öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 18 september 2023

Idag släpps iOS 17

Kontaktaffischer, animerade märken och röstmeddelande i realtid visas på iPhone 15 Pro.
Med iOS 17, som idag släpps som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering, uppgraderas kommunikationsupplevelsen med kontaktaffischer, nya märken, röstmeddelande i realtid och mycket mer.
iOS 17 gör iPhone ännu mer personlig och intuitiv i och med rejäla uppdateringar av kommunikationsapparna. StandBy är ett nytt sätt att uppleva iPhone på medan den laddar. Det är nu också enklare att dela med AirDrop och den smartare textinmatningen gör att det går snabbare att skriva och att stava rätt. Idag släpps iOS 17 som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering.

En rejäl uppgradering av inkommande samtal 

Appen Telefon, som är avgörande för användarupplevelsen på iPhone, får nu en stor uppdatering som gör att viktiga samtal syns ännu tydligare. Med de personliga kontaktaffischerna kan användarna uttrycka sig på ett helt nytt sätt. De kan anpassa vad som visas när de ringer kända kontakter, även i samtalsappar från andra utvecklare. Kontaktaffischerna kan göras personliga med snygga bildeffekter, Memoji samt eleganta typsnitt och typsnittsfärger.
Kontaktaffischer visas på iPhone 15 Pro.
Kontaktaffischer erbjuder användarna möjlighet att uttrycka sig på ett nytt sätt och ger inkommande samtal ett helt nytt utseende.
Med funktionen Röstmeddelanden i realtid kan användarna se transkribering i realtid när någon lämnar ett röstmeddelande och bestämma om de vill ta samtalet eller inte medan uppringaren talar in meddelandet. Transkriberingen med röstmeddelanden i realtid utförs på enheten med hjälp av Neural Engine och förblir därmed privat. När funktionen Tysta okända nummer är aktiverad skickas okända nummer direkt till Röstmeddelanden i realtid. Samtal som operatören identifierar som skräpsamtal visas inte.

Nya sätt att använda FaceTime på

Användarna kan nu lämna ett video- eller ljudmeddelande på FaceTime för att uttrycka precis det de vill säga när personen de ringer till inte kan svara. FaceTime-samtal blir mer uttrycksfulla med reaktioner som hjärtan, ballonger, fyrverkerier och laserstrålar. De kan aktiveras med enkla gester och kan även användas i tredjepartsappar för videosamtal som Zoom och Webex by Cisco.
FaceTime har nu stöd för video- och ljudmeddelanden så att användaren kan lämna meddelanden med ljud och bild när den de ringer inte svarar.
FaceTime erbjuder nu en suverän uppkopplad upplevelse med Apple TV 4K. Med funktionen Kontinuitetskamera kan användaren starta ett videosamtal direkt från Apple TV, eller välja att starta det på iPhone och sedan överföra det till Apple TV för att kunna se sina nära och kära på tv-skärmen. Med funktionen Centrerat visas användarna mitt i bilden även om de rör sig runt i rummet.

Fler sätt att hålla kontakten med Meddelanden 

Meddelanden får nya funktioner som gör appen enklare att använda – och ännu roligare när du kommunicerar med dina närmaste. 
Sökfunktionen blir mer kraftfull och exakt med nya sökfilter. När någon skickar ett ljudmeddelande transkriberas det automatiskt så att mottagaren kan läsa det direkt eller lyssna på det senare. Användaren kan enkelt svara på ett inlägg i en konversation genom att svepa på textbubblan, och den nya utfällbara menyn med olika iMessage-appar ger Meddelanden ett elegantare utseende. 
Nu finns ett nytt sätt för användarna att skräddarsy sina meddelanden på. Den helt nya upplevelsen av märken gör det möjligt att skapa animerade märken genom att lyfta ut motiv ur bilder. Roliga effekter kan läggas till på märken och göra så att de sticker ut – här kan användaren vara kreativ.
En helt ny möjlighet med märken är att användaren nu kan skapa animerade märken genom att lyfta ut motivet ur en bild och även lägga till effekter som får märkena att sticka ut.
Avstämning är en viktig funktion som finns inbyggd i Meddelanden. Med den kan användare meddela familjemedlemmar och vänner att de har kommit fram ordentligt. När en användare aktiverar avstämning får vänner och familj automatiskt ett meddelande när användaren är framme vid sin destination. Praktisk information om till exempel enhetens plats, batterinivå och mobiltäckning delas tillfälligt på ett tryggt och säkert sätt med utvalda kontakter om användaren inte närmar sig sin destination.
Avstämning i Meddelanden visas på iPhone 15 Pro.
Med den nya funktionen Avstämning i Meddelanden kan användarna meddela familjemedlemmar och vänner att de har kommit fram ordentligt.

