öppnas i ett nytt fönster
Ladda ner bilden
Från vänster till höger: Janine Eckman, Ja Tecson och Paulsta Stanczuk springer genom området Pacoima i Los Angeles under The Speed Project. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.
Sports 08 april 2024
Om man kör längs Ocean Avenue omkring klockan halv fyra en sval fredagsmorgon i mars är större delen av Santa Monica lugn och stilla. Men när bilen närmar sig Colorado Avenue börjar ett svagt brus av röster höras. För varje kvarter blir bruset starkare och starkare tills källan till ljudet plötsligt blir tydligt, tack vare det flammande skenet från neonljusen vid ingången till stadens legendariska pir.
Hundratals personer har samlats här för starten av The Speed Project, ett årligt stafettlopp som lockar tappra själar från hela världen. Energin är elektrisk. Lagens husbilar som är täckta med hemgjorda skyltar kantar gatan, enorma flaggor fladdrar i vinden och ovanför flyger en drönare som kastar ett utomjordiskt sken på den böljande folkhopen. När klockan slår fyra skingras lagen åt alla håll.
Medlemmar i Koreatown Run Club (KRC) från Los Angeles och Old Man Run Club (OMRC) från New York har tränat för den här dagen i flera månader. De har gått samman från sina respektive kuster för att ta sig an den drygt 480 km långa och tuffa rutten genom Mojaveöknen till Las Vegas. Det finns inga regler, inga hjälpstationer, inga åskådare, inga uppskov i händelse av regn – bara löparna, deras navigatörer, deras team och landsvägen. Och det är en stor del av lockelsen.
En karta över lagets Speed Project-rutt.
Lagets Speed Project-rutt ledde löparna ut från Los Angeles, upp genom Antelope Valley, förbi bergskedjan San Gabriel Mountains, genom Mojaveöknen, längs utkanten av Death Valley nationalpark och slutligen över mållinjen i Las Vegas.
Under hela sträckan – genom det kuperade landskapet med sömnbrist, uttorkning, extrema temperaturer och hällregn som sällskap – var Apple Watch Ultra 2 en viktig följeslagare som gav laget på tolv personer möjligheten att genast se var de andra är, ta emot handsfree-samtal, hålla koll på sin fart, synas bättre i mörkret och se vilken höjd de befann sig på.
”Apple Watch Ultra 2 var vår livlina sinsemellan”, säger Cindy Le, lagets erfarna navigatör och kapten, vilket den andra kaptenen Ja Tecson håller med om.
”Klockan är verkligen gjord för de förutsättningar som vi tog oss igenom, särskilt när vi sprang på natten”, tillägger Tecson.
Apple Watch Ultra 2 är gjord av rymdindustriklassat titan och är Apples mest robusta och kraftfulla klocka. Apple Watch Ultra 2 har den bästa batteritiden än någon annan Apple Watch-modell, avancerade mätvärden för löpning, lättlästa träningsvyer, ett brett utbud av träningspass och Apples ljusstarkaste skärm.
Lagets fotografer – A.J. Lising, Jeremy Jude Lee och Ja Tecson – dokumenterade deras resa i en bildserie med iPhone 15 Pro Max. Bilderna redigerades i Adobe Lightroom och Photoshop med en analog estetik som fångade känslan i varje ögonblick.

Fredag, kl. 04.00.08
Palisades Park, Santa Monica, Kalifornien

Tidigt på fredagsmorgonen samlas lagets tolv löpare och åtta i supportteamet, redan med adrenalin i kroppen och sömnbrist. Alla ser fram emot att få se lagkamraten Annie Cun – som står på startlinjen trots att hon nyligen diagnosticerats med cancer – påbörja den första etappen. ”Det här är en resa vi gör tillsammans”, säger Le och påminner löparna som står i en klunga att förbli i nuet och inte bara fokusera på målet. ”Precis som i livet så finns det inte direkt någon mållinje. Det finns bara ett nu som återkommer om och om igen.”

En folkhop samlas i natten vid starten för The Speed Project.
Palisades Park, Santa Monica, Kalifornien. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Fredag, kl. 10.08.06
Santa Clarita, Kalifornien 

När Angelo Antonio springer längs Soledad Canyon Road har molnen äntligen skingrats.

Angelo Antonio springer i mitten av en väg.
Soledad Canyon Road, Santa Clarita, Kalifornien. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Fredag, kl. 12.38.30
Palmdale, Mojaveöknen

Anthony Trần hämtar andan efter att ha växlat över till lagkamraten Paulsta Stanczuk.

Anthony Trần vilar efter växling under The Speed Project.
Palmdale, Mojaveöknen. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Fredag, kl. 18.36.41
Oro Grande, Mojaveöknen

När solen går ner springer Antonio längs en enfilig grusväg i Oro Grande. För löparen, som växte upp i Mojaveöknen, är det här ögonblicket extra speciellt och representerar en sorts hemkomst.

Angelo Antonio springer i solnedgången.
Oro Grande, Mojaveöknen. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Ja Tecson och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 00.15.11
Newberry Springs, Mojaveöknen

Tecson berättar att Apple Watch Ultra 2 gav laget en extra känsla av trygghet om natten: ”Jag satte alltid på min ficklampa eftersom det fanns många bilförare som körde aggressivt på vägen.”

