öppnas i ett nytt fönster
Ett kollage med bilder av Swift Student Challenge-vinnarna Marta Michelle Caliendo, Yemi Agesin och Asmi Jain.
Tre av årets Swift Student Challenge-vinnare (från vänster till höger): Marta Michelle Caliendo, Yemi Agesin och Asmi Jain.
Utvecklare 30 maj 2023
I samband med Apples internationella utvecklarkonferens WWDC utmanar företaget varje år studenter världen över att skapa egna appbyggen med programmeringsspråket Swift. I år har Apple ökat antalet vinnare från 350 till 375 så att ännu fler studenter kan delta i eventet och bli uppmärksammade för sin kreativitet och uppfinningsrikedom.
”De unga utvecklarna som deltar i Swift Student Challenge är helt fantastiskt duktiga”, säger Susan Prescott, Vice President of Worldwide Developer Relations på Apple. ”Årets bidrag visar på den nya generationens lust att utveckla verktyg som förbättrar människors liv, men även en vilja att omfamna nya tekniker och verktyg och använda dem på originella och kreativa sätt.”
När WWDC23 drar igång den 5 juni kommer årets vinnare att vara med virtuellt och på plats för att se öppningspresentationen och delta i de event, labbpass och aktiviteter som står på programmet för Apple-utvecklare från hela världen.
Vinnarna kommer från fler än 30 länder och regioner och deras appbyggen rymmer allt från sjukvård och sport till underhållning och miljö. Alla vinnare har dock en sak gemensamt – de använder programmering för att visa resten av världen vad de brinner för. För förstagångsvinnarna Asmi Jain, Yemi Agesin och Marta Michelle Caliendo är programmeringen inte bara ett sätt att forma en egen karriär, den erbjuder dessutom en möjlighet att hjälpa andra.
Swift Student Challenge-vinnaren Asmi Jain.
Swift Student Challenge-vinnaren Asmi Jain har skapat en app som ska hjälpa användare att stärka ögats muskler.
När 20-åriga Asmi Jain pluggade på Medi-Caps University i indiska Indore fick hon veta att hennes väns morbror skulle genomgå en operation i hjärnan. Till följd av operationen drabbades han av skelning och ansiktsförlamning.
Asmi satte genast igång med sitt vinnande appbygge, som går ut på att registrera ögonens rörelser när användaren med blicken försöker följa en boll som rör sig på skärmen. Syftet är att bidra till att stärka ögats muskler och även om det var vännens morbror som gav Asmi idén till appen hoppas hon att den ska kunna användas av människor med olika ögonsjukdomar och skador.
”Det var viktigt för mig att skapa en app som kunde förbättra livet för honom och andra människor i liknande situationer”, berättar Asmi. ”Nästa steg är att få feedback och göra appen så effektiv och användarvänlig som möjligt och sedan lansera den på App Store. Målet är att utveckla den så att den kan användas till att stärka alla muskler i ansiktet och jag hoppas att den en dag ska bli ett hjälpmedel som människor som min väns morbror kan använda i sin egen takt.”
Anledningen till att Asmi vill använda programmering till att lösa problem inom vården är att hon under flera år har jobbat ideellt för att hjälpa människor i samhället. Nyligen skapade hon och ett gäng andra studenter ett supportforum på universitet för studiekamrater som tampades med kluriga programmeringsproblem. 
”När man känner att man är en del av något större blir man motiverad att utvecklas och bli bättre”, förklarar Asmi. ”Med programmeringen kan jag skapa lösningar som underlättar för mina vänner och för andra i samhället. Det ger mig en känsla av oberoende som jag kan hämta kraft i.”
Swift Student Challenge-vinnaren Yemi Agesin.
Swift Student Challenge-vinnaren Yemi Agesin har skapat ett appbygge som kombinerar två av hans stora intressen i livet, nämligen sport och filmskapande.
