öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 30 oktober 2023

Apple presenterar M3, M3 Pro och M3 Max, de mest avancerade chippen för persondatorer

Branschens första 3-nanometerschip för persondatorer introducerar senaste generationens grafikarkitektur och bjuder på en dramatisk prestandaökning, snabbare processor och Neural Engine samt stöd för mer enhetligt minne
M3-, M3 Pro- och M3 Max-chippen.
Apple introducerar för första gången tre chip samtidigt: M3, M3 Pro och M3 Max, de mest avancerade chippen någonsin för persondatorer.
CUPERTINO, Kalifornien Apple presenterade idag M3, M3 Pro och M3 Max – tre chip med banbrytande teknik som bidrar till en dramatisk prestandaökning och öppnar upp nya möjligheter på Mac. Det här är de första chippen för persondatorer som har byggts med den branschledande 3-nanometers processtekniken, som innebär att fler transistorer ryms på en mindre yta samtidigt som hastigheten och effektiviteten kan förbättras. Sammantaget visar M3, M3 Pro och M3 Max hur långt Apple-chippen för Mac har kommit sedan lanseringen av M1-chippen. 
M3-chippen har senaste generationens grafikprocessor som utgör det största klivet framåt i fråga om grafikarkitektur någonsin för Apple Silicon. Grafikprocessorn är snabbare och mer effektiv och introducerar den nya Dynamic Caching-tekniken, samtidigt som nya renderingsfunktioner såsom hårdvaruaccelererad strålspårning och mesh shading införs på Mac för första gången. Renderinghastigheterna är nu upp till 2,5 gånger högre än på M1-chippen.1 Processorns prestandakärnor och effektivitetskärnor är 30 procent respektive 50 procent snabbare än de som finns i M1 och Neural Engine är 60 procent snabbare än den i M1-chippen. Den nya mediemotorn har stöd för AV1-avkodning, vilket bidrar till ökad effektivitet och kvalitet när man tittar på videor från streamingtjänster. M3-chippen håller samma höga innovationstakt som tidigare Apple-chip och bidrar till enorma förbättringar och nya funktioner på nya MacBook Pro och iMac.
”Apples chip har förändrat Mac-upplevelsen totalt. Arkitekturen har utformats helt och hållet för prestanda och strömsnålhet”, säger Johny Srouji, Senior Vice President of Hardware Technologies på Apple. ”M3, M3 Pro och M3 Max är de mest avancerade chippen någonsin för persondatorer, med 3-nanometersteknik, senaste generationens grafikarkitektur, processor med högre prestanda, snabbare Neural Engine och stöd för ännu mer enhetligt minne.”
Arkitekturen i M3, M3 Pro och M3 Max.
M3-chippen har byggts med den branschledande 3-nanometers processtekniken och fortsätter den höga innovationstakten för Apple Silicon.

Helt ny grafikprocessor med Dynamic Caching, mesh shading och hårdvaruaccelererad strålspårning

Senaste generationens grafikprocessor i M3-chippen utgör det största klivet framåt i fråga om grafikarkitektur för Apple-chippen. Den har även Dynamic Caching som, till skillnad från klassiska grafikprocessorer, fördelar användningen av hårdvarans lokala minne i realtid. Med Dynamic Caching används endast exakt så mycket minne som behövs för en viss uppgift. Den här branschnyheten är öppen för utvecklare och en central del av den nya grafikarkitekturen. Den ökar den genomsnittliga grafikprocessoranvändningen dramatiskt, vilket ger en stor prestandaökning för de mest krävande proffsapparna och spelen.
Med M3-chippen får Mac nu för första gången hårdvaruaccelererad strålspårning. Strålspårningen anpassar ljuset efter det som händer i scenen, så att utvecklare kan skapa otroligt realistiska och fysiskt exakta bilder i appar. Detta i kombination med den nya grafikarkitekturen gör att proffsappar kan erbjuda upp till 2,5 gånger så hög hastighet som M1-chippen. Spelutvecklare kan använda strålspårning för att skapa mer exakta skuggor och reflektioner så att miljöerna blir otroligt uppslukande. Med den nya grafikprocessorn kommer dessutom hårdvaruaccelererad mesh shading till Mac, som bidrar till mer avancerad och effektiv geometribearbetning för mer visuellt komplexa scener i spel och grafikintensiva appar. Den banbrytande grafikarkitekturen möjliggör alla dessa förbättringar och funktioner, samtidigt som den bibehåller Apple-chippens välkända energieffektivitet. Faktum är att grafikprocessorn i M3 kan erbjuda samma prestanda som M1 med närmare hälften så hög strömförbrukning och upp till 65 procent högre prestanda när den arbetar som snabbast.
Senaste generationens grafikprocessor i M3-chippen utgör det största klivet framåt i fråga om grafikarkitektur någonsin för Apple-chippen, med Dynamic Caching, mesh shading och hårdvaruaccelererad strålspårning.

