin kreativa bubbla.
Den nya ljudbläddraren i Logic Pro på iPad Pro.
Med den helt nya ljudbläddraren är det lättare än någonsin för musikskapare att hitta det perfekta ljudet när än inspirationen infinner sig.

Professionella instrument och effektpluggar

Kreatörer kan forma ljudet i sin musik med över hundra kraftfulla instrument och effektpluggar i Logic Pro. Med effekter som equalizers i vintagestil, kompressorer och reverb kan användarna anpassa och finjustera sina spår. Tack vare Multi-Touch kan kreatörerna spela instrument med en rad olika spelytor. Logic Pro på iPad innehåller en enorm samling verklighetstrogna instrument och kraftfulla syntar som Sample Alchemy – ett nytt verktyg för att redigera samplingar som kan förvandla vilken ljudsampling som helst med bara ett tryck.

Verktyg för beats och produktion

Producenter kan klippa och vända samplingar, programmera beats och basgångar samt skapa skräddarsydda trumset med en uppsättning beats- och produktionsverktyg. Med Beat Breaker, en ny plugg för att ändra tempo och tonhöjd, kan musikskapare dra och nypa för att totalt omvandla och blanda olika ljud. Quick Sampler kan klippa och förvandla ljudsamplingar till helt nya spelbara instrument, och med Step Sequencer kan användarna programmera trummönster, basgångar och melodier, och till och med automatisera pluggar, med bara några tryck. Drum Machine Designer gör det möjligt att skapa skräddarsydda trumset genom att använda samplingar och unika pluggar ihop med valfri trumplatta. Med Live Loops kan användaren ta vara på sin inspiration och snabbt bygga arrangemang genom att blanda musikaliska loopar hur som helst.

Mixerbord i proffsklass

Ett fullt utrustat mixerbord – komplett med kanaler, volymreglage, panoreringsreglage, pluggar, send-reglage och exakt automatisering – ger användarna allt de behöver för att skapa en proffsmix helt och hållet på iPad. Med Multi-Touch kan kreatörerna mixa på ett intuitivt sätt och flytta flera volymreglage på samma gång. Dessutom erbjuder mixerbordets mätarbrygga en överblick över alla spårnivåer – direkt på iPad.
Mixerbordet i proffsklass på iPad.
Ett fullt utrustat mixerbord erbjuder allt användarna behöver för att skapa proffsmixar direkt på iPad.

Importera och exportera 

Logic Pro för iPad har stöd för att enkelt flytta projekt mellan Logic Pro för Mac och iPad.6 iPad-användarna kan exportera sina färdiga låtar i olika komprimerade format med förlustfritt ljud samt som enskilda ljudspår. Musikskapare kan göra ett ljudspår i Logic Pro för iPad och exportera det till Final Cut Pro för iPad vilket ger otrolig flexibilitet för att arbeta med både musik och video. Logic Pro för iPad har också stöd för möjligheten att öppna projekt som skapats i GarageBand för iOS, så att användarna kan ta sin musik till nästa nivå med funktioner och arbetsflöden i proffsklass.7
Pris och tillgänglighet
Från och med tisdagen den 23 maj finns Final Cut Pro och Logic Pro för iPad i App Store för 69 SEK per månad eller 690 SEK per år med en månads provperiod på köpet.8 Final Cut Pro är kompatibelt med iPad med M1-chip eller senare, och Logic Pro är tillgängligt för iPad-modeller med A12 Bionic-chippet eller senare. Final Cut Pro för iPad och Logic Pro för iPad kräver iPadOS 16.4. Besök apple.com/final-cut-pro-for-ipad och apple.com/logic-pro-for-ipad för mer information.
Dela artikeln
  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Kräver iPad Pro 11 tum (fjärde generationen eller senare) eller iPad Pro 12,9 tum (sjätte generationen eller senare) samt Apple Pencil (andra generationen).
  2. Apple Pencil, Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio säljs separat och tillgängligheten kan variera. Vissa funktioner är endast kompatibla med Apple Pencil (andra generationen).
  3. Kräver iPad Pro 11 tum (fjärde generationen eller senare) eller iPad Pro 12,9 tum (sjätte generationen eller senare).
  4. Kräver iMovie för iOS 3.0 eller senare.
  5. Kräver Final Cut Pro 10.6.6 eller senare.
  6. Kräver Logic Pro för Mac 10.7.8 och macOS 12.3 eller senare.
  7. Kräver GarageBand för iOS 2.3.14 eller senare och iOS 16 eller senare.
  8. Den kostnadsfria provperioden gäller endast för dig som tecknar nytt abonnemang. Abonnemanget förnyas till det angivna priset per månad eller per år tills det sägs upp. Begränsningar och andra villkor gäller. Priserna kan ändras.

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48