öppnas i ett nytt fönster
Fyra personer sitter vid ett bord på Shout Mouse Press huvudkontor med iPad-, Apple Pencil- och Mac-enheter framför sig.
2023 tilldelades Shout Mouse Press ett anslag från Apples Racial Equity and Justice Initiative (REJI) för sitt arbete med att bredda mångfalden inom barnlitteraturen. Från vänster: Sholachauntel Shoda, Andy Pina och Alexa Patrick.
Kreatörer 17 januari 2024
Det ideella barnboksförlaget Shout Mouse Press har sitt huvudkontor i de historiska Dupont Circle-kvarteren i Washington. I lokalerna möts man av ungdomarnas glada röster och väggarna är täckta av höga vita bokhyllor fullproppade med böcker. Förra året tilldelades Shout Mouse ett anslag från Apples Racial Equity and Justice Initiative (REJI) för sitt ideella arbete med att öka mångfalden av berättelser från unga författare.
I samband med lanseringen av 2024 års Black Unity-kollektion delar Apple ut anslag till Boys & Girls Clubs of America, Studio Museum in Harlem, Battersea Arts Centre, Art Gallery of New South Wales, Ghetto Film School och National Museum of African American Music. Genom REJI ger Apple stöd till organisationer som arbetar för att förbättra ekonomiska, utbildningsmässiga och kreativa förutsättningar för människor från etniska minoritetsgrupper runtom i världen.
Shout Mouse grundades 2014 med målet att öka mångfalden inom barnlitteraturen genom att locka ungdomar från etniska minoritetsgrupper till förlagsbranschen.
”Tanken bakom namnet Shout Mouse var att förmedla bilden av ett slags megafon. Vi ville synliggöra och framhäva människor som annars har svårt att göra sina röster hörda”, förklarar grundaren Kathy Crutcher. ”Tack vare stödet från Apple har vi kunnat investera ytterligare i ungdomarna och erbjuda dem tekniska resurser och fortbildning, men framför allt bekräftelse och en plattform där de kan nå ut med sin världsbild.”
Ett kollage med tre bilder: Uppe till vänster en person som använder Apple Pencil och iPad, nere till vänster en deltagare som bläddrar i en bilderbok och till höger en deltagare som poserar framför en vägg med böcker från Shout Mouse Press.
Sholachauntel Shoda (höger) är en av författarna till Sebastian’s Apartment Family, en bok för de allra minsta om vikten av familj och gemenskap.
En småkall eftermiddag i slutet av december har Shout Mouse bjudit in tre av sina utgivna författare – Sasa Aakil, 20, Andy Pina, 19 och Sholachauntel Shoda, 25 – och en av sina illustratörer, Ian L Springer, 25, för att spåna kring nya berättelser. Ämnet för dagen är att utforska vilka som sällan porträtteras i dagens barn- och ungdomslitteratur om svartas historia.
”Under Black History Month är det vanligt att man lyfter fram ett enda perspektiv eller skildrar tre eller fyra historiska personer”, förklarar Springer när han vänder sig till gruppen.
”Det gäller särskilt svarta kvinnor och deras berättelser. De som har spelat en avgörande roll, men som det sällan talas om, om man bortser från Harriet Tubman och Rosa Parks”, tillägger Sasa Aakil, poet och en av författarna som bidragit till Shout Mouses prisbelönta antologi I Am the Night Sky, som skildrar olika aspekter av livet som svart muslimsk kvinna i Amerika.
Shout Mouse anordnar skrivarworkshops, ger ut böcker och bjuder in till föredrag i samarbete med ungdomsorganisationer i Washington med omnejd. Syftet är att främja ungdomarnas kreativitet och framåtanda och utrusta dem med de kunskaper som behövs för att ta sig fram i förlagsbranschen och i livet.
Shout Mouse Press-deltagaren Sasa Aakil poserar med ett exemplar av boken I Am the Night Sky, som hon har varit med och skrivit.
Sasa Aakil är en av författarna till Shout Mouses prisbelönta antologi I Am the Night Sky, som gavs ut 2019. Hör Sasa läsa ett utdrag ur sin dikt I Am the Night Sky.
”Ungdomar nekas ofta rätten att berätta om sina erfarenheter och får ofta höra att de inte har vad som krävs för att uttala sig om eller påverka sin omvärld”, förklarar Alexa Patrick, Programs Director på Shout Mouse och den som leder dagens möte. ”Därför vill vi skapa en plats där unga människor får äga sina egna erfarenheter och dela med sig av sina berättelser.”
Sasa Aakil var en av deltagarna i Shout Mouses skrivarworkshop för unga amerikanska muslimer. Sasa har utnämnts till Youth Poet Laureate i Montgomery County i Maryland och studerar just nu på Howard University. Under tio dagar träffades hon och nio andra ungdomar för att spåna idéer, skriva och skapa innehåll om sina upplevelser och erfarenheter.
”Jag och de andra kände att vi behövde få berätta mer om oss själva och vilka vi är”, berättar Sasa. ”Jag ville poängtera att det är okej att vara svart och muslim i Amerika idag och ge oss en röst, eftersom många människor vill låtsats som att vi inte finns. Vi enades om att vi behöver ta mer plats, punkt slut.”
Workshopen resulterade i antologin I Am the Night Sky, som är ett av många exempel på Shout Mouses ambitiösa strävan att lyfta fram berättelser av och för människorna i de grupper som organisationen riktar sig till.
Ett kollage med tre bilder: Till vänster en av författarna på Shout Mouse som sitter vid ett bord med ett antal böcker framför sig, uppe till höger en illustratör som arbetar med iPad och Apple Pencil och nere till höger en porträttbild av en av illustratörerna på Shout Mouse.
Under mötet på Shout Mouse använde illustratören Ian L Springer (nere till höger) Apple Pencil och iPad för att ge liv åt den nya barnboksfiguren Tim (uppe till höger), som han har skapat tillsammans med Sasa Aakil, Sholachauntel Shoda och Andy Pina (vänster). Idén till berättelsen är att Tims mamma skickar ut honom på ett äventyr för att lära sig mer om viktiga personer ur de svartas historia.
Sedan starten har Shout Mouse gett ut 59 böcker som alla har producerats tillsammans med ungdomar och lokala samarbetspartner. För närvarande finns fler än 125 000 exemplar av böckerna från Shout Mouse att läsa på skolor och organisationer i Washington samt på skolor, bibliotek och bokhandlar i hela landet. Shout Mouse bidrar även till att nå ut med böckerna till ensamkommande flyktingbarn, som har separerats från sina familjer.
Många av Shout Mouses böcker är skrivna och illustrerade av ungdomar och idéerna bygger på kulturella händelser som har ägt rum under deras livstid. Delvis tack vare Shout Mouse har de här ögonblicken förevigats i litteraturen, så att alla barn kan läsa om dem och uppleva dem som en del av den moderna amerikanska historien.
”När alla människor inte får göra sina röster hörda och dela sina berättelser går vi miste om något viktigt”, förklarar Sasa Aakil. ”Det finns så otroligt mycket som man aldrig får uppleva på grund av den kropp som man har fötts i. Därför är det viktigt att kunna ta del av andras berättelser. Det är ett av de enklaste sätten för en människa att förstå och sätta sig in i någon annans situation. När man gör det kan man också ge varandra plats.”
Två deltagare jobbar med Apple Pencil och iPad på Shout Mouse Press huvudkontor.
Många av böckerna som ges ut av Shout Mouse är skrivna och illustrerade av ungdomar, bland andra Sholashauntel Shoda och Andy Pina, och skildrar kulturella ögonblick i deras liv.