Många ungdomar skulle nog tycka att det var jobbigt att flytta runt mellan olika länder under uppväxten, men för 21-åriga Yemi Agesin var det tvärtom. Hans familj bodde i Tyskland, Nigeria, Belgien och England innan de återvände till USA när Yemi var i tonåren. 
”Man lär sig så mycket om världen när man flyttar runt sådär”, säger Yemi, som till hösten börjar sista året på Kennesaw State University i Georgia. ”Jag tror att jag har haft nytta av det, för när jag programmerar försöker jag alltid att ta hänsyn till olika perspektiv och synsätt.”
Yemis vinnande appbygge är ett basebollspel i förstapersonsperspektiv som ger en fingervisning om vad han brinner för, nämligen sport och filmskapande. De här intressena kommer att prägla de kommande månaderna för Yemi, som just nu skriver manus till en film om en basebollspelare som han ska producera i sommar, men är även viktiga för hans mål för framtiden.
”När jag programmerar känner jag mig som en konstnär – kodredigeraren är min målarduk och tangentbordet är min pensel”, säger Yemi. ”Mina kommande två projekt är ett sportspel där spelare tävlar i lag mot andra lag i realtid. Jag planerar också en app som använder förstärkt verklighet och som filmmakare kan använda till att visualisera grafik och effekter när de filmar med iPhone.”
Det är knappast överraskande att ARKit och RealityKit är två av de saker som Yemi ser mest fram emot att få veta mer om på WWDC23. Han längtar efter att få lägga till dem i sin verktygslåda och att få ta reda på hur han kan använda dem till att omvandla sina idéer till appar som gör skillnad.
”Med kod kan jag skapa världar som människor kan använda, samtidigt som jag bygger en egen karriär där jag kombinerar mina två stora intressen”, säger Yemi. ”Jag känner mig oerhört lyckligt lottad som får leva i en tid då det är möjligt för mig att göra det.”
Swift Student Challenge-vinnaren Marta Michelle Caliendo.
Swift Student Challenge-vinnaren Marta Michelle Caliendos appbygge är ett memoryspel med anatomiskt korrekta bilder av dinosauriefossil.
25-åriga Marta Michelle Caliendo brinner för paleontologi, men för henne handlar vetenskapen om förhistoriskt liv mer om framtiden än om det förflutna. 
”Dinosaurierna borde vara en ständig påminnelse för oss alla om hur viktigt det är att bevara den biologiska mångfalden”, säger Marta Michelle, som studerar vid Apple Developer Academy i Neapel samtidigt som hon pluggar till en examen i naturvetenskap på University of Naples Federico II. ”Med programmeringens hjälp hittar jag nya sätt att uttrycka och sprida det budskapet till andra.”
Marta Michelles vinnande appbygge är ett memoryspel med anatomiskt korrekta bilder av dinosauriefossil som hon har ritat i Procreate på iPad. Det mest imponerande är att hon lärde sig Swift så sent som i september. 
”Jag använde Swift första gången när jag började på akademin och jag uppskattade det väldigt mycket eftersom det var så enkelt och intuitivt”, berättar Marta Michelle. ”Jag gillar det här programmeringsspråket för att jag kan ge uttryck för min personlighet när jag kodar.” 
I framtiden vill Marta Michelle skapa appar som bidrar till att skydda djurlivet och den naturliga miljön och hon är särskilt intresserad av reptiler och groddjur. Därför planerar hon nu en app som forskare och frivilliga kan använda till att bevaka och skydda havssköldpaddornas boplatser längs Italiens kust. 
”Jag studerar utdöda djur för att skydda de djur som finns kvar”, förklarar hon. ”Alla kan vara med och bidra till positiva förändringar i världen och teknik och programmering är verktyg som jag kan använda mig av för att göra det.”
Apple är stolta över att stötta och lyfta fram nästa generation utvecklare genom det årliga WWDC-studentprogrammet. Under de senaste trettio åren har tusentals studenter byggt framgångsrika karriärer inom teknikens värld, grundat startupföretag och bildat organisationer med fokus på en demokratisering av teknik i syfte att bidra till en bättre framtid.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48