öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 11 december 2023

Apple lanserar Dagbok, en ny app där man kan reflektera över såväl stunder i vardagen som särskilda livshändelser

Två iPhone 15 Pro-enheter med användargränssnittet i appen Dagbok.
Med den nya iPhone-appen Dagbok kan användarna reflektera över såväl stunder i vardagen som särskilda livshändelser. Appen använder maskininlärning på enheten för att skapa personliga förslag som bidrar med inspiration till dagboksanteckningarna.
Idag lanseras den nya appen Dagbok för iPhone, där användarna kan reflektera och uttrycka tacksamhet genom att skriva dagbok, vilket har visat sig öka människors välbefinnande. Med Dagbok kan man föreviga och skriva om såväl stunder i vardagen som särskilda livshändelser och skapa rika minnen med bilder, videor, ljudinspelningar, platsinformation och annat. Maskininlärning på enheten erbjuder privata, personanpassade förslag som inspiration till dagboksinläggen. Och användarna kan utveckla sina skrivvanor med hjälp av anpassnings­bara notiser. Med det nya API:t Förslag på dagboksinlägg kan appar från andra utvecklare också lämna förslag till ögonblick som användarna kan skriva om. Dagbok och API:t Förslag på dagboksinlägg finns i iOS 17.2.
”Vi är glada över att kunna sprida dagboksskrivandet och dess positiva effekter till fler människor”, säger Bob Borchers, Vice President of Worldwide Product Marketing på Apple. ”Med Dagbok kan man enkelt bevara starka och rika minnen samt uttrycka tacksamhet med hjälp av intelligent informationshantering som är personlig för användaren, direkt på iPhone. Och vi gör det möjligt för andra dagboksappar att lämna lika personanpassade förslag, samtidigt som vi behåller integritetsskyddet på högsta nivå.”

Fånga ögonblick i vardagen

Man kan smidigt komma igång i Dagbok genom att skapa ett enkelt textinlägg. Vill man ge mer sammanhang kan man utöka inlägget med bilder, videor, platsinformation och ljudinspelningar. Och det är precis lika enkelt att ta med en nyhetsartikel, musik, en podd eller annat innehåll från andra appar och skriva om det i appen Dagbok. Man kan bläddra bland tidigare inlägg, skapa bokmärken för dem och filtrera dem efter bilder, träningspass, platser och annat. Man kan göra dagboksskrivandet till en regelbunden vana med hjälp av schemalagda notiser.

Personliga förslag och uppmaningar till reflektion

Användarna får smart utvalda, personligt anpassade förslag på ögonblick att minnas och skriva om – till exempel nya platser man har besökt, bilder man har tagit, låtar man har spelat, träningspass man har genomfört och annat. Förslagen som bygger på användarens aktivitet innehåller skrivuppmaningar som kan leda till meningsfulla insikter, medan de dagliga uppmaningarna lägger fokus på bland annat tacksamhet, vänlighet och syfte. Användarna styr vilken sorts innehåll som ska visas som förslag och kan skapa dagboksinlägg utifrån de förslag de väljer.
Utvecklare kan dessutom använda det nya API:t Förslag på dagboksinlägg för att lägga till personliga dagoksförslag i sina egna appar och uppmana användarna att nedteckna sina minnesvärda stunder, alltid med integritetsskydd, så att fler människor kan dra nytta av dagboksskrivandet och den personliga, säkra upplevelse som bara iPhone kan erbjuda.
”Vi ser appen Dagbok som en spännande utveckling eftersom den presenterar fördelarna med digitalt dagboksskrivande för en bredare publik och inleder ett nytt kapitel på området”, säger Paul Mayne, grundare av dagboksappen Day One. ”Vi har integrerat API:t Förslag på dagboksinlägg i appen Day One för att ge våra användare en ännu rikare upplevelse där integritetsskydd sätts i första rummet. Det ska bli spännande att se vad de tycker.”

Hålla inlägg personliga och privata

Integritetsskydd är centralt i appen Dagbok. När iPhone är låst med en lösenkod krypteras inläggen i appen Dagbok. Användarna kan också välja att aktivera sekundär autentisering och låsa appen Dagbok med enhetens lösenkod, Face ID eller Touch ID. Alla dagboksinlägg är punkt-till-punkt-krypterade när de lagras i iCloud, så att ingen annan än användaren kan komma åt dem. Dagboksförslag skapas på enheten och användarna kan välja vilka föreslagna ögonblick som ska delas med appen Dagbok och läggas till som dagboksinlägg.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Martin Lund Nielsen

Apple

media.dk@apple.com

+45 33 42 22 36

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48