Standby gör iPhone ännu mer användbar när den laddar

Standby är en ny upplevelse i helskärmsläge med översiktsinformation som användaren kan se på avstånd när iPhone ligger på sidan och laddar. Standby fungerar utmärkt på sängbordet, köksbänken eller skrivbordet och kan anpassas med tidsvisning, favoritbilder eller widgetar, till exempel Smart Stack, som gör att rätt widgetar visas beroende på vad klockan är. Standby visar också liveaktiviteter, Siri-resultat, inkommande samtal och större notiser i helskärmsläge. Med skärmen som alltid är på är Standby alltid igång och visar användbar information. I nattläget är Standby anpassat till svagare ljus och klockan, bilderna och widgetarna visas i en vacker röd nyans. Vid laddning med MagSafe kommer Standby ihåg vilken vy användaren föredrar. 

Enklare delning med AirDrop och NameDrop

AirDrop gör det enklare än någonsin att dela med vänner, familj och kollegor. Med den nya AirDrop-funktionen NameDrop kan användare enkelt dela kontaktinformation, exempelvis sina kontaktaffischer, genom att placera sina iPhone-enheter intill varandra. På samma sätt kan användare dela innehåll eller starta SharePlay för att lyssna på musik, titta på en film eller spela ett spel tillsammans när de befinner sig nära varandra. Senare i år blir det i AirDrop kommer också möjligheten att fortsätta överföringar via internet när en användare rör sig utom räckhåll för AirDrop.
Med NameDrop kan användare dela kontaktinformation genom att placera sina iPhone-enheter intill varandra.

Omfattande uppdateringar av autokorrigering och diktering

Autokorrigeringen har uppdaterats rejält med en ny transformatorbaserad språkmodell – en toppmodern maskininlärningsmodell för förutseende text på enheten som bidrar till en bättre användarupplevelse med större precision. Autokorrigering på meningsnivå åtgärdar fler typer av grammatiska fel. Den nya utformningen lämpar sig bättre för textinmatning genom att rättade ord stryks under tillfälligt och att användarna kan ändra tillbaka med bara ett tryck. Förslag som visas i takt med att användaren skriver gör att man snabbt kan avsluta meningar. Dikteringsfunktionen använder även en ny modell för språkigenkänning som gör dikteringen mer korrekt. 

Reflektera över livet med Dagbok

Dagbok är en ny iPhone-app som hjälper användarna att reflektera över såväl stunder i vardagen som särskilda livshändelser. För att ge inspiration till användarens dagboksanteckningar kan personliga förslag väljas ut på ett smart sätt från användarens senaste aktiviteter, som exempelvis bilder, personer, platser, träningspass och mycket mer. Schemalagda notiser underlättar för användaren att göra dagboksanteckningarna till en vana. Appen Dagbok är byggd för att skydda användarens integritet. Det går att låsa appen, hanteringen sker lokalt på enheten och appen är krypterad från början till slut så att ingen annan, inte ens Apple, kan läsa användarens dagboksanteckningar. Med det nya API:t Förslag på dagboksinlägg kommer utvecklare att kunna lägga till förslag på dagboksinlägg i sina appar. Appen Dagbok och API:t Förslag på dagboksinlägg kommer i en mjukvaruuppdatering senare i år.
Dagbok visas på iPhone 15.
Med den nya appen Dagbok kan användarna reflektera över såväl stunder i vardagen som särskilda livshändelser. Appen använder maskininlärning på enheten för att skapa personliga förslag som bidrar med inspiration till användarens dagboksanteckningar.