En snabbare och mer effektiv processor

M3, M3 Pro och M3 Max har senaste generationens processor med arkitekturförbättringar i prestanda- och effektivitetskärnorna. Prestandakärnorna är upp till 30 procent snabbare än i M1-serien, så uppgifter som att kompilera och testa miljontals rader kod i Xcode går ännu snabbare och musiker kan använda hundratals ljudspår, pluggar och virtuella instrument i Logic Pro. Effektivitetskärnorna är upp till 50 procent snabbare än effektivitetskärnorna i M1, så det går snabbare att göra sådant du gör varje dag, samtidigt som systemet kan maximera batteritiden. Sammantaget bidrar de här kärnorna till en processor som erbjuder samma flertrådsprestanda som M1 med så lite som hälften så hög energiförbrukning, och upp till 35 procent högre prestanda när den arbetar som snabbast.

Oöverträffad enhetlig minnesarkitektur, upp till 128 GB

Varje chip i M3-serien har enhetlig minnesarkitektur som är ett signum för Apple Silicon och ger hög bandbredd, låg latens och oöverträffad energieffektivitet. Med en enda minnespool i ett egenutvecklat paket kan all teknik i chippet få åtkomst till samma data utan att de behöver kopieras mellan flera minnespooler. Detta ger en ytterligare förbättring av prestanda och effektivitet och minskar mängden minne som går åt för de flesta uppgifter. Stödet för upp till 128 GB minne öppnar upp för arbetsflöden som tidigare inte har varit möjliga på en bärbar dator. AI-utvecklare kan till exempel jobba med ännu större transformermodeller med flera miljarder parametrar.

Egenutvecklade motorer för AI och video

M3, M3 Pro och M3 Max har även en förbättrad Neutral Engine som ökar hastigheten hos kraftfulla maskininlärningsmodeller. Neural Engine är upp till 60 procent snabbare än i M1-chippen vilket gör att arbetsflöden för AI och maskininlärning går ännu snabbare samtidigt som alla data behålls på enheten för att skydda integriteten. Kraftfulla bildbehandlingsverktyg med AI, till exempel brusreducering och superhög upplösning i Topaz, blir ännu snabbare. Även detektering av scenändringar i Adobe Premiere och smart anpassning i Final Cut Pro får ökad prestanda.
De tre M3-chippen har även en avancerad mediemotor med stöd för hårdvaruaccelerering för H.264, HEVC, ProRes, ProRes RAW och andra populära videokodekar. För första gången har mediemotorn dessutom stöd för AV1-avkodning, vilket möjliggör energieffektiv uppspelning från streamingtjänster och ännu längre batteritid.
Ett diagram som jämför prestandakärnorna i nya Neural Engine i M3, M3 Pro och M3 Max med M1-chippen.
Neural Engine i M3, M3 Pro och M3 Max är upp till 60 procent snabbare än i M1-chippen, vilket gör att arbetsflöden med AI och maskininlärning går ännu snabbare.

