öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 16 maj 2023

Apple presenterar nya hjälpmedelsfunktioner för kognition samt Live Speech, Personal Voice och Point and Speak i appen Förstorare

Nya hjälpmedelsfunktioner för kognition, syn och hörsel kommer senare i år
Hemskärmen med Assistive Access på iPad och iPhone bredvid en Live Speech-inspelning på iPhone.
Apples nya hjälpmedelsfunktioner, däribland Assistive Access och Live Speech, kommer senare i år.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple visade idag upp kommande nya hjälpmedelsfunktioner för kognition, syn, hörsel och motorik samt innovativa verktyg för människor som inte använder talat språk eller som riskerar att förlora talförmågan. De nya funktionerna bygger på uppdateringar i hårdvara och mjukvara, utnyttjar enhetens inbyggda maskininlärning för att skydda användarnas integritet och är i linje med Apples långsiktiga arbete med att skapa produkter som alla kan använda. 
Apple har ett nära samarbete med organisationer som representerar en mängd användargrupper med olika funktionsvariationer i syfte att utveckla hjälpmedelsfunktioner som gör skillnad i människors liv. Senare i år kommer användare med kognitiva funktionsvariationer att kunna använda iPhone och iPad enklare och mer självständigt tack vare Assistive Access. Med funktionen Live Speech kan de som inte använder talat språk omvandla skrift till tal i samtal och konversationer. Personer som riskerar att förlora talförmågan kan använda funktionen Personal Voice till att skapa en syntetisk kopia av den egna rösten, som de kan använda när de kommunicerar med nära och kära. I detekteringsläget i appen Förstorare kan användare med nedsatt syn använda funktionen Point and Speak som läser upp text som man pekar på så att man enklare kan använda till exempel hushållsapparater.
”Vi på Apple har alltid varit övertygade om att den bästa tekniken är den som funkar för alla”, säger Apples CEO Tim Cook. ”Idag har vi det stora nöjet att presentera ett antal fantastiska nya funktioner som bygger på vår långa tradition av att göra tekniken mer lättillgänglig, så att alla har samma möjligheter att skapa, kommunicera och göra allt som de gillar.”
”Tillgänglighet är centralt för allt vi gör på Apple”, säger Sarah Herrlinger som är Senior Director of Global Accessibility Policy and Initiatives på Apple. ”De här banbrytande funktionerna är från början till slut framtagna med hjälp av feedback från användargrupper med olika funktionsvariationer och syftet är att uppmärksamma mångfalden hos våra användare och underlätta för människor att använda våra produkter på nya sätt.”

Assistive Access underlättar för användare med kognitiva funktionsvariationer

Assistive Access använder designinnovationer för att erbjuda ett koncentrat av de viktigaste funktionerna i appar och upplevelser och minskar på så sätt de kognitiva påfrestningarna. Funktionen är ett resultat av feedback från personer med kognitiva funktionsvariationer och deras allierade. Fokus ligger på sådant som de här användarna tycker om att göra och som är grundläggande för iPhone och iPad: att hålla kontakten med nära och kära, fotografera och använda bilder samt lyssna på musik.
Assistive Access erbjuder en anpassad användarupplevelse i Telefon och FaceTime (som har kombinerats i den nya appen Calls) samt i Meddelanden, Kamera, Bilder och Musik. Funktionen har ett särskilt användargränssnitt med knappar med hög kontrast och etiketter med stor text samt verktyg som anhöriga och andra medhjälpare kan använda till att anpassa användarupplevelsen. Användare som föredrar visuell kommunikation kan till exempel använda ett tangentbordet med enbart emojis i appen Meddelanden eller spela in och skicka videomeddelanden till nära och kära. Användare och deras medhjälpare kan välja en mer visuell, rutnätsbaserad layout på hemskärmen och i appar eller en staplad layout för dem som föredrar text.
Den nya, slimmade hemskärmen på iPad och iPhone med Assistive Access-funktionerna aktiverade.
Med Assistive Access på iPhone kan användare välja en mer visuell, rutnätsbaserad layout på hemskärmen och i appar. Den som föredrar text kan välja en staplad layout.
”Det bubblar av kreativitet bland användare med intellektuell funktionsnedsättning, men de kan uppleva tekniken som svår att förstå sig på och stöter dessutom ofta på både fysiska och visuella hinder”, säger Katy Schmid som är Senior Director of National Program Initiatives på The Arc of the United States. ”När de här användarna får en mer kognitivt lättillgänglig upplevelse på iPhone eller iPad öppnar det nya möjligheter till utbildning, jobb, trygghet och självständighet. Det betyder att de kan vidga sina vyer och uppnå sin fulla potential.”