Fler funktioner i iOS 17

 • Med hjälp av profiler i Safari kan man dela upp historik, cookies, tillägg, flikgrupper och favoriter för sitt surfande i olika ämnesområden, exempelvis jobb och privat. Privat surfningsläge låser sig när det inte används och ger därmed ett bättre skydd, både mot spårare under tiden som användaren surfar och mot andra personer som kan ha tillgång till användarens enhet.
 • Användare kan dela lösenord med grupper av kontakter som de litar på, vilket gör att de kan dela lösenord och nycklar på ett enklare och säkrare sätt. Delningen sker i iCloud-nyckelringen och är därmed krypterad från början till slut.
 • Appen Hälsa innehåller nya funktioner för främjande av psykisk hälsa. Användare kan logga sina sinnesstämningar och känslor i ögonblicket, upptäcka faktorer som kan påverka humöret och enkelt använda sig av självskattningstest för depression och ångest som används inom vården och ta reda på vilka resurser som erbjuds där de bor. Genom att öka avståndet till skärmen kan man dessutom minska risken för närsynthet hos barn och minska de påfrestningar på ögonen bland vuxna som digitala enheter kan ge. Skärmavstånd i Skärmtid utnyttjar TrueDepth-kameran till att uppmana användare att öka avståndet till skärmen när de hållit den mindre än 30 cm från ansiktet under en längre stund.
 • Apple Music har nu stöd för SharePlay i bilen, vilket gör det möjligt för alla passagerare att enkelt styra musiken direkt från sin egen enhet, även om de inte har ett Apple Music-abonnemang. Med Övertoning övergår en låt smidigt i en annan, och senare i år kommer användarna att kunna samarbeta på spellistor i Apple Music, vilket gör det enklare än någonsin att lyssna på musik tillsammans med sina vänner.
 • AirPlay blir ännu bättre med iPhone med hjälp av smarta funktioner på enheten som lär sig användarens preferenser. Senare i år kommer AirPlay också att fungera tillsammans med tv-apparater på hotell, så att användarna enkelt kan se sina favoritprogram och filmer när de är ute och reser.
 • Till AirPods kommer bland annat de kraftfulla nya funktionerna Adaptivt ljud, Personanpassad volym och Konversationsmedvetenhet, som förändrar den personliga ljudupplevelsen. Förbättringar av Automatisk växling och samtalsreglage gör dessutom AirPods ännu enklare att använda.
 • I appen Hem kan användare visa upp till 30 dagars aktivitetshistorik för dörrlås, garagedörrar, larmsystem och kontaktsensorer.1 De två populära HomeKit-låsfunktionerna tryck för att låsa upp och pin-koder kan snart användas till Matter-kompatibla lås, så att hemmet blir ännu mer uppkopplat.2 Prognos för elnätet är ett nytt verktyg i appen Hem som visar när användarnas elnät använder renare energikällor, så att de kan planera när de ska ladda sina enheter eller köra sina hushållsapparater.3
 • Appen Kartor utökas med offlinekartor så att användare kan ladda ner specifika kartområden och använda steg-för-steg-navigering, se beräknad ankomsttid, hitta platser i Kartor och annat när de är offline. Med Kartor är det dessutom nu enklare än någonsin att hitta tusentals stigar i parker runtom i USA och användare med eldrivna fordon kan hitta uppdaterad information om laddningsmöjligheter.
 • En AirTag kan delas med upp till fem andra personer, så att vänner och familjemedlemmar kan hålla koll på föremål i Hitta. Alla i gruppen kan se var föremålet finns, spela upp ett ljud och använda Precisionssökning för att ta reda på exakt var en AirTag finns när den är i närheten. Det här fungerar även med alla andra nätverkstillbehör i Hitta.
 • Inköpslistor i Påminnelser samlar automatiskt tillagda varor i olika kategorier, vilket underlättar när du handlar. Man kan ändra hur varorna indelas och appen lär sig användarens preferenser.
 • Slå upp visuellt finns nu för pausade videor. Användarna kan lyfta ut ett eller flera motiv ur bakgrunden av bilder och videor och känna igen mat, butiksfasader, skyltar och symboler.
 • Användaren kan aktivera Siri genom att bara säga Siri och sedan utfärda flera kommandon utan att starta om assistenten emellan.
 • Bilder använder maskininlärning på enheten för att känna igen enskilda katter och hundar i albumet Personer, precis som med vänner eller familjemedlemmar.
 • Integritetsfunktionerna har också uppdaterats med funktionen Kommunikationssäkerhet, som nu inte bara omfattar appen Meddelanden utan också kan användas till att skydda barn när de skickar och tar emot innehåll med AirDrop, kontaktaffischer, FaceTime-meddelanden och när man använder bildväljaren till att välja innehåll som ska skickas. Förutom stillbilder skyddar den även videoinnehåll. Med den nya funktionen Varning för känsligt innehåll kan vuxna användare undvika att se oönskade bilder och videor med naket innehåll. Precis som med Kommunikationssäkerhet sker all hantering av bilder och video för Varning för känsligt innehåll lokalt på enheten och Apple får därmed inte tillgång till innehållet.
 • App Store-fliken Idag uppdateras för att kunna erbjuda den hittills mest dynamiska och personliga upplevelsen av att hitta appar. Användarna kan nu upptäcka ännu fler fantastiska appar, spel och event i appar genom nya skräddarsydda rekommendationer och originalartiklar baserade på deras intressen och preferenser, samt praktiskt utvalda avsnitt som är enkla att kolla igenom.
 • Appen Hjälpmedel uppdateras med funktionen Åtkomststöd, ett anpassningsbart gränssnitt som gör att användare med kognitiva funktionsvariationer kan använda iPhone enklare och mer självständigt. Med Tal i realtid kan personer som inte använder talat språk välja att få det som de skriver uppläst för människor som de möter eller under telefon- och FaceTime-samtal. Med Personlig röst kan användare som riskerar att förlora talförmågan skapa en röst som låter som den egna rösten och med Peka och tala kan användare som är blinda eller som har nedsatt syn läsa text på fysiska föremål genom att rikta telefonen mot dem.
Tillgänglighet
iOS 17 är en kostnadsfri mjukvaruuppdatering som blir tillgänglig idag för iPhone Xs och senare. Mer information finns på apple.com/ios/ios-17. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder, på alla språk eller på alla iPhone-modeller. Mer information om tillgängliga funktioner finns på apple.com/se/ios/feature-availability.
Dela artikeln
 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Möjligheten att visa upp till 30 dagars aktivitetshistorik i appen Hem finns för hem som använder den nya hemarkitekturen och har en HomePod eller Apple TV som en hemhubb.
 2. Tryck för att låsa upp blir tillgängligt för Matter-kompatibla lås senare i år.
 3. Prognos för elnätet kommer att finnas i angränsande regioner i USA.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48