öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 02 maj 2023

Apple och Google leder ett initiativ kring en branschspecifikation för att ta itu med oönskad spårning

Företagen uppmuntrar andra i branschen samt intressegrupper att komma med bidrag till ett specifikationsförslag för att varna användare vid misstänkt oönskad spårning
Företagslogotyper för Apple och Google.
Platsspårningsenheter hjälper användare att hitta personliga tillhörigheter som nycklar, plånböcker, väskor och annat genom sökningsnätverk som använder andra användares enheter. De kan dock även missbrukas för oönskad spårning av personer.
Idag lämnade Apple och Google in ett gemensamt förslag på en branschspecifikation för att bekämpa missbruk av platsspårningsenheter med Bluetooth för oönskad spårning. Specifikationen är den första i sitt slag och gör att platsspårningsenheter med Bluetooth blir kompatibla med upptäckning av och varningar för oönskad spårning på iOS- och Android-plattformar. Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security och Pebblebee har uttryckt sitt stöd för specifikationsförslaget som erbjuder goda exempel och instruktioner för tillverkare om de väljer att bygga in de här funktionerna i sina produkter.
”Apple lanserade AirTag för att kunderna skulle kunna känna sig lugna och veta var de kan hitta sina viktigaste saker”, säger Ron Huang, Apples vice vd för Sensing and Connectivity. ”Vi byggde AirTag och Hitta-nätverket med en uppsättning proaktiva funktioner för att motarbeta oönskad spårning – de första i branschen – och vi fortsätter att införa förbättringar för att se till att tekniken används som avsett. Den här nya specifikationen bygger vidare på skydden hos AirTag, och genom samarbetet med Google tar vi ett viktigt steg framåt för att bekämpa oönskad spårning för både iOS och Android.”
”Bluetooth-spårningsenheter har skapat otroliga fördelar för användarna, men de medför även möjligheter till oönskad spårning, vilket kräver att hela branschen agerar för att vi ska kunna lösa det”, säger David Burke, Googles vice vd för Engineering for Android. ”Android har ett orubbligt engagemang för att skydda användarna, och vi kommer att fortsätta att utveckla starka skydd och samarbeta med resten av branschen för att bidra till att bekämpa missbruket av spårningsenheter med Bluetooth.”
Utöver feedback från enhetstillverkare har bidrag från olika säkerhets- och intressegrupper använts vid utvecklingen av specifikationen. 
“National Network to End Domestic Violence har förespråkat för universella standarder för att skydda utsatta personer och alla andra människor från missbruk av Bluetooth-spårningsenheter. Det här samarbetet och standarderna som har skapats tack vare det innebär ett viktigt steg framåt. NNEDV uppmuntras av de här framstegen”, säger Erica Olsen, Senior Director för gruppens Safety Net Project på National Network to End Domestic Violence. ”De här nya standarderna minskar tillfällena för missbruk av den här tekniken och gör att utsatta personer inte behöver lägga lika mycket kraft på att upptäcka oönskade spårningsenheter. Vi är tacksamma för de här insatserna och ser fram emot vårt fortsatta samarbete för att ta itu med oönskad spårning och missbruk av enheterna.”
”Lanseringen idag av ett specifikationsförslag är ett välkommet steg för att bekämpa skadligt missbruk av spårningsenheter med Bluetooth”, säger Alexandra Reeve Givens, vd på Center for Democracy & Technology. ”CDT fortsätter att fokusera på hur man kan göra de här enheterna enklare att upptäcka och minska risken för att de används till att spåra människor. En viktig del i att minska missbruket är en universell lösning som fungerar med alla operativsystem så att den kan upptäcka spårningsenheter som har tillverkats av olika företag på alla de olika smartphones som människor använder varje dag. Vi berömmer Apple och Google för deras samarbete och engagemang för att utveckla en enhetlig lösning för att förbättra spårbarheten. Vi ser fram emot att se specifikationen gå genom standardiseringsprocessen för att utöka arbetet kring sätt att minska risken för att platsspårningsenheter med Bluetooth missbrukas.”
Specifikationen har skickats in som ett internetförslag via Internet Engineering Task Force (IETF), en ledande organisation för standardutveckling. Intresserade parter uppmuntras att gå igenom och lämna kommentarer på förslaget under de kommande tre månaderna. Efter den här perioden kommer Apple och Google att samarbeta för att bemöta feedback och kommer att släppa en produktionsimplementering av specifikationen för varningar om oönskad spårning vid slutet av 2023. Det kommer sedan att finnas stöd för specifikationen i kommande versioner av iOS och Android.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48