M3 – fenomenal prestanda för populära system

M3 har 25 miljarder transistorer, vilket är fem miljarder fler än M2. Chippet har en tiokärnig grafikprocessor med senaste generationens arkitektur och 65 procent högre grafikprestanda än M1. I spel som Myst blir ljus, skuggor och reflektioner otroligt realistiska. M3 har en åttakärnig processor med fyra prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor som har upp till 35 procent högre processorprestanda än M1. Chippet har dessutom stöd för upp till 24 GB enhetligt minne.
Tack vare senaste generationens grafikprocessor i M3 blir ljus, skuggor och reflektioner otroligt realistiska i grafikintensiva spel som Myst.

M3 Pro – för användare som behöver ännu mer prestanda

M3 Pro består av 37 miljarder transistorer och en 18-kärnig grafikprocessor, vilket ger extremt hög prestanda när användarna jobbar med mer grafikintensiva uppgifter. Grafikprocessorn är upp till 40 procent snabbare än i M1 Pro. Med stöd för upp till 36 GB enhetligt minne kan användarna jobba med större projekt på MacBook Pro när de är på språng. Den tolvkärniga processorn har sex prestandakärnor och sex effektivitetskärnor, vilket ger en entrådsprestanda som är upp till 30 procent högre än med M1 Pro. Med M3 Pro i nya MacBook Pro kan användare bland annat sammanfoga och manipulera enorma panoramabilder i Adobe Photoshop snabbare än någonsin.
Tack vare processorn och grafikprocessorn i M3 Pro kan användare sammanfoga och manipulera enorma panoramabilder i Adobe Photoshop snabbare än någonsin.

M3 Max – enorm prestandaförbättring för mycket krävande proffsarbetsflöden

M3 Max har 92 miljarder transistorer och tar proffsprestandan till en ny nivå. Den 40-kärniga grafikprocessorn är upp till 50 procent snabbare än i M1 Max, och stödet för upp till 128 GB enhetligt minne gör att AI-utvecklare kan jobba med ännu större transformermodeller med flera miljarder parametrar. Den 16-kärniga processorn har tolv prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor, vilket bidrar till enastående prestanda som är upp till 80 procent högre än med M1 Max. M3 Max har dessutom två ProRes-motorer som bidrar till snabb och smidig postproduktion av video, även i högsta upplösning, i DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro och Final Cut Pro. M3 Max är framtaget för proffsanvändare som behöver högsta tillgängliga prestanda i en MacBook Pro med branschledande batteritid på en bärbar proffsdator.
iMac-modeller med M3.
M3 Max består av 92 miljarder transistorer och ger en otrolig prestandaökning i de mest krävande proffsarbetsflöden.

Bättre för miljön

Tack vare M3, M3 Pro och M3 Max lever nya MacBook Pro och iMac upp till Apples höga standarder för energieffektivitet och chippen ger nya MacBook Pro den längsta batteritiden någonsin på en Mac – upp till 22 timmar2. Det betyder att datorn inte behöver vara ansluten till ett uttag lika ofta och lika länge och därmed blir den totala energiförbrukningen under produktens livslängd lägre.
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten ska vara netto-noll till 2030. Det omfattar hela tillverkningskedjan och produktlivscykeln för samtliga produkter. Det innebär att varje chip i varje Mac ska vara koldioxidneutral, från design till tillverkning.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Jämfört med föregående generation MacBook Pro 16 tum med M1 Max, 10-kärnig processor, 32-kärnig grafik, 64 GB RAM-minne och 8 TB SSD.
  2. Testerna utfördes av Apple i september och oktober 2023 med förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apple M3 Pro, 12-kärnig processor, 18-kärnig grafik, 36 GB RAM-minne och 512 GB SSD. Testet av trådlös internetanslutning mäter batteritiden genom att surfa trådlöst på 25 populära webbplatser med bildskärmens ljusstyrka inställd på åtta steg från den lägsta nivån. Uppspelningstestet med film från Apple TV-appen mäter batteritiden genom att spela upp innehåll i 1080p HD med skärmens ljusstyrka inställd på åtta steg från den lägsta nivån. Batteritiden varierar beroende på användning och konfiguration. Mer information hittar du på apple.com/se/batteries.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48