öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 12 september 2023

Apple presenterar nya, avancerade Apple Watch Series 9

Banbrytande funktioner i världens populäraste klocka och Apples första koldioxidneutrala produkter
Två Apple Watch Series 9-enheter visas med rörelseoskärpa mot en svart bakgrund.
Med Apple Watch Series 9 kommer nya funktioner till världens mest sålda klocka som samtidigt uppnår en viktig milstolpe för miljön.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag Apple Watch Series 9, som erbjuder nya funktioner i världens mest sålda klocka och samtidigt utgör en viktig milstolpe för miljön. Apple Watch Series 9 är mer kraftfull än någonsin i och med nya S9 SiP för ökad prestanda och funktionalitet, en magisk ny dubbeltrycksgest, en ljusstarkare skärm, snabbare Siri lokalt på enheten för att använda och logga hälsodata, precisionssökning för iPhone och mycket mer. Apple Watch Series 9 har watchOS 10 med appar i ny design, nya funktionen Smart Stack, nya urtavlor, nya funktioner för cykling och vandring samt verktyg som främjar psykisk hälsa.
För första gången kan kunderna välja en koldioxidneutral modell från var och en av Apple Watch-modellerna. Det är en viktig milstolpe på väg mot Apple 2030 – Apples plan för att göra hela verksamheten, leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030.
De nya Apple Watch-modellerna går att beställa idag och finns i butik från fredagen den 22 september.
En person med en Apple Watch Series 9 ses springa utomhus en molnig dag, med en rörelseoskärpeeffekt.
Apple Watch Series 9 är nu mer oumbärlig i vardagen än någonsin. Den har nya kraftfulla funktioner som hjälper användare hantera sin hälsa, träning, kommunikation och säkerhet.
”Apple Watch är en oumbärlig följeslagare som hjälper miljontals människor med deras hälsa, träning, kommunikation och säkerhet”, säger Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple. ”Vi presenterar nu våra bästa Apple Watch-modeller, med fantastiska nya funktioner och tekniska framsteg, inklusive en ny dubbeltrycksgest, en ljusstarkare skärm, Siri lokalt på enheten, och tillika våra första helt koldioxidneutrala produkter någonsin. Oavsett om användarna uppgraderar från tidigare modeller eller köper sitt första exemplar har det aldrig funnits ett bättre tillfälle att uppleva Apple Watch.”
”Vi på Apple strävar ständigt efter att skapa produkter som kunderna älskar, samtidigt som vi försöker skydda planeten, och i år har vi nått en viktig milstolpe på vägen mot det mål som vi kallar för Apple 2030”, säger Lisa Jackson, Vice President of Environment, Policy, and Social Initiatives på Apple. ”Våra första helt koldioxidneutrala produkter har tagits fram på ett sätt som är unikt för Apple, med kraftigt minskade koldioxidutsläpp från material, elektricitet och transporter genom innovation och design.”
Fyra koldioxidneutrala Apple Watch Series 9 visas mot en vit bakgrund.
Utvalda kombinationer av boetter och armband i Apple Watch Series 9 är Apples första koldioxidneutrala produkter någonsin.

Kraftfulla nya S9 SiP

Apple Watch Series 9 drivs av det helt nya Apple-chippet S9 SiP. Apples mest kraftfulla klockchip hittills ger förbättringar i hela systemet och helt nya funktioner, exempelvis en ny dubbeltrycksgest och Siri lokalt på enheten för att använda och logga hälsodata privat och säkert. Apple Watch Series 9 har även en ny Neural Engine med fyra kärnor som kan utföra maskininlärningsuppgifter upp till dubbelt så snabbt som Apple Watch Series 8. Tack vare energieffektiviteten hos S9 SiP har Apple Watch ett batteri som räcker hela dagen – i upp till 18 timmar.1
Apple Watch Series 9 har S9 SiP, Apples mest kraftfulla klockchip hittills, och en ny fyrkärnig Neural Engine som kan bearbeta maskininlärningsuppgifter upp till dubbelt så snabbt.

Gest med dubbeltryck

Innovationer som Digital Crown och Taptic Engine – tillsammans med gester som tryck, svep, lyfta handleden och täck för att tysta – gör Apple Watch enkel och intuitiv att använda. Med hjälp av en ny dubbeltrycksgest kan användarna enkelt styra Apple Watch Series 9 med bara en hand och utan att röra skärmen. Användarna kan trycka klockhandens tumme och pekfinger mot varandra snabbt två gånger för att kvickt och lätt utföra många av de vanligaste åtgärderna på Apple Watch Series 9.
Med dubbeltryck styr man den primära knappen i en app, och gesten kan således användas för att stoppa en timer, spela upp och pausa musik eller snooza ett larm. Gesten kan användas för att besvara eller avsluta ett telefonsamtal, och till och med för att ta en bild med kamerafjärrkontrollen på Apple Watch. Ett dubbeltryck öppnar också Smart Stack från urtavlan, och med ett ytterligare dubbeltryck kan man skrolla genom widgetarna.
Den nya dubbeltrycksgesten är möjlig tack vare en snabbare Neural Engine i Apple Watch series 9. Den bearbetar data från accelerometern, gyroskopet och den optiska hjärtsensorn med en ny maskininlärningsalgoritm. Algoritmen identifierar de unika mönstren med små handledsrörelser och förändringar i blodflödet som uppstår när handen och fingrarna utför ett dubbeltryck. Dubbeltryckgesten kommer i en programuppdatering nästa månad.
Med hjälp av en ny dubbeltrycksgest kan användarna enkelt styra Apple Watch Series 9 med bara en hand och utan att röra skärmen. Med dubbeltryck styr man den primära knappen i en app, och gesten kan således användas för att besvara ett samtal, stoppa en timer, spela upp och pausa musik eller snooza ett larm.