Apple hyllar svarta människors motståndskraft med den nya Black Unity-kollektionen

Den nya Black Unity-kollektionen innehåller nya uttryck inspirerade av den svarta gemenskapens inneboende motståndskraft och skönhet. Blommorna och de livfulla färgerna representerar panafrikanismen och symboliserar de generationer som tillsammans kämpar för jämlikhet och mot strukturella orättvisor.
Black Unity-sportbandet till Apple Watch pryds av blommor i rött, grönt och gult i ett abstrakt mönster. Apple har hämtat inspiration från den svarta gemenskapens stora kulturella mångfald runtom i världen och framställt blommorna med en unik process i olika lager, som ger upphov till små variationer och gör varje armband unikt. Fästet på armbandet har en slitstark beläggning och orden Truth, Power, Solidarity i gravyr intill någon av de fyra symboliska blommorna.
Det nya Black Unity-sportbandet på en Apple Watch Series 9.
Black Unity-sportbandet till Apple Watch pryds av blommor i rött, grönt och gult i ett abstrakt mönster som framställs genom en unik process med olika lager.
Urtavlan Unity Bloom till Apple Watch har ett vackert blommönster som symboliserar den pågående kampen för en rättvisare värld. Användarna kan välja mellan mönster med en eller flera blommor och när de lyfter handleden slår blommorna ut och fylls med vackra färger. iPhone- och iPad-användare kan även visa sitt stöd med låsskärmens nya Unity Bloom-bakgrund, som består av konturer av blommor som fylls med färger när skärmen aktiveras.
Den nya Black Unity-bakgrunden på låsskärmen på iPad (till vänster) respektive iPhone (till höger).
iPhone- och iPad-användare kan visa sitt stöd med låsskärmens nya Unity Bloom-bakgrund, som består av konturer av blommor som fylls med färger när skärmen aktiveras.
Pris och tillgänglighet
  • Black Unity-sportbandet finns att beställa på apple.com och i App Store-appen från och med idag samt i vissa Apple-butiker från och med den 23 januari och kostar 595 kr.
  • Black Unity-sportbandet finns i 41 mm och 45 mm och storlekarna S/M och M/L världen över.
  • Urtavlan Unity Bloom blir tillgänglig nästa vecka och kräver en Apple Watch Series 4 eller senare med watchOS 10.3.
  • Den nya Unity Bloom-bakgrunden till låsskärmen på iPhone och iPad blir också tillgänglig nästa vecka och kräver en iPhone Xs eller senare med iOS 17.3 eller iPad (sjätte generationen eller senare), iPad mini (femte generationen eller senare), iPad Air (tredje generationen eller senare), iPad Pro 12,9 tum (andra generationen eller senare), iPad Pro 10,5 tum eller iPad Pro 11 tum (första generationen eller senare) med iPadOS 17.3.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Martin Lund Nielsen

Apple

media.dk@apple.com

+45 33 42 22 36

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48