Live Speech och Personal Voice underlättar för användare med nedsatt talförmåga

Med Live Speech på iPhone, iPad och Mac kan användare skriva det som de vill säga och få det uppläst under FaceTime- och telefonsamtal eller när de pratar med människor som de möter. Användarna kan även spara fraser som de använder ofta så att de snabbt kan delta i livliga samtal med familjemedlemmar, vänner och arbetskamrater. Funktionen Live Speech är framtagen för att underlätta för de miljontals människor världen över som inte använder talat språk eller som har förlorat talförmågan med tiden.
Personal Voice är ett enkelt och säkert sätt att skapa en syntetisk kopia av den egna rösten. Funktionen riktar sig särskilt till användare som riskerar att förlora talförmågan, till exempel personer som nyligen har fått diagnosen ALS (amyotrofisk lateralskleros) eller som lever med andra tillstånd som på sikt påverkar talförmågan. 
Användare kan skapa en röst med Personal Voice genom att läsa upp en några slumpmässiga textsnuttar och göra en 15 minuter lång ljudinspelning på iPhone eller iPad. Den här hjälpmedelsfunktionen använder enhetens inbyggda maskininlärning så att användarens information hålls skyddad och privat. Personal Voice är helt integrerad med funktionen Live Speech, så att användarna sedan kan använda den egna rösten när de pratar med sina nära och kära.1
Inspelning med Personal Voice på iPhone 14 Pro Max.
Med Personal Voice kan användare som riskerar att förlora talförmågan skapa en röst som låter som deras vanliga röst. Funktionen är helt integrerad med Live Speech, så att man kan använda den egna rösten när man pratar med nära och kära.
”Det viktigaste är när allt kommer omkring att kunna kommunicera med vänner och familj”, säger Philip Green, styrelseledamot och ALS Advocate i den ideella organisationen Team Gleason. Hans röst har förändrats avsevärt sedan han fick sin ALS-diagnos 2018. ”Det vore underbart att kunna säga att jag älskar dem, med en röst som låter som min egen. Det är helt fantastiskt att man kan skapa en egen syntetisk röst på iPhone på bara en kvart.”

Detekteringsläget i appen Förstorare utökas med Point and Speak för användare med nedsatt syn

Point and Speak i appen Förstorare gör det enklare för användare med nedsatt syn att interagera med fysiska föremål försedda med text. När man använder en hushållsapparat – till exempel en mikrovågsugn – kombineras information från kameran, LiDAR-teknik och enhetens inbyggda maskininlärning i Point and Speak så att texten på respektive knapp läses upp när användaren flyttar fingret över knappanelen.2 Point and Speak är inbyggt i appen Förstorare på iPhone och iPad, fungerar perfekt med VoiceOver och kan användas med funktionerna Personupptäckt, Dörrdetektering och Bildbeskrivningar för att underlätta för användaren att hitta rätt i den fysiska omgivningen.
Point and Speak i appen Förstorare gör det enklare för användare med nedsatt syn att interagera med fysiska föremål försedda med text.

Fler funktioner

 • Användare med nedsatt hörsel kan parkoppla Made for iPhone-hörapparater direkt med Mac och anpassa dem efter sina behov och preferenser.3
 • Röststyrning ger förslag på olika stavningar så att användare som skriver med rösten kan välja bland ord som uttalas på samma sätt men som stavas olika, till exempel ägg och egg eller gäst och jäst.4 I handledningen om Röststyrning finns dessutom tips på hur man kan använda röstkommandon som ett alternativ till att trycka och skriva på iPhone, iPad och Mac.
 • Användare med fysiska och motoriska funktionsvariationer som använder Reglagestyrning kan använda sina reglagehjälpmedel som virtuella spelkontroller och spela sina favoritspel på iPhone och iPad.
 • Användare med nedsatt syn som använder funktionen Textstorlek kan nu enklare anpassa textstorleken i apparna Finder, Meddelanden, Mail, Kalender och Anteckningar på Mac.
 • Användare som är känsliga för snabba animationer kan automatiskt pausa bilder med rörliga element, till exempel gif-bilder, i Meddelanden och Safari.
 • Siri-rösterna i VoiceOver låter naturliga och uttrycksfulla även när de talar fort och användarna kan anpassa Siri-rösten till mellan 0,8× och 2× hastigheten.