Ljusare skärm

Det energieffektiva S9 SiP-chippet och den avancerade skärmarkitekturen ökar den maximala ljusstyrkan för Apple Watch Series 9 till upp till 2 000 cd/m². Det är dubbelt så starkt som Series 8, vilket gör det ännu lättare att läsa text i starkt solljus. I mörka rum eller tidigt på morgonen kan skärmen också justeras ned till bara 1 cd/m² så att den inte stör personer i närheten.
Den ljusare skärmen visas på Apple Watch Series 9, fotograferad mot en svart bakgrund.
Apple Watch Series 9 har en maximal ljusstyrka på upp till 2 000 nits – dubbelt så mycket som Series 8.

Siri på själva enheten som kan använda och logga hälsodata

För första gången på Apple Watch kan frågor till Siri bearbetas lokalt på enheten. För frågor som inte kräver information från internet, som att starta ett träningspass eller en timer behöver Siri varken wifi eller mobilnätverk, och kan därför svara snabbare och mer tillförlitligt. Enhetens kraftfulla Neural Engine gör dessutom dikteringen upp till 25 procent mer korrekt än på Apple Watch Series 8.
Bearbetningen lokalt på enheten är privat och säker, så nu kan Siri användas för att hantera data från appen Hälsa och träningsrelaterade frågor. Användare kan till exempel fråga hur många timmars sömn de fick föregående natt, hur deras aktivitetsringar ser ut idag, vad deras genomsnittliga puls vid gång är eller hur blodsockernivån ser ut om de har en ansluten monitor. Användare kan också använda Siri på Apple Watch Series 9 för att logga data som vikt, menstruation eller tagna mediciner.2

Precisionssökning och HomePod-integrering

En av användarnas favoritfunktioner på Apple Watch är att man kan använda den till att hitta sin iPhone. Nu innehåller S9 SiP andra generationens UWB-chip (Ultra Wideband), vilket gör det möjligt att använda precisionssökning för iPhone 15-familjen, som har samma chip. Precisionssökning anger avstånd och riktning samt visuell, haptisk och ljudbaserad vägledning till en borttappad iPhone, även om den är i ett annat rum.
S9 SiP-chippet har andra generationens UWB-chip (Ultra Wideband), vilket gör det möjligt att använda precisionssökning som visar avstånd och riktning och ger visuell och haptisk guidning samt ljudguidning till en borttappad iPhone, även om den ligger i ett annat rum.
UWB möjliggör också djupare integrering mellan Apple Watch och HomePod. När en Apple Watch-användare kommer närmare en HomePod som spelar upp ljud än 4 meter öppnar Apple Watch Series 9 automatiskt Spelas nu, så att användaren kan styra uppspelningen. Om ingenting spelas upp på HomePod visas istället medieförslag längst upp i Smart Stack.
Den nya, andra generationens Ultra Wideband-chip möjliggör också djupare integrering mellan Apple Watch och HomePod.

watchOS 10

Apple Watch Series 9 har watchOS watchOS 10, a en milstolpe som inkluderar följande:
 • Ett nytt gränssnitt som ger användaren snabb tillgång till information via omgjorda appar och en ny Smart Stack som visar rätt widgetar vid rätt tillfälle.
 • Nya snygga urtavlor: Snobben, Palett och Solar Analog. En ny Nike-urtavla, Nike Globe, lyser upp linjerna på globen för varje sekund.
 • Cyklister kan se fram emot Bluetooth-anslutning för effektmätare, hastighetssensorer och kadenssensorer som möjliggör nya mätvärden och träningsvyer samt cykelpass.
 • Ett Cykelpass kan visas automatiskt som en liveaktivitet på iPhone och använda hela skärmen om man trycker på den.
 • Vandrare kan glädja sig åt nya hållpunkter i Kompass och nya funktioner i Kartor.
 • Ytterligare verktyg som främjar psykiskt välmående i form av ett sätt att logga sinnesstämningar i appen Mindfulness.
 • Möjligheten att mäta hur mycket tid som man tillbringar i dagsljus med sensorn för omgivande ljus kan bidra till att minska risken för närsynthet och förbättra både den fysiska och psykiska hälsan hos människor i alla åldrar.