En löpare på vägen som fångats i mörkret iklädd reflekterande utrustning.
Newberry Springs, Mojaveöknen. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Ja Tecson och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 00.36.15
Newberry Springs, Mojaveöknen

Sömnbrist är en oundviklig del av The Speed Project-upplevelsen. ”När man är hungrig, trött och grinig kan många förlora lite av sig själv”, säger en av lagets kaptener, Will Eckman. ”Den upplevelsen delar man med alla andra, så hur ska man peppa varandra att fortsätta? Jag tror faktiskt att alla fick den känslan om nätterna, mellan midnatt och klockan sju på morgonen.”

En närbild av en löpares handled som visar Apple Watch Ultra på natten.
Newberry Springs, Mojaveöknen. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Ja Tecson och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 09.10.12
Death Valley Road, Baker 

Trots att många av löparna från de två klubbarna inte hade träffats personligen förrän kvällen före loppet tog det inte lång tid att bygga upp en känsla av kamratskap längs vägen. ”Det kändes så naturligt för alla att samlas och lära känna varandra”, säger Will Eckman. ”Det kändes nästan som att vi hade varit vänner länge. Det var fantastiskt att se det hända så fort.”

Annie Cun springer mot sin lagkamrat.
Death Valley Road, Baker, Kalifornien. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 09.25.48
Baker, Mojaveöknen

Ute på vägarna använder löparna Apple Watch Ultra 2 för att hålla kontakten med teamet i husbilen. ”Om någonting kommer in som jag måste svara på använder jag rösten för att skicka ett meddelande, så att jag kan fortsätta springa och inte behöver tappa farten”, säger kaptenen Kim Yee, som syns här under en etapp längs Death Valley Road.

Löparen Kim Yee springer på en öppen väg.
Death Valley Road, Baker, Kalifornien. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av A.J. Lising och har redigerats i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 13.47.48
Boron, Mojaveöknen

När laget sent på eftermiddagen kommer till den tuffa sträckan på nästan 42 km som kallas för Power Line har vädret skiftat och lagets medlemmar är oroliga att deras SUV ska fastna i leran. ”Vi kände ett lätt duggregn först och sen hörde vi hur regnet slog mot kraftledningarna”, säger Tecson. ”Man kunde höra det sprakande ljudet i vinden – det lät vackert och skrämmande på samma gång.”

Från vänster till höger: Angelo Antonio, Will Eckman, Janine Eckman, Ja Tecson, Jenny Peng och Isaac Sagastume.
Power Line-löparna, från vänster till höger: Angelo Antonio, Will Eckman, Janine Eckman, Ja Tecson, Jenny Peng och Isaac Sagastume. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 18.08.43
Goodsprings, Southwest Extreme Triangle

Medan teamets atleter är på språng och slutför sina etapper erbjuder Apple Watch Ultra 2 dem möjligheten att göra flera saker samtidigt. ”När man springer är det mycket som händer på samma gång”, säger Tecson, som på bilden väntar på lagkamraten Cun. ”Man tänker också mycket på alla andra, men man kan se på klockan att etappen har slutförts och bockats av på listan.”

Ja Tecson hejar på Annie Cun som ses på avstånd.
Goodsprings, Southwest Extreme Triangle. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 18.23.10
Jean, Southwest Extreme Triangle

Längs State Route 161 avtecknas Jenny Peng mot en bakgrund bestående av öknens berg – vars toppar fortfarande är täckta av snö efter en kortvarig storm några timmar tidigare – när hon slutför ännu en etapp. När laget tar sig djupare in i Mojaveöknen förlitar de sig på en precisions-gps med dubbla frekvenser som finns i Apple Watch Ultra 2, som visar exakta data om avstånd, tempo och rutt. ”Det var jätteviktigt att ha en gps att tillgå så snabbt”, säger Wil Eckman.

Jenny Peng sedd på avstånd.
Jean, Southwest Extreme Triangle. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 19.05.16
Jean, Southwest Extreme Triangle

Medan kvällen faller på längs gränsen mellan Kalifornien och Nevada börjar alla löparna känna av utmattningen, även Peng.

Jenny Peng vilar i skymningen.
Jean, Southwest Extreme Triangle. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Ja Tecson och redigerad i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 19.26.07
Sloan, Southwest Extreme Triangle

När Las Vegas och stadens starka ljus långsamt börjar synas stretchar Will Eckman och förbereder sig för att ge sig ut på sin sista etapp på 1,6 km.

Will Eckman stretchar mot en bil.
Sloan, Southwest Extreme Triangle. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro av Jeremy Jude Lee och har redigerats i Adobe Lightroom.

Lördag, kl. 21.53.40
Las Vegas, Southwest Extreme Triangle

På lördagskvällen korsar de båda lagen, KRC och OMRC, mållinjen för The Speed Project i Las Vegas, med en sluttid på 41 timmar och 51 minuter. Det är dags att fira med att spruta champagne, ta en välförtjänt dusch, äta ett varmt mål mat och lägga sig i en skön hotellsäng. ”Jag älskar att springa det här loppet för man får se vad vi människor är kapabla till”, säger Le. ”Man ser människor ta sig igenom svåra stunder och verkligen kämpa för att ta sig upp från botten för att ställa upp för varandra och sig själva, och göra något som en tidigare version av dem aldrig hade trott var möjligt.”

Laget firar att de har kommit fram till mållinjen i Las Vegas.
Las Vegas, Southwest Extreme Triangle. Bilden är tagen med iPhone 15 Pro Max av Jeremy Jude Lee och effekten med rörelseoskärpa har skapats i Adobe Photoshop.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48