Global Accessibility Awareness Day firas världen över 

Den här veckan firar Apple Global Accessibility Awareness Day genom att presentera nya funktioner, utvalda samlingar med mera:
 • Den 18 maj lanseras SignTime i Italien, Spanien, Sydkorea och Tyskland så att besökare på Apple Store och Apple Support-kunder kan få teckenspråkstolkning när de behöver det. Tjänsten finns sedan tidigare i Australien, Frankrike, Japan, Kanada, Storbritannien och USA.
 • Under veckan erbjuder vissa Apple-butiker på olika platser i världen informationspass som riktar sig till kunder som vill veta mer om hjälpmedelsfunktionerna. På Apple Carnegie Library hålls ett Today at Apple-pass med teckenspråkstolken och artisten Justina Miles. Och med gruppbokningar – som erbjuds året runt – blir Apple Store en plats där lokala grupper kan träffas och lära sig om hjälpmedelsfunktioner tillsammans.
 • Genvägar utökas med Remember This, som underlättar för användare med kognitiva funktionsvariationer att skapa en visuell och användarvänlig dagbok i Anteckningar.
 • Under veckan bjuder Apple Podcasts på en samling med poddar om hur tillgänglighetsanpassad teknik påverkar människors liv. I Apple TV-appen lyfter vi fram filmer och serier som har valts ut av berättare med olika funktionsvariationer. Apple Books frontar med Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist som är en självbiografi av pionjären och funktionsrättsaktivisten Judith Heumann. Apple Music kommer att bjuda på musikvideor i olika genrer med amerikansk teckenspråkstolkning.
 • I Apple Fitness+ leder instruktören Jamie-Ray Hartshorne under veckan pass som tolkas på amerikanskt teckenspråk och olika hjälpmedelsfunktioner lyfts fram som en del av ett initiativ som syftar till att göra träning mer tillgängligt för alla. Här ingår till exempel Ljudtips, som ger korta, verbala beskrivningar till stöd för användare som är blinda eller har nedsatt syn. Dags att gå och Dags för löpning blir Dags för en motionsrunda och Dags för en träningsrunda för personer som använder rullstol. Alla träningspass och meditationer som leds av Fitness+-instruktörer kommer dessutom att tolkas på amerikanskt teckenspråk. Alla videor har undertexter på sex språk och instruktörerna visar hur man kan anpassa träningspassen efter användare på olika nivåer.
 • App Store lyfter fram tre företrädare för människor med funktionsvariationer – Aloysius Gan, Jordyn Zimmerman och Bradley Heaven – som alla delar med sig av sina erfarenheter av att inte använda talat språk och hur deras liv har påverkats av appar för alternativ och kompletterande kommunikation (AAK).
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Personal Voice kan användas på iPhone, iPad och Mac med Apple-chip och kommer att finnas på engelska.
 2. Point and Speak kan användas på iPhone och iPad med LiDAR-teknik och kommer att finnas på engelska, franska, italienska, japanska, kantonesiska, kinesiska, koreanska, portugisiska, spanska, tyska och ukrainska.
 3. Användare kommer att kunna parkoppla Made for iPhone-hörapparater med vissa Mac-datorer med M1-chip och alla Mac-datorer med M2-chip.
 4. Stavningsförslag i Röststyrning kommer att finnas på engelska, franska, spanska och tyska.
 5. SignTime-pass erbjuds i Kanada och USA på amerikanskt teckenspråk, i Storbritannien på brittiskt teckenspråk, i Frankrike på franskt teckenspråk, i Japan på japanskt teckenspråk och i Australien på australiensiskt teckenspråk. Den 18 maj blir SignTime tillgängligt i Tyskland på tyskt teckenspråk, i Italien på italienskt teckenspråk, i Spanien på spanskt teckenspråk och i Sydkorea på koreanskt teckenspråk.

Presskontakter

Linnéa Wängberg

Apple

l_wangberg@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48