Koldioxidneutrala modeller

Specifika kombinationer av boetter och armband för Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 och Apple Watch SE är Apples första koldioxidneutrala produkter. Som ett led i utvecklingen mot Apple 2030 har koldioxidavtrycket för Apple Watch minskats betydligt. Växthusgasutsläppen minskades för de tre största källorna i produktlivscykeln: electricitet, material och transporter. Den lilla mängd utsläpp som återstår kompenseras via koldioxidkrediter av hög kvalitet. Apple Watch-förpackningarna har gjorts om och är nu helt fiberbaserade och den nya logotypen på förpackningarna visar om modellen är koldioxidneutral.
En grön symbol i form av en blomma visas över orden ”Carbon Neutral” (Koldioxidneutral).
För första gången kan kunderna välja ett koldioxidneutralt alternativ för varje Apple Watch – en viktig milstolpe på väg mot Apple 2030.

Apple Watch SE

Apple Watch SE erbjuder den äkta Apple Watch-upplevelsen till ett mer överkomligt pris. Den är ett perfekt alternativ för den som skaffar sin första Apple Watch, använder den med Familjeinställning eller ger bort den till nära och kära. Apple Watch SE har dessutom aktivitetsmätning, varningar om hög och låg puls, falldetektering, Nödsamtal SOS, kraschdetektering och watchOS 10.
Sex uppsättning skärmar, inklusive den nya Snobben-urtavlan, appen Väder, sömnfaser, en pågående träning, ett inkommande samtal från en vän och en användares pulsdata, visas på Apple Watch SE-modeller med armband i olika färger.
Nya Apple Watch SE erbjuder den äkta Apple Watch-upplevelsen till ett mer överkomligt pris, och har allt från aktivitetsmätning till Nödsamtal SOS.

Modeller

 • Apple Watch Series 9 finns i storlekarna 41 mm och 45 mm med aluminiumboett i finisharna stjärnglans, midnatt, silver, (PRODUCT)RED och rosa (nyhet), samt med boett i rostfritt stål i finisharna guld, silver och grafit.
 • Alla Apple Watch Series 9 med aluminiumboett och den nya sportloopen är koldioxidneutrala.
 • Apple Watch SE finns med aluminiumboett i storlekarna 40 mm och 44 mm och är koldioxidneutrala när de matchas med en ny sportloop.
 • Apple Watch Hermès finns i rostfritt stål i silver och rymdsvart.

Armband

Apple presenterar FineWoven, en lyxig och hållbar microtwilltextil som är gjord av 68 procent återvunnet material från konsumentmarknaden och orsakar betydligt mindre koldioxidutsläpp än läder. FineWoven har en mockaliknande känsla och finns på armband med magnetlänk och modernt spänne. Från och med idag kommer Apple inte längre att använda läder i några nya Apple-produkter, inklusive klockarmband.
Det populära sportlooparmbandet har gjorts om med 82 procent återvunnet garn. Alla nya Apple Watch sportloopar är koldioxidneutrala.
Apple har samarbetat med Nike och Hermès om att ta fram mer miljövänliga armbandskollektioner. Nike-sportbandet innehåller nu minst 32 procent återvunnen fluorelastomer, däribland färgglada flingor gjorda av överblivna armband som bildar ett slumpmässigt mönster som gör varje armband helt unikt. I Nike-sportloopen återanvänds garn från tidigare säsonger i ett melerat mönster.
En ny armbandskollektion från Hermès som hämtar inspiration från modehusets rika historia inom textilt hantverk. Två nya vävda armband lanseras: Toile H, som är en tolkning av märkets välkända rutmönster och Twill Jump, som är en färgstark enfärgad design med kontrasterande detaljer. Det första stickade armbandet till Apple Watch någonsin, Bridon, är handflätat med ett djärvt chevronmönster. Kilim är tillverkat av sportigt, vattentätt formgjutet gummi och har ett Boucle Déployante-spänne. Den klassiska nya urtavlan Hermès Radial matchar dessa fyra nya armband perfekt.3
Pris och tillgänglighet
 • Kunder i Australien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA och fler än 40 andra länder och regioner kan beställa Apple Watch Series 9 och Apple Watch SE redan idag och den finns att köpa i butik från och med fredagen den 22 september.
 • Apple Watch Series 9 kostar från 5695 SEK och Apple Watch SE kostar från 3495 SEK.
 • Apple Watch-armband, Apple Watch Nike-armband och Apple Watch Hermès-armband går att beställa nu på apple.com/se/store och i Apple Store-appen. Armbanden finns i butik från och med fredagen den 22 september.
 • watchOS 10 blir tillgängligt på Apple Watch Series 4 och senare måndagen den 18 september och kräver en iPhone XS eller senare med iOS 17. Alla funktioner är inte tillgängliga på alla enheter och i alla områden.
Dela artikeln

Media

 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Batteritiden varierar beroende på användning.
 2. Dessa funktioner kommer i en mjukvaruuppdatering senare i år på engelska och mandarin De kräver nedladdning av talmodeller.
 3. Urtavlan Hermès Radial finns bara på Apple Watch Hermès-modeller.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48