öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 13 maj 2024

Apple och Google erbjuder stöd för varningar vid oönskad spårning i iOS och Android

Logotyper som representerar Apple och Google.
Apple och Google har tillsammans utvecklat branschspecifikationen Detecting Unwanted Location Trackers för Bluetooth-sändare. Specifikationen gör det möjligt att varna både iOS- och Android-användare om en sändare används för att spåra dem utan att de vet om det. Detta kommer att bidra till att begränsa olämplig användning av enheter som egentligen är avsedda att hålla koll på tillhörigheter. Idag inför Apple denna funktion i iOS 17.5 och Google lanserar den på enheter med Android 6.0 och senare.
Med den här nya funktionen får användarna varningen ”[Artikel] hittades och rör sig tillsammans med dig” på sin enhet om en okänd Bluetooth-sändare rör sig med dem under en längre tid, oavsett vilken plattform den är parkopplad med.
Om en användare får en sådan varning på sin iOS-enhet innebär det att någon annans AirTag, Hitta-tillbehör eller annan branschkompatibel Bluetooth-sändare rör sig med dem. Det är möjligt att sändaren är fäst i ett föremål som användaren lånar, men om så inte är fallet kan iPhone visa sändarens identifierare, få sändaren att spela upp ett ljud så att det går att hitta den samt skicka instruktioner om hur man avaktiverar den. Chipolo, eufy, Jio, Motorola, Pebblebee och andra som tillverkar Bluetooth-sändare satsar på att göra sina kommande produkter kompatibla framöver.
AirTag och andra tillverkares tillbehör för Hitta-nätverket är redan från början utformade med marknadens första integritetsskydd och säkerhetsfunktioner, och Apple har fortsatt att sträva efter att förnya och förbättra dessa skydd för att skydda konsumenterna. Det här samarbetet över plattformarna är helt nytt för branschen och bygger på bidrag från både användare och tillverkare. Det erbjuder anvisningar och rekommendationer för tillverkare som vill bygga in möjlighet till varningar vid oönskad spårning i sina produkter. Apple och Google kommer fortsätta att arbeta med Internet Engineering Task Force genom arbetsgruppen Detecting Unwanted Location Trackers för att utveckla den officiella standarden för den här tekniken.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48