öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 11 april 2024

Apple utökar sina reparationsalternativ med stöd för begagnade originaldelar

En ny procedur för kalibrering av reservdelar införs i höst – Aktiveringslås ska begränsa användningen av komponenter från förlorade eller stulna enheter
Bild av en person som utför Self Service Repair på en iPhone.
Från och med i höst kommer kunder och fristående reparationsverkstäder att kunna utföra reparationer med begagnade originaldelar från Apple. Till en början kommer detta att gälla utvalda iPhone-modeller.
Idag presenterade Apple en kommande utökning av sitt reparationsprogram, som innebär att kunder och fristående reparatörer kommer att kunna utföra reparationer med begagnade originaldelar från Apple. Det nya programmet införs i höst och gäller till en början utvalda iPhone-modeller. Det är utformat för att bevara iPhone-användarens integritet och säkerhet samtidigt som det ger kunderna fler valmöjligheter, ger produkterna ett längre liv och minimerar miljöeffekterna av reparationer. Begagnade originaldelar från Apple kommer nu att genomgå samma fabrikskalibrering som nya originaldelar från Apple, vilket ger dem samma höga nivå av funktionalitet och säkerhet.
”På Apple försöker vi alltid hitta nya sätt att ge våra kunder den bästa möjliga upplevelsen samtidigt som vi minskar miljöeffekterna, och en nyckel till det är att designa produkter som håller länge”, säger John Ternus, Senior Vice President of Hardware Engineering på Apple. ”Under de senaste två åren har flera team på Apple arbetat med att utveckla produktdesign och tillverkning så att begagnade Apple-originaldelar ska kunna användas vid reparationer utan att riskera användarnas säkerhet och integritet. Genom att bredda vårt reparationsprogram på det här sättet kan vi erbjuda våra kunder fler valmöjligheter och större bekvämlighet, samtidigt som vi förlänger livet på våra produkter och komponenter.”
Den metod som används för att samla in information om reservdelar och bekräfta att de är originaldelar kallas ofta ”pairing” och är avgörande för att bevara säkerheten och integriteten på iPhone. Apples team har arbetat hårt de senaste två åren för att göra det möjligt att återanvända komponenter som de biometriska sensorerna för Face ID och Touch ID. Från och med i höst kommer kalibreringen av Apple-originaldelar, både nya och begagnade, att utföras på enheten efter att komponenten har installerats. Dessutom kommer framtida iPhone-modeller att ha stöd för begagnade biometriska sensorer. Och för att förenkla reparationsproceduren kommer kunder och reparatörer inte längre att behöva uppge enhetens serienummer när de beställer reservdelar från Self Service Repair Store – förutom för reparationer som innefattar byte av logikkortet.
Apple kommer också att utöka funktionen Aktiveringslås till att omfatta iPhone-komponenter. På så sätt kan man motverka att stulna iPhone-enheter monteras isär för att sälja delarna. Funktionen Aktiveringslås efterfrågades av både kunder och polis och togs fram för att motarbeta iPhone-stölder genom att göra det omöjligt att återaktivera en förlorad eller stulen iPhone. Om en enhet under reparation upptäcker att en reservdel kommer från en annan enhet där Aktiveringslås eller Förlorat läge har aktiverats, kommer kalibreringen av den komponenten att begränsas.
I och med enheternas ökade livslängd har Apple insett vikten av att enhetens andra och tredje ägare har åtkomst till hela historiken för reparationer och reservdelar. Under Historik för komponenter och service i iOS-inställningarna visar Apple – som enda smartphone-företag – om enheten har reparerats och ger information om de komponenter som har använts. Från och med i höst kommer Historik för komponenter och service även att visa om en komponent är ny eller en begagnad originaldel från Apple.
Den här kommande förbättringen av Apples reparationserbjudande är ytterligare ett steg framåt i företagets arbete för att öka tillgången till säkra och prisvärda reparationer. Under de senaste fem åren har Apple nästan fördubblat antalet serviceställen med tillgång till Apples originaldelar, verktyg och utbildning. Nu finns fler än 10 000 fristående reparatörer och Apple-auktoriserade serviceställen. Användare med relevant erfarenhet av att reparera elektroniska enheter kan via Self Service Repair få tillgång till samma handböcker, Apple-originaldelar och verktyg som Apple Store-butiker och Apple-auktoriserade serviceställen använder. Self Service Repair lanserades 2022 och finns nu för 40 Apple-produkter, på 24 språk och i 33 länder och regioner.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48